Jump to content
POLITISTI.ro

Situaţiile de criză cu ostatici - Speţa Oneşti


Recommended Posts

 • Active member

Nu stiu cine e vinovat, dar cel de la IGPR care a deschis conferinta de presa (probabil Bracea) a dat deja verdictul ca e cineva vinovat si va face public raportul cu concluziile. Nu stiu daca e ok. 

Edited by Ben
 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Am greșit noi, ca ne-am născut în țara asta, in care predomina haosul si ca ne-am ales meseria asta ....daca ar fi sa sintetizez asa un răspuns cinic 

Tot sistemul romanesc de servicii publice oferite cetățeanului e varza (bine, nici cu cetățenii nu mi-e rușine si cu calitatea lor umana)

Daca maine ar fi un nou caz, din nou s-ar eșua. In orice domeniu, medical, polițienesc, situații de urgenta, maritim/naval, in învățământ....in orice este un haos.

Nimeni nu știe ce are de făcut, nimeni nu are curaj sa își asume, nimeni nu este lăsat, daca totusi mai știe câte ceva, sa facă. Zici ca suntem o orchestra, in care acordeonistul este surd, solistul este mut, dirijorul orb si toboșarul...ciung.

Cum mai spuneam acum câteva zile, avem atâtea structuri care se calcă pe bombeuri si teoretic au atâtea competente, dar niciuna nu este în stare sa facă o mica parte din ceva 

Avem "jandarmi antitero" sau jandarmi "șpioni".

De asemenea, avem "șpioni" si pe la SRI și pe la 2 ș'un sfert ..si pe la DOS-uri...

Avem DNA care instrumentează dosare de mare importanta, in care de fapt, lucreaza mai mult politisti.

Avem bineinteles si DGA....

Avem SIAS si Brigada Antiterorista ...care cand intervin in cazul de luari de ostateci si posibile acțiuni teroriste ?

Avem pirotehniști si la SRI si la SAS-uri ...

Avem locali care fac rutiera, dar avem și Politia Rutiera ..

Avem Politii ale animalelor si Școlară, dar munca adevărată pe linia asta, tot proximiștii, posturile la țară si judiciarul o fac ...

Si exemplele pot continua 

Nu e de mirare ca ne injura toata lumea 

Aici s-a ajuns din vina politicului si a șefimii de pe la capitala.

Cred totuși ca am avea oameni pregătiți care ar putea face treaba, dar nimeni nu ii baga în seama.

Sunt sigur ca găsim 2-3 lunetiști buni ...2-3 negociatori buni, 2-3 instructori de tragere sau in domeniul tacticii intervenției in diverse situații care sa ii formeze si pe alții...macar cate unul pe judet, unul si bun.

Dar nu știu care e treaba, ca parca nu ii vede nimeni, sunt in ceață.

Lasa, ca in ultimii ani, cel puțin de cand sunt eu politist, nu s-a dorit o Politie performanta si toata lumea si-a dat concursul in a o subjuga si a o slăbi din toate unghiurile... acum sa sufere cetateanul si toti care au îngenunchiat instituția asta, poate le va veni mintea la cap 

Pana atunci, noi trebuie sa avem grija de noi si familiie noastre, sa ne urmărim interesul si sa ne luam masuri astfel încât sa nu fim trași la răspundere. Eu la concluzia asta am ajuns după 8 ani.

"Nu iti face nimeni statuie"

