Jump to content
POLITISTI.ro

Se poate lua ca exemplu Demersul B.T.S. al I.J.P.F. Timiş


Leonidas67

Recommended Posts

Demers impotriva disponibilizarilor la I.J.P.F. Timis

Către,

BIROUL EXECUTIV CENTRAL al SNPPC

Va rugam sa sprijiniti demersul nostru, initiat pentru rezolvarea problemelor membrilor de sindicat din cadrul Biroului Teritorial IJPF Timis al SNPPC, care se afla la dispozitia inspectoratului judetean si care sunt afectati direct de reorganizare.

Situaţia a fost analizată si dezbatuta in cadrul Biroului Teritorial, care a hotarât prezentarea acesteia, domnului Ministru al Administratiei si Internelor, domnului Traian Igas, prin intermediul Biroului Executiv Central si prin conducerea I.J.P.F. Timis.

Domnule ministru,

Biroul Teritorial I.J.P.F.Timis al S.N.P.P.C., in numele membrilor sai supune atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie:

In urma procesului de reorganizare efectuat la nivelul MAI in perioada aprilie- iulie 2011, determinat de necesitatea incadrarii in fondurile bugetare alocate M.A.I. prin Bugetul de stat, prin acte normative interne ale MAI, Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Timis i-au fost alocate un numar de 918 functii.

Fata de luna ianuarie 2011 numarul de posturi alocate si bugetate a fost diminuat cu aproximativ 20% .

Consideram ca in conditiile in care IJPF Timis gestioneaza si executa misiuni la frontiera externa a Uniunii Europene si pe fondul intensificarii situatiei operative la frontiera cu Republica Serbia prin cresterea exponentiala a numarului de migranti care trec illegal frontiera, procentul de 20 % de reducere a posturilor este exagerat.

Pe fondul celor prezentate mai sus IJPF Timis se confrunta cu o situatie fara precedent in structurile MAI.

La nivelul inspectoratului judetean exista 33 de politisti suspendati ca urmare a faptului ca au fost trimisi in judecata pentru acte de coruptie si infractiuni de aderare la un grup infractional si le-a fost interzis prin hotarari judecatoresti sa desfasoare profesia de politist. Exista deasemenea 20 politisti pusi la dispozitia inspectoratului judetean ca urmare a faptului ca au fost trimisi in judecata pentru acte de coruptie si infractiuni de aderare la un grup infractional.

Conform Ordinului MAI nr. 129/2011 pentru aprobarea Procedurii-cadru privind organizarea si desfăsurarea examenului pentru departajare în vederea numirii în functie a personalului ca urmare a aplicării măsurilor de reorganizare institutională la nivelul MAI, la nivelul inspectoratului judetean au avut loc examene de departajare si apoi dupa finalizarea acestei activitati au avut loc interviuri pentru selectionarea politistilor in vederea ocuparii functiilor vacante conform Ordinului nr. 665 din 28 noiembrie 2008 privind unele activitati de management resurse umane in unitatile Ministerului Internelor si Reformei Administrative

Dupa finalizarea acestor activitati 58 de politisti au ramas la dispozitia inspectoratului judetean fara a exista posibilitatea de a fi incadrati pe alte functii vacante, urmand ca la data de 06.10.2011 dupa expirarea celor 3 luni de punere la dispozitie sa le inceteze raporturile de serviciu.

In prezent situatia personalului inspectoratului judetean se prezinta astfel :

Numar functii repartizate IJPF Timis = 918

Politisti suspendati pentru trimiterea in judecata (infractiuni coruptie)= 33

Politisti pusi la dispozitie pentru trimiterea in judecata (infractiuni coruptie) = 20

Politisti pusi la dispozitie conform OMAI 129/2011 = 58

In afara situatiei prezentate mai sus, va informam ca in perioada mai –august 2011, pe fondul situatiei economice, a conditiilor de desfasurare a activitatii, a presiunii constante si incertitudinii legate de locul de munca au solicitat incetarea raporturilor de serviciu prin pensie sau demisie un numar de 50 politisti. Au fost concediati deasemenea un numar de 30 personal contractual.

Printre politistii aflati la dispozitie ca urmare a restructurarii, se regasesc politisti cu vechime, cu rezultate bune in activitatea profesionala, fara sanctiuni etc.

Starea de spirit a politistilor pusi la dispozitie si a colegilor care se solidarizeaza cu acestia este tensionata si provine din faptul ca desi la nivelul inspectoratului exista functii vacante ele sunt rezervate politistilor trimisi in judecata din “Lotul Moravita”.

Dincolo de situatia operativa si de cifrele prezentate mai sus facem referire si la aspectul etic si moral al problemei identificate. Colegi care s-au dedicat ani de-a randul profesiei, se vad nevoiti sa-si incheie raporturile de serviciu desi in inspectorat exista locuri rezervate colegilor trimisi in judecata din “Lotul Moravita .

