Jump to content
POLITISTI.ro

Spray iritant lacrimogen sau cu piper

Codeck

Recommended Posts

Am o mica intrebare. Care este varsta minima pentru achizitionarea si detinerea unui spray iritant? Am primit de-a lungul timpului diverse raspunsuri de la diverse cadre. As dori un raspuns sigur si avizat. Multumesc!

Edited by Codeck

Atunci pot sa-ti spun ca nu exista o prevedere legala despre o varsta minima, insa sprayul iritant- lacrimogen se foloseste numai pentru autoaparare. Folosirea in alte imprejurari, in locuri publice constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit art.3 pct.4 din Legea nr.61/1991 rep.cu amenda de la 100 lei la 500 lei sau 1.000 lei la 3.000 lei daca se foloseste in incinta unitatilor de invatamant sau spitale,etc.

4) aruncarea asupra unei persoane, constructii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdaresc, daca nu s-au produs vatamari ale integritatii corporale sau sanatatii, ori pagube materiale;

P.S. Termenul de "cadre" se foloseste pentru militari. Politistii sunt functionari publici cu statut special.

• Upvote 1

Deci.. Eu am 17 ani si intentionez sa imi achizitionez un spray si intentionez sa il folosesc doar in legitima aparare. Exista riscul ca la un control corporal al politistilor comunitari... sa patesc ceva? Sa imi dea amenda?

Exista riscul ca la un control corporal al politistilor comunitari... sa patesc ceva? Sa imi dea amenda?

raspunsul primit anterior este din punctul de vedere al unui POLITIST, in ceeace priveste punctul de vedere al unui comunitar, politistii nu se pot exprima, intrucit acesta (punctul de vedere) niciodata nu va fi acelas, existind variatii in functie de chef, cursul leu/dolar, presiunea atmosferica, cotele apelor dunarii si al altor variabile care ii pot trece prin cap in acel moment.

pentru obtinerea unui asemenea punct de vedere, iti recomand sa repostezi intrebarea pe un forum apartinind acelei institutii publice "a primarului"

• Upvote 5

Intocmai de asta am intrebat @Serhente Garcia... Stiu ca, comunitarii dau amenzi un functie de chef si in functie de cum s-au trezit dimineata... Daca au dat vre-o amenda.. Daca te pierzi cu firea...

Daca porti la vedere sprayul lacrimogen , ai toate sansele sa fi luat in vizor de diferite institutii care se ocupa cu apararea ordinii publice si nu numai, altfel nu cred ca o sa fi perchezitionat pe strada cand circuli spre diferite destinatii, doar daca intri in discoteci sau baruri rau famate ai sanse multiple de a fi perchezitionat :naughty: Si comunitarilor trebuie sa le ,,atragi bine de tot atentia" altfel nu cred sa faca filtre pe strada :lol:

Edited by dcrist
  • 10 months later...
  • Member

Zilele trecute m-au intrebat baietii de la firma de paza din comuna daca este in regula sa-si achizitioneze si sa poarte pe vesta tactica, in timpul serviciului, spray lacrimogen tip pistol...Nu prea am stiut ce sa le zic iar in cazul in care isi cumpara sa nu se foloseasca de forma sa pt a intimida pe cineva....Voi ce parere aveti? Este vorba de asa ceva: http://www.defenss.ro/spray-lacrimogen-tip-pistol/28-pistol-cu-tub-de-gaz-narconia.html

• Upvote 1
  • Moderator

Dar ce, cu sprayul conventional le pute? Se vede ca au avioane in cap dupa "vestele tactice" pe care le poarta si sprayurile in forma de pistol la care aspira. 

• Moderator

Din punct de vedere legal pot să-şi achiziţioneze atât veste tactice cât şi spray-ul precum cel din link.

În cazul în care se folosesc de forma spray-ului pentru a ameninţa sau speria pe cineva, fapta e prevăzută de

• Upvote 2
  • 4 years later...

Buna ziua

Eu dețin un spray lacrimogen nato 40ml , am avut probleme si in trecut si am dat declarație pentru folosirea lui si a fost legitimă apărare.Saptamana trecuta un coleg l-a luat si l-a folosit in gluma asupra altui coleg, a fost luat din ghiozdan fără știrea mea. Am fost anunțat că eu si colegul care l-a folosit ne vom întâlni cu polițistul de proximitate.Colegii au dat declarații dirigintei in favoarea mea, legal eu ce pot sa pățesc? Am 18 ani..

Edited by CristianGabriel
  • 2 years later...

Buna ziua. 
Mi-am achiziționat un spray lacrimogen. Și am anumite nedumeriri 

Nu vreau sa am probleme din cauza acestuia, l-am luat deoarece îmi este frica sa merg pe strada singura (cred ca toate femeile avem problema asta) când se lasă întunericul din diferite motive, și asta ma face sa ma simt mai in siguranta...îmi puteți spune mai exact unde și cum sa-l port ca sa nu am probleme?

Și in caz de nu mai vreau sa-l am, ce as putea face cu el? Pentru ca nu am cum sa-l arunc in diferite locuri

sper sa mi se răspundă 

In caz de am făcut ceva greșit prin aceasta postare îmi cer scuze, dar nu prea știu cum funcționează lucrurile pe aici

• 6 months later...

Bună ziua! Am și eu o întrebare cu privire la spray ul cu piper. Am voie sa îl port cu mine oriunde? De exemplu când ma deplasez cu un mijloc de transport public ca trenul, am voie sa îl port în ghiozdan de exemplu(nu la vedere)? Și nu neapărat ca l as folosi într un astfel de mijloc de transport(bineînțeles doar dacă e absolut necesar) ci de exemplu eu ma deplasez cu trenul din punctul X în Y, și eu știu ca zona Y e o zona unde ar fi bine sa am spray ul cu mine(ex:e o zona rău famata sau o zona cu mulți câini). 

Spray ul îl am pentru auto apărare în mod special pentru câini și agresori. 

• Marius changed the title to Spray iritant lacrimogen sau cu piper
  • CITADELA locked this topic
  • Marius unlocked this topic
  • 3 months later...

Buna ziua, 

Vreau sa stiu daca este legal sa port spray cu piper la cureaua pantalonilor, daca este legal sa l am la mine in ghiozdan cand ma deplasez cu mijloacele de transport in comun sau in malluri sau diferite magazine. Multumesc anticipat. Am 20 de ani.