Edited by Roby
 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

Problema pe care o vad eu consider ca a fost adusa ani la rand in atentia factorilor de decizie, precum si societatii civile, inclusiv pe acest forum, insa s-a lovit de urechi surde. In fapt,  aceasta problema care exista la nivel institutional in Romania este mentalitatea "Las-o ba ca merge asa". Uite ca nu merge "asa". Uite ca e a nu stiu cata oara cand din cauza lipsei de asumare a unor decizii, din cauza lipsei de pregatire si de ce nu, a lipsei de dotare, se intampla o tragedie. Mereu am atras atentia ca nu poti face performanta sau pretinde performanta fara minime investitii in primul rand in pregatire, in al doilea rand in dotare, resursa umana, inclusiv la nivel managerial, fiind cea mai importanta, din punctul meu de vedere. Daca nu am fost in stare sa salvam doua victime tinute in camp vizual deschis, dupa 5 ore (?!?) de asa-zise "negocieri", ma intreb cu cea mai mare grija ce s-ar intampla in cazul unei luari de ostatici de catre teroristi inarmati poate cu arme de foc, cum s-a tot intamplat prin Europa in ultima perioada. Cred ca e momentul sa se traga o linie si sa se constientizeze ca asa nu se mai poate. Pe romaneste, nu poti sa faci din cacat bici si sa si plesneasca, cineva trebuie sa rupa pisica in doua si sa adreseze problemele existente in Institutie. Oamenii aia au murit din cauza incompetentei cuiva. A cui, nu sunt in masura eu sa spun. 

Link to comment
 • Active member

Dar de unde stiti voi ca s-a gresit? Poate ca da, poate ca nu. Nimeni nu a fost acolo si chiar daca ati fi fost acolo, cati dintre voi stiti procedura in cazul negocierii ca sa urmariti pas cu pas daca s-a respectat? 
Sunt convins ca sunt niste pasi ce trebuie urmati in negocierera intr-un caz de ostatici si la fel de convins ca primii pasi nu includ lunetisti ce il executa pe ala in cap, ca nu suntem in Rusia. (numai acolo, in jurul anului 2000, in cazul unor luari de ostatici intr-un teatru, de catre teroristi ceceni, a intrat politia si a tras in stanga si in dreapta) Nimeni nu isi permite sa arda niste etape si sa se abata de la niste reglementari care cel mai probabil sunt preluate din tarile occidentale si, cel mai  important, cu cazuistica si experiente reale in acest domeniu. Pt ca si aici e o chestie importanta: poti sa fi scolit de negociatori FBI si sa stii materialul pe de rost, daca nu ai practica in acest sens nu ai cum sa fii cel mai eficient, iar din cate stiu eu, in istoria recenta a Romaniei nu au existat luari de ostatici. 

Rolul negocierii, dupa parerea mea neavizata, e detensionarea situatiei si salvarea tuturor vietilor, nu sa-l prostesti pe ala ca sa intre colegii negociatorui ca sa i-o dea pe la spate. 

Daca vorbesti cu un nebun si pare ca te duci in directia buna, nu o sa ordone nimeni intrarea in forta si nici nu poti sa prevezi faptul ca imediat se suceste si baga cutitul in ala de il tine prizonier. 
E mai usor sa dai vina pe sistem sau iti imaginezi lunetisti pe blocuri si luptatori coborand in rapel decat sa recunosti ca astfel de situatii sunt neprevazute. Acum atacatorul pare sa negocieze, in secunda doi ii vin dracii si omoara tot ce e in jur. 
Parerea mea. Poate ma insel. 

Link to comment
 • Moderator

Da mai Ben. Nimeni nu e de vina, dar doi oameni au murit. Suntem smecheri, noi, Politia Romana. Avem protocoale, avem tactici, dar au murit doi oameni. Totul e roz, avem trageri săptămânale, avem dotare sa intervenim în forță și în siguranță, suntem smecheri, ce sa mai. Mortii sunt vinovați, ce naiba.. Cum sa îl împuști pe agresorul cu cuțit în mana și cu ostaticii legați lângă el.

