Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Permis de conducere romanesc retinut in Italia

NEo22

Question

Buna ziua,

Acum 2 zile mi-a fost suspendat permisul de conducere romanesc in italia plus o amenda de 1725 euro pe motiv ca nu aveam 120 de euro la mine pt plata unui sechestru administrativ .

Intrucat in 4 ani de conducere am primit doar o data o amenda pt parcare intr-o zona interzisa si aia anulata pt ca nu a fost vina mea as dori sa stiu daca in romania am dreptul de a conduce si daca da daca pot cere prefecturii din milano sa mi se inapoieze permisul intrucat trebuie sa ma intorc in tara.

Va multumesc.

Recommended Posts

• 0

Problema mea este urmatoarea...am permis italian...si in data de 15.08.2015 ma oprit politia in miezul noptii si mia facut alcooltestu in care mia iesit 0.47mg...miau luat si probe de sange unde au iesit 1.0...dupa cateva ore petrecute in sectia de politie miau dat chitanta fara drept de conducere...si cam asa a ramas tot...eu de un an de zile aproape nustiu nimic de permisu meu...amenda nu am primit...proces verbal nu am semnat...ma pus sa merg pe la medicina legala pentru reevaluare,am fost am platit tot,dupa plata nici nustiu daca au mai iesit rezultatele...as vrea sa ma ajute cineva...ce e de facut in cazul asta!!! Ce drepturi am?? E normal asa ceva!!

• 0

Buna ziua 

vreau sa înțeleg un lucru ... imi va fi suspendat permisul din câte înțeleg de la 1 la 2 ani si amenda pentru conducere sub influența drogurilor ART 187 Întrebare mea este : pot conduce in România sh ce as putea face pt a-mi recupera permisul nu sunt dependent sau consumator frecvent am fost implicat într-un accident Fără VINA mea acolo sa descoperit Ce POT FACE MULTUNESC

Edited by Alika339
Corectare
  • 0

Dar ai permisu romanesc sau italian? Daca e romanesc ori il traduci ori mergi la anagrafe ( daca ai rezidenza) si de declari precum ca pleci din italia renunti la rezidenza si va fi trimis in Romania...dar dupa c'è va fi trimis in Romania problema è ca nu stiu c'è se va intampla pt ca si eu sunt in aceasi problema

Permis romanesc revocat doar pe teritoriul italian 

• 0

Bună ziua! 

Am si eu o nelămurire în privința permisului de conducere, în anul 2009, mi-o fost reținut de către carabienieri in italia! Mi se poate spune cum l-as putea recupera ?

• 0

Salutare tuturor! 

În anul 2009 mi sa întâmplat să fiu oprit de carabinieri pentru in control de rutină, din care sa constatat că nu aveam casca de protecție si asigurarea obligatorie la zi, si mi sa pus sechestru administrativ plus trei amenzi! Prima de opt sute si ceva de euro, a doua la o sută si puțin iar a trei aproape de o sută. Mi sa reținut permisul de conducere si mi sa spus că il voi primi doar după ce achit amenzile, il voi putea recupera de la procuratură!  Sunt trecuți 8 ani de atunci iar valabilitatea permisului a scăzut in anul 2014 ! Mai am vreo sansă în a recupera sai va trebui să fac scoala de soferi din nou ? Dacă îl pot recupera ce trebuie să fac si ce acte am nevoie pentru al avea din nou în mână? 

• 0

Nu cunoaștem legile și procedurile statului italian pe astfel de spețe. Numai autoritățile de acolo te pot lămuri. 

• 0

Bună seara,sunt sofer prfesionist, pe 18.12.2017 mi a fost suspendat permisul in italia,Bologna, pt depasire pe autostrada,eram in zona de interzis depaşire pt camioane, in momentul suspendarii nu mi au dat nici un fel de dovada ca permisul mi a fost retinut,doar procesul verbal,politistul nu stia pe ce perioada imi suspenda permisul, de o saptamână tot sun la prefectura din bologna,consulat,poliție...nimeni nu stie unde este permisul, ce pot face? Cum aflu unde este?perioada de suspendare ?

