Jump to content
POLITISTI.ro

Limitare motor A2

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Buna seara, intrucat de cand a fost implementata categoria A2  nu am reusit sa gasesc inca un raspuns la intrebarea mea am decis sa intreb aici, pe forumul dvs. in speranta ca voi primi un raspuns competent.

In decursul acestei veri voi deveni posesor de categ. A2 si incerc sa gasesc o motocicleta pe placul meu fara a fi nevoit sa o aduc din Germania limitata, unde exista aceiasi legislatia care insa a fost proiectata cu capul corespunzator astfel incat multe modele de motociclete pot fi limitate pentru a se incadra la categoria respectiva fara a intampina probleme legale.

Problema mea e urmatoarea: Toate motocicletele care imi fac mie cu ochiul au peste 35kw insa multe din ele nu depasesc 70kw. Conform legislatiei (cel putin din punct de vedere teoretic) ele pot fi limitate (kit-uri de limitare se gasesc foarte usor online). 

Aici intervine problema: Din cate am intrebat pana acum, chiar daca eu achizitionez motocicleta dorita de mine si ii instalez acel kit de limitare al puterii neneii de la RAR nu mi-o vor omologa. Cand am intrebat la RAR domnul respectiv s-a uitat la mine de parca i-as fi marturisit ca in noaptea precedenta i-am rupt patul cu fiica-sa in timp ce el era la munca, bineinteles dupa ce mi-a tras privirea aia a spus : Nu stiu dom'le, eu n-am auzit de asa ceva. Asteptari prea mari nu aveam dar totusi..

Am cautat informatii pe SPAM insa nici cei de acolo n-au gasit inca un raspuns precis sau vreo solutie salvatoare.

Intrucat nu tin mortis sa arunc niste bani in plus pentru a-mi aduce motocicleta din Germania va intreb pe voi daca e posibil la nivel practic (caci teoretic se poate) sa imi achizitionez o motocicleta din Romania pe care sa instalez un kit de limitare ca mai apoi sa ma duc la RAR pt omologare fara sa intampin problem?

Va multumesc!

Modificat de Cristi
  • Membru
Publicat

Dacă "neneii" de la RAR ţi-au zis că nu se poate omologa, restul e can-can. Dar de ce ai vrea tu un motor atât de puternic de la început? 

Publicat

multe modele de motociclete pot fi limitate pentru a se incadra la categoria respectiva fara a intampina probleme legale.

Serios?

Imi poti arata si mie un exemplu in care TUV sau DEKRA accepta omologarea unei motociclete modificate pe genunchi?

Si TUV si DEKRA a REFUZAT masurarea sistemului de iluminare la o Yamaha conform regulamentului european, NIMIC modificat la ea, adusa din Canada, RAR-ul mi-au facut masurarea si mi-au dat omologarea.

• 4 ani mai târziu...
Publicat

În primul rând aș vrea să vă salut !

Dețin o motocicletă având de fabrică 63kw. Ea este limitată la 25kw. O întrebare scurtă mă macină, o pot conduce legal sau nu ?

Știu că în legislație la categoria A2, una din criterii este să nu fie derivată dintr-un vehicul având mai mult decât dublul puterii sale. Ea are 25kw, dublul este 50kw iar de fabrică are 63kw deci mai mult de fabrică. Dacă ar fii limitată la 35kw dublul ar fii 70kw deci ar avea mai puțin de fabrică.. mă poate lămuri cineva și pe mine ?

Mulțumesc!

Publicat

Dupa multe cautari, intrebari, timp pierdut am aflat intr-un sfarsit adevarul despre aceasta lege.

Am sa scriu aici pentru a lamuri si alte persoane care isi pun aceasta intrebare, inclusiv persoane din cadrul politiei (propria experienta)

-Cele care au puterea de fabrica cuprinsa intre 50,01KW-70KW pot fi conduse LEGAL doar daca sunt limitate la 35KW !!

-Cele care au puterea de fabrica sub 50KW pot fi conduse LEGAL limitate si la 25KW si la 35KW !!

Aici ajungem la problema mea, limitata la 25KW iar de fabrica 63KW ce facem ?

