Jump to content
POLITISTI.ro

Al doilea val al crizei - Masuri de austeritate "Reloaded"


Catalin

Recommended Posts

 • Moderator

Guvernul va bloca pana in anul 2014 majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor.

Motivul: lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat.

Cu alte cuvinte, noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014 arata ca vor fi amanate pana in anul 2014 acordarea acestor drepturi, motivand ca aceste majorari determina cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurarilor sociale de stat cu aproximativ 865 milioane de lei la nivelul unui an.

Atunci de ce or mai fi dat aceasta lege, daca nu au de gand sa o respecte? :blink:

Guvernul va sista, tot pana in anul 2014, acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice, va bloca si anul viitor acordarea de premii pentru bugetari
si va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate in afara timpului normal de lucru
.

Politica de blocare a angajarilor in sistemul public, prin ocuparea unui singur post din sapte vacante, va fi mentinuta atat anul viitor, dar si in 2013, tot pana in anul 2014 urmand sa fie extinsa si interdictia de achizitionare de autoturisme, mobilier si aparatura birotica pentru institutiile publice.

In acelasi timp, valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierarhizare 1,00 aferent grilei de salarii pentru sectorul bugetar va fi inghetat anul viitor la valoarea de 600 de lei.

Prin blocarea ocuparii posturilor vacante in sistemul public, Guvernul estimeaza economii la cheltuielile de personal de 1,72 miliarde de lei in 2012 si 1,99 miliarde de lei in 2013. Economiile estimate din sistarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta sunt de 9,1 miliarde lei in 2012 si 9,6 miliarde lei in 2013.

Strategia a fost aprobata ieri de Guvern.

Mai exact si pe intelesul tuturor, domnii guvernanti, s-au batut cu pumnul in piept si s-au laudat peste tot cu deja celebra lege unica de salarizare, DAR nici macar pe aceasta nu o vor respecta, intrucat au amanat ieri, aplicarea forumulelor de calcul prevazute si concepute de ei.

Un guvern pervers si incompetent, cu care din cate se poate vedea nu vom mai iesi niciodata din criza, dar in schimb "investitiile" la care s-a abonat clica de firme portocalii, merg inainte.

Link to comment

Nici nu stiti cat de mult ma bucur ca la anul avem alegeri. :ner:

la urma urmei ceea ce ni se intampla acum se numeste lucru manual. Traiasca tele-gondolele si partiile de schi, si alte investitii strategige gen sali de sport, ce ajuta la relansarea economica.

Link to comment

Hmmm... Oare aceste "masuri de austeritate", si aici ma refer indeosebi la angajari in sistemul de stat, or sa ne afecteze si pe noi? Am terminat primul an la Campina si stirea asta deja mi-a cam taiat din elan...

Link to comment
 • Moderator

La anul sunt locale, din cauza asta se si strofoaca "baiatu' asta care a invatat legea" sa faca reorganizarea administrativ-teritoriala, cu deconcentrate si tot tacamul, pentru a-si pregati terenul. Probabil ca e ordin de la stapanul si jupanul lor.

Tot in categoria pregatirii terenului pentru alegeri este si acordarea competentelor localilor pe domeniul electoral, intrucat politisti sunt cam obraznici si nu se inchina ca localii la ordinele politice.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

e bine intr-adevar ca avem alegeri la anul, dar nu ati vazut ce a zis baselu? un partid sa aibe majoritate si nu o coalitie/alianta si asta doar pt a frauda iar si iar alegerile pentru a trece din nou la regimul dictatorial. l-am omorat pe ceausescu si l-am invitat pe basescu. bravo romania...

Link to comment

Desi multi se bucura ca vin alegerile si toti spera ca va curge lapte si miere in tarisoara mult iubita,odata cu plecarea piticului cosaş,eu cred ca nu ar trebui sa fim atat de entuziasmati..sa nu uitam totusi in ce tara traim si ca "greaua mostenire " e un fel de motto al fiecarui premier,dornic vezi-Doamne sa isi vanda si haina de pe el pentru a ajuta poporul aflat in mare cumpana de cativa ani de zile,mai ales in zilele noastre.Desi nu ar trebui sa fiu atat de pesimist ,eu unul cred ca vor veni vremuri mult mai grele pentru noi,cei care duc greul tarii.Doar atat vreau sa mai spun:sa nu ne facem iluzii ca sa n-avem deziluzii..

