Jump to content
POLITISTI.ro

Părăsirea locului accidentului soldat cu victime


Vasile1

Recommended Posts

Buna ziua am si eu un caz din data de 23.02.2014 , accident rutier cu victima si parasirea locului accidentului. Accidentul sa produs seara in jurul orei 19:30 am loit un om beat cu oglinda si apoi am plecat crezand ca e doar oglinda la care mam panicat foarte tare de asta nici nu am stat la fata locului ... la care deja venise ambulanta pe drum catre locul accidentului .Am mers in dimineata de 24.02.2014 si m-am denuntat singur la care mi sa luat proba de alcool si a esit 0 , si o proba de sange , am dat declaratie cum sa intamplat mi sa eliberat o doada fara drept de circulatie dupa care a trebuit sa astept ca victima sa isi retraga plangerea . Victima nu a mai depus plangere ca mam inteles cu el la o suma de bani . Iar inainte de pasti cu o saptamana am fost chemat sa mai semnez inca ceva asta fiind cred ca finalizarea dosarlui sau can asa ceva si la urma mia zis ca partea cu victima mia cazut si mia mai ramas doar parasirea locului accidentului , iar de atunci nu mai stiu nimica , ce se a intampla ? am reo sansa la permis ? ce ar trebui sa fac de acum sa mearga lucrurile mai bine si mai repede daca se poate ? Va multumesc ! 

Link to comment

La parasirea locului accidentului mai ai o sansa la permis dupa ce mai faci o data scoala de soferi, pentru ca mai mult ca sigur o sa ti se anuleze...

Link to comment

Chiar nu exista nici o sansa sa i-mi restitui permisul ? ce as putea sa fac sa nu se ajunga asa departe ? nu este nici o rezolare ?

 • Downvote 1
Link to comment
 • Member

Tu nu ai cum sa-ti restitui permisul in primul rand!Ti-a spus si Cristi sa fi atent la scrierea corecta dpdv. gramatical!In al doilea rand nu ai ce sa mai faci decat sa-ti para rau pentru ce ai facut...iar data viitoare sa te gandesti ca poate esti ultima sansa de scapare a victimei nu doar posibilul calau!Tocmai de aceea aceasta fapta de parasire a locului accidentului este considerata o fapta grava!

Vei putea sa dai examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere doar dupa ce ai trecut de perioada de încercare!

Edited by cipri83
Link to comment

Auu... deci sa inteleg ca nu am nici o sansa la permis , am aproape 3 luni de cand stau pe tusa si cauza mea unde va ajunge ? va ajunge dosarul meu sa se judece ? si acolo e posibil sa mi se dea verdictul cum ca nu i-mi a restitui permisul ? 


Nu se ia nimic in considerare ca tocmai m-am predat singur , zic si eu , mi sa spus ca am ramas doar cu parasirea locului si ma gandesc daca chiar nu exista nimica in favoarea mea ?

Link to comment

O abatere de asta e prea mult deja.

Am avut o cunostinta care a comis de doua ori abaterea asta.

A murit fiind lovit de un camion!!!.....De doua ori!

Link to comment
 • Moderator

Având în vedere că infracțiunea e comisă cu intenție, eu sunt de părere că vei primi o pedeapsă blândă dar se va dispune anularea permisului de conducere.

Link to comment

Eu zic ca nu a fost cu intentie doar nu am  vrut sa dau peste acel om beat care mergea pe axul drumului , doar ca m-am panicat de asta nu am stat .

Link to comment
 • Moderator

Vasile infractiunea pentru care probabil vei pierde permisul este cea de părăsire a locului accidentului, NU pentru că ai accidentat bătrânul. Iar această infractiune este una comisă cu intentie, deoarece stiai foarte bine că ai obligatia de a rămâne la fata locului, dar totusi ai plecat de acolo. Deci e comisă cu intentie.

Link to comment

Aaa inteleg multumesc mult de informatii deci nu exista nici o sansa ca procurorul sa imi zica de permis ca il voi mai putea avea ?... sau cand se judeca dosarul sau fapta mea ? 

Link to comment
 • 4 years later...

Buna ziua, Acum o luna am avut un accident.Executam manevra de mers inapoi si am lovit un pieton.Am oprit,m-am dat jos,l-am intrebat daca vrea sa il duc la spital,Sau sa sun la ambulanta,El a refuzat si a plecat de acolo,Eu am mai ramas undeva la 15 minute,dupa care am plecat si eu.Dupa 3 ore el a aunat la ambulanta pentru ca sa simtit rau,si bineinteles ambulanta a sesizat politia,care a venit,mi-a luat permisul si mi-a dat o dovada fara drept de circulatie.Precizez ca victima a plecat seara cu ambulanta si a doua zi a venit inapoi,nu a fost grav,m-am inteles cu el si a spus ca nu depune plangere si nu are nici o pretentie.Am mers la Politie am discutat cu Politistul care imi face dosarul,el mi-a spus ca permisul imi va fii dat inapoi cand se va termina dosarul.Acum eu intreb aici,Se poate sa imi dea cu suspendare si sa imi anuleze permisul? Dovada sa circul pana la incheierea cazului as putea obtine?Cat timp ar putea dura dosarul pana la finalizare? 

