Jump to content
POLITISTI.ro

Ştirile zilei - o sinteză zilnică ştirilor interesante


Recommended Posts

 • Moderator
Marius

În limita timpului disponibil aş vrea să postăm aici o sinteză a celor mai importante şi interesante ştiri sau evenimente zilnice. 

1. Guvernul spaniol a luat o decizie importantă pentru a stopa creşterea numărului de accidentelor rutiere din oraşe. Executivul va limita la 30 km/h viteza maximă cu care toate vehiculele pot circula pe străzile cu o singură bandă, în fiecare direcţie de mers, mai mult, va impune şi o limitare a vitezei de 20 km/h pentru circulaţia pe drumurile unde nu există nicio delimitare clară între trotuar şi partea carosabilă. Limita actuală de 50 de kilometri pe oră urmează să fie menţinută numai pe drumurile cu două sau mai multe benzi în fiecare direcţie. (elpais.com)

2. Apple a prezentat cipul M1, bazat pe arhitectura ARM, menit să înlocuiască procesoarele INTEL din Mac-uri. Acest cip M1 este construit pe acelaşi proces de 5nm ca A14 Bionic, are câte 8 nuclee atât pe procesor, cât şi pe placa video şi foloseşte 16 miliarde de tranzistori. Primele produse care se vor baza pe noul cip sunt MacBook Pro de 13 inch, MacBook Air de 13,3 inch şi Mac mini (de la 699 de dolari).
Astăzi 12 noiembrie va fi lansat macOS Big Sur, un nou sistem de operare pentru Mac. Este prima versiune de macOS care suportă noul cip M1 bazat pe ARM ce se remarcă printr-un nou design, inspirat din mai multe puncte de vedere de la iOS. (theverge.com)

3. Uniunea Europeană a convenit asupra unor norme stricte ce urmează a fi impuse companiilor care vând şi exportă tehnologie de supraveghe cibernetică, cum sunt spyware, soluţii de recunoaştere facilă şi alte tehnologii similare. Acestea vor avea nevoie de o licenţă specială pentru soluţiile cu aplicaţii militare, iar guvernele vor fi obligate să facă publice detaliile licenţelor acordate. În prezent aceste achiziţii şi vânzări de tehnologie sunt secrete, ceea ce înseamnă că nu există un control public. (technologyreview.com)

4. Restaurantele, sălile de sport, cafenelele şi alte spaţii aglomerate au generat 8 din 10 cazuri noi de infectare cu noul virus. Datele apar într-un studiu realizat pe baza datelor de mobilitate furnizate de telefoanele mobile din 10 mari metropole americane, în perioada martie - mai anul în curs. Riscul de infectare în restaurante a fost de aproape 4 ori mai mare faţă de cafenele şi săli de sport. (nytimes.com)

 • Upvote 1
Link to post
Share on other sites
 • Membru
Ben

Procurorii europeni și-au votat astăzi cei doi șefi-adjuncți, care o vor seconda pe Laura Codruța Kovesi în coordonarea operațiunilor Parchetului European.

Posturile de adjuncți ai procurorului-șef vor fi ocupate de Danilo Ceccarelli (Italia) și Andrés Ritter (Germania), care vor avea un mandat de trei ani. Procurorul-șef le poate delega din atribuții, iar aceștia îi pot ține locul, în absența sa.

 

Cei doi au fost propuși chiar de Kovesi și au primit votul de încredere al celor 22 de procurori din colegiul Parchetului, care reprezintă tot atâtea state membre UE.

 

Andrés Ritter (56 de ani) a devenit procuror în 1995, iar în 2008 a preluat funcția de procuror-general adjunct al landului Mecklenburg-Pomerania. A concurat-o pe Codruța Kovesi la funcția de Procuror-șef European, dar s-a clasat al treilea în competiție. 

 

Tot din 1995 activează și italianul Danilo Ceccarelli (53 de ani), care este specializat în criminalitate fiscală, fraude, corupție și spălare de bani. În ultimii doi ani, a fost procuror la Milano, în cadrul Departamentului pentru infracțiuni financiare transnaționale.

