Jump to content
POLITISTI.ro

Aplicaţia EDAC sistem de verificare a documentelor de identitate


Recommended Posts

"Poliția Română anunță că, în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.
Începând de astăzi, verificarea se face imediat, cu ajutorul dispozitivelor mobile distribuite în acest scop, pe care este instalată aplicația EDAC. Pe scurt, spun cei de la Poliția Română, actul de identitate este scanat și rezultatele apar pe ecran, în câteva secunde, astfel că interacțiunea polițist – persoană legitimată se derulează mult mai rapid.

[...] poliţiştii vor realiza activitățile de verificare prin scanarea documentelor de identitate/călătorie cu dispozitivele mobile de tip smartphone și cu ajutorul cărora vor putea interoga bazele de date în interes operativ."

Am remarcat astăzi că e mare îmbulzeală din rândul chestorilor pe mass-media în a prezenta jurnaliștilor aplicația EDAC, pentru legitimarea și verificarea persoanelor, în contextul aderării României la spațiul Schengen.

Voi aţi primit aceste dispozitive? Pentru că în ciuda faptului că toţi chestorii se laudă cu ele la TV, noi n-am primit şi nu le-am văzut la culoare.

Link to comment
 • Moderator

Mda! Se grăbesc să se laude la tv ... când aplicaţia şi sistemul nu este 100% funcţional/ă.

EDAC.jpg 

 

Link to comment
 • Moderator

Şi de fapt aplicaţia a fost făcută de cei de la Poliţia de Frontieră. Este maximă excitare din partea şefimii cu privire la această aplicaţie, zici că au descoperit focul sau roata, în timp ce de ani buni scanezi cu telefonul cardul bancar şi îţi citeşte numele, numărul cardului, etc  

 • Upvote 1
Link to comment

Am vazut si eu ca este mare agitatie cu aceasta aplicatie, ba mai mult au anuntat pe Facebook ca "Din această noapte, odată cu intrarea în spațiul Schengen, acțiunile de verificare în teren au fost intensificate". Se precizează că polițiștii realizează legitimarea folosind terminale mobile.
Care terminale? Ce aplicatie? Pentru că noi nu am primit si nici nu am vazut la culoare asa ceva? 

Link to comment
 • Active member

Deocamdata s-a distribuit un numar limitat de telefoane. Pana la sfarsitul anului se presupune ca fiecare politist de la OP, rutiera, transporturi va avea propriul telefon/tableta pt verificari. 

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Vineri dimineață, 29.03.2024 a fost o videoconferința cu toate structurile MAI, coordonată de chestorul Despescu, care a avut ca principal subiect aplicația eDAC - prioritatea numărul 1 a ministerului în acest moment, cel mai probabil și pentru că la 1 aprilie România intră în Schengen.
Nu se știe mare lucru despre aplicație și importanta ei, pentru că au existat discuții și prezentări ale proiectului numai în ședințele de conducere, iar “secretomania” șefilor care nu își informează oamenii, produce astfel de consecințe.
Din ce am înțeles, pentru început va fi utilizată de către cei de la Ordine Publică, Rutieră și Poliția Transporturi, ei fiind cei care sunt în stradă și au contact cu oamenii în mod direct. Apoi urmează dotarea și utilizarea de către celălalte structuri operative (investigații criminale, fraudele, arme, crimă organizată, etc.).
Dispozitivele mobile s-au distribuit pentru început numai structurilor în uniformă, cele din stradă, iar în curând vor primi și ceilalți. Tot pe cei în uniformă s-a pus accentul cu instruirea acum, la început.
Aplicația eDAC face posibilă verificarea persoanelor în teren prin scanarea documentelor de identitate cu dispozitivul pe care îl au asupra lor polițiștii, (telefon ori tabletă).