Va multumesc.

Link to comment
 • 5 months later...

Buna ziua! In luna aprilie 2019 am accidentat usor o persoana care traversa prin loc nepermis si care mi-a sarit in fata masinii. Am reusit sa opresc masina chiar in fata ei, avand viteza mica, doar ca victima a apucat sa puna mana pe bord, s-a dezechilibrat si a picat. Am oprit masina, am discutat cu dumneaei, a insistat ca e doar speriata si ca nu a patit nimic si a refuzat sa mearga la
spital. Iar eu am luat decizia proasta de a pleca de acolo. Dupa app 1 ora, am sunat la politie, am anuntat accidentul si am intrebat ce e de facut. Mi s-a spus sa merg la Brigada Rutiera, ca sa declar si in scris cele relatate telefonic. Am plecat imediat spre Brigada. Cand am ajuns acolo, victima fusese deja la spital sa se asigure ca e totul ok (era si insarcinata). Am fost testata cu alcool test-ul - 0. Am dat declaratii si mi s-a oprit permisul pentru vatamare din clupa si parasirea locului accidentului. Acum au trecut 4 luni de zile si am mers sa verific situatia. Dosarul meu se afla inca la politie, victima nu a depus plangere si si-a rezervat dreptul de a nu depune plangere. Cei de la politie mi-au spus astazi ca urmeaza insa sa ceara o expertiza medico legala pe acte, deoarece victima a declarat cand a fost audiata ca a stat 1 zi in spital internata. Intrebarea mea este: din moment ce victima a fost ulterior audiata si nu a depus plangere, acea 1 zi de internare e suficienta pt a cere expertiza medico legala? Nu ma opun sub nicio forma acestei expertize si nu as vrea sa tergiversez cercetarile, dar am inteles ca dureaza foarte mult obtinerea acestei expertize iar eu am nevoie urgent de dreptul de a conduce pentru serviciu. Si cum am fost incadrata la parasirea locului accidentului, mi s-a eliberat dovada fara drept de circulatie pe perioada cercetarilor. Va multumesc anticipat pt raspuns. 

Link to comment
 • Moderator

Poţi să faci o cerere către Parchetul competent prin care să soliciţi informaţii cu privire la stadiul urmăririi penale, ce se efectuează în dosarul penal (precizezi nr. unic dacă îl cunoşti - este scris pe absolut toate documentele întocmite în cauza respectivă), pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului, faptă prevăzută de art. 338 C.pen.
Poţi preciza şi modalitatea prin care să-ţi fie comunicate informaţiile, respectiv la o anumită adresă aflată pe teritoriul României sau chiar şi o adresă de poştă electronică (e-mail). Cererea se adresează conducătorului unităţii, după caz: Prim-procurorului/Procurorului general/Procurorului şef.
Succes!

Link to comment
 • Moderator

Ce trebuie să înţelegi este faptul că cel mai probabil aceea expertiză medico-legală este necesară pentru a se putea da o soluţie în acel dosar. Se poate dispune expertiză chiar şi în situaţiile în care nu a existat nici măcar o zi de spitalizare.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 3 years later...

Bună ziua! In urma cu ceva timp in fata mea s a angajat un biciclist in traversarea unui DN, si l am evitat cat de mult am putut, insa tot l am acrosat cu oglinda masinii. Am oprit, iar un participant la trafic i a luat bicicleta si i a bagat o in portbagaj la mine, iar un altul mi a spus "baga l pe om repede in masina". Din spaima si atacul de panica avute, si fiind si cadru medical, tot ce am gandit a fost sa il duc la spital pt ca avea o plaga superficiala la deget. Dupa investigațiile facute la spitalul privat la care lucrez si dupa ce am dus pacientul acasă, m am dus la poliție pentru ca stiam ca trebuie sa fac asta, si nu aveam intentie sa ascund asa ceva. Ulterior mi s a intocmit un dosar penal pentru parasirea locului accidentului..  Ce parere aveti, va rog, cu privire la ce as putea păți in final? Legea spune ca această infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.. Sunt paralizata de frică.. 

Edited by Dhorra
Link to comment
 • Marius changed the title to Părăsirea locului accidentului soldat cu victime
 • Moderator

Art. 338. - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia

(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat in procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat in timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeași pedeapsa se sancționează si fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fata locului.

(3) Nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, in lipsa altor mijloace de transport, transporta el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitara în măsură să acorde asistență medicală necesară și la care a declarat datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, daca se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulație prioritara anunța de îndată politia, iar după terminarea misiunii se prezinta la sediul unității de politie pe a cărei raza de competență s-a produs accidentul, in vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăsește locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunța imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.