Jump to content
POLITISTI.ro

Refuzul de comunicare sau predare obiecte şi înscrisuri


Marius
 Share

Recommended Posts

  • Moderator

Cu siguranţă toţi întâmpinăm probleme referitoare la refuzul, în special al unor instituţii privind comunicarea sau predarea de obiecte şi înscrisuri în activitatea de urmărire penală. 
Aş vrea să discutăm aici despre acest subiect şi eventual să postăm şi modalităţile de rezolvare / soluţionare a acestor probleme.

Până în urmă cu ceva vreme, în serviciul unde îmi desfăşor activitatea se obişnuia şi era un fel de cutumă, ca majoritatea solicitărilor referitoare la comunicarea unor date, înaintarea/predarea unor înscrisuri ori copii certificate să se facă prin trimiterea unor adrese semnate de conducătorul unităţii. În timp, din cauza faptului că nu prea se oboseau să ne răspundă la aceste adrese ori răspunsurile primite cât şi documentele solicitate erau incomplete, dar mai ales după apariţia GDPR-ului, când foarte mulţi au început să se "ascundă" sub aşa-zisa protecţie a datelor personale, am renunţat la această practică. În prezent, pentru orice fel de solicitare cu privire la comunicarea unor date, predarea unor obiecte sau înscrisuri, noi întocmim ordonanţă în baza art. 170 C.pr.pen. pe care o înaintăm cu adresă. În adresa de înaintare se precizează doar faptul că alăturat se înaintează ordonanţa organului de cercetare penală în vederea punerii în aplicare a măsurilor dispuse.

Voi ce probele întâmpinaţi la acest capitol?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Membru

S-a cerut recent de la o banca data, ora si locul utilizarii unui card sustras pe baza de adresa. Am primit un refuz bazandu-se pe urmatoarele stipulate in adresa:

OUG 99/2006

Articolul 111(1) Instituţia de credit este obligată să păstreze confidenţialitatea asupra tuturor faptelor, datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea desfăşurata, precum şi asupra oricărui fapt, data sau informaţie, aflate la dispoziţia sa, care privesc persoana, proprietatea, activitatea, afacerea, relaţiile personale sau de afaceri ale clienţilor ori informaţii referitoare la conturile clienţilor - solduri, rulaje, operaţiuni derulate -, la serviciile prestate sau la contractele încheiate cu clienţii,

Art 113 c) la solicitarea scrisă a altor autorităţi sau instituţii ori din oficiu, dacă prin lege specială aceste autorităţi sau instituţii sunt îndrituite, în scopul îndeplinirii atribuţiilor lor specifice, să solicite şi/sau să primească astfel de informaţii şi sunt identificate clar informaţiile care pot fi furnizate de către instituţiile de credit în acest scop;

CPP Art. 146^1. Obtinerea datelor privind tranzactiile financiare ale unei persoane

(1) Obtinerea datelor privind tranzactiile financiare efectuate se poate dispune de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a intocmit propunerea, cu privire la tranzactiile financiare ale faptuitorului, suspectului, inculpatului sau ale oricarei persoane care este banuita ca realizeaza asemenea operatiuni cu faptuitorul, suspectul sau inculpatul, daca [...]

Asa ca ne-au dat un mare refuz si ne-au trimis la instanta. Din moment ce politia cere datele de mai sus sau chiar imaginile video de la un ATM intr-un caz de furt, toate argumentele juridice de mai sus pica pt ca nu se cere pt o perioada in care s-au facut operatiuni de catre client, ci operatiuni neautorizate de catre o persoana neautorizata, adica un hot. Deci despre ce secret bancar al clientului mai vorbim din moment ce nu le-a mai facut el, iar clientul bancii, persoana vatamata din dosar, solicita efectuarea de cercetari si recuperarea bunurilor. Prevederile se aplica pt client, titularul contului.

Din pacate, s-a stabilit o practica de genul ca politistii sa trimita adrese (desi in mod normal ar trebui ordonanta in temeiul art 170 CPP), banca sa refuze si sa apeleze la instanta sau la client pt o activitate de procedura penala pe care bancile le interpreteaza in favoarea lor intr-un exces de zel.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Moderator

Art. 271 - Obstrucţionarea justiţiei  | Codul Penal
(1) Persoana care, fiind avertizată asupra consecinţelor faptei sale:
a) împiedică, fără drept, organul de urmărire sau instanţa să efectueze, în condiţiile legii, un act procedural;
b) refuză să pună la dispoziţia organului de urmărire penală, instanţei sau judecătorului sindic, în tot sau în parte, datele, informaţiile, înscrisurile sau bunurile deţinute, care i-au fost solicitate în mod explicit, în condiţiile legii, în vederea soluţionării unei cauze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul persoanei urmărite sau judecate pentru infracţiunea care formează obiectul procesului penal.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.