• 0

Buna ziua. In 28 oct mi a fost suspendat permisul(professionisti) pe autostrada in Italia deoarece am depasit iregulamentar cu tirul fiind ( asumandu mi greseala) ptr 2 luni. In amenda scrie ca mi se iau si puncte de pe permis..in Romania daca iti este suspendat permisul cand il primesti ai minimul de puncte nu?teoretic cand a venit hartia de la prefectura nu mi sa confirmat nimic de puncte ci doar ca in data de 28 dec pot ridica permisul de la carabiniere unde sunt rezident... 

Stie cingeva sa ma lamureasca? Multumesc 

• 0

Salut am o intrebare. Mea fost retinut permis de conducere in Italia pe 2 luni de pe data 2 octobrie pana pe 4 decembrie  am vb cu cosultatul din Italia si mea spus ca la trimis in Romania de pe data de 16 11 2021 ..am sunat la IGPR  nu raspunde nimeni si la judeteana am fost nimic ..

si la DRPCiV mea spus ca nu la ei trimite permisele din strainatate  retinute ..daca ma poate ajuta unde ma mai pot adresa si daca pot recupera mai repede ca am foarte mare nevoie de  permis 

• 0

Buna ziua. Tatal meu s a aflat in aceeasi situatie, permis retinut in Italia pe 28.10.2021 si capatat inapoi pe 19.01.2022 (83 zile mai tarziu). Las mai jos un sumar cu ce sper sa fie informatii utile:

-          La revenirea in tara, am dorit sa stim daca poate circula legal pe teritoriul Romaniei si ne am adresat IGPR- Directia Rutiera, de unde am fost informati ca in cazul in care autoritatile din Republica Italia vor transmite catre IGPR o informare legata de norma rutiera incalcata, iar daca aceasta este opozabila legistatiei rutiere in vigoare aplicabile pe teritoriul Romaniei, se pot dispune masuri de suspendare fata de titularul permisului de conducere, daca sunt intrunite conditiile stipulate la art. 115 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulalia pe drumurile publice,  precum si cele ale art 213 alin. (1) si (4) din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1391/2006. Despre acest aspecte, urmand a fi informat prin intermediul unei scrisori trimise la adresa de domiciliu (n-a fost cazul la noi, n-am primit nicio informare de la autoritatile statului roman, pt care sa nu fi facut o cerere de informatii in prealabil, nici pana la data de 12.02.2022). Referitor la dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice de peteritoriul Romaniei, potrivit prevederilor art. 23 alin. (1) din OUG nr. 195/2002,  dreptul de a conduce unautovehicul,  tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzitor categoriei din careface parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulalie.

Pe scurt, chiar daca permisul n ar fi inca suspendat (posibil sa nu fie niciodata, daca statul italian nu transmite incalcarea, ci doar actul), tot se impune amenda pt neprezentare de acte (singura dovada de la statul italian a fost in cazul nostru un proces verbal redactat in limba italiana, fara nicio valoare).

-          Zona din Italia in care s a comis infractiunea (in cazul nostru zona Trento) tine de un comisariat de politie local (Commissariato del governo per la provincia di Trento), unde permisul s a suspendat. Mai departe comisariatul italian preda permisul catre Consulatul General al României al regiunii de care apartine (Consulatul General al României la Milano in cazul nostru, lista se poate gasi la https://roma.mae.ro/node/258#null si mai jos, in cazul in care linkul asta ciudat se modifica). Consulatul trimite mai departe catre Ministerul Afacerilor Externe - Directia Relatii Consulare. Apoi MAE preda permisul de conducere catre MAI, Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Rutiere. Si in final IGPR preda actul Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului in care detinatorul are resedinta.

