Jump to content
POLITISTI.ro

Poliţiştii trebuie să cunoască proceduri de prim ajutor? Folositor ori inutil?


dorian

  

85 members have voted

  1. 1. Credeți că polițiștii ar trebui să cunoască proceduri de de prim ajutor?

    • NECESAR
      62
    • DE FOLOS
      22
    • INUTIL
      1
    • NU ȘTIU
      0


Recommended Posts

Am observat că au fost situații în care polițiștii au intervenit la diverse accidente, fie rutiere, fie de alte natură, unde era necesară o intervenție imediată de prim ajutor. De cele mai multe ori nici un polițist nu a intervenit și nu a acordat prim ajutor victimelor, ori fiindcă nu avea aceste deprinderi, ori fiindcă, la români, s-a împământenit că numai un cadru medical poate face acest lucru. Personal, consider că ar fi normal să fie introduse cursuri obligatorii de prim ajutor pentru polițiști și nu numai. Vă rog să vă spuneți părerea și să respectăm părerea celorlalți. Mulțumesc. :emo-yessir:

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

La noi au fost cativa colegi la cursuri de prim ajutor. La urmatoarea strigare ma duc si eu. N-am apucat la prima pt ca au fost doar 4 locuri.

Link to comment
Share on other sites

Să înțeleg că se fac aceste cursuri? Obligatoriu sau opțional? Organizate de stat sau pe banii noștri? Ești primul pe care aud că se fac aceste cursuri în MAI, mai puțin structurile speciale, cum a fost ACVILA.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

revin asupra acestui post fiindca in urma cu doua zile am fost pus in situatia sa actionez si sa acord prim ajutor unui coleg care, in urma unui eveniment nefericit, s-a inecat si a facut stop cardiorespirator. In acest moment este internat, dar medicii sunt foarte rezervati cu privire la recuperarea sa, de fapt majoritatea il dau ca fiind deja mort. Noi inca speram sa isi revina si incercam sa il ajutam pe el si familia in acest sens.

Dupa acest nefericit eveniment am realizat cit de necesar este sa ai un minim de cunostinte de prim ajutor.

As dori ca de la ministru pina la ultimul agent/subofiter din MAI sa participe in mod obligatoriu la cursuri de prim ajutor. Din pacate, atunci cind esti pus in situatia de a actiona iti dai seama de limitele pe care ti le-ai impus si este dureros sa vezi cum viata cuiva se scurge si tu sa nu poti sa il ajuti. Am incercat din toate puterile sa il ajut, sa aplic ceea ce cunosteam fara sa fi urma un curs specializat, insa de atunci stau si ma gindesc ca i-as fi fost de ajutor daca atat eu cat si ceilalti colegi aveam acest curs de prim ajutor, punand in practica ce cunosteam nu ce ne aduceam aminte din filme. :(

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

un alt punct de vedere- intervii la un accident si in urma interventiei tale de nespecialist, doar nu va comparati cu smurd sau doctorii, victima paralizeaza sau chiar moare ptr ca interventia trebuia facuta intr-un anumit mod ce depaseau cunostintele de prim ajutor.

esti vinovat sau nu de ucidere din culpa / vatamare?

Link to comment
Share on other sites

Maxu vorbesti ca unul care priveste din afara si la ,,rece".

Cand vezi victima intre fiare nu prea iti vine sa stai pana vine SMURD-ul daca ajungi primul unde s-a produs accidentul.

De cate ori am propus sa facem aceste cursuri ni s-a dat cu ,,flit".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

personal consider ca cel putin un minim de cunostinte de prim ajutor trebuie avute. chiar mai mult decat minimum, pentru ca ala se face la cursurile de protectia muncii pentru orice cetatean... aaah... ca lumea nu e interesata si abia asteapta sa dea cu pixul ca au fost instruiti.. partea a doua....

cat despre interventiile despre care vorbeste Maxu... imi place sa cred ca se numeste discernamant si stii unde sa te bagi sau nu.. nici cei de la SMURD nu efectueaza interventii daca considera ca situatia ii depaseste. a se retine ca majoritatea echipajelor SMURD sunt cu echipaj paramedic, adica asistent in cel mai bun caz, nu MEDIC.