Hai sa îți explic câte ceva despre negociere, ca vad ca ai rămas la fel de pătimaș în a apara... Nu știu ce, dar aperi cu îndârjire. Premiza ta este greșită din start, TREBUIE ca in orice situație de criza ce necesita negociere sa nu SUBESTIMEZI capacitatea agresorului de a se decompensa subit și la a recurge la amenințările pe care le proferează, mai pe scurt, sa te pregătești pentru cel mai negru scenariu. În niciun caz nu mergi pe principiul, coaie, suntem prieteni, ca te-am luat cu vrăjeală ieftina de judiciarist, din aia de merge la hoții de chiloți de pe culme. În niciun caz nu vorbești cu agresorul cu expresii de genul "VA rog frumos sa va abțineți" cum a făcut marele adjunct sau negociatorul sau cine a fost acolo.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Active member
43 minute în urmă, Ben a scris:

Dar de unde stiti voi ca s-a gresit? Poate ca da, poate ca nu

Tu ai citit macar inceputul postarii mele? Daca tu din ce am scris mai sus, ai inteles ca iau apararea cuiva, inseamna ca n-are rost sa mai argumentez restul. Sa nu dai verdicte de specialist, pana nu stii toate detalii, nu inseamna ca iei apararea cuiva. 

Link to comment
 • Moderator

Ai spus ca "nu poți sa prevezi ca ala se sucește și baga cuțitul în prizonier". Uite, aici ai greșit. Și probabil asa au gândit și unii factori de decizie de acolo. Eu nu am spus nicăieri de lunetisti sau Rusia sau nu mai știu eu ce, nu știu de unde ai scos-o. Am spus doar ca trebuie rupta pisica în doua și rahaturile nu mai trebuie ascunse sub preș. 

Link to comment
 • Moderator

E uşor să ne dăm cu părerea despre aspecte care nu le stăpânim, dar asta nu face altceva decât să ne discrediteze. Ce văd eu la momentul ăsta e greşala celor care au ieşit ei în conferinţă de presă să se antepronunţe înainte de o analiză pertinentă şi finalizarea unor cercetări. Asta cu siguranţă e o greşală fantastică care denotă lipsă de profesionalism.
Referitor la incident şi modul de intervenţie, nu putem să dăm verdicte din moment ce nu avem toate datele şi informaţiile, pentru că detalii minore pot scimba fundamental situaţia. Nu vă aventuraţi să vă daţi cu părerea, la fel cum o fac dobitocii ăia de la TV, au din presă etc. pentru că modalitatea de intervenţie în situaţiile de criză nu e chiar aşa de simplă şi presupune activităţi destul de complexe.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member
acum o oră, Ben a scris:

Dar de unde stiti voi ca s-a gresit?

Pe bune...De unde știm noi ca s-a greșit?

Pai au murit doi oameni. Nu e un motiv suficient care sa te convingă ca undeva s-a greșit?

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Pai daca tot esti convins ca s-a gresit, poate spui si ce s-a gresit. Si nu-mi spune generalitati “ca sistemul e de vina”. 

Eu nu spun ca nu s-a gresit sau ca da. Spun doar ca nimeni nu poate sa emita verdicte pt ca nimeni nu stie toate detaliile. 