Ca observatie, si noi am crezut ca ajung la DRPCIV, dar un domn politist ne a informat ca pot ajunge mai multe pentru mai multe motive (preschimbate in Italia, retinute, gasite, etc.) la DRPCIV, insa cele retinute pentru abateri se trimit la Directia Rutiera din cadrul IGPR si apoi la Serviciul Rutier al judetului.

Consulatul General al României la Bari - Basilicata, Calabria, Molise și Puglia

Consulatul General al României la Bologna - Emilia Romagna, Marche, Toscana și Republica San Marino

Consulatul României la Catania - Sicilia și Republica Malta

Consulatul General al României la Milano - Lombardia și Trentino-Alto Adige

Consulatul General al României la Torino - Piemonte, Liguria și Valle d'Aosta

Consulatul General al României la Trieste - Veneto și Friuli-Venezia-Giulia

-          Datele la care s au inceput transferurile astea (din ce ni s a zis, in urma a foarte multor mailuri si telefoane) ar fi: Comisariat Trento (data necunoscuta) --> Consulat Milano (16.11) --> MAE Directia Relatii Consulare (03.01) -- > IGPR (12.01) -- > Serviciul Rutier al judetului (disponibil de ridicare abia pe 19.01). In cazul in care cineva va dori sa si estimeze pierderile si eforturile.

-          Contacte institutii:

o   Commissariato del governo per la provincia di Trento:

http://www.prefettura.it/trento/multidip/index.htm, prefetto.pref_trento@interno.it;

o   Consulatul General al României la Milano:

http://milano.mae.ro/contact, numărul +39 0240 074018 redirecționează la serviciul Call-center din București - nu veti putea vorbi cu cineva care chiar lucreaza in Italia fara sa va sune ei, contact@informatiiconsulare.ro; dupa 14 zile de la trimiterea unui mail am primit un raspuns pe mail de la un angajat al consulatului in care ne cerea un numar de telefon, ne au sunat 2 zile mai tarziu sa spuna c-au trimis actul catre MAE. Fiindca nu raspundeau, am fost nevoit sa adaug adresele mai multor functionari, inclusiv a consulului general in mail (gasiti persoanele in http://milano.mae.ro/node/150, formatul adresei de mail este prenume.nume@mae.ro); 

o   MAE - Directia Relatii Consulare:

dcons@mae.ro (asta e adresa de pe care au raspuns, Consulatul mi a transmis drco@mae.ro, dar nu cred ca e corecta, au raspuns abia dupa ce am adaugat majoritatea mailurilor din https://www.mae.ro/contact), petitie se poate ridica la https://www.mae.ro/petitions; 

o   Directia Rutiera din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române:

https://www.politiaromana.ro/ro/contact#, petitie se poate ridica la https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online;

-          Tatalui meu i s-a transmis verbal de catre politistul italian ca poate veni fizic dupa act, dar cand am sunat pt pregatirea calatoriei -  25 de zile mai tarziu, am fost informati ca permisul fusese deja transmis catre Consulat. Nu stim daca se putea evita asta mergand la cateva zile de la data suspendarii, dar poate ajuta pe cineva sa intrebe acest aspect.

-          Situatia a fost similara multor de pe acest forum topic, infractiune de depasire efectuata in o zona unde depasirea era interzisa pt camioane, suspendare pe 2 luni (desi verbal tatalui meu i s-a transmis de catre politistul italian ca e vorba de o luna).

-          Mai jos un exemplu folosit de noi in formularea catre aceste institutii romanesti (nu vine cu nicio garantie si e cu titlu exclusiv de exemplu):

Bună ziua,

XX mă numesc, cetățean român identificat cu CI seria XX, nr XX, CNP XX, domiciliat în XX, Județul XX și activez că șofer profesionist categoria XX, iar în dată de XX mi s-a oprit permisul de conducere (emis de statul român) de către Poliția statului italian în zona XX, în urmă unei depășiri efectuate în o zona unde depășirea era interzisă pt camioane (în interes de serviciu conduceam un camion, înregistrat sub numărul XX). Va rog să gășiți atașat un scan al procesului verbal întocmit de statul italian.

