Jump to content
POLITISTI.ro

Inițiativă - dotarea polițiștilor cu tocuri de pistol adecvate


andreibalaceanu

Recommended Posts

Bună seara și scuzați deranjul! Sunt polițist operativ de 6 luni în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Cred că știm cu toții cum au fost dotați polițiștii și ce tocuri de pistol ni s-au oferit odată cu achiziționarea pistoalelor Beretta PX4 Storm. Din buzunarul propriu am investit până în prezent 4.000 de lei în echipament de ultimă generație(cătușe performante, toc de pistol cu acțiune rapidă + lanternă pentru pistol, etc.). Aș dori să găsesc oameni cu inițiativă, să ne adresăm conducerii IGPR/DGPMB/IPJ pentru dotarea polițiștilor cu mijloace adecvate de intervenție (tocuri de pistol adecvate, să se pornească odată legiferarea pentru achiziționarea taserelor). Dacă cineva este de acord cu această inițiativă, aștept cu drag răspuns la această postare!

 • Like 1
 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member
Posted (edited)

Cu tocurile sunt de acord ca trebuie schimbate. Au fost o achizitie proasta (de la Viper daca nu ma înșel) și prezintă riscul de a se pierde pistoalele . 
Nu înțeleg în schimb ce au cătușele actuale și cu ce sunt “performante” altele sau pentru ce îți trebuie lanternă la pistol în detrimentul unei lanterne normale.

Edited by Ben
 • Like 1
Link to comment
Posted (edited)

Păi, le iau pe rând. 

1. Cătușele - majoritatea ruginite și proaste, neactuale la condițiile în care le utilizezi. Nu cred ca stai de fiecare dată să te uiți cum să le poziționezi încât să ai  partea unde introduci cheia spre tine. Pe când modelele noi (ASP, Nextorch) oferă deschidere pe ambele părți, mobilitate mărită, greutate scăzută(exemplu, mi am achiziționat de curând cătușele ASP Ultra cuffs, făcute din aluminiu, iar arcul flexibil este din oțel, au aproximativ 200 de grame, față de cele MAI de 350 grame. 

2. Lanterna montată pe pistol - Odată ce ai lanterna montată pe pistol, în cadrul necesității în a folosi armamentul pe timp de noapte (știu, știu, se întâmplă rar să utilizăm armamentul, dar niciodată să nu spui niciodată), în plus față de lanterna separată pe care ar trebui să o utilizezi cu cealaltă mână, îți dă liber în a folosi mâna secundară pentru a face priza corectă, pentru a face orice altceva ce te poate ajuta în acea situație cu mâna. De asemenea, aceasta reglează reculul armei, adăugându i greutatea în fața, jos, fiind mult mai stabil în cazul reculului.

Lanterna nu o consider o necesitate, ține de preferința fiecăruia. Cam astea sunt argumentele mele legat de ce ai spus tu. Da, tocurile trebuiesc neapărat schimbate, sunt o porcărie. În prezent folosesc Vega Holster pt ca am lanterna, dar în curând îmi va veni tocul de la Safariland, pe care de abia aștept să îl încerc. O zi bună îți doresc! 

Edited by Marius
Nu mai cita postarea anterioară!
Link to comment
 • Member

Ai făcut o alegere bună.

Cătusele schimbate si lanterna, nu sunt mare necesitate. Holsterul în schimb este. Și cred că cel mai important, e nevoie de poligoane, trageri mai dese și antrenament pentru încatușari. Degeaba ai catușe dacă majoritatea polițiștilor sunt nepregătiți.

 • Upvote 2
Link to comment

Cătușele pot zice ca au fost una din investițiile potrivite, pt ca erau foarte uzate și ruginite cele primite din dotare. Cele de la ASP au o grămadă de caracteristici care le avantajează față de cele date de MAI, deschiderea/blocarea pe ambele părți, greutate redusă (corp din aluminiu și partea mobilă din oțel), blocare pe 3 rânduri de zimți (european locking system). Lanterna de asemenea, sunt mulțumit de ea, singurul dezavantaj este greutatea adăugată în plus centurii și în momentul de față pot spune ca a fost mai mult un moft, i am găsit utilitatea o singură dată. 

Link to comment
 • Active member

Am 12 ani de politie, dar n-am văzut cătușe ruginite pana acum; Pt ca fie erau din aluminiu dur, fie erau din fier, dar cromate/nichelate (deci nu ruginesc).

Am holster de la Radar 1957 dedicat pt Berreta Px4 și lanterna pe centura

Nu am simțit nevoia unei lanterne tactice atașate pe pistol.

