Jump to content
POLITISTI.ro

Acordarea de bonificaţii poliţiştilor pe criterii de performanţă


Marius

Recommended Posts

  • Moderator

Astăzi, 27 septembrie 2023, la sediul MAI, a avut loc o conferință de presă în care au fost prezentate principalele măsuri operaționale și propuneri de consolidare a cadrului legislativ pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea infracționalității. 

Se propune acordarea de bonificații polițiștilor, în raport de criterii de performanță, pentru îndeplinirea unor activități care au condus la capturarea unor cantități semnificative de droguri, substanțe interzise, arme și muniții, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum și denunțarea unor fapte de corupție. Astfel, în funcție de criteriile stabilite, polițistul poate primi 5% din valoarea cumulată, dar nu mai mult de 20 de salarii medii, respectiv 3 salarii medii brute pe economie, în situația denunțării unor fapte de corupție.

Ce părere aveţi? 

Link to comment

O nouă metodă pt șefi să-și mai rotunjească veniturile. Pt că în structurile operative șefii își arogă meritele întodeauna pt munca lucrătorilor, asta va fi o nouă metodă să-și umple buzunarele.

Link to comment
  • Member

Sunt bine venite aceste "premii".

Dar ma intreb cum vom beneficia de aceste bonificatii, ptr va de peste 10 ani sunt prevazute si in legialatia silvica (25% din valoareaasei lemnoase confiscate ptr agentul constatator) si pana la acest moment la  nivelul MAI nu avem Norme de aplicare.🤦‍♂️

Concluzia o stim cu totii...

 

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

În Statutul poliţistului, după art. 54 urmează să se introducă un nou articol, art. 541, cu următorul cuprins:
”Art. 541 - (1) Polițiștii beneficiază de bonificații în bani, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, pentru îndeplinirea a cel puțin unuia dintre următoarele criterii specifice de rezultat:
a) activități de informații, control, investigații și de urmărire penală ce au condus la indisponibilizarea în vederea confiscării a unor sume de bani, valori sau bunuri cu o valoare cumulată de peste 500.000 lei, dacă fac obiectul unor infracțiuni sau au fost dobândite prin săvârșirea unor infracțiuni;
b) activități de informații, control, investigații și de urmărire penală ce au condus la indisponibilizarea în vederea confiscării/distrugerii a unor cantități de droguri, substanțe ilicite cu efecte psihoactive, precursori sau substanțe folosite la producerea drogurilor, cu o valoare estimată de piață cumulată de peste 400.000 lei;
c) activități de informații, control, investigații și de urmărire penală ce au condus la indisponibilizarea în vederea confiscării/distrugerii a unor cantități semnificative de arme, muniții sau materii explozive ilegale ori alte bunuri interzise la deținere ce pot pune în pericol grav viața, sănătatea sau integritatea fizică a persoanelor; d) denunțarea unor infracțiuni de corupție constând în promisiunea, oferirea sau darea unor sume de bani, bunuri sau a altor foloase polițistului denunțător.
(2) Valoarea totală a bonificațiilor în bani acordate, pentru fiecare caz în parte, se stabilește în limita a:
a) 5% din valoarea cumulată, dar nu mai mult de 20 salarii medii brute pe economie, în situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b);
b) 10 salarii medii brute pe economie, în situațiile prevăzute la alin. (1) lit. c);
c) 3 salarii medii brute pe economie, în situația prevăzută la alin. (1) lit. d).
(3) În cursul unui an calendaristic, un polițist poate primi bonificații în bani într-o valoare totală de maximum 10 salarii medii brute pe economie.
(4) Analiza fiecărui caz în parte, în vederea acordării bonificațiilor în bani, se face după trimiterea în judecată, în situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) - c), respectiv după punerea în mișcare a acțiunii penale față de persoana denunțată, în situația prevăzută la alin. (1) lit. d).
(5) Competența și procedura acordării bonificațiilor în bani se stabilește prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. 
(6) Bonificațiile în bani prevăzute la alin. (1) nu se cuprind în baza de calcul prevăzută la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.
(7) Bonificațiile în bani prevăzute la alin. (1) reprezintă venit care se supune calculării, virării și declarării impozitului și contribuțiilor sociale obligatorii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”

Link to comment

Pentru merite deosebite se dă și salariul de excelență și știm bine cu toții că îl primesc doar unii,prin rotație și nu pentru că au făcut neapărat ceva deosebit. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.