 

Pe 28 septembrie, Laura Codruța Kovesi și cei 22 de procurori care formează Colegiul de Coordonare al EPPO au depus jurămintul, moment care a marcat începerea activităților acestei instituții însărcinate cu anchetarea infracțiunilor legate de fondurile europene.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • Moderator
Marius

- Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a anunţat că reprezentanţii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au adoptat hotărârea prin care este propusă prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 14 noiembrie. Şeful DSU a adăugat că nu sunt prevăzute noi măsuri în acest document şi că el reglementează şi ziua votului la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Ulterior, Raed Arafat a anunţat că Guvernul a adoptat HG de prelungire a stării de alertă. (News.ro)

Link to post
Share on other sites
 • Moderator
Marius

Camera Deputaţilor a adoptat tacit o propunere legislativă de modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, care îl are printre iniţiatori şi pe ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi care prevede că înregistrările ”rezultate din activităţile specifice serviciilor de informaţii” pot fi mijloace de probă în procesul penal. Proiectul prevede ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă, cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută la Senat, care este cameră decizională. (News.ro)

Link to post
Share on other sites
 • Membru

Asta înseamnă să intre din nou SRI-ul in scenă, sa zic asa? 🤔

Link to post
Share on other sites
 • Membru
Ben

Trotinetele electrice și alte "vehicule lente" vor trebui înmatriculate și înregistrate de RAR. Legea a fost promulgată. 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că vehiculele rutiere care se deplasează cu maxim 25 km/h să fie înmatriculate şi înregistrate de către Registrul Auto Român (RAR), transmite Mediafax.

Excepţie fac doar cele înmatriculate într-un alt stat membru al UE, precum și tractoarele forestiere și cele achiziționate din fonduri nerambursabile.

Digi24

 • Upvote 1
Link to post
Share on other sites
 • Moderator

1. Senatul american a adoptat o lege care prevede că toate dispozitivele cu conexiune la internet achiziționate de guvern trebuie să îndeplinească cel puțin cerințele minime de securitate stabilite de Institutul Național de Standarde și Tehnologie. Companiile care vând dispozitive conectate la internet instituțiilor guvernamentale trebuie să le înștiințeze pe acestea de eventuale vulnerabilități, care le pot supune riscului unor atacuri. (thehill.com)

2. UNBR și UNNPR (barourile şi notarii) au fost incluse pe lista utilizatorilor de telecomunicaţii speciale ca beneficiari care pot utiliza reţelele de comunicaţii speciale pentru a asigura creşterea gradului de securitate a schimbului de informaţii cu autorităţile şi cu instituţiile publice cu care colaborează în mod direct. Legea pentru completarea anexelor nr. 1 și 2 din Legea nr. 92/1996 privind organizarea funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a fost promulgată vineri, 20 noiembrie 2020, de către Preşedintele României.
Potrivit anexei 1 din Legea nr 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ce cuprinde lista utilizatorilor reţelelor de telecomunicaţii speciale, instituţiile care pot utiliza reţelele STS sunt: Parlamentul României, Preşedinţia României, Guvernul României, instituţiile care desfăşoară activităţi în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice, administraţia publică centrală şi locală, autoritatea judecătorească (Curtea Supremă de Justiţie, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii), Curtea de Conturi, Curtea Constituţională şi organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale şi al unor organisme neguvernamentale de interes naţional.
Utilizarea acestor reţele va face posibilă participarea la şedinţele de judecată desfăşurate în sistem de videoconferinţă şi a avocaţilor, prin intermediul barourilor, care vor fi dotate cu terminale STS.

Link to post
Share on other sites
 • Membru
bozo

Nu mai este posibilă împăcarea în cazul infracţiunilor de furt. Legea privind modificări la Codul penal, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Una dintre prevederile actului normativ vizează eliminarea posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt calificat.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 231 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt prevăzute art. 229 alin.(l), alin.(2) lit.b) şi c). Acest articol defineşte furtul calificat.

Infracţiunile la care se referă sunt:

furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită,

furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;

furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere,

furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoană având asupra sa o armă.

"Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (...) În cazul faptelor prevăzute la art. 228 şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală", prevede actul normativ. Articolul 228 defineşte tipurile de furt, iar articolul 230 defineşte furtul în scop de folosinţă ca fiind furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, precum şi folosirea folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

De asemenea, legea vizează şi modificarea articolului 154 din Codul penal, explică Agerpres.

În cazul infracțiunilor sexuale față de un minor, prescripția curge de la data la care devine major

"Cu excepţia infracţiunilor prevăzute la art. 218 şi art.220, în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major.

Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului", prevede legea.

Forma actuală a legii - care se referă la termenele de prescripţie a răspunderii penale - este următoarea: "În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului".

 

digi24

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • Membru
Ben

Direcția Națională Anticorupție (DNA) acuză Ministerul Afacerilor Interne (MAI) că a comunicat public fără să aibă date oficiale și bazându-se ”pe presupuse surse judiciare”. Ieșirea fără precedent a DNA vine după ce MAI a publicat pe site-ul oficial o declarație de presă în care dădea detalii despre percheziții în șase județe la suspecți într-un dosar de obținere ilegală a permiselor de conducere.

”Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie. În consecință, comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare”, arată DNA arată în comunicatul său de miercuri.

În plus, DNA subliniază că ”acțiunile operative ale Direcției Naționale Anticorupție sunt organizate și conduse numai de procurorii DNA, instituție de parchet independentă față de orice altă instituție sau autoritate publică. Acțiunile DNA sunt desfășurate în principal de către procurori împreună cu poliția judiciară a direcției și, când este nevoie, se apelează la sprijinul unor forțe polițienești din cadrul MAI, în conformitate cu legea”.

Reacția DNA vine după ce purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, postată ulterior și pe site-ul Ministerului, în care arăta că ”Ministerul Afacerilor Interne continuă lupta împotriva criminalității desfășurând acțiuni operative de amploare la nivelul întregii țări” și dădea detalii concrete despre dosarele în care erau efectuate percheziții în mai multe dosare în care erau în desfășurare percheziții chiar la acel moment.

De altfel, ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost criticat în ultima perioadă pentru că a atras Ministerul Afacerilor Interne în campania electorală, folosind activitatea polițiștilor în interes propriu (Sursa).

În 11 noiembrie, Vela a anunțat o uriașă campanie anti-interlopi, cu sute de percheziții simultane în zeci de dosare. Rezultatul Zilei Z a fost contestat chiar în interiorul ministerului, potrivit surselor G4Media.ro. Astfel, ofițeri de rang înalt au contestat metodele fostului primar din Caransebeș și au avertizat că programarea a sute de percheziții simultan a dus la pierderea caracterului secret al unor operațiuni și avertizarea celor vizați, care au putut șterge urmele.

Comunicatul integral al DNA:

Cu referire la anumite informații vehiculate în mass media, susținute și de o declarație de presă publicată pe pagina de internet a MAI, privind anchete penale desfășurate de DNA, suntem în măsură să precizăm următoarele:

– Acțiunile operative ale Direcției Naționale Anticorupție sunt organizate și conduse numai de procurorii DNA, instituție de parchet independentă față de orice altă instituție sau autoritate publică.
– Acțiunile DNA sunt desfășurate în principal de către procurori împreună cu poliția judiciară a direcției și, când este nevoie, se apelează la sprijinul unor forțe polițienești din cadrul MAI, în conformitate cu legea.
– La data de 26 noiembrie 2020, procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava desfășoară activități de urmărire penală într-un număr de trei dosare penale împreună cu ofițeri de poliție judiciară proprii și cu sprijinul unor ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI, delegați de procurorii DNA.
– Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie.
– În consecință, comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare.
La acest moment sunt în desfășurare audieri la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA, unde au fost duse probe ridicate în urma perchezițiilor domiciliare.

DNA va oferi informații oficiale cu privire la încadrarea juridică și la starea de fapt, în cursul zilei de azi, în momentul în care situația judiciară o va permite, după aprobarea procurorului de caz.

Comunicatul integral al MAI (sursa):

Astăzi, 26 noiembrie a.c., purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

„Vreau să precizez că Ministerul Afacerilor Interne continuă lupta împotriva criminalității desfășurând acțiuni operative de amploare la nivelul întregii țări.

