Skip to content

Justițiarul de Berceni - cetățean vigilent sau infractor?

Featured Replies

"Justițiarul de Berceni" este o persoană care conduce un proiect civic a carui activitate constă in prinderea pradatorilor sexuali, organizează întâlniri intre presupuse victime minore și adulți suspectați de intenții sexuale, filmând întreaga interacțiune și publicând-o online. Deși intențiile pot părea morale în ochii unor spectatori (ex. protejarea minorilor), aceste acțiuni pot încălca multiple prevederi legale din România. Eu am identificat o serie de posibile încălcări:

1. Lipsa calității procesuale sau de organ de anchetă

Prevedere: Doar organele abilitate (poliție, DIICOT, Parchet) pot desfășura anchete penale sau activități sub acoperire.

Încălcare: Justițiarul nu are dreptul să organizeze "capcane" pentru cetățeni, să-i confrunte, interogheze sau filmeze în scop de expunere publică, chiar dacă intenția este de a preveni abuzuri sexuale. Aceste acțiuni pot compromite anchetele oficiale.

2. Încălcarea dreptului la imagine și viață privată

Lege aplicabilă: Constituția României, art. 26 + Codul Civil (art. 73-75)
Prevedere: Orice persoană are dreptul la viață privată și la imagine; nu pot fi filmate sau publicate imagini/video fără consimțământ.

Încălcare: Filmarea și publicarea pe internet a unor persoane fără acordul lor, mai ales în contexte acuzatoare, încalcă aceste drepturi și poate duce la plângeri penale sau civile.

3. Defăimare, calomnie sau denigrare publică

Lege aplicabilă: Codul Civil și Codul Penal (în unele cazuri)
Prevedere: Publicarea de informații neconfirmate care afectează reputația cuiva poate atrage răspunderea civilă sau penală.

Încălcare: Dacă persoana expusă public nu a fost condamnată definitiv, expunerea în spațiul public cu eticheta de „prădător sexual” este ilegală și poate duce la despăgubiri.

4. Obstrucționarea justiției / influențarea anchetei

Lege aplicabilă: Codul Penal, art. 271 și art. 272
Prevedere: Influențarea martorilor, distrugerea de probe sau compromiterea anchetei poate constitui infracțiune.

Încălcare: Publicarea cazului înainte ca poliția să ancheteze oficial poate determina suspectul să șteargă probe sau să-și modifice comportamentul, afectând ancheta reală.

5. Instigare publică sau linșaj social

Lege aplicabilă: Codul Penal, art. 368 – Instigarea publică
Prevedere: Îndemnarea publică la ură sau violență împotriva unei persoane poate fi sancționată.

Încălcare: Clipurile de tip „justițiar” pot genera comentarii agresive, amenințări sau chiar acte de violență asupra celor expuși, iar autorul materialului poate fi tras la răspundere pentru incitare indirectă.

6. Utilizarea minorilor fictivi în capcane

Dacă „victima” minoră este jucată de un adult (sau de o persoană fictivă), în scop de prindere, acest lucru poate fi considerat:

·        inducere în eroare a autorităților (dacă este raportat ca fapt real),

·        uzurpare de calitate oficială (dacă se prezintă ca colaborator cu autoritățile),

·        sau pur și simplu o practică de vigilante care nu are temei legal.

7. Sechestrarea de persoane / Lipsirea de libertate în mod ilegal - Infracțiune prevăzută de art. 205 din Codul penal:

Prevedere:  (1) Reținerea sau lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepsește cu închisoare de la 1 la 7 ani.

Incalcare: Dacă cineva blochează intenționat o mașină pe o perioadă suficientă pentru a limita libertatea de mișcare a pasagerilor, și o face cu intenție clară, se poate considera „lipsire de libertate”.

8. Tâlhărie – art. 233 Cod penal, dacă a existat violență

Prevedere: Art. 233: „Furtul săvârșit prin întrebuințarea de violențe sau amenințări” se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Incalcare: Dacă „justițiarul” a folosit forță fizică pentru a lua telefonul, chiar cu intenția de a-l „sechestra” până la sosirea poliției, fapta devine tâlhărie

9. Loviri și alte violențe – Art. 193 Cod penal

Prevedere: Această infracțiune cuprinde orice act fizic de agresiune îndreptat împotriva unei persoane, care:

·        nu cauzează o vătămare corporală gravă, dar

·        produce durere fizică sau leziuni ușoare (vânătăi, zgârieturi, umflături, lovituri, etc.).