Ca si dotare mai am baston telescopic, spray, un clește multifuncțional, un dispozitiv de spart geamuri, cuțit și niște coliere de plastic, groase, în eventualitatea încătușării mai multor persoane.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member
Posted (edited)

Eu zic ca avem o dotare destul de bună și s-au facut progrese considerabile in ultimii 4 ani. Cine nu vede asta ori e cârcotaș ori are mofturi. Nu știu ce v-ați mai dori. 
Ne mai lipsesc niște chingi și funii ca nu se știe niciodată când trebuie să cobori în rapel. 
Cu cartea stăm mai rău. N-am văzut pe unul să se plângă ca n-are acces sau n-a participat la niște cursuri bune, pragmatice, utile sau la un schimb de experiență. În schimb e o isterie inițiata și întreținută de sindicate să fim cat mai “tactici”. Uniforma tactică, ghete tactice, pix tactic. Totul e pe bază de “tactic” și proiectări la sol în ziua de azi. 
 

Edited by Ben
 • Upvote 2
 • Downvote 1
Link to comment
59 minute în urmă, Ben a scris:

Cu cartea stăm mai rău.

Aşa este din păcate, dar problema nu e specifică poliţiei, întreaga societate a devenit aşa. Cei tineri au impresia că dacă sunt îmbrăcaţi şi echipaţi ca la TV ori pe net totul se rezolvă de la sine.

Link to comment

@Roby Îți voi trimite un videoclip cu cătușele primite în dotare și cum funcționează.

@Ben Dotare - ca pistol/baston telescopic/cătușe(în unele cazuri) da, sunt bune, dar iartă-mă, tocurile de pistol primite din dotare sunt o glumă proastă. 

Link to comment

Zicea cineva mai sus că avem o dotare destul de bună, nu cred că ar trebui să ne mulțumim cu "destul de". Roby, cătușele ce le-am predat de curând au ruginit in draci pentru că a sărit cromul, să nu mai zic că se blochează dacă se agită purtătorul, tocurile sunt varză și pentru pistol si pentru încărcător, sunt o grămadă de cazuri când se agață primul cartuș din încărcătorul de rezervă de fundul tocului și rămâne acolo iar la predare ai unul în minus. Tocurile pentru bastoane telescopice se rup, centură pe care să-ți pui toată dotarea, ciuciu, deci, "destul de" nu își prea are locul aici. Spray-ul iritant încă e la ditamai tubul și cu pulverizare, părerea mea ca e mai util cu jet, riscul să iei și tu o gură e mai mic. E bine că ne-au dotat dar puteau fi și de calitate.

Link to comment
 • Moderator

Eu am păţit-o cu cătuşele din dotare. Cu ani în urmă, când lucram la SAS am săltat nişte etnici şi evident că i-am încătuşat. Ei bine la cătuşele mele s-a rupt lama aia din interior (din câte îmi amintesc era din fontă) şi nu a mai fost chip să se desfacă cu cheia. Am fost nevoiţi să mergem cu ţiganu pe la SMURD să i le taie ăia cu o sculă de-a lor, un flex sau ceva de genu.

De atunci m-am lecuit cu sculele din dotare achiziţionate de ministeru ăsta de doi lei. M-am documentat şi mi-am cumpărat eu unele de calitate, profesionale. De fapt sunt la a doua pereche cumpărată, pentru că pe prima am făcut-o cadou unui coleg. Dacă vreţi să vă cumpăraţi întrebaţi şi vă stau la dispoziţie cu feedback şi ce ştiu eu din documentarea pe care am făcut-o anterior achiziţionării.

În prezent folosesc nişte cătuşe de la ASP, sunt foarte mulţumit de ele. Au găurica pentru cheie pe ambele părţi, deci nu trebuie să mai fii atent cum i le pui pe mână, ceea ce la cele alese de habarniştii din minister nu găseşti. Dar nu-i interesează pe ei astfel de detalii ... 

IMG_4216.jpeg

 • Upvote 4
Link to comment

Cu privire la toc (holster) pentru arma de serviciu care consideraţi că e cel mai bun model?

Link to comment
 • Moderator

S-a tot discutat despre care e cel mai bun toc / holster, dar aşa pe scurt, Safariland sunt top, probabil cele mai bune produse în acest domeniu, sunt un fel de Rolls-Royce, Bentley, S-Classe între maşini.
Detalii despre alegerea holster-ului în articolul:

sau dacă vreţi discuţiile anterioare, citiţi topicul:

Dar repet, americanii de la Safariland sunt probabili cei care dau tonul şi fac cele mai bune produse în acest domeniu. Calitatea se plăteşte, iar din acest motiv preţurile produselor Safariland sunt cam piperate.
Din păcate, nu prea comercializează în Europa / România iar pentru achiziţia unui astfel de produs trebuie să cauţi pe Ebay, Amazon, etc.

Link to comment

@Catalin exact același model îl folosesc și eu - ASP Ultra Chain Cuffs. 

@bgi mulțumesc frumos pentru susținere! 

@Marius eu am reușit să îmi achiziționez modelul 6360 ALS/SLS pentru Beretta PX4 de la Safariland, plus port încărcător, port cătușe, port baston, toate același material și același aspect. Când îmi sosesc voi posta o poză cu centura completă

 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.