Jump to content
POLITISTI.ro

Abuzul sexual şi exploatarea sexuală a copiilor


Recommended Posts

  • Moderator

Comisia Europeană propune o actualizare a normelor de drept penal privind abuzul sexual și exploatarea sexuală a copiilor pentru a intensifica lupta împotriva acestor infracțiuni grave. 

Printre aspectele-cheie ale propunerii se numără:

  • O sferă mai cuprinzătoare a faptelor care constituie infracțiuni de abuzul sexual asupra copiilor în toate statele membre: printre aceste noi infracțiuni se numără transmiterea în direct pe internet a abuzului sexual asupra copiilor și deținerea și schimbul de manuale de pedofilie. Noile norme actualizează, de asemenea, definițiile infracțiunii pentru a include materialele deepfake sau generate de IA care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor.
  • Consolidarea urmăririi penale și a prevenirii acestor infracțiuni și a sprijinului oferit victimelor: propunerea va stabili o perioadă de timp mai lungă în care victimele să poată denunța abuzul sexual pe care l-au suferit și să poată introduce acțiuni împotriva autorului infracțiunii. De asemenea, noile norme vor acorda victimelor dreptul la compensații financiare, pentru a aborda prejudiciile pe termen lung pe care le cauzează abuzul sexual asupra copiilor. În plus, statele membre trebuie să instituie un mecanism de coordonare pentru a utiliza în mod optim programele disponibile privind prevenirea și asistența acordată victimelor.
  • Intensificarea prevenirii: statelor membre li se solicită, de asemenea, să intensifice investițiile în acțiuni de sensibilizare, în special în ceea ce privește riscurile online, pentru a se asigura că internetul este mai sigur și mai bun pentru copii și tineri. În plus, potrivit noilor norme, procesul de recrutare a candidaților pentru activitățile ce implică un contact strâns cu copiii și pentru organizațiile care lucrează împotriva abuzului sexual asupra copiilor va presupune verificarea cazierului judiciar.
  • De asemenea, va exista obligaţia de formulare a unui denunţ al infracțiunii cel puțin de către profesioniști care lucrează în strânsă legătură cu copiii pentru a aborda o provocare majoră în eforturile de stopare a abuzului sexual asupra copiilor.

Propunerea urmează să fie discutată și adoptată de Parlamentul European și Consiliul, iar odată intrată în vigoare, va modifica directiva actuală.

Sursa: comunicatul CE

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.