Link to comment
Share on other sites

normal ca vorbesc la rece si sper sa nu am ocazia de a fi intrr-o asemenea situatie. dar cred ca mi-ar fi teama sa ma bag mai ales din cauza ideii ca poate ii fac mai mult rau decit bine. una este sa legi un garou si alta este sa il misti din greseala si victima sa fi avut o fractura de coloana. nu ai de unde sa stii asta cind intervii, decit daca ai multa experienta.

o fi o gindire la rece dar daca se intimpla asta, in dosarul penal nu va exista o cauza de inlaturare a raspunderii penale " gindirea la cald" , cel mult o circumstanta atenuanta. si atunci, la rece vorbind- sa ajut victima sau sa risc puscaria?

Link to comment
Share on other sites

Maxu.. daca nu incerci sa te implici.. nu vei stii daca victima poate nu are nevoie decat de un simplu garou....

Link to comment
Share on other sites

sincer, nu stiu ce sa zic. situatia este una la limita inclusiv ptr cel care incearca sa ajute. poti salva victima sau o poti ucide. nu m-as simti in stare sa intervin- prefer sa sun la 112. as lasa specialisti sa se ocupe si chiar cred ca as face victimei o favoare. decit unul ca mine care ar putea sa o puna in pericol, mai bine ma abtin si sun 112. la rece vorbind.

Link to comment
Share on other sites

Domnilor, acest topic l-am initiat pentru a discuta necesitatea impunerii cursurilor de prim ajutor pentru toate cadrele MAI. Eu, prin experienta traita de curand, consider ca este un lucru esential ca fiecare dintre noi sa avem cunostinte in acest sens, iar prin putem schimba cursul vietii oricui. Important este ca cei care ne conduc să ia măsuri în acest sens.

Daca esti o persoana responsabila, care are cunostinte de prim ajutor și cu puțin noroc poți salva viața unei persoane. Până la urmă, dacă unei persoane îi este scris să plece din lumea asta, nu te poți împotrivi.

Maxu gândești foarte pragmatic, dar când ai în față o persoană care se stinge ce preferi să faci? Să o ajuți sau să îi întorci spatele? Dacă de sprijinul tău depinde viața acelei persoane? Poți trăi cu gândul că poate ar mai fi avut o șansă dacă îi acordai un minim de ajutor?

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Tocmai acesta ar fi scopul unui astfel de curs sau stagiu de pregătire, ca polițistul să învețe abc-ul acordării primului ajutor astfel încât într-o situație de acest gen să nu facă mai mult rău decât bine. Iar dacă cursul este bun și parcurs cu responsabilitate acesta ar trebui să fie rezultatul, respectiv acela ca polițistul într-o astfel de situație să nu acționeze după ureche, ci să aibă habar despre ce poate el face și ce nu.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

@Maxu08 - cred ca initiatorul acestui tipic nu se refera doar la accidentele de circulatie, ci, in general, la prestatia pe care politistul trebuie sa o dea societatii: " in slujba cetateanului". Ma gandesc ca te aflii intr-un restaurant, in afara serviciului, si constanti ca unul dintre clienti s-a inecat cu mancarea... suni la 112 sau ii faci Manevra Heimlich?! In cele cateva zeci de secunde cat mai are de trait persoana respectiva, imi este foarte greu sa cred ca SMURD-ul poate intervenii... Si cum ramane cu constiinta profesionala...?! Dar daca este vorba despre un coleg sau un membru al familiei...

Nu cred ca in MAI exista o "cultura" pentru primul-ajutor, poate doar la nivelul IGSU... in rest suntem vazuti doar ca "organe de represiune", fara nici un scop nobil pentru comunitatea din care facem parte.

Din experienta personala:

Si in scoala generala (pe vremea Pionierilor), dar si ulterior, in diferite imprejurari, am participat la diverse cursuri de prim-ajutor. Unele mai reusite, altele doar de forma. Abia cand am participat in 2002 la un curs realizat de SMURD Targu Mures (la vremea respectiva Raed era doar un "ilustru anonim"), mi-am dat seama ca m-am amagit atata timp, participand la cursuri de forma.

