Jump to content
POLITISTI.ro

Mii de poliţişti francezi au protestat la Paris


Catalin
 Share

Recommended Posts

  • Moderator

Franţa: Mii de poliţişti au participat la Paris la un "marş al furiei"

Mii de poliţişti au defilat miercuri la Paris într-un 'marş al furiei', în cadrul unei mobilizări fără precedent în ultimii 20 de ani, pe fondul problemelor cu care se confruntă instituţia, al creşterii numărului sinuciderilor printre angajaţi şi al planurilor de reformare a sistemului de pensii, relatează AFP.

Coloana de manifestanţi a pornit la începutul după-amiezii din Piaţa Bastiliei în direcţia Pieţei Republicii, în zgomot de petarde şi sirene, întretăiate cu sunetele imnului francez, 'Marseilleza'.

Potrivit organizaţiilor sindicale, la mişcare au participat 26.000 de persoane. În Franţa numărul poliţiştilor este de aproximativ 150.000.

Spre deosebire de precedentele mobilizări, nu un fapt divers sângeros a fost la originea protestului, ci o uzură operaţională legată de mişcarea socială a 'vestelor galbene' împotriva politicii fiscale şi sociale a guvernului, şi o creştere a cazurilor de sinucidere în rândul poliţiştilor (52 de la începutul anului), o problemă endemică în instituţie.

'Am venit aici să ne batem pentru condiţiile noastre de muncă şi mai ales să le aducem un omagiu colegilor noştri care şi-au pus capăt zilelor', a declarat Damien, un tânăr poliţist parizian, evocând condiţii de lucru 'catastrofale'. 'Vehiculele noastre au 300.000 km la bord, sediile noastre sunt insalubre, avem gândaci şi şoareci la cantină şi în vestiare, dar pentru şefii noştri e ceva normal', a povestit el iritat.

Manifestaţiile 'vestelor galbene', care au degenerat uneori în ciocniri violente şi în scene de revoltă, au reaprins polemicile legate de menţinerea ordinii publice, alimentate de imaginile cu protestatari răniţi, aproape 2.500, unii grav.

În jur de 1.000 de poliţişti au fost şi ei răniţi în timpul manifestaţiilor 'vestelor galbene', în care un slogan popular a fost 'Toată lumea detestă poliţia'. Cu cinci ani în urmă, după primele atentate jihadiste, poliţiştii erau ovaţionaţi.

Poliţiştii sunt îngrijoraţi şi de planurile de reformare a sistemului de pensii, temându-se că vor pierde avantajele actuale.

Confruntat cu noile proteste, Ministerul de Interne scoate în evidenţă eforturile bugetare angajate, cu o creştere 'de peste 1 miliard de euro' pentru bugetul poliţiei naţionale de la începutul mandatului preşedintelui Emmanuel Macron, în 2017, şi promisiunea de recrutare a încă 10.000 de poliţişti

sursa: Agerpres

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.