Jump to content
POLITISTI.ro

Patrula formată din doi poliţişti în tutelă

Postare recomandată

Publicat

Salut, sunt in perioada de tutela si eram curios daca este legal sa ma bage in patrula pe mine si un coleg care este tutela? 

Publicat

Exprimarea ta este un pic deficitara.

Daca te-ai referit la situația în care tu și alt coleg aflat tot în tutela formați o patrula, fără alt coleg care nu este în tutela, atunci nu este în regula. Polițistul, în perioada tutelei, executa serviciul sub coordonarea și supravegherea unui polițist cu experienta.

• Membru
Publicat

Sache, este mentionat expres acest lucru pe undeva? Stiu ca nu este in regula, insa nu stiu sa fie vreo reglementare legala in acest sens... Nu am acces la o fisa a postului pentru politisti aflati in tutela, sa verific acolo..

Publicat

Din câte știu este, dar nu pot sa îți spun exact ce ordin prevede asa ceva. Nu am acces la fisa postului a vreunui coleg aflat în tutela pt ca nu avem astfel de colegi.

La noi, atunci când este cazul, niciun coleg aflat în tutela, nu executa serviciul singur sau doar cu un alt coleg aflat în aceeași situație.

• Catalin a modificat titlul în Patrula formată din doi poliţişti în tutelă
  • Moderator
Publicat

Asta am găsit în OMAI 60 privind activitatea de menţinere a op.

Art. 101. (1) Constituirea patrulelor se realizează de către poliţistul anume desemnat de şeful poliţiei municipale/ orăşeneşti/secţiei de poliţie.

(2) Patrula se constituie din cel puţin 2 poliţişti desemnaţi din rândul celor care îşi desfăşoară activitatea în structuri ale Poliţiei Române cu atribuţii principale de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.

(3) În componenţa patrulei constituite potrivit alin. (2) pot fi incluşi suplimentar:
    a) poliţişti din cadrul altor structuri de poliţie decât cele cu atribuţii principale de menţinere a ordinii şi siguranţei publice;
    b) studenţi sau elevi ai instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne pentru formarea ofiţerilor/agenţilor de poliţie, poliţie de frontieră, respectiv a ofiţerilor/subofiţerilor de jandarmi.

(4) În situaţii justificate, patrula poate fi formată dintr-un poliţist care îşi desfăşoară activitatea în structuri cu atribuţii principale de menţinere a ordinii şi siguranţei publice şi o persoană din cadrul structurilor prevăzute la alin. (3).

(5) În cazul în care pentru activitatea de patrulare sunt disponibile efective ale Jandarmeriei Române şi/sau ale Poliţiei de Frontieră Române, acestea se utilizează de către poliţistul prevăzut la alin. (1) pentru constituirea de patrule mixte formate din cel puţin un poliţist şi un jandarm sau un poliţist şi un poliţist de frontieră.

(6) În raport cu efectivele avute la dispoziţie sau cu situaţia operativă, poliţistul prevăzut la alin. (1) poate constitui patrule formate din cel puţin 2 jandarmi sau 2 poliţişti de frontieră, care vor acţiona sub conducerea şi controlul structurilor competente ale Poliţiei Române.

(7) Constituirea patrulelor se consemnează într-un registru privind dispozitivul de ordine şi siguranţă publică şi patrulare.

Mai multe detalii găsiţi aici: 

• Apreciez 1
  • Membru
Publicat

Scrie in OMAI 140 /2016, din câte îmi aduc aminte, despre activitățile din perioada de tutelă. Din ce știu, eu o persoana în tutela desfășoară activități de cunoașterea teritoriului, însușirea activităților desfășurate de tutore, cunoașterea legislației... Vedeți în OMAI. Este un capitol punctual unde sunt prevăzute atribuțiile.

• 3 luni mai târziu...
Publicat

E legala o patrula formata doar dintr-un politist si elev?Inclusiv interventie la evenimente?multumesc.

Publicat

Din lipsa de personal observ ca tot mai des se foloseste patrula compusa dintr-un politist si un elev. Legal ar fi, ca doar spune acolo la Art. 10 ind.1, alin. 4.(in situatii justificate),aceasta situatie as vedea-o cat de cat justificata, daca pe acea tura, ar mai fi una sau mai multe patrule, dar atata timp cat pe acea tura pe un intreg oras se afla DOAR un politist cu un elev, treaba nu-i deloc buna.

• Membru
Publicat

Soluții dintotdeauna la îndemână. Au fost mai întâi soldații, apoi, jacii, jandarmii, polițiștii locali, elevii.

Justificarea de care amintești este în celălalt sens. Decât un polițist singur, mai bine cu un elev. Cu ce diferă faptul că este singura patrulă sau mai sunt nu știu câte?

În ambele situații este vorba de o patrulă formată dintr-un polițist și un elev, care desfășoară activități de ordine publică. Dacă legislația permite și este justificată situația, aici ar fi de dezbătut.

Publicat

viobra cum adica ,,Cu ce diferă faptul că este singura patrulă sau mai sunt nu știu câte?,, Pai difera foarte mult, daca ai un scandal cu mai multe persoane implicate, una e la acel eveniment sa intervina un politist cu un elev si alta e situatia in care ar interveni 2 sau 3 patrule. O alta chestie e ca acel elev ii dat in tutela de obicei la un politist de proximitate iar el face efectiv serviciu cu un politist de la siguranta publica.Tu ca politist care faci efectiv serviciu cu acel elev raspunzi pentru toate actiunile sale pe timpul serviciului, asta una la mana si a doua elevul nu are asupra sa nici un fel de dotare, pentru a se apara pe sine sau pe tine ca politist la un eveniment.Nu am nimic impotriva a executa serviciul cu un elev, la urma urmei si noi am fost ca ei si ei trebuie sa invete de la cineva, ideea e ca ori pui in patrula elevul cu 2 politisti, ori faci mai multe patrule din politist cu elev.

