Jump to content
POLITISTI.ro

Obligația de anunțare a șederii străinului la poliție

simonadiana
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna ziua,

La sfarsitul lunii decembrie am inchiriat apartamentul unei familii de refugiati ucrainieni. Am incheiat un contract, i-am condus la Biroul Imigrari pentru a-si scoate permisul de sedere temporara si am sunat la ISU si la sectia de politie de pe raza domiciliului unde i-am cazat sa anunt cu privire la respectivele persoane. La telefon mi s-a spus ca vor veni sa verifice. A treia zi am fost sunat de la politie si m-au intrebat daca pot veni la apartament intr-o ora. Le-am spus ca nu pot pleca de la birou decat dupa ora 15 dar persoanele sunt la domiciliu. Mi-au spus ca trebuie sa fiu prezent ca sa traduc, ora 15 fiind incomoda pentru ei si sa o lasam pe alta data. Intre timp am uitat, au trecut aproape doua luni de atunci si ieri citind un articol in presa aflu de art 12 alin 1 din OUG 194/2002 - Străinul intrat legal pe teritoriul României, precum și persoana care îl găzduiește au obligația să anunțe despre aceasta organul de poliție competent teritorial, în termen de 3 zile de la data intrării și, respectiv, a găzduirii. Acum intrebarile mele sunt - ma duc acum sa ii declar? Daca ii declar in scris acum, precizand data la care i-am gazduit, risc amenda pentru ca nu am respectat cele 3 zile? Se poate considera ca acel telefon a fost suficient, daca nu am dat o declaratie scrisa insotita de copii de pe documentele lor? Cum trebuie sa actionez in contextul mentionat mai sus?
Mentionez ca este vorba despre doua persoane de sex feminin, mama si fiica insotite de un minor. Aproximativ 3-7 zile pe luna sunt plecate de la domiciliu, calatorind in Ucraina. Ar trebui sa anunt ori de cate ori  pleaca si revin? O data au avut in vizita o matusa care a stat 4 zile, trebuie sa anunt si vizitele? Multumesc pentru raspunsuri. 

• Marius changed the title to Obligația de anunțare a șederii străinului la poliție
  • Moderator
  • Solution

@simonadiana,

E bine să mergeţi şi acum. Mai bine mai târziu decât niciodată! Nu cred că se va pune problema sancţionării dvs. din moment ce la data respectivă a existat convorbirea telefonică.

• Member

@simonadiana, poti notifica si prin e-mail, sectia de politie, pe raza careia sunt cazate persoanele respective. Exista oricum apelul telefonic. Din moment ce ai fost contactata pentru verificarea informatiilor transmise prin telefon, cu siguranta politistii au luat act de sesizarea ta.