Jump to content
POLITISTI.ro

Legalitate amenajare parcare in fata institutiei publice


UpperSeaworthiness40

Recommended Posts

Exista amenajata o parcare in fata unei institutii publice (primarie) care se afla imediat dupa perimetrul trotuarului. Pentru a trece in acea zona este nevoie parcurgerea suprafetei trotuarului, totodata existand doar o "intrare" legala de pe partea carosabila pe trotuar (bordura mai lasata drept cale de acces), aceasta aflandu-se la peste 100 metri fata de celalalt capat al amenajarii, in rest fiind teoretic doar spatiu verde intre trotuar - carosabil si cateva treceri de pieton. Daca se vrea parcurgerea "legala" (fara a intra pe la trecerile de pietoni) pana in celalalt capat al "parcarii", trebuie traversata cu masina o distanta considerabila doar pe zona pietonala (trotuar). Brigada Rutiera are competente in acest speta pentru desfiintare parcare? OUG 195/2002 art. 144, alin. 2, lit. b poate fi folosit? Ce parti din legislatie (legi, articole) pot invoca si cui anume? Multumesc!

Capture.png

Edited by UpperSeaworthiness40
Link to comment
  • Moderator

OUG 195/2002 republicată are doar 137 de articole. Probabil faci referire la H.G. nr. 1.391 din 4 octombrie 2006 republicată prin care a fost aprobat Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. 
Poliţia Română nu este administrator al drumurilor publice. Citeşte OG 43/1997 cu modificările ulterioare (ultima modificare în 16.04.2022) - act normativ care stabileşte ce instituţii administrează drumurile publice.
În situaţia prezentată cred că trebuie să te adresezi în primul rând administraţiei publice locale (care este administrator al drumului), dar şi poliţiei rutiere competentă teritorial. 

Link to comment

Da, greseala mea. Intentia a fost sa fac referire la regulamentul de aplicare. Conform OG 43/1997 observ urmatoarele: 

Quote

 

Autoritățile administrației publice locale împreună cu Poliția rutieră au obligația de a reglementa circulația, parcarea, staționarea și oprirea pe străzi a vehiculelor. Parcarea în localități se asigură de către administrația publică locală în locuri special amenajate, în afară benzilor de circulație și a trotuarelor, amplasate de comun acord cu Poliția rutieră.

Intuiesc faptul ca aici intr-adevar trebuie contactata Brigada Rutiera Bucuresti. Insa tot mi-e neclar ce as putea invoca ca sa facilitez un raspuns si niste masuri clare din partea autoritatilor fara ca petitia sa fie clasata. "Bunul simt" ma face sa cred ca parcurgerea de masini concomitent cu pietonii pe trotuar (mai ales pe o distanta asa de mare) nu este legala, mai ales in fata unei institutii dar in afara de Regulamentul de aplicare anterior mentionat, art. 144, alin. 2, lit. b si ordinul emis de Ministerul Sanatatii nr. 119/2014 art. 4 lit. C (referitor la distanta de minimum 5 metri fata de ferestre) care nici macar nu se aplica in aceasta speta fiindca nu este in mod explicit locuinta nu stiu ce sa invoc. Vreo idee in acest sens? Multumesc!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.