Jump to content
POLITISTI.ro

Cum pot inlatura legal limitatoarele de viteza amplasate ilegal


mihneaandrei

Recommended Posts


Am observat cu uimire ca pe o straduta de mici dimensiuni, la sat, unde suntem doar cativa vecini, fara nicio institutie de invatamant sau de orice fel in apropiere, fara parc sau loc de joaca, s-au amplasat pe aprox 200m nu mai putin de trei (!!!) limitatoare de asfalt! Acestea sunt foarte inalte si nesemnalizate! Toata ziua copiiI sunt lasati de vecinii de la mai multe case sa se joace pe strada (drum public) care NU este totusi loc de joaca! 

Am facut reclamatie la primarie, au spus ca au primit semnaturi ca sa amplaseze acele limitatoare. Si ca nici ei personal nu sunt de acord cu ele, daca vrem sa fie eliminate  trebuie sa strangem si noi semnaturi, ceea ce mi se pare ridicol. In felul acesta doar vom pune/scoate limitatoare in functie de cate semnaturi se strang?!

Nu vad de ce proprietarii sau posesorii de masini, care nu au alta cale de a ajunge la casele lor decat pe acolo, trebuie sa isi strice masinile sau cei veniti in vizita sa riste sa faca accidente, doar pentru ca unii parinti sa isi lase copiii in mijlocul strazii, care, repet, NU este loc de joaca! Limitatoarele nu sunt marcate in niciun fel!

Repet, este vorba de un drum public intr-un sat, nefiind alte semne de limitare a vitezei, aceasta era 50km/h conform legii in Romania. In baza carei analize s-a considerat ca "se circula cu viteza"? A ochiului parintilor care isi lasa copiii in mijlocul strazii? Da, si 50km/h pot fi mult pentru copii lasati la intamplare pe drum, insa totusi drumul public nu e maidan de batut mingea!


Ce metode legale, in baza unei legi clare, am pentru a obtine inlaturarea acelor limitatoare? Prin Politia Rutiera? Pana acum toata lumea ridica din umeri, mi se pare incredibil... Voi lua in calcul inclusiv actionarea in instanta a administratorului drumului, daca va fi necesar.

Va rog ajutati-ma cu o idee viabila, nu isi au rostul argumente de genul "dar dvs aveti copii?" ci mai degraba este despre a nu obstructiona drumul public pentru toti participantii la trafic, doar pentru ca s-au gasit niste mamici "gospodare" sa justifice indiferenta de a iti lasa copiii in mijlocul drumului.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Care este temeiul legal în baza căruia ai stabilit că sunt amplasate "ilegal"?

Link to comment
Share on other sites

Din cate am verificat in lege, orice astfel de limitatoare trebuie clar semnalizate si marcate, ceea ce nu s-a intamplat. De asemenea, cine decide care e inaltimea "standard" sau unghiul amplasarii? In clipa de fata, comparativ cu miile de limitatoare pe care le-am vazut, acestea sunt cele mai inalte si ascutite ca si unghi de atac. 

Link to comment
Share on other sites

Sunt amplasate ilegal pentru ca nu respecta conditiile stabilite clar de lege privind marcarea acestora. In clipa de fata sunt practic obstacole in mijlocul drumului public. Din nou, pentru ca ne indepartam de subiect: orice petitionar poate cere amplasarea astor obstacole pe drumul public, fara ca o autoritate sa certifice sau verifice intai daca este chiar necesara montarea???

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Administratorul drumului public cu avizul poliției rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, și să le mențină în stare corespunzătoare. 

Recent, Legea nr. 51 din 18 martie 2024, publicată în M.Of. nr. 233 din 19 martie 2024 a modificat şi completat prevederile din O.U.G. 195/2002 (act normativ cunoscut popular cu denumirea de Codul Rutier) următoarea prevedere:

"(12) Administratorul drumului public, conform competențelor ce îi revin, cu avizul poliției rutiere, este obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni și de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum și marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare."

Link to comment
Share on other sites

Va multumesc pentru detalii, chiar sunt de ajutor. Insa in situatia in care pe acea straduta nu e niciun obiectiv mai sus mentionat, ci doar case individuale, iar viteza de deplasare este conf legii de max 50km/h, care ar fi justificarea logica de a aproba montarea unor astfel de limitatoare din asfalt? 

Asa cum am spus, toti locatarii de pe acea straduta isi lasa copiii mici in mijlocul drumului cat e ziua de lunga. De ce eu, ca orice alt utilizator ar drumului public ce trece pe acolo, trebuie sa dau in niste limitatoare puse ca sa justifice copii lasati la intamplare pe drumul public? Riscul de accidentare crescut NU ar exista daca acei copii s-ar juca in perimetrul casei si NU pe drumul public. Imi scapa mie ceva aici?

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Administratorul drumului public (primăria în cazul expus) are putere de decizie. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.