Jump to content
POLITISTI.ro

Criminalistia si stiintele ingineresti


WAYCrime

Recommended Posts

Buna ziua!

Am deschis acest topic deoarece atat eu, cat si alte persoane poate sunt interesate.

Situatia se prezinta in felul urmator: Absolvent de Stiinte Ingineresti (Biotehnologii), adica accent pe Toxicologie, Genetica, Microbiologie etc. (Cercetare), si Economist (Afaceri Internationale). In prezent inscris la master pe Biotehnologii si angajat in domeniu la stat.

Doresc sa ma inscriu la un master de Criminalistia (facultatea de Drept) cu gandul de a ma muta din orasul actual (unde studiez), in cel natal, el fiind mai mic. In orasul respectiv, pe criminalistica sunt urmatoarele: Biroul de Investigaţii Criminale, Biroul criminalistic, Biroul cercetari penale, ce consider ca ar avea legatura cu acest domeniu.

Intrebarea fiind urmatoarea: ce oportunitati as avea si daca as putea fi angajat in criminalistica la unul din birourilie enumerate. Stiu ca la INEC pot, dar aceasta institutie este la nivel de judet, iar orasul respectiv  unde intentionez sa ma intorc nu este Judet si as fi interesat de unul din birourile enumerate.

Multumesc anticipat pentru eventualele informatii/clarificari.

 

Link to comment
  • Moderator

Salutare!
Din câte observ faci o confuzie sau cel puţin nu faci diferenţa între cele două specializări, mă refer la Criminalistică şi Investigaţiile Criminale.
Această confuzie este foarte des întâlnită şi de înţeles, ea se datorează acestor titulaturi ce folosesc termeni asemănători. O să încerc să-ţi explic care sunt diferenţele şi unde este confuzia.

În Poliţia Română cei de la Criminalistică (criminaliştii) nu sunt şi nu fac acelaşi lucru cu cei de la Investigaţii Criminale.
Cei de la Criminalistică sunt cei ce acordă sprijin la efectuarea cercetării la faţa locului celor de la Investigaţii Criminale. În timp ce cei de la Investigaţii Criminale sunt cei ce efectuează ancheta, ei conduc cercetarea la faţa locului, fac audieri, investigaţii şi toate celelalte activităţi ce se fac pentru construirea probatoriului.

Foarte mulţi confundă sau cel puţin asimilează termenul de criminalist cu detectivii din filmele poliţiste americane. În România lucrurile nu stau deloc aşa, criminaliştii de fapt acordă un suport operativ celor de la investigaţii criminale. Ceea ce prin filmele americane fac acei detectivi, în România se aseamănă cu ceea ce fac cei de la investigaţii criminale, nu criminaliştii.

În realitate criminalistul merge la faţa locului şi este cel ce ridică urme, face poze, ridică şi ambalează mijloace de probă şi alte asemenea activităţi, dar după ce se încheie cercetarea la faţa locului, el nu mai are nicio treabă cu ancheta respectivă. De fapt cercetările propiu-zise nu se fac de criminalişti ci de către poliţiştii de la investigaţii criminale, pe care foarte multă lume îi confundă cu criminaliştii. 

Revenind la întrebarea ta, e bine să ştii că specializările de Toxicologie, Genetica, Microbiologie pot fi utile doar la Institutul Național de Criminalistică din cadrul IGPR. La nivel teritorial criminaliştii nu se fac expertize genetice. 
Se intenţionează sau cel puţin aşa rezultă din strategia ministerului justiţiei a se înfinţa laboaratoare la nivel regional (deci nici măcar la nivel judeţean, ci pe regiuni) care să efectueze expertize genetice, dar mai este mult până atunci ...

Link to comment
  • Moderator

Din ce ai scris e clar că ai încurcat borcanele. Confunzi expertul cu poliţistul din cadrul poliţiei judiciare. Expertiza judiciară este expertiza tehnică efectuată în urma dispoziţiei organelor de urmărire penală (poliţist sau procuror) şi a instanţelor judecătoreşti, de către expertul sau specialistul numit de acestea, în vederea lămuririi unor fapte sau împrejurări ale cauzei.
Pregătirea pe care ai expus-o este necesară expertului, nu poliţistului care instrumentează dosare penală - cel care are calitatea de organ de urmărire penală, cel care face ancheta.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.