Jump to content
POLITISTI.ro

Copii terorizați de o profesoară


VladSoare

Recommended Posts

Salut,

De data asta mi-a venit și mie rîndul, din păcate, să apelez la voi pentru o problemă foarte gravă, pe care nu mi-am imaginat că o voi avea. Nu în București, în orice caz.

Fetele mele cele mari, gemene, sînt în aceeași clasă la un liceu bucureștean pe care pentru moment cred că e mai bine să nu-l numesc aici, deși nu mă voi feri s-o fac dacă trebuie. Copiii din acea clasă sînt terorizați și abuzați psihic în mod constant de o profesoară cu probleme psihice grave, împotriva căreia există plîngeri de cel puțin 11 ani, pe care liceul le ignoră. Acțiunile ei intră deja în sfera penalului - insulte și injurii inimaginabile, violență fizică (aruncă cu obiecte în ei), copiii sînt speriați și le este frică să mai intre la ora ei. 
Un grup de 21 de părinți de la această clasă a solicitat conducerii liceului schimbarea ei de la clasa noastră, dar, după cum ne și așteptam, am fost refuzați. Conducerea liceului știe foarte bine ceea ce se petrece, iar în privat ne dă dreptate, însă oficial nu intenționează să ia nici o măsură. De aceea vrem să încercăm o acțiune pe cale legală - plîngere penală atît împotriva ei, cît și împotriva liceului pentru că știe aceste lucruri și le acoperă de ani de zile.
Credeți că are rost să încercăm așa ceva? Intră în atribuțiile Poliției să investigheze astfel de cazuri? Cu inspectoratul nu avem nici o șansă; a fost "investigată" de inspectorat de nenumărate ori și nu s-a luat nici o măsură. 
Este esențial ca această dementă să nu mai intre în contact cu copiii noștri, indiferent prin ce mijloc realizăm acest lucru. Copiii noștri nu sînt în siguranță în acest liceu atîta timp cît această persoană le este profesoară. Ce putem face? Dacă liceul nu ne ajută, cum putem obține un ordin de restricție împotriva ei? Desigur, nu avem alte dovezi în afară de declarațiile copiilor - pe asta se bazează și ea.

Știu că putem încerca să ne mutăm copiii la alte licee, dar nu vrem s-o facem. Copiii noștri au muncit mult ca să ajungă aici; nu e normal să-i rupem de acest liceu și de prietenii lor, fără ca ei să aibă vreo vină. Una dintre fetele mele, cînd a auzit de mutare, s-a supărat foc, a zis că mai bine o suportă pe nebună decît să se mute. Și are dreptate. Nu e normal să sufere ea, să fie ea nevoită să plece, din cauza unei nebune care ar trebui să se afle la Obregia. Trebuie să putem lupta cumva cu ea. Dar nu știm cum. Orice sugestie, sfat, recomandare, va fi extrem de apreciată.

Mulțumesc.

 

Edited by VladSoare
Link to comment

Din păcate nu. Nu-i bate, iar aruncarea cu obiecte în ei s-a lăsat doar cu sperieturi, nimic altceva.
De fapt partea asta fizică e foarte rară, doar cînd își iese rău de tot din pepeni. De obicei se limitează la urlete animalice și insulte. Din "jigodii", "infecți", "o să fiți niște infractori" și altele asemenea nu-i scoate. Plus amenințări și răzbunări cu note (de ex. nota 1, însoțită de zbieretele de rigoare, pentru te miri ce i s-a năzărit în momentul respectiv).

 

Link to comment
 • Moderator

Ca o paralelă, săptămâna trecută, mai exact miercuri 19.07.2023, Ministerul Educaţiei a publicat pe site un proiect de ordin de ministru privind "Procedură privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor / preșcolarilor / elevilor și personalului școlii, precum și al altor situații corelate, în mediul școlar". Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice (de la data publicării). 
Proiect Procedura management cazuri violenţă şcoli.

