Jump to content
POLITISTI.ro

Politia Rutiera are posibilitatea de a verifica existenta RCA?

Postare recomandată

Publicat

Buna seara

La masina de serviciu, imi expira RCA-ul pe 14 august. Firma a prelungit deja RCA-ul pana pe 14 august 2012, dar nu am primit inca polita. E o firma cu mai multe punte de lucru in tara, au facut asigurarile vineri pentru toata flota. Asigurarile le-au facut la Bucuresti si le-au trimis prin curier, dar, fiind la mijloc weekend-ul si Sfanta Maria, o sa ajunga cel mai devereme pe 16. Colegul care s-a ocupat de prelungirea asigurarilor mi-a spus ca pot sa merg cu masina si fara polita si ca daca ma opreste politia, se poate verifica pe loc daca am sau nu RCA valabil.

Pe site-ul CSA asigurarea apare deja, valabila pana pe 14 august 2012.

Este adevarat? Stiu ca risc sa iau amenda pentru lipsa actelor, dar daca nu se poate verifica pe loc existenta RCA-ului riscul e cam mare si, cum nu vreau sa imi complic viata, mai bine las masina in parcare pana imi vine polita.

Va multumesc.

• Membru
Publicat

Risti sa fii sanctionat contraventional pentru lipsa polita RCA

• Moderator
Publicat

Da, este adevarat.

In baza de date privind certificatele de inmatriculare exista o rubrica in care este mentionata valabilitatea RCA, dar actualizarea acesteia are o stransa legatura cu transmiterea/comunicarea datelor necesare de catre asigurator (companiile de asigurare).

Publicat

Multumesc pentru raspuns. Tinand seama de faptul ca a asigurarea a fost facuta ieri, ca e weekend si ca urmeaza o sarbatoare legala, si ca eu sunt ghinionist cu traditie, mai bine las masina pe dreapta pana imi ajunge hartia.

• Apreciez 1
Publicat

Foarte bine, un om responsabil, asa trebuie procedat. Deocamdata politia nu are acces direct la bazele de date privind asigurarile. Dar pe viitor speram sa fie la fel cum s-a procedat ci ITP-ul.

Publicat

Dispeceratele au posibilitatea sa verifice pe Internet valabilitatea politei RCA.

Publicat (modificat)

cu putin talent se putea trimite o copie dupa RCA. Daca respectivul care a prelungit asigurarile este si brokerul ,putea trimite .pdful si le-ati fi printat macar pe o foaie ca sa aveti ce arata politistului,altfel stai de vorba cand ai macar un act xeroxat, chiar daca tot in afara legii esti dar macar vede un pic de buna vointa din partea ta.

Daca ati vazut asigurarile facute online , majoritatea nici macar nu le mai printeaza pe foi verzi si chitantele sunt gata semnate din pdf doar sa le dai un print .Eu sincer ,pe langa faptul ca mi-ar arata cineva asigurarea si ca ar parea valabila , tot as verifica-o la dispecerat chiar si alea printate pe foaie verde .Brokerii primesc foi de alea fara numar ,nu are nimeni evidenta foilor verzi sau a abtibildelor , la fel este si cu valabilitatea ITP . Eu nu m-as lua dupa ce scrie in talon , ci as efectua o verificare si probabil ca majoritatea faceti astfel .Daca nu faceti ,ati putea incerca...de multe ori o sa fiti surprinsi :))

Modificat de CristiXP
Publicat

Respectivul nu e broker, e sefu' de coloana (sau o functie silimara) si nu a avut inspiratia sa scaneze politele si sa ni le trimita. Le-au facut, le-au bagat in plic si le-au trimis. Oricum, firma are o traditie in a taragana treburile; si cu RCA-urile (acum 2 ani mi-a venit polita cu cateva minute inainte de sfarsitul programului de lucru), si cu rovigneta (tot asa, in ultima zi), pana si cu inmatricularea definitiva(in ultima zi de valabilitate a numerelor rosii). In principiu e o firma corecta, nici o masina din tot parcul nu s-a aflat niciodata in ilegalitate, dar au prostul obicei sa lase orice pe ultima clipa.

PS: Ca tot ai adus vorba de copii xerox, ce valoare au? Pe la noi la firma, daca o masina e imobilizata pentru o perioda mai mare de timp, inchiriem una similara. Si eu nu am vazut masina inchiriata cu actele in original (am mers cu 3 masini diferite, de la firme diferite). Reprezentantii firmelor de inchirieri au inceput cu bababuri, ca nu vor sa riste sa li se fure masina sau sa nu iesim cu ea din tara. Verbal, a ramas ca o sa-mi plateasca ei orice amenda pe care o iau din cauza lipsei actelor originale. Am fost oprit o singura data cu masina inchiriata, si atunci era filtru, opreau toate masinile; nu mi-au zis nimic cand le-am prezentat actele in copie.