Va rugam sa observati ca desi pana la ramanerea definitiva si irevocabila a unei hotarari judecatoresti care sa le stabilesca vinovatia, opereaza prezumtia de nevinovatie, acesti politisti au adus atingere imaginii politiei de frontiera si a profesiei de politist. Ecourile acestui scandal ne vor urmarii inca multa vreme de acum inainte si cetatenii ne vor eticheta si arata cu degetul deoarece nu suntem in stare sa gestionam eficient imaginea politistului si a institutiei din care facem parte.

Este inadmisibil, imoral, ilogic, anticetatenesc ca acestor politisti sa le fie rezervate functii in inspectoratul judetean in detrimentul altor colegi care lupta pentru ziua de maine, pentru o viata mai buna si pentru redobandirea increderii cetateanului in politie, prin metode oneste, corecte si principiale.

Deoarece SNPPC este deschis dialogului si interesat sa gasesaca solutii pentru rezolvarea problemelor membrilor nostrii, am identificat cateva solutii pe care le propunem spre analiza:

1. Avand in vedere prevedrrile Legii 360/2002 privind Statutul Politistului art. 22 alin (8)

"(8) În cazurile prevãzute la art. 69 alin. (1) lit. j), precum şi în situaţii temeinic justificate, menţionate în actele administrative emise în acest scop, poliţiştii pot fi puşi la dispoziţia unitãţii pe o perioadã de cel mult 3 luni, timp în care vor beneficia de drepturile bãneşti avute, cu excepţia indemnizaţiei de conducere, dupã caz. În cazuri excepţionale, cu aprobarea ministrului administraţiei şi internelor, acest termen poate fi prelungit cu încã cel mult 3 luni."

va rugam sa aprobati prelungirea perioadei de punere la dispozitie cu inca 3 luni, a unui numar de cel putin 30 de politisti (sau dupa caz pana la atingerea pragului de 918 functii bugetate, conform cifrelor stabilite prin OMAI .

2. In prezent la IJPF Timis exista 53 functii, rezervate politistilor trimisi in judecata in “Lotul Moravita” . Propunem incadrarea acestor functii, temporar, conform legii 188/1999 pe perioada in care unii politisti sunt suspendati .

3. Rezervarea unor functii intr-un alt stat de organizare al ministerului, politistilor suspendati si pusi la dispozitie din “Lotul Moravita” astfel incat functiile rezervate acestora in cadrul IJPF Timis sa poata fi ocupate de alti politisti iar inspectoratul judetean sa se incadreze in numarul total de functii alocat si sa poata face fata cu succes situatiei operative complexe de la frontiera cu Republica Serbia.

Mentionam ca solutiile propuse nu determina un efort suplimentar bugetului alocat IJPF Timis insa pot rezolva preblemele de imagine, etica si morala si pot aplana tensiunile aparute.

Daca exista interes si vointa intotdeauna pot fi gasite solutii si alternative, nu este inca prea tarziu, maine, daca toate demersurile noastre vor esua acest aspect va fi un nou subiect de presa, subiect de caterinca politica si o noua lovitura oferita imaginii Politiei.

Domnule ministru, ati sustinut public ca reorganizarea si disponibilizarea se face in interesul cetateanului si al institutiei, ca vor pleca politistii nepregatiti si cei sanctionati, ca nu vor pleca politisti care au lucrat in structurile operative. Va invitam sa va aplecati asupra situatiei de la IJPF Timis, sa analizati rezultatele si activitatile desfasurate de politistii care urmeaza sa plece din sistem si sa observati daca cele asumate public de catre dumneavoastra au fost realizate intocmai.

Avand in vedere cele prezentate, va rugam sa aprobati una din solutiile propuse de Biroul Teritorial IJPF Timis al SNPPC sau sa prezentati si sa luati o alta hotarare care sa corespunda intereselor si necesitatilor institutiei, a politistilor si a cetatenilor.

Va multumim.

Cu stima,

Biroului Teritorial

IJPF Timis al SNPPC

http://www.snppc-tm.ro/demers

Link to comment

Un demers bine intentionat si realist.....dar sigur o sa fie aruncat undeva intr-un fiset..si acolo o sa ramana,,,iar politisti cu vechime, profesionisti vor pleca din sistem....oricum....umilinta unui concurs conform 665 interpretata de fiecare cum vrea...e umilitoare....penibila...sa fii filmat ca ultimul infractor...de o camara..pt ce...??? oricum interviul nu poate fi contestat...si atunci de ce oare se face atata circ...??...Imi e rusine ca sunt politist....ma simt umilit...umilit....umilit...!!!!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.