Jump to content
POLITISTI.ro

Statiile Tetra de pe masinile de serviciu


Rusy

Recommended Posts

Am intampinat probleme cu aceste statii in sensul ca acestea au fost instalate sa functioneze pe contactul masinii. Problema e ca in momentul cand pornesti masina se opreste statia si trebuie de fiecare data repornita. Nimic de zis in privinta acestora sunt mult mai bune ca precedentele dar totusi intampina probleme cu semnalul in multe locuri.

Stie cineva cand vor fi montate si pe mcv-uri?

Link to comment

Cred ca e mai bine sa se opreasca in momentul in care iei contactul decat sa ramana in continuare in functiune si spun asta pentru ca auzeam un coleg cum se plangea mereu de faptul ca modulul gps incorporat in statie ramane activ si ii cam consuma bateria de fiecare data (ce-i drept nici nu avea baterie prea buna pe masina). Eu deocamdata ma multumesc cu "cutiuta" din cauza unor divergente avute cu colegii de la logistica pe timpul iernii care m-au facut sa renunt si la a mai monta statie pe masina si ulterior am renuntat si la msina.

Rusy, statiile Tetra pot comunica si cu statiile vechi?

Din cate stiu eu nu pot comunica cu vechile statii din cauza faptului ca folosesc tehnologii cu totul diferite. Dar cu ajutorul unor module instalate in centralele telefonice (care bineinteles costa bani) pot initia apeluri catre telefoanele interioare. Si la fel de bine pot fi folosite ca si telefon mobil cu ajutorul unei cartele SIM dar si cu sprijinul celor de la STS care au control asupra acestei functii iar din cate stiu momentan este dezactivata.

Edited by Viorake
Link to comment

@Rusy, in mod normal toate electronicele de pe masina la actionarea contactului pentru a porni demarorul, le este intrerupta furnizarea curentului din 2 motive: pentru a nu se pune sub socuri si oscilatii de voltaj si pentru a prelungi viata bateriei. Deci nu e gresita montarea lor in acest fel.

Link to comment

Eu nu am zis ca e gresita montarea lor, dar e enervant tare. De ex ma anunta dispeceratul ca am un acccident in cutare loc, dau sa pornesc masina, in acel moment s-a intrerupt comunicarea cu dispecerul. Va dati seama ca trebuie repornita, reluata convorbirea. Vechile statii sunt alimentate de la bateria din portbagaj la care este legata si rampa, nu vad de ce nu s-ar putea lega la acea baterie si atunci nu s-ar mai intrerupe si nu creaza socuri. Sunt curios cum le vor lega pe mcv-uri. @Marius, raspunsul ti l-a dat @Viorake.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Multumesc pt raspuns!

La mine in judet nu au inceput inca inlocuirea statiilor vechi si nu am apucat sa "butonez' nico astfel de statie.

Cred ca cel mai mare avataj al acestor statii e ca vom comunica fara a mai fi ascultati si de altii. Asa e normal, frecventele politiei sa nu mai poata fi ascultate de jandarmi, cei de la ISU ori cei de la ambulanta.

Link to comment
:) dar sunt ascultate de altii, sti la cine ma refer, am auzit ca au trecut pe la ei intai si apoi s-a dat verde la montat.
Link to comment

Rusy, astia la care te referi tu, pot sa ne asculte pana li se vor lungii urechile! :lol:

Nu noi suntem "subiecte" ale muncii lor.

Link to comment

Crezi tu Horia, mai ales noi de la circulatie suntem un target pt ei, dar nu toti oamenii sunt la fel, dar trebuie sa-si castige si ei existenta sa justifice salariile enorme care le au cei de la SIPI, DGA samd, acolo ar trebui sa umble cine trebuie pt ca sunt multi si au salarii enorme. Pai daca ii vezi pe toti cand ies de la o sedinta cum se calca in picioare, ce armata de oameni iese din sala aia, te crucesti.

Link to comment
 • 2 months later...

Au fost aduse si statiile mici, de mana, au fost depozitate frumos ..... probabil se asteapta sa se duca bateriile si apoi le vor imparti.

Aceste statii isi schimba frecventa la fiecare 2 milisecunde, foarte greu de ascultat.

Edited by Rusy
Link to comment
 • Member

Nu saltul in banda e cheia la aceste statii, ci faptul ca sunt digitale. Comunica criptat in mod digital.

Si...se pot face verificari in CNABDEP direct pe ele

 • Downvote 1
Link to comment

In multe judete, dar se folosesc doar pentru comunicatii pe privat, inca nu se pot face verificari cu PDA-ul.