• Membru
Publicat

Pai vezi?! De fapt erau mai multe date la mijloc. Tu vorbești de lucruri care nu ți se par normale, logice, de genul:  "Cum sa faci, cum sa pui, dacă ai, dacă se întâmplă...". Eu îți spuneam că trebuie dezbătut, dacă este legal sau nu.

Știu că era o un OMAI, dacă nu greșesc, în care este prevăzut modul de constituire al patrulelor. Pe acele prevederi ar trebui dezbătută situația expusa de tine.

Publicat

Sintagma" situatii justificate" lasa loc de interpretari...dupa bunul plac al sefilor ,si trebuia eliminata.Pana la urma si lipsa de personal e o situatie justificata.Acel elev nu are armament, catuse, spray lacrimogen.Deasemenea,nu stiu ce statut ii permite elevului sa faca incatusari..imobilizari, etc.

Publicat

Dani11 elevilor li s-a spus clar din scoala, ca in timpul practicii nu au voie sa intervina pentru a efectua o imobilizare sau incatusare, au voie doar sa priveasca la ceea ce face politistul si cam atat.

• Membru
Publicat

”OMAI 140/2016

ANEXA 5 -

... Art. 4. –Tutela se exercită asupra:
...
f) elevului sau studentului, în cadrul perioadei de stagiu de practică în unitățile de poliție.

... Art. 8. – (1) Cu privire la integrarea socioprofesională a personalului MAI, respectiv la integrarea în activitatea practică a elevilor/studenților, tutorele are următoarele atribuții principale:
a) îndrumă persoana tutelată în procesul de studiere și însușire a legislației aplicabile structurii din care face parte;
b) explică modul de desfășurare a activităților de serviciu;
c) instruiește și desfășoară activități practice de întocmire a lucrărilor și documentelor de serviciu;
d) desfășoară activități de serviciu cu rol demonstrativ;
e) îndrumă și verifică persoana tutelată în îndeplinirea atribuțiilor și misiunilor primite;
f) monitorizează activitatea profesională și conduita persoanei tutelate și ia măsuri de îmbunătățire a pregătirii acesteia;
g) întocmește raportul final cu privire la activitatea de integrare socioprofesională/integrare practică a persoanei tutelate.
(2) În situația în care la nivelul unității nu există posibilitatea numirii unui tutore care să aibă aceeași specialitate sau profesie cu cea necesară persoanei tutelate ori, cel puțin, care să lucreze în același domeniu de activitate, tutorele desemnat îndeplinește atribuțiile prevăzute la alin. (1) lit. a), e) și f).

... Art. 16. – (1) Activitatea de tutelă cuprinde, pentru polițistul tutelat, următoarele:
a) studiu individual dirijat, într-un cuantum de minimum 40 de ore/lună;
b) asistență în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;
c) participarea la diferite programe de formare profesională organizate de către inspectoratul general/alte structuri ale MAI.
(2) La stabilirea activităților pentru polițistul tutelat se respectă principiul gradualității planificării și desfășurării acestora, de la cele mai simple la cele cu un nivel crescut de complexitate și risc.”

Singurul lucru pe care îl poate face un elev aflat în practică și care face parte dintr-o patrulă, din cele constituite în baza alin. (4) al art. 10 1 din OMAI 60/2010, este acela de a asista la activitățile desfășurate de către polițist. Și, polițistul care explică și desfășoară activități la care elevul asistă, ar trebui să fie tutorele.

Acum, dacă cel care a constituit o patrulă dintr-un polițist și un elev, a făcut-o justificat, a analizat situațiile posibile etc.  și le-a asumat și răspunde pentru ele.

În concluzie, un OMAI permite  includerea unui elev într-o patrulă, în situații justificate, iar alt OMAI spune că elevul este îndrumat, îi este explicat, este instruit și i se prezintă activități de serviciu cu rol demonstrativ. Adică nu prea ar trebui să facă parte dintr-o patrulă, doar el și polițistul, fiindcă, așa cum spuneați și voi, nu poate desfășura activități specifice. Mai ales că nu este cu tutorele, cel care îl îndrumă și care ar trebui la finalul perioadei să îl evalueze.

• 5 ani mai târziu...
Publicat (modificat)

Este legal ca patrula sa fie formata din doua politiste din cadrul BOP?

Modificat de CITADELA
Lipsă semne de punctuație
  • Moderator
Publicat

În ce sens? De ce nu ar fi legal?
Nu e vorba de nicio ironie sau altceva, dar chiar nu văd sensul întrebării.

• Moderator
Publicat

Probabil se refera la faptul ca fetele/femeile sunt privite ca fiind mai vulnerabile, dar...este un risc asumat și o astfel de patrula, este perfect legala.

Publicat
On 13.09.2024 at 19:54, Roby a scris:

Probabil se refera la faptul ca fetele/femeile sunt privite ca fiind mai vulnerabile, dar...este un risc asumat și o astfel de patrula, este perfect legala.

• Moderator
Publicat

Egalitatea dintre bărbați și femei nu se referă la dreptul ambelor sexe de a avea aceleași oportunități și tratament în toate domeniile vieții sociale, economice și profesionale? 
La salarizare se face vreo diferență?

• Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.