Din conţinutul proiectului:

"Se consideră forme de violență a elevilor asupra personalului școlii următoarele:

 • Forme de abuz fizic, care constituie infracțiuni: vătămarea corporală, vătămarea corporală din culpă, lovirea sau alte violențe, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, uciderea din culpă, omorul, omorul calificat.
 • Alte forme de abuz fizic: lovirea, aruncarea cu obiecte, imobilizarea;
 • Forme de abuz psihologic, care constituie infracțiuni: instigarea publică, incitarea la ură sau discriminare, amenințarea, șantajul, hărțuirea, lipsirea de libertare în mod ilegal, determinarea sau înlesnirea sinuciderii.
 • Alte forme de abuz psihologic: bullyingul și cyberbullyingul, semnele obscene, injuriile şi jignirile, calomnia, terorizarea;
 • Forme de abuz sexual: agresiunea sexuală, violul, molestarea sexuală verbală, sextingul, sexualizarea."

"Fără a se considera o enumerare exhaustivă, se consideră forme de violență a personalului UIP asupra antepreșcolarilor / preșcolarilor / elevilor următoarele:

 • Forme de abuz fizic, care constituie infracțiuni: vătămarea corporală, vătămarea corporală din culpă, lovirea sau alte violențe, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, uciderea din culpă, omorul, omorul calificat.
 • Alte forme de abuz fizic: lovirea, aruncarea cu obiecte, imobilizarea copilului;
 • Forme de abuz psihologic, care constituie infracțiuni: instigarea publică, incitarea la ură sau discriminare, amenințarea, șantajul, hărțuirea, lipsirea de libertare în mod ilegal, determinarea sau înlesnirea sinuciderii; rele tratamente aplicate minorului.
 • Alte forme de abuz psihologic: bullyingul și cyberbullyingul, semnele obscene, injuriile şi jignirile, calomnia, terorizarea;
 • Forme de abuz sexual, care constituie infracțiuni precum: agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, violul, coruperea sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale, exploatarea sexuală, pornografia infantilă;
 • Alte forme de abuz sexual: molestarea sexuală verbală (expunerea copilului la injurii sau limbaj cu conotație sexuală), sextingul, sexualizarea;
 • Traficul de minori."
 • Like 1
Link to comment
în urmă cu 10 ore, VladSoare a scris:

De aceea vrem să încercăm o acțiune pe cale legală - plîngere penală atît împotriva ei, cît și împotriva liceului ...

Pentru ce infracţiune din C.pen. vrei să faci plângere penală?

Link to comment
în urmă cu 9 ore, Sam a scris:

Pentru ce infracţiune din C.pen. vrei să faci plângere penală?

Art. 197, art. 206 (1), art. 296 (1) și (2).
Apoi ar mai fi legea 272/2004 art. 89. Și poate și altele pe care nu le-am găsit încă. Mai sînt și niște ordine ale Ministerului Educației, dar alea presupun că au numai aplicabilitate administrativă și probabil nu intră în sfera de activitate a Poliției. 

Pentru început am programat o întîlnire cu un avocat. Vom vedea ce ne sugerează și el. 

De fapt problema noastră este că n-avem dovezi. Este numai cuvîntul copiilor noștri contra cuvîntului ei. Iar acesta este și motivul pentru care de peste zece-unsprezece ani toate memoriile similare au fost îngropate. Dar mă gîndesc că poate dovezile se pot obține și în alt mod. Poate că declarațiile copiilor, date în fața unui ofițer de poliție specializat în lucrul cu minori, ar putea avea greutate în cazul unui proces cu liceul? Nu știu, acum doar gîndesc cu voce tare. Poate spun prostii.

Edited by VladSoare
Link to comment
 • Active member

In conditiile date, singurul lucru concret pe care il poti face e sa-ti muti copii la alta clasa, unde acea profesoara nu preda. Asta daca doresti sa pastrezi liceul. 
In rest, o plangere penala intr-o situatie in care cu greu se pot obtine probe (prin natura ei), ar fi degeaba, dar poti sa incerci. Poate o sperie. 
Mai puteti trimite o sesizare (sub forma unei petiții) Biroului Siguranta Scolara din cadrul DGPMB. Teoretic ei ar trebui sa stie ce se mai intampla in scoli si ar trebui sa aiba o legatura mai stransa cu conducerea liceului. 

 • Like 1
 • Upvote 1
Link to comment
59 minute în urmă, Catalin a scris:

Dar despre ce infractiune comisă vorbim?

Rele tratamente aplicate minorului, art. 197 C.P.
Eventual și purtare abuzivă, art. 296 C.P.

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.