Link to comment
 • Moderator

Sfatul meu e să nu vă hazardaţi căutând tot felul de vinovaţi sau greşeli aşa cum fac toţi "părerologii" din mass-media şi de la TV. Mai mult, am văzut că sunt foarte mulţi poliţişti care îşi dau cu părerea, mai ales pe facebook sau sindicaliştii pe la TV şi nu fac alceva decât să se facă de răs, să îşi etaleze lipsa de pregătire. Toţi sunt deştepţi acum şi pun verdicte precum vorba aia cu vitejii după război. Nici nu am avut răbdare să citesc ori să ascult toate aberaţiile care le debitează de genul că trebuia împuşcat de lunetişti când se afla la geamul balconului etc. 
Hai să fim serioşi! Doar un inconştient ar putea să trăgă asupra individului în condiţiile ălea, când se afla pe geamul balconului. Noi suntem poliţişti şi trebuie să avem discernământ, să analizăm situaţiile de acest gen şi din punct de vedere juridic. Ce încadrare dpdv penal ar fi fost dacă îl împuşcau la geam? Pentru că nu poate fi vorba de înlăturarea unui atac material şi imediat care să pună în pericol persoana altuia. În situaţia respectivă, când individul se afla la geam nu exista un atac material ci doar ameninţări. E uşor de pe margine să-şi dea toţi cu părerea şi să pună verdicte.
Acum toţi delirează cu vechile stereotipuri că în America nu se întâmpla aşa şi că acolo făceau şi dregeau etc. etc. Nimic mai fals! Americanii au avut nenumărate situaţii de acest gen şi nu au aplicat asemenea metode de intervenţie, ba mai mult ei ne învăţau că cea mai bună şi eficientă metodă este cea paşnică, prin negociere. Ca să vă convingeţi puteţi să căutaţi şi să citiţi (spre exemplu, asediul de la Waco etc.), pentru că există pe internet nenumărate documente în acest sens.
În plus, din ce am auzit, în acele ore în care s-a negociat / au stat de vorbă, individul a răspuns, a intrat în contact cu negociatorul, a exprimat nişte revendicări referitoare la o sumă de bani etc. aspecte care conform procedurilor nu sunt situaţii care să necesite intervenţia în forţă, iar actele de violenţă exercitate ar fi foat determinate de încercarea unei persoane lipsite de libertate să riposteze. Nu avem de unde să ştim noi acum ce a fost acolo, iar cel mai corect şi profesionist e să nu ne pronunţăm cu privire la vinovăţii ori ce trebuia făcut din moment ce nu avem toate informaţiile.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator
în urmă cu 18 ore, Roby a scris:

Pe bune...De unde știm noi ca s-a greșit?

Pai au murit doi oameni. Nu e un motiv suficient care sa te convingă ca undeva s-a greșit?

Eu zic că nu e un motiv suficient.

Practic tu zici că dacă a murit cineva, în mod automat s-a greşit din partea celor ce au intervenit?!

Te întreb altceva. Ăştia "eroii-n alb" (doctorii) îi salvează pe toţi pacienţii ce le ajung în spital? Că din câte ştiu eu, nu-i salvează pe toţi. Le mai moare câte unul. În cazul poliţiei de ce lucrurile nu le privim la fel? Chiar aşa, poliţia trebuie să-i salveze pe toţi?

Vă spun eu cine e vinovat. Autorul omorului este cel vinovat, punct. 

Aţi căzut în plasa ziariştilor cu a lor politică editorilă standard, ce poate fi sintetizată în următoarele cuvinte: "indiferent de ce se întâmplă, de vină sunt AUTORITĂŢILE".

Amintiţi-vă de cazul Caracal. Poliţia a fost de vină în viziunea mass-mediei, da? Aţi auzit până acum de vreun poliţist pus sub acuzare pentru vreo greşeală, neglijenţă sau altă infracţiune? Că eu unul n-am auzit. Dacă a fost o intervenţie ratată a poliţiei la Caracal de ce nu avem niciun poliţist pus sub acuzare pentru vreo faptă. Vă zic eu de ce? Pentru că ratarea sau eşecul verdicte puse de atotştiutorii de la televizor.
Aşa şi aici. Mass-media în fuga după căutarea unei vine care să aparţină autorităţilor, a pus verdictul că s-a greşit. Că ăştia cititorii de prompter se pricep la orice.

Chiar sunt curios să îmi spuneţi, dar concret, cu ce sau unde s-a greşit? 

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

@Catalin, noi de-a lungul vremii, pe acest forum, am tot expus problemele si lipsurile cu care se confrunta Politia Romana, incepand de la dotarea logistica pana la lipsa pregatirii profesionale eficiente si coerente. Toate acestea, cumulate cu un cadru legislativ deficitar, duc la realitatea din ziua de astazi. Suntem in stare de avarie, asa functionam, suntem institutia in care anumiti sefi efectiv nu au capacitatea de a gestiona eficient o situatie de criza, suntem institutia in care anumiti sefi dau dispozitii sa fie pazite inmormantari de interlopi si se intalnesc la miezul noptii cu acestia, suntem institutia in care vedem pistoalele o data sau de doua ori pe an in poligon, suntem institutia "las-o ba ca merge asa". Suntem institutia unde se investesc zeci de mii de euro in structuri fantoma gen "siguranta scolara" sau "protectia animalor", institutia unde ministrii vremelnic pusi in functii spun ca banalele Duster nu indeplinesc criteriile necesare pentru o structura asa de "importanta" cum e Politia Animalelor, dar uita sa doteze corespunzator celelalte structuri. 