Link to comment

Cei de la AMBULANTA au trecut de ceva vreme pe sistemul TETRA. Ce credeti, la capitolul logistica, sunt mai avansati decat noi? Personal, cred ca da...

Link to comment

În ce județe s-a început folosirea stațiilor TETRA? La Arad inca nu am auzit nimic concret, doar zvonuri...

La Calarasi se folosesc cu succes atat statiile cat si pda-urile, asta cu o "mica mare" problema: STS-ul nu a dezvoltat infrastructura TETRA decat pentru o parte a judetului, respectiv resedinta de judet si zona limitrofa autostrazii A2. In rest, acolo unde este semnal, functioneaza perfect transmisia radio si de date.

Edited by mircikus
Link to comment
 • 1 month later...

Citeam deunazi o stire precum ca sistemul TETRA va reprezenta in Romania o alternativa la sistemele clasice de comunicatii in caz de urgenta ( respectiv cutremur in acel articol). Cand tocmai s-a depus praful uitarii atat pe document, dar si pe intamplarea cand in urma cutremurului de acum un an cand retelele de telefonie au cazut depasite de volumul apelurilor; am descoperit o alta stire din Europa. Anume faptul ca Spania, tara care a declarat ca a scos din procedura in caz de urgenta serviciile de radioamatori si licentiaza pana si comunicatiile in banda de 27 MHz (Banda CB – Citizen Band), modifica iarasi legea comunicatiilor. Este vorba de reorganizarea si acreditarea utilizatorilor din banzile libere.

Dincolo de controversa dintre cele doua curente, de a pastra radioamatorii in procedurile de urgenta (cazul tarilor cele mai dezvoltate din lume) si ai elimina (cazul Spaniei de ex.); am incercat sa inteleg de ce s-au luat masurile respective. SUA avand totusi caracteristica unui spatiu vast; in urma evenimentelor din 11 septembrie 2001 a reglementat cu precizie procedurile de urgenta incluzand ARRL cu functiuni specifice. Spania care a beneficiat de fonduri europene in implemetarea comunicatiilor radio in sistemul TETRA, a hotarat excuderea serviciilor de radioamatori in caz de necesitate, alaturi de o parte din tarile nordice.

Sarind peste aceste controverse; sa vedem la modul simplist ce sunt comunicatiile radio in sistem TETRA.

TETRA, (TErrestrial Trunked RAdio), reprezinta un sistem de comunicatii radio profesionale recomandat de catre European Radio Communication Committee pentru a fi utilizat numai de catre armata, servicii guvernamentale, transport feroviar, etc.

Caracteristicile tehnice ale sistemului:

- banda de lucru 380-520 MHz, împărtită în două subbenzi, dar se acceptă alocări în banda de 150 MHz si în banda de 900 MHz;

- lărgimea de bandă a canalului de radiofrecventă este 25 kHz (distanta dintre purtătoarele de radiofrecventă ale canalelor);

- total canale radio 6;

- modulatia utilizată: π/4 DQPSK (Diferential Quaternary Phase Shift Keying);

- rata de transmisie este 36 kbit/s;

- număr de canale de comunicatie pe un canal radio 4;

- poate transmite atat voce cât si date;

- posibilitatea de a crea retele virtuale private;

- acceptă modul de lucru DMO de comunicatii directe între statiile mobile;

- timp de acces la canal de maximum 0.5 secunde;

- se pot folosi cartele SIM pentru securizare.

Se deosebesc două tipuri de sisteme TETRA:

• sisteme TETRA V+D (voice + data) pentru transmisiuni de voce si date;

• sisteme TETRA PDO (Packet Data Optimized) pentru transmisiuni de date în pachete.

În sistemele TETRA V+D, transmisia se bazează pe formarea unor cadre TDMA. Fiecare cadru contine 4 ferestre de timp (sloturi) în care sunt transmise informatiile corespunzătoare a patru canale, (510 bits pe fiecare canal).

Durata de timp alocată pentru transmiterea unui bit este de 27,78 μs. Există o structură de grupare a cadrelor, astfel încât cea mai mare unitate de timp utilizată de sistem este de 61,2 secunde.

Numărul de canale radio depinde ata de banda efectiv alocată, cât si de distanta dintre cele două purtătoare pentru accesul duplex ( fa, fd si df ).

Modulatia purtătoarei de radiofrecventă este de tipul DQPSK (Diferential Quaternary Phase Shift Keying) asigurând un debit pe canalul radio de 36 kbit/s. Debitul pe canalul vocal este impus la 4,8 kbit/s.