Pregatirea a durat 1 saptamana, de dimineata pana seara, cu manechini specializati si inclusiv cu aplicarea de tehnici pe colegii de curs. Nu s-au dat diplome de absolvire sau trofee, ci doar un bagaj de experienta greu de obtinut altfel.

Atentie: primul-ajutor este o calitate perisabila! In lipsa unor exercitii periodice, iti iesi din mana si inclusiv poti sa faci rau, daca nu aplici tehnica in mod corect.

Ulterior am mai facut un curs, de prim-ajutor militar, cu US Army, dar asta este alta poveste...

Edited by CITADELA
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

sunt pragmatic deoarece societatea de astazi este super reglementata si orice actiune/inactiune se manifesta in societate, are consecinte juridice.

chestia cu orele de prim ajutor este doar un prilej de a discuta o speta aplicabila acestui caz, speta la care ma gindesc de mult ca si rezolvare juridica.

realitatea este ca o persoana ca mine, care se prespune ca nu are cojones sa intervina la o victima- fie nu ma tine psihicul fie nu consider ca nu am pregatirea necesara- si doar suna la 112 nubare nici o raspundere legala vis a vis de lipsa interventiei in salvarea victimei. DAR daca intervin, in limitele unui cursnde prim ajutor si victima moare sau paralizeaza din auza unei manevre gresite sau necorespunzatoare, voi face puscarie desi intentia mea a fost buna. insa asceasta intentie nu in.atura raspunderea penala.

si atunci revin- societatea ce protejeaza? care viata este protejata?

pun pariu ca nici unul dintre cei care fac aceste cursuri ( nu ma refer la cei ca voi, ci la voluntari) nu si-au pus aceasta problema legala importanta si nimeni dintre cei care predau aceste cursuri nu au informat complet despre riscuri.

daca un frate/mama de-al nostru ar fi vatamat grav printr-o manevra de prim ajutor facuta de cineva care a invatat-o la crucea rosie intr-o duminica, ati depune plingere penala sau ati considera ca intentia lui il absolva de orice vina (in ideea in care sesizarea nu ar fi din oficiu). asa cum am spus, gindind la rece.

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Domnilor, doresc să vă aduc la cunoştinţă faptul că în Şcoala de Agenţi "Vasile Lascăr" Câmpina, în primul an, am studiat şi învăţat să aplicăm tehnici de prim ajutor atât de la profesorii şcolii cât şi de la un echipaj SMURD, care a făcut o demonstraţie de activităţi pe care le poate efectua poliţistul ajuns primul la locul unui accident.

Problema cred eu este una extrem de delicată, indiferent de pregătire totul se rezumă la momentul în care eşti pus să acţionezi ("gândirea la cald"), dar având acea pregătire, cel puţin ştii că poţi salva viaţa unui om la un moment dat. Dacă decizi că ai înrăutăţii situaţia prin intervenţia proprie, e perfect în regulă să stai deoparte, cunoscând gravitatea situaţiei, însă dacă vrei să intervii dar nu ştii ce ar trebui să faci, vei avea mustrări de conştiinţă din cauza neputiinţei pe care o vei resimţi.

Maxu08 :una este sa legi un garou si alta este sa il misti din greseala si victima sa fi avut o fractura de coloana. nu ai de unde sa stii asta cind intervii, decit daca ai multa experienta.

Legarea unui garou este lafel de delicată ca oricare altă intervenţie asupra unui om a cărei viaţă este în pericol, pentru că şi garoul ăla se leagă într-un anumit fel, altfel se poate pierde respectivul membru. Iar de treaba cu necesitarea unei anumite experienţe pentru a ştii dacă un individ are coloana ruptă, întreabă un paramedic SMURD care îţi poate spune câteva "trucuri" şi astfel vei căpăta "experienţa" de care ai nevoie.

