Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Aplicarea sancțiunilor în lipsa contravenientului


21135

Question

Bună ziua,

Vă deranjez cu niște întrebări pe care ne lasă nedumeriți pe mulți dintre noi.

Agentul constatator din cadrul poliției rutiere poate să sancționeze contravenientul în lipsa lui având la dispoziție filmările de la  sistemul de camere radar și trecere pe roșu fixe/inteligente precum cele omologate de la Timișoara?

Poate să înceapă de la birou, nefiind la locul faptei, demersurile pentru identificarea și mai apoi sancționarea contravenientului?

Fiind un sistem relativ nou pe care îl știu momentan în Timișoara și alte 2 orașe, cel al detectării trecerii pe roșu, este deja o metoda în uz a polițiștilor de a aplica amenzi "de la distanță" prin folosirea lui?

Mulțumesc și sper să aflu un răspuns din partea dvs.

 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Moderator

Legislaţia permite aplicarea sancţiunilor contravenţionale şi în lipsa contravenientului.

Art. 26
(1) Dacă agentul constatator aplică şi sancţiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se menţiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi faţă de celelalte persoane cărora trebuie să li se comunice copia de pe procesul-verbal, dacă sunt prezente la încheierea acestuia.
(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel mult două luni de la data încheierii.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Mulțumesc pentru răspuns!

Având în vedere ce am scris eu mai sus și citind art. 109 alin. 1 din OUG 195/2002, conform căruia «constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier», se înțelege prin "direct" că agentul ar trebui să fie prezent la locul și data faptei respective și prin urmare, nu se poate lua o măsură legală împotriva conducătorului auto. 

Vreau să spun că se bat cap în cap cele două legi în acest context din câte înțeleg eu.

Mai ales că nu știu sigur dacă agenții au voie să folosească acele aparate ca probă (chiar dacă sunt omologate) atât timp cât nu se află în posesia lor, ci a primăriilor. 

Mă puteți lămuri vă rog asupra situației legale în contextul afișat de mine?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • Florin15
   By Florin15
   Buna seara! 
   In Timisoara au fost instalate camere de detectare a trecerii pe rosu la semafor. In timp ce asteptam la culoarea rosie a semaforului, din spate au venit masini de politie cu sistemele acustice si vizuale pornite, fiind obligat sa inaintez desi inca era rosu. 
   Intrebarea este, daca in cazul in care voi primi amenda acasa, pot contesta acest proces verbal?
  • AAA927
   By AAA927
   Buna ziua! Astazi mi s a intamplat urmatorul lucru:
   conduceam prin oras, si, fiind duminica, majoritatea semafoarelor functionau in regim intermitent.
   Am ajuns la o trecere de pietoni, unde semaforul era stins. Aveam in fata o Skoda, care a trecut, iar eu am trecut dupa ea. Am obeservat abia cand eram pe trecere ca semaforul pietonilor era verde, iar soferii de pe banda cealalta oprisera, la ei fiind aprinsa lumina rosie a semaforului.
   Nu am fost oprit de un politist, dar a oprit o masina de jandarmerie la 100 de metri de mine si soferul i-a spus ceva conducatorului de Skoda. Mie nu mi-a facut niciun semn sau ceva. E posibil sa fi anuntat politia? Nu am fost oprit de vreun agent.
   Ce mi se poate intampla?
   Mentionez ca m-am intors la locul "faptei" si am observat ca, intr-adevar, lumina rosie a semaforului era unica din acel bloc care nu functiona. 
  • Marian907
   By Marian907
   Buna ziua!  Am o nelamurire, se poate suspenda permisul daca nu am fost oprit  in mod expres de politie?  
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.