Statia de bază are o putere din domeniul 0,6,…,40W (ajustabilă în trepte de 2 dB) iar statia mobilă are o putere din domeniul 1,…,30W (ajustabilă în trepte de 5 dB).

În sistemele TETRA PDO, transmiterea este organizată pe blocuri, multiplexate si dispuse în salve de biti, completate cu secvente de sincronizare si cu alte semnale necesare functionării.

Durata de transmitere a fiecărui bit rămâne de 27,78 μs.

O retea TETRA poate fi conectată atât la reteaua telefonică publică comutată, la retele de transmisiuni de date precum si la retele ISDN, retele care sunt simbolizate punctat, sub denumirea de retea de tranzit,

Este deasemenea posibilă interconectarea a două retele TETRA.

Iar in ceea ce priveste securitatea transmisiei, daca in sistemele UMTS, GSM se pare ca mai exista scapari, in cazul TETRA se pare ca este le nivel militar.

Avand in vedere aceste caracteristici, dar si caracteristicile date de frecventele de operare; parerea mea este ca nu sunt sigure in caz de dezastru. Afirm acest lucru deoarece este foarte clar ca necesita repetoare pe sit-uri dedicate unde este nevoie de o sursa de energie destul de puternica. Cum in teatrul de operatiuni al dezastrului rar exista circuite electrice racordate la reteaua nationala, rezulta ca respectivele repetoare si implicit tot sistemul devine inutil. Stiu este scalabil, dar un astfel de sistem necesita cunostinte evoluate de reconfigurare care necesita timpi indelungati.

Sistemul TETRA este perfect pentru ca securizeaza informatiile serviciilor guvernamentale. Nu vom mai gasi intrebari pe forumuri care se intereseaza de frecventa serviilor de la Politia Rutiera ca sa afle unde sunt radarele. Dar in ceea ce privesc situatiile de urgenta, personal am mari dubii ca rezolva in problemele.

73 de YO4SCY

sursa www.radioamatorism.ro

ps se poate decoda tetra dar degeaba caci nu poti azi decat ce se comunica in celula in care te aflii de asta sunt atat de sigure, din cauza structurii celulare a retelei, dar tot din cauza asta sunt si vulnerabile in caz de dezatru

 • Upvote 2
Link to comment

Turnurile in care vor fi repetoarele acestei retele guvernamentale, banuiesc, ca vor fi in curtea sediilor de Politie, PFR, MApN, etc, vor fi asigurate cu generatoare de urgenta si vor fi deservite de un om a carui treaba (printre altele) va fi sa supravegheze acel generator si sa ii dea ce trebuie. Stai linistit! Treaba a fost gandita bine!

Link to comment

Toate sistemele de comunicatie ce sunt dependente de o infrastructura devin inutile in cazul unui dezastru (chiar daca timpul e doar de ordinul minutelor, in cazul fericit). Eliminarea radioamatorilor din planul de masuri pentru interventie in caz de necesitate, ar reprezenta o mare gafa, ultimul cutremur scotand inca o data in evidenta acest lucru. Din pacate multi sunt prea mandri de ei ca sa recunoasca acest fapt. Noi utilizam de mai bine de un an sistemul TETRA si inca avem probleme din punct de vedere al stabilitatii, nepunand in calcul dezavantajul acumulatorului care se descarca cand iti e lumea mai draga.

Link to comment

Aceste statii isi pierd des semnalul, sunt posturi de politie care nu au semnal deloc sau acea liniuta care o are o pierde repede.

