Jump to content
POLITISTI.ro

Noul şef al Poliţiei Române - chestorul Benone Marian Matei


Recommended Posts

  • Moderator

Snapshot_2021-05-14_142053_romania.europalibera.org.png

 

Citat:

Premierul Florin Cîțu l-a numit în funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției Române pe chestorul Benone Marian Matei (48 de ani), fostul director al Direcției Operațiuni Speciale (DOS).

Europa Liberă a discutat cu mai mulți polițiști care-l cunosc pe Matei.

„În primul rând, este un vorbitor fluent de limbă engleză, lucru care nu s-a mai întâmplat de mulți ani la nivel de conducere în Poliția Română. A terminat Academia de Poliție, este un tip discret, știe ce înseamnă un dosar penal. Ofițer de poliție, a lucrat în operativ, are o misiune foarte grea, având în vedere că imaginea poliției este praf. Întrebarea este cine vor fi adjuncții săi, lucru care contează foarte mult în misiunea pe care o are”, ne-a declarat un apropiat.

Venit de „filiera” Bacău
Alt polițist susține că Matei este un profesionist, venit de la Bacău, unde a fost șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Bacău.

„A venit la București susținut de procurorul Codruț Olaru și de șeful Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase. A fost adjunct la Crimă Organizată, apoi director plin. Ulterior, a fost mutat la DOS ca director. Știe meserie, în comparație cu alții. În plus, este văzut bine de serviile secrete. În Bacău era cunoscut ca un polițist integru. Este prieten bun cu Vasile Costea, șeful BCCO București. Să vedem cine o să-i fie adjuncți”, ne-a declarat alt polițist despre chestorul Benone Marian Matei, noul șef al Poliției Române.

Alt polițist susține că „este amic foarte bun cu Codruț Olaru și se știe cu Oana Hăineală. Mi se pare o alegere bună, însă erau erau și alte variante, mai fericite”.

Veniturile din declarația de avere
Generalul Codruț Olaru, procuror militar în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține că e o glumă asocierea numelui său cu numirea noului șef al Poliției Române.

„Sper că e vorba de o glumă. Asocierile pot fi făcute de oricine. Acum am ieșit de la cursuri și am văzut și eu știrea. Nu am grija lui Matei”, ne-a declarat Olaru.

Întrebat dacă-l cunoaște pe noul șef al Poliției, Olaru spune că „am fost șapte ani șeful biroului de Combatere a Crimei Organizate Bacău, vă dați seama că am cunoscut sute de oameni”.

În ultima declarație de avere, depusă în mai 2020, chestorul Benone Marian Matei a consemnat că deține, împreună cu familia, două apartamente în Bacău achiziționate în 2012 și 2016, depozite în bancă în valoare de 200.000 de lei și credite bancare de 60.000 de euro.

Capitolul venituri anuale este anonimizat în dreptul chestorului, fiind trecut doar salariul anual al soției, în valoare de 206.000 de lei. Soția noului șef al Poliției Române este medic neurolog la Spitalul Județean de Urgențe Bacău.

Noul șef al Poliției Române, va avea rang de secretar de stat.

 

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Snapshot_2021-05-14_143718_www.mai.gov.ro.png 

Citat:

Începând cu data de 13 mai a.c., Prim-ministrul României, domnul Florin Cîțu l-a numit, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, pe chestorul de poliție Benone-Marian Matei în funcția de inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului General al Poliției Române.

Ofițerul este absolvent al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, activează în structurile Poliției Române din anul 1997 și, înainte de a fi numit în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, a îndeplinit funcția de director al Direcției Operațiuni Speciale.
De asemenea, ofițerul deține o vastă experiență, pe parcursul carierei profesionale îndeplinind atât funcții de execuție, cât și funcții de conducere în cadrul structurilor Poliției Române.
Între anii 1997 și 2005, a îndeplinit funcția de ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Bacău – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate și Corupției, între anii 2005 și 2012, adjunct al șefului Brigăzii Teritoriale de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, între 2010 și 2015, șef al Brigăzii Teritoriale de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, între 2015 și 2018, director adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și din 2019, director al Direcției Operațiuni Speciale.

 

Link to comment
  • Moderator

Noul şef al Poliţiei - la deal cu frâna de mână trasă

Ioana Ene Dogioiu - 16.05.2021

Faptul că Poliția Româna are un nou șef este în sine un câștig cert. Oprirea haosului și mizeriei din mandatul interimarului Eduard Mirițescu, foarte bine explicat de liderul sindicatului Europol Cosmin Andreica în interviul pentru SpoMedia.ro, este ca o gura de aer fără mască.
Persoana noului șef al IGPR este și ea dătătoare de speranțe. Dincolo de CV –ul oficial, chestorul de poliție Benone Matei are un nume foarte bun în sistem. Iată ce scrie de exemplu Traian Berbeceanu: „Chestorul de poliție Matei Benone este, probabil, cel mai bun ofițer de poliție aflat în activitate! Un exemplu de onoare, cinste, loialitate și profesionalism!”
Fapt este că dl Matei a terminat Academia de poliție, a lucrat efectiv dosare, este respectat în parchet, nu s-a băgat în porcării, vorbește fluent limba engleză, ceea ce îi permite colaborări externe. După un șef care avea dificultăți și cu limba română este ca un pas pe Lună.
Deci, premisele legate de dl Benone Matei sunt bune.

