Jump to content
POLITISTI.ro

Audierea persoanelor deţinute în incinta penitenciarelor


Recommended Posts

  • Moderator

Chiar dacă locul audierii persoanelor persoanelor în cursul procesului penal nu este indicat expres în lege, regula de bază este că audierea trebuie să se desfăşoare la sediul organului judiciar.
Art. 106 din C.pr.pen. stabileşte "Reguli speciale privind ascultarea", iar la alin. (2) este prevăzută posibilitatea ca persoana aflată în detenţie să poată fi audiată la locul de deţinere, dacă organul judiciar apreciază că aceasta nu aduce atingere bunei desfășurări a procesului:

Spoiler

"(2) Persoana aflată în detenție poate fi audiată la locul de deținere prin videoconferință, în cazuri excepționale și dacă organul judiciar apreciază că aceasta nu aduce atingere bunei desfășurări a procesului ori drepturilor și intereselor părților.
(3) În cazul prevăzut la alin. (2), dacă persoana audiată se află în vreuna dintre situațiile prevăzute la art. 90, ascultarea nu poate avea loc decât în prezența avocatului la locul de deținere."

Trebuie remarcat că textul de lege nu impune nicio obligaţie organului judiciar, ci doar oferă posibilitatea acestuia  (poliţist ori procuror) să poată efectua audierea persoanelor deţinute în incinta penitenciarului când consideră că acest lucru este util procesului penal.

Conform prevederilor art. 259 alin. (7) din C.pr.pen. persoanele private de libertate se citează la locul de deținere, prin administrația acestuia. O copie a citației se comunică și administrației locului de deținere.

În concluzie, faptul că poliţistul merge şi audiază persoane private de libertate în incinta penitenciarului, este alegerea sa. Legea nu îl obligă să facă acest lucru.

  • Upvote 4
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.