Jump to content
POLITISTI.ro

Romance fraud


alaina
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Bună seara. Tatăl meu (60 de ani) este un bărbat singur și singuratic. Din timpul pandemiei a început să mă întrebe despre cryptomonede și să-mi spună că vorbește cu tot felul de femei bogate de prin toate colțurile lumii (bănuiesc că l-au agățat de pe ceva site-uri de dating) care vor să îl învețe să tranzacționeze. I-am spus să stea departe pentru că sunt scam-uri, i-am arătat și exemple online și am crezut că a înțeles. Anul trecut mi-a trimis screenshot-uri conținând poze și conversații între el și o presupusă femeie din armata SUA care era într-o bază militară secretă din Ucraina. Mult love bombing și un e-mail pe care tati i-l trimisese unui General pentru a obține pentru această femeie permisiunea de a-l vizita. I-am spus să aibă grijă să nu îi trimită nici măcar 1 leu, pentru că nu vorbește cu nicio femeie ci cu un excroc. Pentru a-l convinge cât de cât, i-am arătat că multe din mesajele pe care ea i le trimisese erau copy-paste de pe niște pagini online. Din nou, am crezut că a înțeles. Astăzi am aflat de la cineva din familie că tata i-a trimis bani unei americance, sau i-a plătit, pentru viză și bilete de avion spre a-l vizita în România pe 26 sau 29 septembrie, adică zilele acestea. Aceasta nu a venit și nici nu va veni, este evident că a luat o mare țeapă și își va da seama de asta în scurt timp. Mai exact este vorba de o daună de 3000 și ceva de euro. Tatăl meu nu mi-a spus nimic, probabil din cauza avertizărilor mele anterioare. Nu știu exact când a avut loc tranzacția, nu știu dacă a fost direcționat către un website fals pentru viză sau a virat banii într-un cont. Dar știu că are poze cu biletele de avion, cu viza, cu un act de identitate al femeii, probabil toate false. Tatăl meu este un om modest, care lucrează pe salariul minim, iar acelea cam erau singurele lui economii și îmi este frică de cum va reacționa când își va da seama că cineva a profitat de vulnerabilitatea lui și i-a luat bănuții. Vă rog să mă sfătuiți ce aș putea să fac, cum aș putea să-l ajut când va veni momentul. Viața nu a fost tocmai blândă cu el și asta cred că va fi una dintre cele mai mari dezamăgiri, poate cea mai mare. Fiind vorba de o înșelăciune a carei inculpat nu se află în România, probabil nici măcar Europa, se poate depune plângere cu toate dovezile (poze cu biletele, viza, actul de identitate si conversațiile dintre ei)? Există măcar o șansă minimă de recuperare a daunei? Mulțumesc anticipat

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Sigur că poate depune plângere penală la poliție, dar șansele să fie recuperat prejudiciul sunt aproape inexistente. 

Link to comment
Share on other sites

Înțeleg. Știți ca astfel de plângeri să fi avut vreodată soluționare la noi în țară? Au vreo șansă? În SUA au fost extrădați astfel de infractori nigerieni.

Plângerea se poate depune online, sub formă de petiție sau doar fizic?

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
  • Solution

Depinde la ce te referi când spui "soluționat". Chiar dacă autorul e identificat, în sensul că se află cine este, date de identificare etc. nu prea poate fi tras la răspundere dacă este cetățean al unui stat care nu cooperează judiciar cu UE / România. 
Despre ce se întâmplă în SUA, nu prea avem cum să-și oferim un răspuns, dar e puțin probabil pentru astfel de infracțiuni.
Trebuie precizat că politica penală a Statului român este foarte indulgentă cu autorii faptelor de înșelăciune, din moment ce pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar împăcarea părților înlătură răspunderea penală. Spre exemplu, ca și comparație fapta de a conduce un auto fără permis se pedepsește cu închisoare de la 1 - 5 ani.
Drept consecință a faptului că infracțiunea de înșelăciune are o pedeapsă atât de ușoară, polițiștii nu au posibilitatea legală să propună magistratului măsuri preventive.

în urmă cu 5 ore, alaina a scris:

Plângerea se poate depune online, sub formă de petiție sau doar fizic?

Plângerea penală se adresează organului de cercetare penală (poliția) sau procurorului doar de către persoana vătămată sau prin mandatar (mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii). Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar. Plângerea poate fi făcută şi oral, iar conţinutul acesteia se va consemna într-un proces verbal scris de către cel care o primeşte. 
Plângerea se poate transmite şi în format electronic, adică prin e-mail, dar numai dacă este certificată prin semnătură electronică.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.