Jump to content
POLITISTI.ro

Permis de conducere romanesc retinut in Italia

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua,

Acum 2 zile mi-a fost suspendat permisul de conducere romanesc in italia plus o amenda de 1725 euro pe motiv ca nu aveam 120 de euro la mine pt plata unui sechestru administrativ .

Intrucat in 4 ani de conducere am primit doar o data o amenda pt parcare intr-o zona interzisa si aia anulata pt ca nu a fost vina mea as dori sa stiu daca in romania am dreptul de a conduce si daca da daca pot cere prefecturii din milano sa mi se inapoieze permisul intrucat trebuie sa ma intorc in tara.

Va multumesc.

• Moderator
Publicat

Care este motivul pentru care ti-a fost retinut? Ce norma rutiera ai incalcat?

Ai primit vreun document cand ti-a fost retinut permisul de conducere?

Procedurile la nivel european prevad ca cei care dispun masura retinerii per­misului intr-un stat sa comunice masura autoritatilor din statul a carui cetatenie o are soferul sanctionat. Ast­fel, dupa ce este ridicat permisul intr-un stat european, documen­tul, impreuna cu justificarea ma­surii, este inaintat prin intermediul ambasadei catre Directia Politiei Rutiere din IGPR. De aici, permisul este trimis in localitatea in care domiciliaza conducatorul auto respectiv.

Publicat (modificat)

Suspendarea exercitării dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice dispusa este valabila doar pe teritoriul statului care a luat măsura . A se vedea Conventia de la Viena la care România a aderat.

In cazul dvs. este posibil sa nu fie vorba despre suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule.

Va recomand sa va adresați instituției din care face parte persoana care a dispus retinerea permisului de conducere.

In Romania puteți circula atâta timp cit aveți asupra dvs. permisul de conducere în cazul în care este emis de un stat terț iar în cazul în care sunteți posesor de permis de conducere emis de statul român puteți circula atâta timp cit permisul de conducere este valid. In situația în care va fi solicitat permisul de conducere de către un organ de control cu acest drept pe teritoriul statului roman, în cel mai rău caz puteți primi o amenda pentru lipsa documente dar doar în situația în care asa cum am precizat permisul de conducere este valid. In situația în care permisul de conducere eliberat de statul roman nu este valid ori acesta este emis de un stat terț dar nu îl puteți prezenta pentru control riscați întocmirea unui dosar penal în care sunteți cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu poseda permis de conducere. Acțiunea penala nu se va pune în mișcare fie atunci când polițiștii vor primi informații de autoritatea emitenta indicata de dvs. ca sunteți posesorul unui permis de conducere valid fie dvs. personal faceți dovada în timp util despre acest lucru. Prin timp util a se înțelege maxim 30 zile de la data constatării.

Asa cum a precizat si Marius statul care a aplicat sancțiunea va comunica statului român despre acest lucru dar atenție dacă legislația din România nu prevede măsura suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru fapta comisa nu se va lua aceasta măsura la fel se va proceda si in cazul anularii . Mai clar măsurile administrative ori sancțiunile complementare se iau în funcție de legislația din România singurul lucru care rămâne este sancțiunea amenzii care nu va fi modificata.

Pe teritoriul statului care a luat o măsură administrativă ori a aplicat o sancțiune complementară acestea sunt valabile până la expirarea valabilității lor ori dacă printr-o altă dispoziție s-a dispus anularea ori schimbarea acestora.

Modificat de CITADELA
greseli de ortografie
  • Apreciez 2
  • Moderator
Publicat

Suspendarea exercitării dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice dispusa este valabila doar pe teritoriul statului care a luat măsura .

Nu sunt de acord in privinta acestei afirmatii, intrucat in cazul statelor UE, majoritatea sanctiunilor la regimul rutier se recunosc pe baza de reciprocitate, daca sunt prevazute si in legislatia statului emitent. Acest lucru e precizat in Codul Rutier.