La prima vedere este ILEGAL sa o conduci pe drumurile publice, cu o mica exceptie , si anume:

Motocicleta trebuie sa fie limitata din fabrica si este perfect legal sa o conduc (orice putere ar avea de fabrica)

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Am o motocicleta honda hornet 600cc si are puterea initiala de 72kw. Am citit ca pentru a fi limitata o motocicleta la a2, puterea initiala nu trebuie sa depaseasca dublul puterii admise pentru a2, adica 35kw x 35kw = 70kw. Dar vad multi motociclisti care au si sportive de 1000cc limitate la a2... si merg linistiti. Intrebarea mea este, daca motocicleta are 72kw si o limitez la reprezentanta si dupa ma trece si RAR- ul, o sa am probleme? Gen e posibil sa fac dosar penal? Sau cat timp am trecut de rar si kodifica puterea in acte e in regula? 

• Membru
Publicat

Daca te duci la spagarii aia de la RAR si o rezolvi in acte, sa nu crezi ca politistii “e fraieri” si nu se prind. Unii dintre noi suntem la randul nostru motociclisti. Asta ar trebui sa iti spuna multe.

• Apreciez 1
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Moderator
Publicat

Din cate stiu, tu poti limita motocicleta, chiar daca aceasta initial are puterea mai mare de "dublul lui 35kw", adica in situatia ta, 72 kw. Problema este ca nu se poate conduce cu A2-ul. E o intortocheala a legii... Sper sa nu gresesc, parca asa era. Adica o limitezi legal, dar nu o poti conduce.... Deci, cum ti s-a spus si mai sus, chiar daca o modifici si o omologhezi, obtii A2-ul si dupa aia te pune necuratul sa conduci, ai toate sansele sa te numesti infractor - adica sa te alegi cu dosar penal. Sfatul meu este ..NU !

De ce nu te gandesti la altceva ? Ai tu ambitia sa incepi direct pe Hornet ? Eu stiu ca sunt niste motociclete extraordinare, dar atat timp cat nu prea indeplinesti una sau mai multe conditii, ar trebuie sa te reorientezi - CBR500, GS500, GPZ-urlie de la Kawasaki..... Exista alternative, iar daca esti intr-adevar pasionat, cu siguranta iti poti face placerile si legal

• 6 luni mai târziu...
Publicat

Salutare! 

Sunt proaspat detinator al categoriei A2 iar de curand  noul proprietar al unui Suzuki Gsxr 600 k6 achizitionat din Germania.

Problema sta in felul urmator

ea fiind limitata deja  la 35kw de catre un service autorizat de acolo  (limitator, hartii si toate cele) , ajuns aici. RAR ul trecandu mi fara nici o probema exact aceeasi putere in carte si talon.

In lege este scris clar  ca se pot conduce doar cele ce au fost limitate la 35 din dublul puterii lor. Adica maxim 70kw aceasta avand 90kw de fabrica.

Intrebarea mea este daca sunt oprit la un simpu control al politiei  pot avea probleme din aceasta cauza? 

Ideea este ca daca nu ar fii legal sa o conduc. De ce RAR ul a trecut o ca fiind limitata? 

Merci! 

• Membru
Publicat

RAR-ul a trecut ceea ce a primit in acte, adica o motocicleta limitata la o anume putere din puterea initiala. Insa asta nu e suficient pentru a fi indeplinite conditiile legale pentru ca o astfel de motocicleta sa poata fi condusa de un posesor al categoriei A2, intrucat puterea de baza a motocicletei depaseste limita legislatiei romanesti. Asa ca daca o arzi pe GSXR de 600 cu categorie A2, risti dosar penal pentru conducere fara permis (corespunzator categoriei). Sa nu mai zic ca esti incepator si iti poti rupe gatul inainte de a apuca sa te bucuri cu adevarat de motociclism. Take it easy, zic eu, viata e frumoasa si libertatea si mai si.

• Apreciez 1
  • 6 luni mai târziu...
Publicat

Salut , posibil sa mai fii raspuns cineva la întrebarea pe care urmează să o adresez , dar eu nu am gasit nimic concret .

Acum aproximativ 3 săptămâni mi-am achiziționat din Germania o Honda Hornet din 2005 limitata pentru A2 . Stiu ca in tara puterea maximă a unei motociclete inainte de limitare este de 70kw , dar daca motocicleta a fost limitata si omologată acolo , ulterior adusa in tara ( tin sa precizez ca la R.A.R  nu am avut probleme ). Exista posibilitatea de a ma alege cu dosar penal daca merg pe ea cu Cat.A2? 

Multumesc anticipat! 