Aplicația înglobează aproape toate bazele de date ale Poliției Române, iar când se scanează un document de identitate, interogarea poate întoarce HIT, însă ulterior acestei situații, trebuie ca polițistul să intre pentru detalii în aplicație, de pe același dispozitiv pe care îl are asupra sa. În concluzie, este facilitată foarte mult partea de verificare în teren.
Dispozitivul are GPS și trebuie semnalată imediat pierderea acestuia pentru a fi blocat.
Din ce am înțeles dispozitivul nu are internet, dar are WI-FI, motiv pentru care s-a atras atenția foarte mult asupra modului de utilizare de către fiecare polițist, că nu trebuie transmise date către alte persoane sau date care nu pot fi diseminate. În acest sens vor fi monitorizate și auditate toate interogările efectuate.

DGPI a primit un rol foarte important referitor la asigurarea securității pentru întreaga platformă, motiv pentru care au și făcut o procedura de lucru și un îndrumar de folosire pentru utilizatorii. DGPI va monitoriza permanent întreaga activitate, iar orice abatere va fi urmată de consecințe severe.
DGPI a mai primit însărcinare de la conducerea ministerului să sprijine și să participe proactiv la familiarizarea polițiștilor cu modul de utilizare, dar și să sancționeze drastic orice derapaj.
Se pune foarte mult accent pe acest lucru, respectiv pe instruirea tututor polițiștilor din țară, modul de folosire, momentul predării către următorul utilizator, dar mai ales pe cunoașterea și respectarea cu strictețe a interdicțiilor.  
Vor fi dotați și polițiști de la frontieră, jandarmii, cât și cei de la IGI.

 • Upvote 2
Link to comment

Bine de știut… Aspectele acestea trebuiau în mod normal să le aflăm fiecare dintre noi de la serviciu, dar exact așa este, șefii sunt obsedați cu această secretomanie dusă la extrem. Bine, eu bănuiesc că această secretomanie a șefilor se datorează în primul și în primul rând prostiei și a ipotenței profesionale. Cei mai mulți nu înțeleg ei nimic din ședințele respective și din această cauză nici nu știu ce să spună mai departe, ce trebuie să transmită oamenilor.

Link to comment
 • Active member

@Horia din moment ce nu ai primit acel dispozitiv, nici nu vad cu privire la ce sa fii instruit. 
“Aplicatia” e destul de intuitiva, odata ce au fost facute setarile telefonului. Nu e nevoie de nicio instruire speciala. Daca stii sa verifici intr-o baza de date, stii sa folosesti si eDAC ul asta. 
 

Link to comment
 • 2 weeks later...
 • Active member
Posted (edited)

Nu au lansat bine aplicatia asta eDAC ca au inventat nu știu cate raportari pe langa. 
Este incredibil cum mai inventeaza cate o chestie cu scopul de a “eficientiza” munca si pe langa ea sunt 3-4 raportari pe hartie. 
Cand mai afli de cate o dotare noua, ti-e teama de ce va urma: de cate ori ai folosit-o, de cate ori n-ai folosit-o, de cate ori ai fi vrut s-o folosesti, dar nu te-a lasat sufletul. 
Imi pare rau ca nu am prins vremurile cu telefon fix si masina de scris. Sa vedem ce raportari la secunda mai inventau si mai cereau. 

Edited by Ben
 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Chiar nu înţeleg ... date referitoare la numărul utilizării aplicaţiei pot fi furnizate centralizat de către structurile de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. 

Link to comment
 • Active member
Posted (edited)

Exact. Datele astea pot fi extrase de la distanta. Chiar intr-un mod precis.

La fel s-a intamplat cu toate noile dotari. 

Edited by Ben
Link to comment
 • Member

@Ben, unii sunt incapabili sa inteleaga faptul ca timpii morti, generati de raportarile ca aceasta, pot fi utilizati pentru eficientizarea activitatilor operative. Unii fac raportarile, altii le centralizeaza, altii implementeaza. Ne place sa ne aplaudam cu o singura mana... O sa ne omoare statistica, intr-o zi.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.