Cu ce s-a gresit la Onesti? Probabil cu nimic, in conditiile actuale legislative si de munca. Dar, privind retrospectiv, trebuie sa recunoastem ca din cauza celor enumerate mai sus si a mai multora care nu imi vin in minte acum, din nou s-a intamplat o tragedie. Si din pacate, cum am spus de atatea ori, doar cand mor oameni poti spera la o schimbare, ceea ce este o ineptie contrara bunului-simt. De ce sa moara oameni ca sa fie luate masuri pentru a preveni moartea unor oameni?

Iti pot da un exemplu elocvent de management defectuos si mentalitate de "Las-o ba ca merge asa" specifica ministerului din care facem parte. Cand am facut cursurile BIA de la Cluj, am inteles din discutiile purtate cu profesorii de acolo ca acest curs, in strainatate, ar dura undeva la minim 3 luni de zile. In Romania, mai marii din minister au considerat cu de la sine putere ca 2 saptamani sunt suficiente sa invatatam ce invata nemtii, austriecii, ungurii etc. in minim 3 luni. Qued erat demonstrandum. 

Edited by Cristi
Link to comment
 • Member

Sunt curios cum a reușit domnul ministru să mai finalizeze un drum. Altul decât cel pe care il anunta astazi mass-media (referitor la nu știu de arteră finalizată). Drumul unui inspector șef și al altor șefi de la Onești. Oare poate stabili cineva într-o zi, cine a fost vinovat într-o speță de genul? Eu opinez că nu, dar nu contează părerea mea. Eu nu spun nici că sunt vinovați, nici că nu sunt. Doar că nu cred că poți stabili într-o singură zi cine a fost de vină acolo. Am avut dosare penale mult mai simple decât speța în cauză și nu le-am putut soluționa într-o zi. Dar eu nici nu am pregătirea celor care s-au deplasat la Onești. 

Ce mai sunt eu curios, este cum ar fi fost tratată speța în alte orașe, județe... Oare nu s-ar fi întamplat la fel în 90% din cazuri?! Și daca s-ar fi întâmplat la fel, mai putem să dăm vina pe polițiști, indiferent că sunt șefi sau simpli lucrători? Sau trebuie să ne întrebăm ce trebuie modificat, actualizat, îmbunătățit?! Oare chiar suntem toți proști și nepregătiți sau schimbarea trebuie să vină de altundeva?!

Astea sunt întrebările la care ar trebui să răspundem noi. Noi, Poliția Română!

Aaaa. Și, mai sunt curios, să ne spună cei care au stabilit vinovăția, cum ar fi trebuit să procedeze cei care au greșit. Probabil vom afla în prelucrările din zilele următoare... Dar am dubii că vom primi o lumină deschizătoare de drumuri netezite.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

@Cristi si ești sigur că dacă dotarea și pregătireaa ar fi fost așa cum ne-am dori, criminalul ăla nu-i mai omora pe ăia?

Atunci pe la americani sau în alte țări cu apă caldă, de ce există situații în care ostatecii nu sunt salvați? 
Da de acord cu tine că instituția asta a fost abandonată de statul român și de întreaga societate. Dar asta e altă discuție, nicidecum cauza pentru care ăla a comis omorul.

Eu zic că dacă un brav cetățean vrea să omoare pe altul, o poate face indiferent de cât de bună, dotată sau pregătită ori profesionistă este structura de poliție din orice țară de pe pământ.

Sunt situații ce nu pot fi prevenite sau evitate.

Link to comment
 • Moderator

Nu sunt sigur, pentru ca nimic nu e sigur în situații de genul. Dar ar fi fost bine sa fi avut opțiuni colegii. Și noi în general. Ca e frustrant tare sa știi ca poate ai fi putut face ceva dacă aveai cu ce sau cum, nu sa fii limitat din motivele sus-expuse. 