Directiva europeana care reglementeaza recunoasterea reciproca a permiselor de conducere, cat si uzantele diplomatice, stabilesc ca permisul de conducere care este retinut de catre un alt stat, decat cel care l-a emis, la terminarea perioade de suspendare sau, in cazul anularii, imediat ce exista o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, se preda documentul in cauza, fie direct catre autoritatea rutiera din statul membru UE, fie catre cea mai apropiata misiune diplomatica a statului care a emis permisul de conducere comunicand imprejurarile in care a fost suspendat ori anulat.

Spre exemplu, in Spania depasirea cu peste 70 km/ora a vitezei maxime admise pe un sector de drum intraurban constituie infractiune si este sanctionata cu inchisoarea de la 3 la 6 luni, iar suspendare dreptului de a conduce opereaza o perioada de pana la maxim 4 ani.

Daca un roman ar fi sanctionat astfel in Spania, dupa comunicarea starii de fapt si de drept care autoritatile romane, se va aplica obligatoriu si sanctiunea maxima prevazuta de legislatia rutiera romana, suspendarea dreptului de a conduce pt maxim 90 zile pe teritoriul Romaniei.

• Apreciez 2
Publicat

Aveți dreptate referitor la perioade dar nu aveți dreptate in ceea ce privește fapta. Sunt tari in care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și pentru alte fapte sau pentru o anumită repetabilitate a acestora ceea ce in România nu se regăsește pentru anumite cazuri. In acest caz rămâne doar măsura amenzii. De asemena dacă spre exemplu cum e Germania se dispune anulare permisului de conducere pentru alcool sub 0,80 ‰ în România se va dispune doar suspendarea pe o perioadă de 90 zile.

Dacă aveți un caz concret . Rog să-l prezentați.

• Moderator
Publicat

Probabil am inteles eu altceva, dar am facut referire strict la prima fraza din postul tau.

Exact acelasi lucru am scris si eu mai sus si anume "majoritatea sanctiunilor la regimul rutier se recunosc pe baza de reciprocitate, daca sunt prevazute si in legislatia statului emitent" al documentului.

Din cauza asta nici nu avem cum sa-i dam un raspuns complet si concret lui NEo22, intrucat nu a precizat ce norma rutiera a incalcat si care a fost motivul retinerii permisului de conducere.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Mulțumesc. Nu am dorit să intru în polemică doar am dorit să fiu mai concret. Oricum Marius te-am urmărit și am constat că postările tale în cel mai rău caz sunt sintetizate la maxim în răspuns. În rest tot ce spui este corect, pertinent. Părerea mea este ca sunteți bine informat și nu postați atunci când nu cunoașteți subiectul.

Modificat de Xtrem
  • Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Am lucrat cativa ani pe la Rutiera si imi mai amintesc cate ceva, dar nu am pretentia ca le stiu pe toate, toti putem omite sau gresi cate ceva.

Multumesc pentru apreciere.

Publicat (modificat)

Practic vineri dimineata am fost oprit in trafic de catre un echipaj al politiei rutiere italiene si in urma controluluia rezultat ca asigurarea facuta de mine pe internet ar rezulta falsa . mentionez ca nu stiam nimic despre ecest lucru si am facut si denunt garzi de finante italiene aducand ca bonul fiscal deoarece am platit cu cartea de credit.

Cu toate acestea nu am fost crezut de catre politia rutiera italiana si am fost sanctionat cu

1. amenda de 798 euro plus sechestrarea administrativa a autoturismului propietate personala pana cand nu fac dovada plati a un sfert din amenda si a unei noi asigurari pe o durata minima de 6 luni ,deoarece circulam fara asigurare

2. amenda de 1725 euro plus suspendarea dreptului de a conduce pe teritoriul italiei pe o durata de timp de la 1 luna pana la 3 luni ( prefectul decide in cazul asta) ,deoarece nu aveam circa 120 de euro cu mine pentru a face plata transportului in depozitul politiei . Mentionez ca permisul mi-a fost retinut si datorita faptului ca sunt rezident in italia imi va fi inapoiat la terminarea suspendarii decise de prefect prin instintare la resedinta urmand ca eu sa il ridic de la prefectura.