PS : nu sunt un aparator al mercenarilor portocalii.sa nu ma intelegeti gresit :emo-yessir:

Edited by sheriffu
Link to comment

Oare acesti conducatori nu se gandesc la faptul ca nu poti pastra puterea o eternitate. Trebuie sa fie o schimbare altfel vor ajunge sa ne ia absolut tot. Ma gandesc ca am un copil de 1 an si 6 luni si imi fac tot felul de probleme in privinta cresterii lui. Oare ce se va intampla cu noi? Oare cum vom ajunge sa traim in urmatorii 2 ani?

Edited by sniperscout
Link to comment

Sa traim bine.... mare noroc ca s-a mai facut cate ceva prin gradinile oamenilor. Daca era seceta.... o mierleam cu totul.

Traiasca ciorba de stevie.

Edited by SandoKhan
Link to comment

si cu promotia 2011 care trebuia incadrata incepand cu ianuarie 2012 ce se va intampla oare???

Având în vedere că toate se amână până în 2014, cred că orice e posibil. :ner:

Glumeam binețeles :clip: .

. . . toti spera ca va curge lapte si miere in tarisoara mult iubita,odata cu plecarea piticului cosaş . . .

Laptele a secat, nu mai curge, iar mierea poate fi făcută doar de albine și nu de viespi, trântori sau muște. Părerea mea.

Edited by dorian
Link to comment
 • Moderator

Deci, cheltuielile cu salariile sunt programate să crească de la 40,56 miliarde lei, în acest an, până la 42,5 miliarde lei în 2012, urmând ca, în 2013, să ajungă la 45,6 miliarde lei, iar în 2014 să fie de 47,77 miliarde lei, potrivit strategiei fiscal-bugetare 2012 - 2014 postată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Mai exact, se doreste încadrarea cheltuielilor cu salariile în 7,2% din PIB pentru anul 2012, 7,1% din PIB pentru anul 2013 şi 6,8% din PIB pentru anul 2014.

De asemenea, anul viitor, pensiile vor fi doar indexate cu inflaţia. Guvernul a decis amânarea până în 2014 a aplicării prevederilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în ceea ce priveşte:

 • acordarea majorării punctajelor lunare cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite de muncă după data de 1.04.2001;
 • aplicarea unui indice de corecţie la punctajul mediu anual pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data de 1 ianuarie 2011, măsuri care conduc la cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurărilor sociale de stat de aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.
 • aplicarea acestor măsuri conduce la cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurărilor sociale de stat de aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.

Câştigul salarial mediu brut este estimat să ajungă anul viitor la 2.125 lei, în creştere de la 2.026 lei anul acesta. Creşterea reală este de doar 1,1%, în timp ce anul acesta aceasta este de -0,4%. În 2013, acesta va ajunge 2.232 lei, iar în 2014, va ajunge la 2.338 lei.

Link to comment
 • Member

Aha, acum putem avea si certitudinea ca iese din discutie revenirea la salariile din 2010. :angry:

Pe astia nu-i mai poti crede absolut nimic! Saptamana trecuta vorbeau despre revenirea salariilor pe la toate televiziunile, iar acum ... hop, era la misto. :doh:

Link to comment

Eu zic ca vom intra intr-o noua criza, provocata de bursa si de americani, la anul va fi una provocata de China.

Link to comment

Nemuritorul guvern Boc cu cele patru-cinci vieţi de pînă acum şi-a afirmat dorinţa de a-şi supravieţui tocmai prin strategia lui "bugetar-fiscală", ce se întinde pînă în 2014, cu doi ani mai mult decît plapuma electorală.

Tăierile, îngheţările, blocările şi celelalte încremeniri băneşti care, în puţina lui înţelegere, înseamnă modernizare şi reformă, sînt stabilite pînă la încheierea teoretică a mandatului Băsescu. Asta înseamnă că:

 • ori opoziţia va pierde alegerile în 2012 ca să permită nemuritorului guvern Boc continuarea stagnării,
 • ori, dacă opoziţia va cîştiga, va continua ea însăşi saltul pe loc, sub puterea unei irezistibile vrăji portocalii.

Adică, oricum o daţi voi cu ştampila, tot ca ei o să iasă. :naughty:

Edited by Rookie
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

nu vreau sa inteleaga cineva ca as fi sustinator al opozitiei, ai rosiilor si ai galbenilor, insa cred ca mai rau decat cu nemernicii astia care sunt acum la putere nu se poate

Link to comment

nici o grija, prostia, rapacitatea, rautatea portocaliilor si mai ales criza in W o sa elimine ciracii inculpatului intru flota definitiv, PNTCD ii asteapta in lada de gunoi a istoriei.

Link to comment

Prostia inseamnă să faci acelasi lucru in mod repetat, asteptand rezultate diferite.

