Jump to content
POLITISTI.ro

Răspunderea materială a poliţiştilor


Recommended Posts

  • Moderator

Curtea Constituţională a României - COMUNICAT DE PRESĂ, 27 aprilie 2023:

În ședința din data de 27 aprilie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.9 teza finală din Ordonanța Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor sunt constituționale în măsura în care nu se aplică în privința polițiștilor.

În esență, Curtea a constatat că Ordonanța Guvernului nr. 121/1998 se adresează personalului militar, în timp ce polițiștii se încadrează în categoria personalului civil, potrivit Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, fiind funcționari publici cu statut special, astfel că aplicarea acelorași reglementări pentru stabilirea răspunderii materiale a polițistului nu justifică în mod obiectiv instituirea egalității de tratament juridic. Ca atare, sintagma "precum şi salariaților civili din structura instituțiilor publice prevăzute la art.2” din cuprinsul art. 9 al Ordonanței Guvernului nr. 121/1998 este neconstituțională prin raportare la categoria socioprofesională a polițiștilor.

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment

Care sunt principalele urmări sau consecinţe ale acestei decizii a Curţii Constituţionale?

Link to comment
  • Moderator

Curtea Constituțională a mai dat o decizie cu privire la răspunderea materială, repectiv decizia CCR 649/2022.
Si nici prevederile declarate neconstituționale din OG 121/1998 privind raspunderea materiala inca nu au fost inlocuite de norme juridice noi.
Ceea ce înseamnă că MAI încă nu are instrumente pentru cercetarea administrativa si pentru atragerea raspunderii materiale a politistilor.
Practic dacă lovești o autospecială în timpul serviciului, nu mai pot emite decizie de imputare în temeiul OG 121/1998.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.