Jump to content
POLITISTI.ro

De la ce vârstă poate copilul ocupa locul din faţă în maşină?


Sam

Recommended Posts

De la câţi ani poate sta copilul pe locul din faţă în maşină? Am încercat să caut în legislaţia rutieră dar nu găsesc un răspuns concret. Am găsit ceva prevederi referitoare la copiii sugari, cu vârstă de până la 3 ani.
În concluzie, întrebarea este: De la ce vârstă poate un copil să ocupe locul din faţă în maşină?

Link to comment
  • Moderator
în urmă cu 8 ore, Sam a scris:

De la ce vârstă poate un copil să ocupe locul din faţă în maşină?

Răspunsul scurt este: copiii cu înălțimea de cel puţin 150 cm pot ocupa locul pasagerului de pe scaunul din față.

art. 97 alin. (23) din Reg. aplic. OUG 195 prevede: "Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față."

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Această prevedere nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public sau în cazul transportului în taxi.

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei sau sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului. Prin exceptie pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor doar dacă se indeplinesc cumulat următoarele condiții: 

  • dispozitivele sunt destinate în acest sens potrivit instrucţiunilor producătorului;
  • conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului.

Se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă iar transportul se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Conducătorul de autovehicul care transportă un copil în acest condiţii are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.