Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Pe lângă prevederile art.208/alin.2 din Cod Penal furtul de energie electrică este prevăzut şi în Legea Energiei Electrice nr.13/2007, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 51 din 23/01/2007 completată şi modificată de Ordonanţa de urgenţă nr. 33 din 04/05/2007 şi OUG nr. 172/2008. După cum ştim cu toţii sezonul rece va începe în curând iar populaţia cu situaţii financiare precare va apela la diverse metode şi improvizaţii pentru a "fenta" consumul de energie electrică. Am observat că unii colegi atunci când constată astfel de fapte nu amintesc în p.v. de constatare a infraţiunii şi de infracţiunile prevăzute în această lege specială.

Astfel art.85 are stipulate un nr. de 4 infracţiuni.

La alin.1este prev. că "sustragerea de energie electrică constituie infracţiunea de furt şi se pedepseşte conform prevederilor Codului penal. ". Încadrarea juridică în cazul acestui alineat se va face astfel art.85/alin.1 din Legea 13/2007 raportat la art.208/alin.2 din Cod Penal.

Alineatul 2 prevede ca infracţiune "deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani." Se reţine această infracţiune unicădoar dacă în momentul controlului nu se aflau în funcţiune aparate electrocasnice-consumatoare de energie electrică, iar contorul electric era doar deteriorat, modificat sau blocat. (cu beţe de chibrit cel mai întâlnit caz). Atunci când contorul electric este deteriorat, modificat sau blocat, iar acest lucru conduce la neînregistrarea consumului de energie elctrică cauzat de punerea în funcţiune a unor aparate electrocasnice, se reţine concurs de infracţiuni respectiv art.85/alin.1 din Legea 13/2007 raportat la art.208/alin.2 din Cod Penal şi art.85/alin.2 din Legea 13/2007 cu aplicarea art.37/lit.b din Cod Penal.

Infracţiunea prevăzută la art.85/alin.3 constă în "deteriorarea, modificarea fără drept sau sustragerea componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare, conform prevederilor Codului penal. " Aceasta poate fi constatată ca infracţiune unică dar dacă în momentul constatării se află în funcţiune consumatori de energie electrică, iar consumul nu este înregistrat, cauzându-se astfel prejudicii societăţii de distribuţie se va reţine concurs de infracţiuni, încadrarea juridică fiind cea de mai sus (a se vedea analizarea art.85/alin.2) Dacă prin săvârşirea infracţiunii prevăzute la alineatul 3 s-a produs o pagubă materială atât prin valoarea în sine a bunurilor deteriorate sau sustrase, cât şi a pierderilor cauzate de întreruperea furnizării energiei electrice către alţi consumatori se reţine şi infracţiunea de distrugere prevăzută şi pedepsită de art.217 din Cod Penal.

Prevederile alin. 4 stipulează că "executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. " dacă aceste instalaţii clandestine sunt racordate direct astfel încât consumul de energie electrică să nu fie contorizat se va reţine deasemenea concurs de infracţiuni.

Este de reţinut că prevederile art.88/alin.2 din aceeaşi lege stipulează că "organele de poliţie sunt obligate să acorde, la cerere, sprijin agenţilor constatatori." Sper să vă fie de folos, mie mi-au fost pentru că m-am lovit de ele. :emo-yessir:

  • Upvote 5
Link to comment

copman am si eu o intrebare., pentru ca in lege nu scrie nimic de omisiunea anuntarii unei defectiuni la contor. Locuiesc cu chirie dar nu-mi merge contorul. Am discutat cu baiatul de E-on si i-am explicat problema iar el mi-a zis sa-l las asha ca nu e vina mea. Pot fi sanctuionat cumva? de E-on?, poate cunosti tu ceva

Link to comment

Cand o sa depisteze sau cand o sa anunti tu, vor estima cam de cat timp nu mai merge contorul in functie de indexul citit in fiecare luna si te vor pune la plata. Mai bine ii anunti si vor veni sa schimbe contorul.

  • Upvote 3
Link to comment

sa fie sanatosi. nu a mai locuit nimeni in casa vreme de 4 ani pana sa ma mut eu. proprietarii sunt in strainatate. stiu ca asha se calculeaza la furt si se stabileste prejudiciul. oricum sper sa nu vina prea devreme.