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Bun, poate m-am exprimat un pic pe graba și sub impulsul momentului. 

Poate nu a greșit cineva anume, dar cu siguranță este ceva, undeva greșit... 

Discutii pot fi multe - proceduri învechite sau lipsă, in anumite situații, dotare precara, uz de arma care nu acoperă toate situațiile, personal nepregătit pt anumite intervenții etc.

Undeva, ceva lipsește.

Nu e normal ca intr-o astfel de situație sa nu ai reacție prompta. Inseamna ca efectiv Politia se pare ca este legata la mâini și la picioare în astfel de cazuri. 

Maine, daca s-ar întâmpla un caz similar, deznodământul ar fi același, nu ?

Link to comment
 • Moderator

@Cristi care sunt optiunile pe care ar fi trebuit să le aibă acolo si nu le-au avut?

@Roby ce este greșit în intervenția de acolo după părerea ta? Sau ce a lipsit acolo?

De ce spui că reacția nu a fost promptă?

Concret care au fost problemele sau disfunctionalitătile de acolo ce vă determină să spuneti că au lipsit anumite optiuni sau ceva a fost greșit ori reacția nu a fost promptă? Pentru a pune astfel de concluzii trebuie să fi identificat ceva probleme acolo. Refuz să cred că puneti astfel de concluzii doar în baza unor prejudecăti. Sau mai simplu, dacă voi ati fi fost acolo ce ati fi făcut, iar cei de acolo nu au făcut?

Link to comment
 • Moderator

Dacă nu aţi văzut, aseară ministrul de interne a avut o conferinţă de presă.

Principalale declaraţii ale ministrului:

Citat:

Tema declaraţiei - concluziile preliminare privind evenimentul de la Oneşti şi măsurile dispuse până acum.

- Adresez condoleanțe familiilor celor două persoane decedate;
- Pentru mine, cel mai greu de acceptat este că în urma unei intervenții unor structuri din MAI nu am reușit să salvăm viețile celor aflați în pericol;
- Modul de implicare a conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Bacău - la comanda Poliției Județene se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului;
- Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori că va comite fapte de violență, nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens;
- În condițiile apelurilor repetate ale autorului la 112 și al riscurilor existente, conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat corect și complet eșalonul superior pentru a se aloca resurse multiple;
- Modul de implicare a conducerii Poliției Onești - a fost ignorat trecutul autorului, iar reclamațiile lui și amenințările anterioare ale acestuia nu au fost documentate corespunzător;
- De asemenea, nu au fost folosite la capacitate resursele informative și datele din surse deschise;
- Comunicarea cu autorul înainte de sosirea negociatorului a fost una defectuoasă, ceea ce a contribuit la sporirea stării de irascibilitate a agresorului;
- Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, neacționându-se corespunzător în sensul izolării soției autorului și limitării posibilității agresorului de a avea acces la anumite informații, aspect care a îngreunat intervenția;
- Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa și demersurile negociatorului pentru îmbunătățirea modalității de comunicare și stabilire a unei relații de încredere;
- Forțele au avut în dotare echipament corespunzător gestionării unei astfel de situații;
- Principala deficiență a fost cea privind relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă, ceea ce a determinat lipsa coordonăriii acțiunilor și neasumarea responsabilităților

Am dispus următoarele măsuri preliminarea: 
- Sesizarera Parchetului pentru "neglijență în serviciu" referitor la modul de intervenție
- Sesizarea Parchetului privind modul de soluționare a plângerilor depuse anterior evenimentului
- Înlocuirea inspectorului șef și a ajunctului IPJ Bacău
- Înlocuirea șefului și adjunctului Poliției Onești
Celor 4 ofițeri urmează să li se stabilească alte atribuții

Verificările continuă.

Care dintre aceste constatări preliminare vi se par pertinente şi care nu? 