3. dosar penal pentru uz de fals cu cercetare in stare de libertate

4. amenda de 80 euro deoarece aveam extintorul din dotare expirat.( autoturismul il cumparasem cu saptamana inainte si nu am facut caz)

In concluzie pentru ca am luat o teapa pe internet ma trezesc acum cu numeroase probleme.

Ce vreau sa stiu e daca sactiunea de la capitolul 2 exista si in legislatia romaniei intrucat as dori sa ma intorc in romania saptamana vitoare si as vrea sa stiu daca am dreptul de a conduce deoarece permisul imi este suspendat strict pentru acest lucru. Nu vreau sa agravez si mai tare situatia (in italia este prevazut ca daca sunt prins circuland cu permisul suspendat mi se retrage permisul incasez o amenda de minim 2890 euro si se sechestreaza autoturismul pe o durata de trei luni)

Mentionez ca permisul de conducere este romanesc obtinut in anul 2007 si include categoriile BE , CE si ca este perfect valid intrucat pana acum nu am fost sanctionat decat o singura data si atunci pentru o stationare pe trecerea de pietoni ( lucram iar locul meu de parcare pt corrieri era ocupat de catre politia municipala :ner: ulterior amenda a fost anulata )

Modificat de NEo22
Publicat (modificat)

exista o conventie internationala - Convenţia asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968. insa exista si o lista de fapte anexata respectivei conventii.

trebuie verificata respectiva anexa.

Modificat de maxu08
Publicat

Am gasit ceva articlolul 42 al conventiei de la viena

Mai pe romaneste pot sa ma duc la prefectura si sa cer sa mi se inapoieze permisul deoarece plec in romania.

Multumesc mult pentru raspunsuri.

• 1 an mai târziu...
Publicat

buna seara am si eu o nelamrire,

mi'a fost suspendat permisu pentru depasire de viteza in italia limita legala era de 90 iar eu avea 160.

ma oprit politia de autostrada am platit o amenda de 850 de euro si mia fost suspendat pemisu pentru o perioada de 6 luni, tin sa mentionez ca permisu este romanesc.

vreau sa stiu daca pot circula in tara sau pot face ceva ca sa imi recuperez permisu mai repede.

Publicat

Daca vrei sa iti recuperezi permisul mai repede trebuie sa te interesezi la Politia Rutiera din Italia privind procedura restituirii permisului de conducere. In perioada asta nu ai dreptul sa conduci autovehicule in Romania deoarece risti sa fii sanctionat.

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Aceasi problema o am si eu! Am cumparat o

masina din Italia iar vanzatorul de la parcul auto

mi.a facut numere de tranzit si asigurare pentru

care am platit 250 euro si a trebuit sa astept si 7

zile.Un echipaj de politie m-a oprit si in urma

verificarilor au stabilit ca asigurare nu este buna.Au sechestrat masina si mi.au copletat

proces verbal pe care scria 790 euro.Politisti au

spus ca va trebui sa achit 1800 euro cu toate ca

pe proces scria 790,pentru a putea ridica

masina.Am contactat un avocat care a actionat in

judecata firma care mi.a vandut asigurare.Am depus actele la tribunal si la prefectura deoarece

prefectul decide daca platesc amenda sau doar o

parte din aceasta.Cei de la prefectura mi.au zis ca

va dura maxim 2 luni pana vor trimite raspunsul

catre politia stradala pentru a.mi elibera

documentele masinii si stabili cat voi plati amenda.Politia stradala mi.au eliberat masina din

parcare avand in continuare restrictia de a parasi

teritoriul italiei pana la finalizare procedurilor de

la prefectura.Mentionez ca deja au trecut 2 luni si

nu am primit raspunsul de la prefectura cu toate

ca m.am saturat de cate ori am sunat iar acestia ma tot amana deoarece sunt aglomerati.Stie

cineva cat dureaza pana primesc actele masinii?Mentionez ca permisul a expirat acum 2 saptamani si e in continuare retinut cu actele masinii.

