Jump to content
POLITISTI.ro

Calculul sumei compensaţie de chirie


Recommended Posts

  • Member

Salut colegi!

Am observat ca s a promulgat modificarea Legii 360/02 prin aceea ca se va acorda chiria in limita a 70 de km, fapt pt care m as incadra si eu. Intrebarea mea este: care este formula pentru calculul sumei care imi va fi alocata, intrucat in lege spune vag 50% din salariul de baza, care nu este stipulat in fluturas.

Mentionez ca sunt agent de politie, la o sectie rurala, incadrat pe functia de agent principal. Salariul de functie de pe fluturas este 4062 lei.

Va multumesc!

Link to comment
  • Marius changed the title to Calculul sumei compensaţie de chirie
  • Moderator

Trebuie aşteptată publicarea în Monitorul Oficial. Acestea sunt noile prevederi:

LEGE
pentru modificarea și completarea art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. – Articolul 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 24 iunie 2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din salariul lunar, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii.

2. După alineatul (14) se introduce un nou alineat, alineatul (15), cu următorul cuprins:

(15) Contractul de închiriere pe baza căruia se acordă compensația lunară pentru chirie în condițiile alin. (1) și alin. (11) sau documentele în baza cărora se acordă dreptul prevăzut la alin. (12) pot avea ca obiect o locuință din localitatea unde polițistul a fost numit în prima funcție ori mutat în interesul serviciului sau o locuință situată într-o localitate aflată la o distanţă de maximum 70 km, în cazul în care nici poliţistul şi nici soţul/soţia nu au în proprietate personală o locuinţă în localitatea unde se află locuința ce face obiectul contractului de închiriere ori al documentelor în baza cărora se acordă dreptul prevăzut la alin. (12) sau în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă.

După cum se observă noul text de lege face referire la "50% din salariul lunar". 

Forma veche a textului legal:

Art. 31 - (1) Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul acestuia, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază.

Link to comment
  • Member

Deja juriștii spun cum nu se va acorda fracția din rată pentru cei care au deja achiziționată o locuință în limita celor 70 km și cum se aplica legea extrapenala doar pentru viitor. Și la momentul când au modificat legea, cu compensarea unei fracții din rata, s-a acordat doar celor care au achiziționat după intrarea în vigoare a legii. Au acționat mulți în instanță și, că la noi, unii au câștigat, alții nu. Daca era vorba de magistrați se câștiga în majoritatea cazurilor. Vezi VRS și alte sporuri la magistrați.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Eu sunt curios să văd cum vor interpreta "deştepţii" din structurile de financiar noua prevedere referitoare la "salariul lunar". Până acum textul de lege prevedea "salariul de bază". Acum rămâne de văzut interpretarea ce o vor face.  Salariul brut sau net?

  • Like 1
Link to comment
  • Active member

Oricum ar fi, tot e bine pt noi, nu?

Adică ar trebui sa primim mai mult de 5-6 sute de lei 

Ideea e ca bănuiesc ca se vor prevala de HG-ul ala prin care ni s-au înghețat salariul și sporurile ... 

  • Upvote 1
Link to comment
  • Member
14 hours ago, Marius said:

Eu sunt curios să văd cum vor interpreta "deştepţii" din structurile de financiar noua prevedere referitoare la "salariul lunar".

Așa cum opineaza Direcția General Financiara din MAI sau Direcția Financiara din IGPR. Raționamentul acestora este ca, atunci când legea lasă loc la interpretări, sa se aplice înspre a nu se da și să câștige "ei" (adică noi, indicatorii) in instanță.

Link to comment
  • Moderator

Conform definiţiei dată de art. 7 alin. (1) lit. "f" din Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, "solda lunară/salariul lunar cuprinde solda de funcție/salariul de funcție, solda de grad/salariul gradului profesional deținut, gradații și, după caz, solda de comandă/salariul de comandă, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și alte drepturi salariale în bani;"

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

Ați observat careva prevederea de la alineatul 2 ca e cu dublu tăiș? Acum dacă ai casa tu sau soția in localitatea unde soliciți chirie sau la o distanță mai mică (de 70 de km) de localitatea unde îți desfășori activitatea, nu mai beneficiezi de compensația de chirie. Așa se vor face mai multe economii, mai ales in județele mai mici, unde polițiștii poate au vreo casa la țara, la mai puțin 70 de km de localitatea unde lucreaza.

Link to comment
Posted (edited)

Eu cred ca se refera mai degraba la situatia ca nu poti inchiria de ex. la 50 km distanta de locul actual de munca, daca ai o locuinta proprietate personala (tu sau sotia/sotul) la 40 km distanta de locul actual de munca.

In schimb poti inchiria la 50 km distanta de locul actual de munca, daca ai o locuinta proprietate personala (tu sau sotia/sotul) la 60 km distanta de locul actual de munca.

Edited by ScanBlu
Link to comment
  • 3 weeks later...

buna, 

 

daca am achizitionat un apartament in ilfov, in perioada pandemiei, iar acum acest apartament nu se mai preteaza nevoilor mele, in ideea in care zona s-a aglomerat foarte mult si timpul de deplasare catre serviciu a crescut de la 20 de minute la 1 ora is 30 de minute - la vremea contractarii creditului nu cunoasteam zona foarte bine si nu puteam evalua problemele ce vor interveni. 

 

care sunt sansele de a redobandi dreptul la a deconta chiria pe raza municipului bucuresti? si care ar fi pasii de urmat? mentionez ca deplasarea catre si de la serviciu se realizeaza cu auto personal. 

 

Multumesc, 

Diana 

Link to comment
  • Moderator

@d14n4ish, vrei să renunţi la plata ratei aferentă creditului imobiliar şi să revii la compensaţia pentru chirie pentru o locuinţă închiriată într-o altă localitate (în Bucureşti)?

Link to comment

buna, 

 

da, vreau sa achit in continuare locuinta din ilfov, daca este posibil insa sa am decontul chiriei in mun Bucuresti.

Link to comment
  • Moderator

Numirea în prima funcţie sau mutarea în interesul serviciului în care localitate a fost făcută? În localitatea din Ilfov sau în Bucureşti?

Link to comment
  • Moderator

Înseamnă că din punct de vedere legal poţi beneficia de compensaţia pentru chirie în Bucureşti. Am căutat atât în Statutul poliţistului cât şi în  H.G. 284 din 2005 prevederi care să interzică această situaţia şi nu am găsit.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.