Din cauza curbelor de sacrificiu decise de Băsescu, consumul intern s-a redus cu 9 %, mai mult decât impactul creşterii TVA, de doar 5 procente. Dacă investiţiile total inutile ar fi fost reduse cu 50 %, se economiseau 4 miliarde de euro. Tăierile de salarii la bugetari au însemnat doar 2 miliarde de euro, anual.

Guvernul ar fi putut (dacă dorea) să mai reducă din risipa si prăduirea banului public pe ”investitii” de genul sălilor de sport din comunele/satele cu 800 de locuitori, care in schimb, nu beneficiază de apă curentă si canalizare, patinoare de 12 milioane de euro, bazine de inot inchise publicului, fantani cantătoare de zeci de milioane de euro, bănci sau cosuri de gunoi din lemn exotic(!), kilometri de autostrazi (mai degraba fantoma!) construiti de aceiasi antreprenori la preturi de trei-patru ori mai mari decat oriunde in alta parte a lumii, achizitii publice de orice (de la pixul si coala de hartie si pana la autoturismele de lux) nu direct de la producatori, ci prin retele de firme clientelare care majoreaza si ele preturile de trei-patru ori, mai exact din cei circa 12 miliarde de euro care raman pentru investitii si achizitii publice chiar si intr-un an prost, ca 2010 si care s-au scurs in buzunarele camarilelor si clientelelor care prospera si in cele mai negre timpuri.

Faceti si voi, o simpla socoteala si veti vedea ca prin reducerea acestui jaf, nu total, fie si numai cu 50%, s-ar putea economisi si in ani de criza cel putin 4 miliarde de euro (anual!), adica aproape de doua ori mai mult decat a strans guvernul pigmeului prin masurile criminale pe care le-a aplicat.

Edited by Rookie
Link to comment
 • 2 months later...
 • Moderator

Băsescu a declarat că Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor şi pensiilor.

Astfel că bugetul pe anul viitor nu va avea prevăzută nicio mărire de salarii sau pensii, cel puţin până în iunie 2012.

Ăştia iar ne aburesc şi ne mint, la fel ca la sfârşitul anului 2009! Iar în 2012 ... hop, se trezesc din nou că statul a cheltuit prea mult şi trebuie tăiate iarăşi salariile.

Link to comment
 • Member

Cine voteaza pe astia a treia oara inseamna ca e cel mai mare prostalau, dobitoc, imbecil, indoboticit ... . Completati voi spatiul liber. Problema e ca sunt destui dintr-astia, cu gandiri de genul "asa s-a spus la televizor, mama ce le-a zis-o Basescu, nu mi-e frica de nimeni decat de Dumniezau, ca asa a vrut Dumniezau", "zgarmatori" in urechi cu cheile de la masina, "purtatori" de unghi mari la degetul mic, vedete youtube lingusitoare ce se lauda cu euroii facuti din spalat WC prin Italia si lista poate continua.

Edited by Ben
Link to comment

putem face un pariu "virtual" in care sa incercam sa vedem cine va cistiga alegerile parlamentare? eu deja pun pariu ca tot PDL va obtine majoritatea relativa in parlament. si asta ptr ca in teritoriu lucrurile sunt total diferite de ce se vede la TV. Nu va faceti iluzii, poporul votant este prost (politic vorbind) si are mintea scurta. o galeata si putin zahar, ulei sau altele vor rezolva problema votului. La care imi permit sa adaug (chiar daca o sa se supere cineva) si lipsa cvasi-totala a stoparii activitatilor ilegale legate de alegeri - voturi multiple, oferirea de cadouri si bani ptr vot, etc etc. Si primii vinovati sunt cei din politie deoarece ei sunt cei care ar putea sesiza primii orice activitate nelegala.

cele 3 dosare facute la ultimele alegeri nu rezolva cu nimic nici frauda si nici influentarea votului. este adevarat ca lipsa de la vot este daunatoare insa nici nu se face ceva ptr corectitudinea celor exprimate. asa ca toti suntem vinovati sub o forma sau alta. de aceea eu nu ma pling, imi asum culpa si incerc sa ma descurc fara stat, in masura posibilitatilor :)

plus ca am si niste interese materiale sa cistige tot ei ;)

 • Upvote 2
 • Downvote 1
Link to comment

eu nu am auzit insa daca este cineva care cunoaste poate ne indulceste amarul :))

personal cred ca oferirea de cadouri este mai periculoasa decit votul multiplu prin amploarea pe care o are si eficienta. iar aici primarii si sefii de filiale ale partidelor sunt cel mai usor de prins si dovedit, zic eu. poate gresesc.

Edited by maxu08
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.