Va multumes anticipat!

Publicat

Pfff ce legi bune au astia,ce pacat ca nu avem si noi asa legi :emo-yessir: Cred ca ar trebui sa ne construim parcari de mii de metri patrati pt masinile confiscate la care nu se platesc amenzile.

• 1 an mai târziu...
Publicat

Buna  ziua 

Mi-a fost retinut permisul  de conducere in Italia  pentru ca am depasit de pe o banda pe alta in vecinatatea unei intrari pe autostrada pentru a lasa prima banda libera  ( lucru pe care il face orice sofer din instinct) ,ghinionul meu a fost ca era in lucru portiunea aia si era interzisa depasirea pentru camioane ,din toate camioanele  am fost oriti doar patru, si obligati sa platim 320 de euro pe loc si ni s-a suspendat si permisele de conducere ,nu  ni s-a spus nici scris pe procesul verbal pentru cat timp,nici la Prefectura Milano acolo unde  am fost indrumati sa sunam.Doar  prin drumuri facute  ba la prefectura ba la ambasada am aflat vagi informatii articolul la care ne-a incadrat politistii suspendarea ar fi pe doua luni si ca permisul il ridic de la postul de politie de care apartin  unde am rezidenta  . Ok pana aici  am inteles , au trecut astea doua luni  permisul nu e nici la Milano nici la politia de care apartin nu  e nicaieri  nimeni nu stie de el la politie mi se spune ca au alte treburi mai importante de facut decat permisul meu si cand o veni o veni si gata.Eu depind de bucata aia de plastic ,  pierd timp care costa bani, cine imi plateste mie tot timpu asta care il pierd , am inteles am gresit  o gresala pe care o face orice sofer care e tot timpul in trafic , am platit  mi-am ispasit pedeapsa, ce este de facut  daca ma poate ajuta cineva .

Daca merg si il declar pierdut nu mi se poate da altul ?Logic ar fi sa se poata daca tot nimeni nu stie de el....

• Displace 1
Publicat

Am omis sa specific un lucru eu am rezidena in Romania si acuma ma aflu in Romania , in asteptarea permisului ........  

• Displace 1
  • 1 an mai târziu...
Publicat
On 11/2/2014 at 11:20, com3rtzu a scris:

Buna  ziua 

Mi-a fost retinut permisul  de conducere in Italia  pentru ca am depasit de pe o banda pe alta in vecinatatea unei intrari pe autostrada pentru a lasa prima banda libera  ( lucru pe care il face orice sofer din instinct) ,ghinionul meu a fost ca era in lucru portiunea aia si era interzisa depasirea pentru camioane ,din toate camioanele  am fost oriti doar patru, si obligati sa platim 320 de euro pe loc si ni s-a suspendat si permisele de conducere ,nu  ni s-a spus nici scris pe procesul verbal pentru cat timp,nici la Prefectura Milano acolo unde  am fost indrumati sa sunam.Doar  prin drumuri facute  ba la prefectura ba la ambasada am aflat vagi informatii articolul la care ne-a incadrat politistii suspendarea ar fi pe doua luni si ca permisul il ridic de la postul de politie de care apartin  unde am rezidenta  . Ok pana aici  am inteles , au trecut astea doua luni  permisul nu e nici la Milano nici la politia de care apartin nu  e nicaieri  nimeni nu stie de el la politie mi se spune ca au alte treburi mai importante de facut decat permisul meu si cand o veni o veni si gata.Eu depind de bucata aia de plastic ,  pierd timp care costa bani, cine imi plateste mie tot timpu asta care il pierd , am inteles am gresit  o gresala pe care o face orice sofer care e tot timpul in trafic , am platit  mi-am ispasit pedeapsa, ce este de facut  daca ma poate ajuta cineva .