Premisa foarte proastă este că devine din ce în ce mai clară inamovibilitatea secretarului de stat Bogdan Despescu. Deși poziția a fost adjudecată de filiala Prahova, care a și făcut o desemnare, cu nimic mai luminoasă, ce-i drept, înlocuirea nu s-a produs.
Explicații oficiale nu sunt, însă cele pe surse spun că înlocuitorul - Gigi Giurcan, fost sef al DIPI Călărași - nu ar fi trecut testul analizei “informative”. Poate pentru că era într-adevăr problematic, deloc exclus, dar poate și pentru că dl Despescu are susținerea totală a instituției care face analiza informativă pentru premier. O ipoteză susținută, de altfel, de alte informații obținute de-a lungul timpului.
Dacă dl Despescu are susținere în SRI este puțin probabil să îl vedem plecat din funcție, ceea ce face din încercarea de reformare a poliției o urcare a dealului cu frâna de mână trasă.
Dl Despescu a încălecat până acum ambii miniștri de Interne, dnii Vela și Bode, cu care a lucrat ca secretar de stat. Și toate funcțiile din Poliție sunt contaminate cu fidelii săi. Așa cum era dl Mirițescu, așa cum e dl Brăcea, așa cum e șeful poliției Capitalei, Bogdan Berechet.
Adjuncții șefului IGPR nu sunt titulari pe post. Dl Mirițescu, dl Brăcea sunt doar imputerniciți și pot fi înlocuiți imediat. În cazul dlui Bogdan Berechet se întâmplă chiar o aberație.
Dl Berechet nu mai poate fi împuternicit șef al Poliției Capitalei pentru că a fost deja un an, durata maximă, din ianuarie 2020 până în ianuarie 2021. Și atunci este împuternicit pe o poziție vacantă de director adjunct din care este desemnat zilnic la conducerea Poliției Capitalei, prin "dispoziția de zi pe unitate", de șeful IGPR.
Să vedem dacă și dl chestor Benone Matei va accepta această aberație. De altfel, cu echipa pe care o va alege cred că va da inspectorul general Benone Matei foarte curând primul său test. Vom avea primul indiciu despre independența pe care și-o dorește sau și-o permite în raport cu secretarul de stat Despescu.
Pentru toate pozițiile vacante de la vârful IGPR, de la București și din IPJ-uri, trebuie organizate concursuri. Dl Despescu a încercat să le organizeze pe stil blitzkrieg, în prag de Crăciun, ca să-și titluarizeze preferații. Dar măcar atât a reușit dl Bode să facă, a blocat încercarea.
Una peste alta, dacă dl Matei vă accepta să lucreze cu fidelii lui Bogdan Despescu, mă tem că mandatul sau se vă încheia înainte de a fi început. Ceea ce ar fi cu atât mai grav cu cât misiunea lui principală este să refacă o instituție distrusă de Bogdan Despescu și ai lui.
Adică deprofesionalizată prin promovarea nulităților, măcinată de înscenări și hărțuiri destinate incomozilor, umilită în procesele pierdute pe linie în fața celor nedreptățiți. Toate aceastea adăugându-se, desigur, personalului grav insuficient, neantrenat, prost echipat. 

Sursă: spotmedia.ro

Link to comment
  • Member

Mi se pare trist că printre calitățile cele mai adulate ale unui potențial I.G. , indiferent de persoană, să fie faptul că nu a făcut prostii și că știe engleză. Arată cam la ce nivel ne situăm instituțional.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Ai dreptate.
Bine, nici cu aşa-zişii reprezentaţi ai celor de jos nu mi-e frică. A ajuns să-şi dea cu părerea despre inspectorul general "liderul sindicatului Europol Cosmin Andreica", un individ ce a fost efectiv poliţist câteva luni de zile. Oare câţi infractori o fi prins el, în fulminanta sa carieră de poliţist? Oare a semnat în viaţa lui o notă de introducere-n arest sau vreun RTUP? În schimb astfel de "reprezentanţi" ajung pe-acolo pe sus, pe la şedinţe, grupuri de lucru sau ce or mai organiza pe-acolo ... şi îşi dau cu părerea despre cum şi ce trebuie să facă poliţiştii ca să prindă infractorii.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Active member

Asa a fost dintotdeauna dl Andreica. Cu totii avem dreptul la o parere, dar el emite verdicte despre cum trebuia/trebuie Liviu Vasilescu sau, mai nou, actualul IG sa conduca Politia, in conditiile in care el n-a condus in viata lui un cârd de gâște. Nu mai vorbesc de munca de politie. 
Dar daca ai acelasi discurs “sefii sunt de vina pt tot ce e rau in politie” e mai greu sa fii luat in seama. Cel putin pentru mine. 

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.