Jump to content
POLITISTI.ro

Neclarități OG 14/2017


Recommended Posts

  • Member

Din data de 20 mai 2018 a intrat în vigoare Ordonanța nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Am și eu niște neclarități și m-aș bucura tare mult să mă ajute cineva. Citind noile articole din OUG 195/2002:

Art. 10. alin. (1) Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.

Art. 11 alin. (45) Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică.

Art. 102 alin. (1), pct. 39. conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată."

Art. 112 alin. (1), lit. a) vehiculul înregistrat nu are efectuată inspecția tehnică periodică valabilă ori aceasta este anulată;"

Art. 112 alin. (1), lit. y) înmatricularea vehiculului este suspendată, în condițiile legii."

Art. 112 alin. (2) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h1), k), o), p), r), s) și y), la reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, polițistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t), u), v) și x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile.

(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b), o), p), r), s) și y), odată cu reținerea certificatului de înmatriculare polițistul rutier retrage și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

Bun, dacă suspendarea intervine la data expirarii sau anulării ITP, si noi oprim în trafic un vehicul cu ITP cu valabilitatea expirată, teoretic el are vehiculul cu înmatricularea suspendată, deci applicăm prevederea de la lit. y), dar atunci când aplicăm prevederea de la lit. a). Chiar mi se pare aiurea să-i dai dovadă cu drept de circulație când art. 10 spune clar că le este interzisă circulația...

 

Link to comment

Eu  inteleg ca litera Y  o aplicam cand  inmatricularea  vehiculului este suspendata. 

Eu inteleg ca litera A  o aplicam cand vehiculul inregistrat nu are efectuata inspectia tehnica periodica valabila ori aceasta este anulata.

Diferenta este ca unele vehicule sunt inregistrate  altele sunt  inmatriculate. 

 

Edited by 25tess
  • Like 1
Link to comment

1.    In caz de depistare a unui autovehicul pentru care transcrierea transmiterii dreptului de proprietate nu s-a realizat in termenul legal o sa fac astfel:

,,A condus autoturismul marca BMW cu nr. de inmatriculare B-01-ABC, pe bld. Unirii, din mun. B , in timp ce inmatricularea vehiculului era suspendata, ca urmare a faptului ca noul proprietar nu a solicitat autoritatii competente de inmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.”

Prev. de art 11 alin 4 din OUG 195/02 sanct. de art. 102 alin 1 pct 39 din OUG 195/02

Dispunem imobilizarea autovehicului conf. art 117 din OUG 195/02

Dispunem retinerea certificatului si a placutelor de inmatriculare  si eliberam separat dovezi inlocuitoare fara drept de circulatie.

2.    In caz de depistare autovehicul inmatriculat avand ITP expirata o sa fac astfel:

,,A condus autoturismul marca BMW cu nr. de inmatriculare B-01-ABC, pe bld. Unirii, din mun. B , in timp ce inmatricularea vehiculului era suspendata, ca urmare a faptului ca la data de (data din certificatul de inmatriculare ) a expirat inspectia tehnica periodica a vehiculului.”

Prev. de art. 10 alin 1 din OUG 195/02 sanct. de art. 102 alin 1 pct 39 din OUG 195/02

Dispunem imobilizarea autovehicului conf. art 117 din OUG 195/02

Dispunem retinerea certificatului si a placutelor de inmatriculare  si eliberam separat dovezi inlocuitoare fara drept de circulatie.

3.    In caz de depistare a unui vehicul inregistrat avand ITP expirata o sa fac astfel

,,A condus vehiculul inregistrat marca JCB cu nr. de inregistrare BZ 01-123, pe bld. Unirii din mun. B,  vehiculul avand inspectia tehnica periodica expirata din data de  ........ ”

Prev. de art. 10 alin 1 din OUG 195/02 sanct. de art 102 alin 1 pct 1 din OUG 195/02

Dispunem doar retinerea certificatului de inregistrare si eliberam dovada inlocuitoare cu valabilitate 15 zile.

4.    Pentru autovehiculele inmatriculate in strainatate care au ITP expirata nu am gasit pana acum sanctiune contraventionala.

 

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment

prev de 102/1/1 si sanctionata de 102/1/1 , dar nu avem baza legala pentru masura complementara in cazul auto straine..

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.