Link to comment

Sfatul lui Rusy este aproape complet, din această cauză i-am dat o bilă verde. Ceea ce vreau să mai punctez eu este faptul că eu văd că te încadrezi uşor la o infracţiune şi anume art.85/alin.2 mai ales dacă eşti prins cu aparate electrocasnice în priză nu prea mai ai cum să o dai la întors. Sper că nu crezi că vinovaţi vor fi găsiţi propietarii.

Drepturi în calitate de chiriaş într-o locuinţă privată închiriată



  • Ai drept de folosinţă liniştită şi exclusivă a locuinţei
  • Ai dreptul la anumite standarde minime de cazare.
  • Ai dreptul la un chitanţier pentru plata chiriei.
  • Ai dreptul să contactaţi proprietarul sau reprezentantul acestuia în orice moment rezonabil. Ai, de asemenea, dreptul la informaţiile de contact corespunzătoare de care ai nevoie pentru a face acest lucru (numere de telefon, adrese e-mail, adrese poştale, etc.).
  • Proprietarul locuinţei închiriate are dreptul de a intra în locuinţă numai cu permisiunea ta. Dacă proprietarul trebuie să efectueze reparaţii sau să inspecteze spaţiul, acest lucru trebuie să se realizeze conform unui aranjament anterior, cu excepţia situaţiilor de urgenţă.
  • Ai dreptul la rambursare pentru orice reparaţii pe care le efectuezi şi care sunt responsabilitatea proprietarului.
  • Ai dreptul să primiţi prieteni care să rămână la tine pe timpul nopţii sau pentru perioade scurte de timp, cu excepţia cazului în care acest lucru este interzis în mod explicit în contractul tău de locaţie. Trebuie să informezi proprietarul cu privire la o altă persoană care se mută la tine.
  • Ai dreptul la o anumită perioadă de preaviz pentru rezilierea contractului de locaţie.
  • Ai dreptul de a deferi orice litigiu către Comisia pentru închirieri rezidenţiale private (Private Residential Tenancies Board - PRTB) fără a fi penalizat pentru aceasta
  • Ai dreptul la o copie a oricărei intrări în registru deţinute de către PRTB privind contractul de locaţie


    Obligaţiile unui chiriaş dintr-o locuinţă privată închiriată


    • Să îţi achitţi chiria la timp.
    • Să menţii proprietatea în bună ordine.
    • Să informezi proprietarul dacă sunt necesare reparaţii şi să asiguri accesul proprietarului la proprietate pentru a efectua reparaţii.
    • Să acorzi acces proprietarului (pe bază de programare) pentru inspecţii de rutină.
    • Să informezi proprietarul cu privire la persoanele care locuiesc pe proprietate.
    • Să eviţi producerea de daune sau neplăceri.
    • Să te asiguri că nu provoci situaţii în care proprietarul să încalce legea.
    • Să respectţi orice condiţii speciale din contractul de locaţie, verbale sau scrise.
    • Să furnizezi proprietarului informaţiile necesare pentru înregistrarea la PRTB şi să semnezi formularul de înregistrare în momentul în care vi se solicită acest lucru.
    • Să informezi proprietarul, anterior ultimei luni dintr-un contract de locaţie pe termen fix de peste şase luni dacă intenţionezi să beneficiezi de protecţie conform Părţii 4 din Legea privind închirierile rezidenţiale 2004 (de exemplu, să rămâi pe proprietate pentru o perioadă de maxim patru ani).
    • Începând cu 1 ianuarie 2009, toate locuinţele oferite pentru închiriere trebuie să aibă o Evaluare a eficienţei energetice a construcţiei (BER). O evaluare BER oferă informaţii referitoare la cât de eficientă din punct de vedere energetic este locuinţa. Te va ajuta să efectuezi o alegere informată atunci când compari proprietăţile pentru închiriere.

    Sper că ţi-au fost de folos sfaturile.

Edited by copman
  • Upvote 1
Link to comment

ms copman

ideea e ca eu nu am adus nicio modificare la instalatia electrica, proprietarul cunoaste aceste aspecte iar baiatul de la E-on ce citeste contoarele mi-a spus sa nu-mi fac griji ca se mai intampla si e vina lor ca nu schimba contoarele. Tot el mi-a spus ca acele contoare se schimba la maxim 5 si verificand seria mi-a zis ca oricum trebuie schimbat si sa-l las asha.

Link to comment
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.