Publicat (modificat)

O sa iti confirme probabil cineva mai in masura decat mine treaba asta .Din cate stiu eu trebuie sa prezinti actele in original , fara nicio exceptie,deci copiile nu au nicio valoare am si specificat acolo . Acum ca politistul e mai intelegator si te lasa si cu xerox e partea a 2a,ma refeream strict la RCA acolo mai sus .

Modificat de CristiXP
  • Moderator
Publicat

Are dreptate CristiXP, fotocopiile, chiar si copiile legalizate pe la notar, nu au nicio valoare. Documentele respective trebuiesc inmanate in original.

Si e logic asa. De exemplu daca ai comis o contraventie care prevede si retinerea documentului respectiv, politistul nu-ti poate elibera dovada inlocuitoare pentru o copie, fie ea si legalizata.

• Membru
Publicat

lipsa unui document mentionat la art. 147 al 1 din R.O.U.G. 195/2002 atrage sanctiunea de 6-8 pct amenda (intre 402 lei minim si 536 maxim)

Publicat (modificat)

Potrivit codului rutier orice conducător auto trebuie să aibă asupra sa toate documentele prevăzute de lege deci și dovada încheierii unei asigurarea RCA valabile la momentul controlului.

Aici mai toţi fac gălăgie şi găsesc mii de scuze atunci când sunt opriţi în trafic şi urmează să fie sancţionaţi contravenţional pentru faptul că nu au asupra lor documentele prevăzute de lege. Nu intru în amănunte privind scuzele şi nici unele aspecte invocate în instanţă pentru a fi admisă plângerea.

Dar dacă analizăm un pic situaţia o să vedem câte implicaţii nefaste are pentru ceilalţi participanţi la trafic care au avut ghinionul să se întâlnească cu un astfel de ştiutor de lege întru-un eveniment rutier, nu s-ar mai discuta atât pe acest capitol. Unii spun că acest articol trebuie scos, că poliţistul ar trebuie să acorde avertisment şi multe asemenea păreri.

Poliţistul cei drept nu are cum să verifice în teren şi valabilitatea asigurării RCA. Poate însă să aplice o sancţiune pentru lipsă documente şi să solicite conducătorului auto potrivit aceluiaş cod rutier ca în timp de 5 zile să facă dovadă existenţei asigurării. Dar aici şoferul devine irascibl de ce să mai vină pe la poliţie de să se plimbe de ce?, de ce? Pentru că potrivit acelui neînsemnat articol de lege trebuie să aibă asupra sa documentele prevăzute de lege. Având asupra ta documentele te respecţi atât pe tine cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic cu care în anumite poţi oricând să fi implicat într-un eveniment rutier. Eşti un om cinstit nu ai nimic de ascuns deci ai asupra ta toate documentele prevăzute de lege. Nu le ai îţi asumi riscul de a întârzia la destinaţie şi poate chiar mai incomod de a fi condus la sediul poliţiei pentru verificări. Acum cu identitate, permisul, certificatul de înmatriculare, ITP îi mai uşor poliţistul poate verifica pe loc .

Daragi colegi de trafic legați documentele de cheia de contact şi astfel nu veţi mai avea surprize în trafic. :ner:

Nu cunosc încă autovehicul care să poate pleca de pe loc fără cheie de contact ori cartelă. Poate autovehiculele împrumutate care au contactul pe direct :ner:

Soferul trebuie sa aiba asupra sa doar documente în original.

Fotocopiile ori documentele legalizate atestă valabilitatea lor până la data fotocopierii ori legalizării, după acestea au putut fi anulate, retrase, suspendate, etc.

Modificat de Xtrem
Publicat

recunosc ca personal le'am balarit de mai multe ori... am mers o zi cu masina, a doua am plecat cu motocicleta, schimband apoi cu masina de la serviciu... s'au facut actele intre ele, din graba, praf si pulbere... talon de la o masina, cu rca de la motor si card de benzina de la alta... minunat...

in umila mea parere, posibilitatea de a verifica bonitatea unui sofer din toate punctele de vedere ar fi preferabila, cu o sanctiune modica (sau deloc) decat sa ii trantesti o amenda usturatoare si gata, sa treci mai departe.

• Displace 2

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.