Link to comment
Share on other sites

@warren - multumesc ptr precizare. Asa imi dovedeste ca ar fi bine ptr mine si victima sa nu ma bag si doar sa sun la 112 :)

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Maxu, cel mai bine a explicat Warren, necesitatea si eficacitatea acestor cursuri este ca poti sa evaluezi rapid situatia si daca se impune si poti efectiv, acorzi primul ajutor(de asta îi spune primul) probabilitatea fiind foarte mare, ca cel care acorda primul-ajutor sa salveze o viata! Desigur si tu ai dreptate dintr-un anumit punct de vedere...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Politistii ar trebui sa stie sa acorde primul ajutor in caz de:

- Leziuni prin arme de foc

- Leziuni in caz de cutremur

- Accidente prin electrocutare

- Accidente prin spanzurare

- Confuzie mentala a varstnicului

- Intoxicatia cu psihotrope

- Intoxicatia cu opiacee

- Intoxicatia cu pesticide

- Intoxicatia cu monoxid de carbon si alte gaze hipoxemiante

- Toxicomania: supradozare, dependenta, sevrajul

- Intoxicatia cu alcool

- Traumatisme cranio-cerebrale

- Traumatisme toracice

- Traumatisme abdominale

- Traumatisme ale membrelor

- Sectiuni traumatice ale membrelor

- Traumatisme maxilofaciale

- Agitatie, anxietate

- Depresia

- Tentativa de suicid

- Isteria

- Cefaleea

- Crizele convulsive. Epilepsia

- Infarctul acut de miocard etc etc etc

Daca nu sunteti de acord cu opiniile mele o sa va bucurati in continuare de acelasi respect din partea mea.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

ar fi bine ptr mine si victima sa nu ma bag si doar sa sun la 112

Dacă am fi toți spectatori, unde am ajunge?

Mulți dintre noi preferă să nu se amestece și chiar să întoarcă capul, ceea ce denotă o atitudine deloc sănătoasă.

Până la urmă fiecare acționează cum știe mai bine și după cum îi indică instinctul de autoconservare. :emo-yessir:

Edited by dorian
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Apropos de epilepsie... cati au avut de-a face cu o anumita etnie, care simuleaza in mod frecvent astfel de crize! Nu ar fi bine sa avem, ca politisti, o minima pregatire pentru a putea diferentia un simulacru de o criza reala!?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

O astfel de criza nu poate fi simulata mult timp si iti dai seama usor ca este simulata si nu reala. Dar daca esti pus in fata unei astfel de crize reale ce faci? Sa nu-mi spui stimate Citadela ca doar il intepi in degetul mic de la mana. Cursurile acestea de prim ajutor ar trebui facute de toti politistii si incepute chiar de pe bancile scolilor de politie..

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Epilepsia este inca o boala ce prezinta "secrete" si pentru cei mai versati neurologi, asa ca pentru un amarat de politist, este o limba straina! Nici macar cauzele epilepsiei nu sunt clare (traumatisme craniene, arteroscleroza, deficiente genetice, exces de alcool, consum de stupefiante etc) , asa ca poate anumite etnii au o alergie cronica la uniforma de "gabor"! Cel mai mult imi place cand cel ce simuleaza epilepsia, are si permis de conducere! Sa vezi ce-si revine cand ii spui ca ramane fara covrig! Nu-i mai trebuie nici intepat in deget, nici taiat sub limba etc. :ner:

Link to comment
Share on other sites

Citadela, nu va cere nimeni politistului s-o faca pe medicul care stie sa faca diferenta intre convulsiile tonico-clonice, absente, convulsiile mioclonice, tonice, clonice, atone, partiale simple, partiale complexe si partiale cu generalizare secundara, politistului nu i se cere sa faca diagnostic diferential, sa recomande investigatii de laborator, radiologice, consult neurologic, internare sau sa faca recomandari specifice medicinei. Este destul sa stie ce sa faca in cazul unei convulsii active, in desfasurare. Pentru restul sunt persoane specializate.

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Administrator

Pentru cei interesați să învețe măsurile de prim ajutor în situații de urgentă, am reușit încheierea unui protocol de colaborare cu Asociația React ce organizează cursuri de prim ajutor gratuit.

Astfel, puteți participa gratuit la asemenea cursuri, ce vor fi predate de către paramedici SMURD și care durează maxim o oră și jumatate.

Mai multe detalii găsiți aici:

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

În Craiova mai mult ca sigur ne vom strânge 20, am dat câteva telefoane pe la colegi şi am găsit destui doritori.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.