Jump to content
POLITISTI.ro

Răspuns condescendent în accepţiunea OMAI 190/2004


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Am nevoie de ajutorul vostru. 
Cum trebuie să arate un (citez din OMAI 190/2004) "răspuns condescendent cu indicaţiile şi îndrumările necesare"?

Speţa este următoarea, ca să înţelegeţi unde este nedumerirea mea:

Un individ cunoscut cu afecţiuni medicale psihice, trimite de pe telefonul mobil o petiţie prin email. Aspectele reclamate sunt vădit nereale şi ilogice, îmbrăcând forma stereotipurilor create de manipularea practicată de mass-media românească. Concret, individul chiar în ziua în care a fost internat în Spitalul de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” Bucureşti, reclamă faptul că viaţa îi este pusă în pericol datorită unor presupuse ameninţări ce au fost comise în urmă cu peste trei ani, ameninţări ce ar fi fost făcute de către un fost şef de poliţie municipală, ce în prezent este pensionar.
Am făcut verificări şi am stabilit că petiţia a fost trimisă când se afla internat, iar în evidenţele spitalului de psihiatrie din oraşul de domiciliu, precum şi în cele ale spitalului de la Bucureşti, omul figureză cu o listă consistentă de internări şi diagnostice (pe care nu le reţin mot-a-mot) ce implică afecţiuni schizofrenice, bipolare, maniace, etc. Am luat legătura şi cu medicul său de familie, (şi acolo figurează şi e cunoscut cu aceleaşi probleme psihice) iar acesta mi-a explicat mai popular faptul că individul se află sub tratament, iar când periodic renunţă la acesta, inevitabil apar crize în care se crede persecutat, urmărit, etc într-un cuvânt pierde contactul cu realitatea.

Conform prevederilor minunatului Ordin M.A.I. 190/2004, în astfel de situaţii petiţia poate fi clasată conf. prev. art. 8 lit. b:

  Capture.PNG

Problema vine de la prev. aceluiaşi art.8, la alineatul 2, care zice că:

Capture.PNG

Deci şi în cazul celor ce suferă de afecţiuni psihice de natură să-i afecteze discernământul, trebuie formulat şi trimis un "răspuns condescendent cu explicaţiile şi îndrumările necesare"

Cum ar trebui să sune un astfel de răspuns? Aveţi cumva vreun model?
Pe lângă faptul că termenul "condescendent" conf. DEX-ului are înţeles opus atunci când este folosit cu un sens peiorativ, chiar nu văd ce explicaţii şi îndrumări i-aş putea da eu acelui individ în răspunsul la petiţia pe care a trimis-o.

Link to comment
  • Member

Cred că ar trebui sa ii formulezi un răspuns de genul: Au fost verificate aspectele sesizate de dumneavoastră, luandu-se măsurile prevăzute de... și menționezi articolele pe care le-ai atașat.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Member

Un răspuns condescendent în astfel de cazuri ar suna cam așa "Aspectele sesizate au fost verificate și rămân în atenția Secției .... / Poliției Municipiului ....". Părerea mea.

  • Upvote 2
Link to comment
  • Member

Faptul ca trimiti raspuns condescendent treci la final in raportul cu rezultatul verificarilor. :) Raspunsul catre petent e foarte simplu: Aspectele sesizate raman in atentia organelor de politie. :) In situatia in care ai zis ca ai deja acte medicale si aspectele semnalate sunt false, ai putea clasa direct petitia in baza art 8 lit. c si vii si motivezi tot in raportul cu rezultatul verificarilor. 

Daca a mai depus sesizari similare, poti conexa petitia la cele anterioare ori chiar la vreo plangere penala daca s-a inregistrat si priveste aspecte similare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.