Daca merg si il declar pierdut nu mi se poate da altul ?Logic ar fi sa se poata daca tot nimeni nu stie de el....

Exact la fel am patit si eu, exact acelasi lucru am facut, incercand sa fluidizez traficul, din instinct m'am incadrat pe banda din mijloc, numai ca am continuat putin depasind un autovehicul agabaritic care mergea mai incet.... apoi am fost oprit de politia stradala, am luat amenda vreo 320€ + permisul suspendat pentru 2 luni din cate am inteles de la ei.

Insa ce nu am inteles:

1. Daca permisul meu (romanesc, iar eu rezident roman) va fi trimis in Romania in localitatea mea de resedinta sau daca trebuie sa il iau din Italia de la prefectura din Padova, din zona unde am fost sanctionat.

Pe procesul verbal nu a fost mentionat decat motivul amenzii si retinerii permisul si o limita de 24H in care trebuie sa parasesc tara.

2. Daca pot conduce fara permis in alte tari din UE, in afara de Italia doar cu acel proces verbal.

Multumesc!

• Displace 1
  • Moderator
Publicat (modificat)

1. Conform normelor europene, permisul de conducere retinut in statele UE se preda autoritatilor emitente (adica la SRPCIV de la locul de domiciliul si nu la Politia Rutiera), fie direct, fie prin intermediul misiunilor diplomatice; nu ar fi normal ca permisul retinut sa fie predat direct soferului de catre Prefectura din Padova (desi am intalnit cazuri atipice, fie din lene, fie din necunoasterea legislatiei europene)

2. Cu ce permis o sa conduci in alta tara, daca cel romanesc este suspendat?! Tocmai acesta este rolul sanctiunii, sa nu conduci! Nu mai plecati urechea la tot felul de pareri...am mai auzit pe forum si in viata reala astfel de teorii! Daca aveti bani de dat la avocati, n-aveti decat s-o faceti...

Ca si propunerea lui com3rtzu, cu falsul in declaratii...degeaba va plimbati prin Europa, ca nu invatati nimic din ce se intampla pe acolo...

Modificat de CITADELA
  • Apreciez 2
Publicat (modificat)

Multumesc!

Aveti idee cumva cat dureaza pana ajunge permisul din nou in posesia mea, daca mi'a fost suspendat pe 22 Dec 2015 cu interzicere de circulatie in italia timp de 2 luni?

Modificat de Marius
Nu mai cita postarea anterioară pentru că e inutil şi interzis de Regulamentul acestui site.
  • Displace 2
  • Moderator
Publicat

In teorie, imediat ce se termina perioada de suspendare, permisul ar trebui sa plece catre Romania (adica inca 2-3 saptamani)

• 1 lună mai târziu...
Publicat

buna ziua.........sunt sofer de camion pe comunitate si mi-a fost retinut permisul de conducere pe italia pentru 15 zile,,dupa care l-am recuperat si am ramas cu o interdictie de a nu circula pe teritoriul italiei timp de 3 luni.eu sunt angajat la o firma unde se lucreaza numai in 2 soferi pe cabina datoritaa curselor lungi.Intrebarea mea este;..........am voie pe teritoriul italian sa tin cartela tahograf la sofer 2 in aparatul tahograf astfel incepand programul de lucru de 21 de ore??astept pareri.........multumesc!!!

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Buna ziua. Am si eu o intrebare, in urma cu o saptamana mia fost retinut permisul romanesc pt o alcolemie de 1,63 in italia.eu fiind rezident aici.Intrebarea mea este daca permisul il voi recupera de aici sau din romania dupa scaderea perioadei de suspendare,sau cum pot face  sa-l recuperez mai repede fiind la prima abatere. Renuntand  la rezidenta si intorcandu-ma in romania se poate face ceva? Multumesc anticipat

Publicat

Pentru o asemenea valoare se intocmeste dosar penal in Romania, nu cunosc legislatia italiana, dar cred ca o sa ai de asteptat cam mult ca sa primesti permisul, daca o sa il mai primesti vreodata.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.