În acest moment, la nivel național, sunt în desfășurare aproape 200 de percheziții domiciliare pentru combaterea infracționalității și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale.

Perchezițiile sunt efectuate sub supravegherea procurorilor de la unitățile de parchet competente, în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, precum constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, delapidare, înșelăciune, uz de fals, camătă, șantaj, trafic de droguri și infracțiuni de corupție.

Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.

Permiteți-mi să vă dau și câteva exemple:

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub conducerea D.I.I.C.O.T., efectuează 28 de percheziții domiciliare, în județul Suceava, la locuințele unor persoane bănuite de contrabandă.

Din cercetări a reieșit că, începând de anul trecut, o grupare infracțională specializată în contrabandă calificată ar fi introdus în mod ilegal, pe teritoriul României, aproximativ 11.000.000 de țigarete provenite din contrabandă, pe care ulterior le-ar fi comercializat pe piața internă.

Introducerea țigaretelor s-ar fi realizat prin trecerea acestora peste „frontiera verde” cu Republica Ucraina, prin locuri stabilite anterior, situate în județul Suceava. Contrabandiștii au beneficiat și de sprijinul a 7 polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina.

Prin activitatea derulată de membrii acestei grupări infracționale, s-a cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 1,6 milioane de euro, reprezentând accize și T.V.A.

Doresc să menționez că Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a acordat sprijinul necesar organelor de cercetare penală pentru instrumentarea acestui dosar.

În funcţie de rezultatele cercetărilor, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu Legea 360 din 2002 privind Statutul Poliţistului.

Conducerea MAI manifestă toleranţă zero față de astfel de fapte şi a solicitat luarea de măsuri ferme faţă de lucrătorii instituției care încalcă legea, dar și pentru prevenirea unor astfel de fapte ilegale.

Alte 24 de percheziții au loc în Ialomița, Galați, Vrancea și Vaslui, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de delapidare cu produse petroliere, cu un prejudiciu estimat de 400.000 lei

Totodată, în Brăila, București și Galați sunt în desfășurare 23 de percheziții domiciliare, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.

Un alt caz:

Polițiștii DGA, sub coordonarea procurorilor din cadrul DNA pun in executare aproximativ 60 de mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal privind fapte de corupție.

Printre suspecți sunt și angajați ai Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, dar și alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obținere a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunând toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încât acestea să fie trase la răspundere.

Probele administrate au evidențiat crearea unei rețele de intermediere a obținerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice și a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 7.000 euro pentru un permis.

Într-un alt dosar instrumentat de colegii de la DGA sub coordonarea procurorilor se efectuează cercetări ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, de spălare a banilor și de constituire a unui grup infracţional organizat, săvârşite în perioada 2018-2020.

Totodată, la acest moment, procurorii din cadrul DNA, împreună cu polițiștii din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, efectuează percheziții domiciliare, pe raza județului Vâlcea, într-o cauză referitoare la fapte de corupție, divulgare de informații nedestinate publicității și obținere pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE.

Este vorba de obținerea de subvenții de către mai multe persoane din județul Vâlcea, în perioada 2019-2020, în cadrul Programului Național Apicol.

Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Pe parcursul zilei, în funcție de evoluția anchetei în fiecare caz, Poliția Română va oferi informațiile ce pot fi făcute publice. ”

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE”

https://www.g4media.ro/tensiuni-fara-precedent-intre-dna-si-ministerul-de-interne-parchetul-anticoruptie-acuza-mai-ca-a-dezvaluit-detalii-din-anchete-si-a-dat-un-comunicat-care-nu-are-la-baza-date-oficiale-din-anc.html?source=biziday

Teoretic vorbind, DNA are dreptate, iar ministerul este in prezent in campanie electorală pt dl. Vela, dar pe de alta parte nu mi se pare ca au spus mare lucru și ma bucur ca nu au avut ocazia cei de la DNA sa iasă in fata ca și cum au fost singuri in treaba asta. Cum fac de obicei, de altfel, și cei de la DIICOT. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.