Pe data de XX am aflat de la Comisariatul XX (sunând în vederea programării călătoriei, cu scop de ridicare al permisului) că actul meu a fost trimis la Consulatul General al României la XX. Va rog să gășiți atașat răspunsul lor.

Ulterior, în urma încercarilor de a află situația actului, am fost informat de către un reprezentant al Consulatului General al României la XX că permisul meu de conducere a fost expediat de la Consulat pe data de XX, cu adresa nr. XX/XX.XX.XXXX la Ministerul Afacerilor Externe - Directia Relatii Consulare.

Mai departe, am solicitat un răspuns din partea Directiei Rutierere din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române (căutând să aflu de unde îmi pot ridică actul) și mare mi-a fost mirarea când am fost informat pe XX că până la această dată nu fusese recepționată nicio corespondenta privind permisul meu de conducere. Va rog să gășiți atașat răspunsul lor.

Din acest motiv și considerând diferența semnificativă, de XX de zile calendaristice între cele două date – XX și XX, va rog mult să-mi confirmati data de primire pt respectivă corespondență (nr. XX/XX.XX.XXXX), respectiv să-mi transmiteți data, adresa și instituția exactă la care ați transmis mai departe permisul meu de conducere.

Dat fiind că ultima informare de la Comisariatul XX menționa finalul interdicției de a conduce pt data de XX, lipsa acestui act din motive logistice sau de comunicare defectuoasa inter-institutii mă pune în incapacitatea exercitării unui drept, activitate care reprezintă și profesia principală, si imi genereaza astfel pierderi pecuniare (salariul).

Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră, pt care vă mulțumesc anticipat.

Edited by balenesisunt
  • 0

Bună ziua , am și eu o problema , sunt șofer de camion la o firma din romania și lucrez pe comunitate , garajul unde avem mașinile e în Italia (verona ) , de la firma din Cluj pana la camion firma ne pune la dispoziție un microbuz de 8+1 locuri + o remorca cu 2 axe , cursele astea Cluj-verona se fac de aproximativ 10 ani poate și mai bine ,în data de 12.02.2023 ma aflam la volanul microbuzului și conduceam spre garaj (verona) sa ne luam camioanele , pe autostrada în verona ma oprește politia stradala și ma amendează cu 868 E și permisul suspendat și interdicție pe italia pana pe 11.03.2023 pentru ca nu aveam card tahograf la microbuz și licienta de transport persoane , menționez ca toți din microbuz eram șoferi a aceiași firma si eu nu făceam Transport în cont propriu, dovedeau cu contractele de munca  conduceam pe rand pana la garaj , cu toate sancțiunile care mi-au fost date nu mi sa arătat legislația care am fost sancționat pur și simplu sancțiune și mia luat permisu și a zis ca după ce îmi expira perioada de sancționare o sa îl trimită la ambasada trieste-romania și apoi la politia din județul unde am adresa din buletin , am întrebat polițaiul care ma sancționat dacă am voie sa mai conduc în UE in afara de italia , la care el a zis ca da ,doar în italia am interdicția,  întrebarea mea acum e , cu ce pot sa conduc în UE dacă eu nu am nimic la mana data de el precum sa îmi înlocuiască permisul de conduce ? Și dacă aveți vreo informație legata de cât durează pana întru în posesia permisului și (oare dacă as da în judecata , am drept de câștig) , care e traseul pana ajunge la mine , sper ca am fost explicit,  Va mulțumesc 

• 0
  • Membru

Ne cam depășește problema ta, fiind o situație în care sunt implicate autoritățile altui stat și referitoare la legislația Italiei.

Cel mai bine e sa întrebi acolo.