• Displace 1
  • Membru
Publicat

Cu certitudine. Citeste ce am scris mai sus. 

Citat:

RAR-ul a trecut ceea ce a primit in acte, adica o motocicleta limitata la o anume putere din puterea initiala. Insa asta nu e suficient pentru a fi indeplinite conditiile legale pentru ca o astfel de motocicleta sa poata fi condusa de un posesor al categoriei A2, intrucat puterea de baza a motocicletei depaseste limita legislatiei romanesti. Asa ca daca o arzi pe GSXR de 600 cu categorie A2, risti dosar penal pentru conducere fara permis (corespunzator categoriei). Sa nu mai zic ca esti incepator si iti poti rupe gatul inainte de a apuca sa te bucuri cu adevarat de motociclism. Take it easy, zic eu, viata e frumoasa si libertatea si mai si.

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Salutare forum, 

Sunt curios de urmatorul lucru:

Am permis pentru categorie A si doresc sa achizitionez o motocicleta ce poate fi limitata si pentru A2(are 69kw) Cum modelul are o ciclistica si pozitie diferita fata de ce conduc acum nu m-as simti comfortabil si in siguranta sa am la dispozitie toata puterea in conditiile in care gropile din bucuresti sunt un pericol pentru toti pe 2 roti.

Se poate limita motocicleta in A2 prin intermediul reprezentanteicde unde intentionez sa o cumpar cu toate actele legale mai putin omologarea in acte pentru ca dupa ce ma obisnuiesc cu ea sa o delimitez fara a face cele 2 drumuri la rar? Exista riscul de a primi amenda/talon suspendat daca as fi oprit la un filtru rar cu aceasta modificare?

Multumesc!

• 1 an mai târziu...
Publicat

Pot conduce motor limitat la 35kw, in talon si in carte figureaza cu 35 kw,inainte de limitare avea 85 kw.Multumesc

• 9 luni mai târziu...
Publicat

Salut!  
Am permis cat A2 si o motocicleta categoria A pe care am limitat o conform categoriei A2 intr un service autorizat rar. 
De la service a venit cu niste acte care atesta ca motocicleta are 35kw. Programarea la rar pentru reomologare ( ca sa apara si in talon si in carte puterea redusa) e peste 2 saptamani. In aceste 2 saptamani, avand la mine actele de la service, pot circula? Imi asum o amenda, dar nu as vrea sa mi se anuleze permisul de conducere. Multumesc 

• Moderator
Publicat

Nu iti asuma nimic, pt ca nu ești capabil, ok ?

Cat despre motocicleta, vezi ca exista o mare diferență între limitare și omologare.

Despre ce motocicleta e vorba? (Model, an, cai putere, cilindree).

• 2 ani mai târziu...
Publicat

Salut, nu am găsit nicăieri ce acte ar trebui sa aibă un motociclist de categoria a2 în posesia sa cu o motocicleta limitata legal(de la 70 la 35 kw). 

• Moderator
Publicat

Cum adică "ce acte sa aibă în posesia sa"? Te referi atunci când conduce o astfel de motocicleta ?

• 11 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua!

Tocmai ce am achizitionat un motor SH de la o reprezentanta,, care a fost limitat de ei pentru categoria A2, categorie pe care eu o detin. Intrebarea mea este care ar fi parcursul acum din punct de vedere legislativ. Am inteles ca prima data trebuie sa ma duc la RAR sa imi elibereze o noua carte de identitate pe care sa fie trecuta limitarea. Dupa aceea, care ar fi parcursul? Trebuie mers prima data la taxe si impozite locale si dupa la DPRCIV? Si inca o intrebare, eu as putea conduce motorul dupa ce am efectuat RAR-ul, sau trebuie sa astept inmatricularea la DPRCIV. Motorul are numerele permanente de la vechiul prorprietar. Multumesc !

• Moderator
Publicat

Vezi ca e diferența între limitare și omologare. Limitarea se refera la operațiunea mecanica prin care este redusa puterea motorului, iar omologarea este demersul juridic pe care îl faci la RAR.

Tu trebuie sa mergi la RAR sa ti-o omologheze pt a putea fi condusa cu A2.

După aia, faci programare la transcrierea dreptului de proprietate (SRPCIV). Poți circula cu ea timp de 90 de zile de la data achiziției, dar asigura-te ca obții "aprobarea" RAR.

• Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.