Link to comment
 • Member

 

 

 

las si eu asta aici, de pe vremea cand nu aram asa moderni si nu erau mii de dispozitii in sensul asta

Link to comment
 • Moderator

Bogdan situaţia din clip e complet diferită faţă de ce a fost la Oneşti.

Acolo apartamentul în care intră este la ultimul nivel, iar blocul nu are acoperiş. Pentru o coborâre în rapel ai nevoie de cel puţin 3 puncte de ancorare, care la Oneşti, blocul fiind acoperit cu acoperiş de tablă nu se puteau găsi. Poate numai să desfacă acoperişul, să se fi apucat de lucrări pe acolo.
Mai mult decât atât, uită-te cât durează până ăla intră în balcon şi se desface de cordelină (cred că sunt peste 15 secunde, ceea ce e foarte mult, în timpul ăsta, dacă agresorul era în apropiere îl putea tăia bucăţi cu cuţitul chiar şi pe mascat), în condiţiile în care apartamenul este cel de la ultimul etaj şi mai are şi ditamai geamul deschis.
Ca să nu mai spun că modul ăla prin care celălalt trage cu arma în faţa geamului, cel mai probabil folosind muniţie de manevră (în mod curios geamurile sunt deschise larg şi la balcon şi la cealaltă cameră) e pur şi simplu un mod de acţiune de tip "haiducie", ceea ce îmi ridică serioase semne de întrebare cu privire la veridicitatea poveştii respective. Pare a fi mai degrabă un exerciţiu demonstrativ, nu o intervenţie reală. Dacă a fost într-adevăr o interveţie reală iar ăia au acţionat în acel mod, nu denotă profesionalism, ci doar haiducie generată de prea multe filme vizionate. 

Cum şi cine putea avea certitudinea că agresorul nu-i începea să-i ciopărţească pe ostateci (ăia fiind legaţi şi "pregătiţi" să fie înjunghiaţi fără nicio opoziţie) când observa că ăia încearcă să pătrundă în forţă.

În momentul în care agresorul răspunde la tehnicile de negociere, respectiv are revendicări şi comunică cu negociatorul, niciun responsabil sănătos la cap nu va lua decizia unei intervenţii în forţă, pentru că sunt mult prea mari riscurile şi variabilele având în vedere avantajele tactice pe agresorul şi le crease anterior. Şi cel mai important aspect este că nu ai elementul surpriză de partea ta.

Da, au existat şi greşeli acolo, dar nu sunt cele descoperite de ziarişti, respectiv că nu au folosit coborârea în rapel sau lunetist.

Link to comment
 • Moderator

Care sunt greșelile pe care le vezi tu, @Catalin, în speța de la Onești? Am sa scriu și eu mai târziu ce cred ca s-a greșit acolo. Unele se pliază pe concluziile prezentate de ministru, altele nu. Iar unele chestiuni pe care le prezintă sunt absolut idioțenii. 

Edited by Cristi
Link to comment
 • Moderator

Nu s-a reuşit izolarea agresorului.
Din câte am înţeles, ăla mai suna la 112 şi vorbea cu centralista de la STS.
Ar fi trebuit ca în momentul în care ăla deschidea şi apela orice număr de tel. să-i răspundă doar negociatorul. El să nu poată comunica cu nimeni altcineva, ci doar cu negociatorul. Acolo cred eu că s-a greşit.

Dar asta nu înseamnă că dacă o făceau, ostatecii ăia erau azi în viaţă.

Cum am mai zis, la fel cum nici doctorii nu-i salvează pe toţi, nici poliţia nu este mafalda, să-i salveze pe toţi. Dar nu avem şefi care să aibă curajul să le spună verde-n faţă acest lucru ziariştilor şi politicienilor.

Link to comment
 • Member

Cu privire la video, nici eu nu stiu daca e speta reala sau simulare, dar parca prea ne coim sa intervenim si nici un sef nu isi asuma raspunderea. Si nu ma refer doar la speta asta, cunosc multe, si am trait si pe pielea mea sentimentul asta de a sta sa astept dupa fricosi.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.