• 0
  • Moderator

Nu cunosc prevederile legii italiene, dar am remarcat că tu consideri că ar fi trebuit ca italianul să-ți arate (prezinte) legea (actul normativ) pe care l-ai încălcat. Repet, nu cunosc ce reguli sunt acolo, dar să știi că aici nu există o astfel de obligație. Este datoria oricărui cetățean să cunoască prevederile legale. De fapt există si prevederi explicite în lege care zic că necunoasterea legii nu înlătură răspunderea în fața ei. Având în vedere că sistemul de drept românesc are la bază dreptul roman, e foarte probabil ca si pe la italieni astfel de principii să coincidă. 

• 0

Ok am înțeles,  am greșit plătesc,  acum aveți idee cum aflu unde îmi e permisul meu ? Sau care ar fi traseul pana întru în posesia lui ? Am terminat perioada de 1 luna de zile de suspendare și interdicție pe italia , mi sa spus de când am fost sancționat ca am sa primesc în următoarele zile de atunci o înștiințare la adresa de domiciliu , la care nici pana acum nu am primit nimic. Am sunat pe data de 10.03.23 la politia stradala verona la cei care ma sancționat sa întreb de permis și mi sa răspuns ca e trimis la consulatul trieste-romania,  am sunat și acolo și mi sa zis ca ei nu au primit niciun permis de al meu , sunt disperat ca nu știu unde e , cât mai durează pana ajunge la mine și nu știu unde sa sun sa pot pleca pe un fir sa îl urmăresc.  

On 09.03.2023 at 15:58, Roby a scris:

Ne cam depășește problema ta, fiind o situație în care sunt implicate autoritățile altui stat și referitoare la legislația Italiei.

Cel mai bine e sa întrebi acolo.

Am întrebat dar nu mi se spune nimic sigur și concret 

• 0
  • Moderator

În mod normal statul unde a fost reținut permisul românesc are obligația să trimită documentul către ambasada sau consulatul românesc din țara respectivă. Mai departe, reprezentanții ambasadei sau consulatului transmit documentul către Direcția Rutieră, care la rândul său trimite permisul către unitatea din localitatea unde domiciliază posesorul. 

• 0

Pai am sunat la politia stradala din verona și au zis ca au trimis permisul la consolat , am sunat la consolat și au zis ca nu poate sa îmi ofere informații despre permis și sa iau legătura cu drpciv-ul de unde aparțin când pot sa ridic permisul , sunt depășit total și nu mai înțeleg nimic , ținând cont ca e un bun de al meu dobândit de mine și autoritățile nu vrea sau nu pot sa mi-l restituie , ispășind perioada de pedeapsa care mi sa aplicat 

Edited by Marius
Eliminare citat
  • 0

Bună ziua, am nevoie de o mica informație. 

Am permisul de conducere de 2 ani jumate romanesc, am depășit viteza in Italia mai mult de 10km dar nu mai mult de 40km, adică 3 puncte de penalizare. 

Dar pentru  ei sunt inca începător, chiar daca am permisul de aproximativ 2 ani si jumătate.

Pentru ca sunt neopatentat la ei, vor să-mi suspende permisul de conducere. Nu pot face nimic având in vedere ca nu am știut ca sunt inca începător in Italia, să-mi recuperez permisul? 

P. S inca nu știu perioada, aștept să-mi vina documentul informativ cu perioada suspendări. 

• 0
Posted (edited)

*** Citat eliminat ***

Înseamnă începător, la ei durata e de 3 ani nu ca in romani 1 an 

Te rog nu mai cita postarea anterioară! Funcţia de "Citare"("Quote") se foloseşte în momentul în care se doreşte citarea unui pasaj dintr-o altă postare (proprie sau aparţinând altcuiva), pentru a face referire expresă la el. Acest lucru are sens doar dacă respectiva postare nu este chiar ultima, în caz contrar acesta se repetă în mod inutil. Mulţumesc pentru înţelegere
Edited by Marius
Eliminare citat inutil