Incalcare: Punerea persoanelor urmarite la pamant daca nu se supun indicatiilor acestuia.

Sunt curios care este părerea voastră. În opinia mea nu faci dreptate prin încălcarea legislației atât civile cât și penale in mod repetat. Mirarea mea constă in faptul că nimeni de la secțiile de poliție, unde se duce pentru audieri, nu-i semnalează aceste abateri.

• Moderator

@radumax conform legislaţiei în vigoare poliţia poate fi sesizată prin plângere sau denunţ. Citește mai mult aici:

Iar ulterior poți formula un denunț sau o plângere, după caz.

@radumax ai publicat aici răspunsul primit de la ChatGPT. Penibil! Nu mai reușești să scrii nici măcar o postare pe forum de câteva rânduri care să îți aparțină…

• Author

@Marius perfect de-acord cu tine. Insa tipul asta face totul pe de-a indoaselea. El intai plaseaza "capcana" se duce la intalnirea cu "pradatorul", face circ, filmeaza si incalca o serie de legi, dupa care anunta politia. Eu stiu ca, daca am informatii despre o posibila savarsire a unei infractiuni, sesizez intai politia si apoi, eventual impreuna cu un echipaj, ma duc la fata locului. Nu ma apuc sa organizez flagrante de unul singur sau cu un grup de prieteni pentru succesul vlogging-ului. Unde ajungem daca si altii urmeaza exemplul lui si incep sa faca vlogging prinzand posibili hoti, talhari, violatori, etc. inainte de sesizarea politiei?

• Moderator

@radumax

Formulează o plângere sau un denunț! În acest fel se naște și cadrul legal pentru cercetarea respectivelor activități.

• Author

@Marius nu e vorba despre mine. N-am nici o treaba cu el. Am vrut doar sa deschid o dezbatere pe tema asta vizionand clipurile lui de pe youtube si m-am gandit sa aflu parerea voastra ca politisti, despre aceste actiuni. Daca topicul este considerat inutil il puteti inchide. 

• Membru

Cât timp ai consumat aici, puteai să formulazi o plângere și primeai un răspuns oficial. Justiția trebuie să decidă dacă e legal ceea ce face sau nu, iar organele de cercetare penală să strangă probe. 

De asemenea se observă un trend copiat de prin alte țări ca de obicei cu acești falși justițiari care fac orice să atragă atenția, urmărind să obțină tot felul de foloase, iar legiuitorul nu a creat un cadru legal care să fie adaptat. Cred ca o să fie nevoie să existe ceva evenimente grave ca să se miște ceva, ca de obicei.

• Moderator

@radumax, ce pot spune polițiștii despre un individ care a fost cercetat și reținut de poliție? Ce pot spune polițiștiii despre un infractor care a fost condamnat definitiv de instanța de judecată pentru comiterea unei fapte penale? Mai mult, sper să nu mă înșel și să fi expirat, dar individul se află sub control judiciar în prezent. 
Ce am scris mai sus, sunt informații publice pe care le găseai după o simplă căutare pe google.
Faptul că îl urmărești, îi vizionezi clipurile pe YouTube și scrii despre, în final e o mică contribuție la notorietatea lui, exact ce își dorește.

• Author

Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra directe, clare si bine argumentate, care reflecta perfect si punctul meu de vedere. Exact aceasta este, de fapt, concluzia la care ajunsesem: cu cat vorbim mai mult despre el, cu atat il ajutam, fara sa vrem, sa ramana relevant sau sa-si sporeasca notorietatea.

Intentia mea, cand am pus aceasta intrebare, nu a fost sa-i fac vreo publicitate, ci dimpotriva, sa inteleg cum il percepeti dumneavoastra, ca politisti, tocmai pentru a-mi confirma ca nu merita atentia pe care o cauta.

Asa cum ati punctat, faptele sunt publice, consemnate de instante, asa ca, pe viitor, voi evita sa mai deschid vreo dezbatere legata de acest caz, chiar indirect, tocmai pentru a nu deveni, fara sa vreau, parte din povestea pe care el o alimenteaza.