Link to comment

In esenta reteaua tetra este un fel de retea de telefonie mobila asemanatoare cu CDMA adica zapp dar care are implementate functii specifice, pe langa transferul de date si apelul point to point mai are apelul general point to all users apelul pe grupuri point to all group users si sper ca acel mod simplex ( am vazut ca are functia simplex in meniu) sa poata face legatura direct intre doua statii fara a mai fi nevoie de centrala adica sa se poata folosii ca pmr-uri. Ce mai are deosebit este ca se poate lua legatura direct si mult mai usor cu alte srevicii (ambulanta pompieri etc) sau ca poti purta o convorbire de la bucureti la satu mare. Singurul lucru care trebuie stiut despre terminalele tetra e ca nu sunt statii de emisie receptie in adevaratul sens al cuvantului ci doar niste telefoane mobile mai sofisticate si ca regimul loe de folosire se aseamana foarte mult cu o statie radio dar pana cand nu le voi vedea la lucru intr-o zona fara semnal si sa poata vorbii intre ele nu o sa le pot numii statii radio, tot din cauza asta se duce si foarte usor acumulatorul la ele pentru ca in zonele fara semnal folosesc putere mai mare de emisie pentru a se putea loga in retea si de asemenea fiecare logare in retea mananca multa baterie pentru ca la fiecare logare se intampla urmatorul fenomen: statia gaseste semnal proceseaza cheia de criptare primara si isi transmite cheia proprie de criptare primara precum si msi id al statiei, apoi reteaua transmite un semnal statiei ca sa stie directia din care face parte statia ( de exemplu politie, salvare, smurd, pompieri, sri etc) apoi statia transmite id secundar si reteaua transmite codul grupului din care face parte statia (de exemplu la politie: circulatie, ordine publica, politia de frontiera etc) si urmeaza o ultima transmisie cea a datelor gps care daca nu se verifica ca pozitie cu celula accesata nu da acceptul de intrare in retea, in statie se pot seta diverse drepturi de acces : doar directia din care faci parte, doar grupul din care faci parte mai multe grupuri mai multe directii etc, de asemenea unii utilizatori pot avea acces la reteaua de telefonie clasica, statia mai poate fi cuplata doar din centrala si cu vechile sisteme vhf-uhf, de asemenea daca inainte aveati un pic de intimitate folosind sistemul simplex pe vhf acum adio totul poate fi stocat si inregistrat iar despre interceptarea tetra se poate face dar nu mai e la indemana oricui asta e clar dar ganditi-va ca statii tetra se pot cumpara legal si de civili si chiar la preturi mici de pe ebay mai ales ca terminalele tetra sunt destinate uzului civil nu militar, ma asteptam cand s-a vorbit de noile statii sa fie macar in spectrul vhf militar adica 30-80 mhz dar nu ele sunt in banda civila undeva printre canalele tv deci se pot receptiona semnalele tetra chiar daca sunt codificate cu un banal televizor iar demodularea lor se poate face cu un calculator puternic, dar acest lucru e valabil doar pentru celula unde se afla receptorul deci va afla informatii trunchiate si nu in timp real ca la vhf

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

de asemenea daca inainte aveati un pic de intimitate folosind sistemul simplex pe vhf acum adio totul poate fi stocat si inregistrat

oare? daca nu folosesc reteaua cum pot fi inregistrate?

dar de ce nu ne zici cat de mult ne radiaza? si fata de cele vhf si fata de un banal telefon mobil(acel SAR).

si ne mai intereseaza daca ne "radiaza" tot timpul sau doar cand emite/receptioneaza

Link to comment

Pai puterea lor e la cele portabile de aproximativ 1w fata de 5w la cele in vhf si 4w la cele in uhf deci radiaza mai putin aproximativ la jumatate fata de cele vechi iar de emis emit mai tot timpul pentru ca raporteaza la un anumit timp pozitia prin GPS adica primesc coordonatele de la gps si le transmit la dispecerat sub forma de transmisie de date update-ul se face la aproximativ 30 sec 2min in functie de cum sunt setate de asemenea ele au multe functii de care nu stiti si pesemne ca nu sunt activate: functia man down adica daca statia sta in pozitie orizontala mai mult de un timp prestabilit transmite un semnal de alarma la dispeserat cu id statie si pozitia GPS de asemenea are functia whisper adica o super amplificare a microfonului pentru a se putea auzi discutiile ambientale, mai exista un model de statie tetra foarte mic si usor de disimulat pentru operatiuni sub acoperire, de asemenea e ciudat sau poate nu am vazut eu bine caci ar trebuii ca serviciul antitero si cei de la serviciul pirotehnic sa aibe statiile de culoare rosie caci rosii sunt modelul identic dar cu specificatii APEX adica pentru lucrul in medii cu potential exploziv, functii sunt multe dar nu multe sunt date de statie ci de centrala care le administreaza. Statia ca atare stie de private call, man down, user group, emergency transmit, whisper, si transmisii de date prinn protocolul wap, restul facilitatilor sunt date de centrala.

Link to comment
 • Member

Da apropo, vedeți că are înregistrare ambientală care se poate activa din centrală. Nici nu apare pe ecran!

Cât despre funcții, sunt active...puține.

Mă interesează SARul la cele portabile MTH800, pentru că găsisem pe net că ar avea sub 0,7W/Kg la cap, ceea ce mi se pare foarte puțin.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.