Jump to content
POLITISTI.ro

Acordarea de prioritate a pietonilor la trecererile marcate


SMEu

Recommended Posts

Se consideră cumva neacordare de prioritate dacă:

1.in timpul trecerii masinii peste trecerea de pietoni sunt deja pietoni angajati in traversare pe partea(stanga) inversa sensului de mers al masinii? 

2. Pe partea dreapta sunt pietoni care asteapta pe trotuar ca sa traverseze fara insa ca sa fie angajati in traversare.

Pun aceasta intrebare pt. ca oug-eurile se contrazic.

 

Mulțumesc

 

 

Edited by SMEu
gramatica, acordurile, timpul
Link to comment
  • 2 years later...

Din pacare in momentul de fata, in Romania, nu se mai pune accent pe conduita preventiva indiferent ca vorbim despre conducatori auto sau despre pietoni. Intrebarea mea este: Daca la trecerea de pietoni doua persoane dialogheaza si eu, ca si conducator auto, opresc in vederea acordarii de prioritate pietonilor respectivi si acestia nu se angajeaza in traversare si totusi raman pe trotuar in dreptul trecerii de pieteon. Dupa ce opresc autovehiculul si astept 5-10 secude si vad ca pietonii nu trec eu incep sa imi continui deplasarea si un echipaj de politie trece chiar atunci prin zona si vede doar faptul ca eu am pornit si interpreteaza ca si cum nu le-as fi acordat prioritate pietonilor, in aceasta situatie ce se poate intampla? Pietonilor care stau in dreptul trecerii de pietoni desi nu vor sa traversare nu pot fi sanctionati? Eu risc sa imi pierd permisul pentru ca pe ei i-au apucat povestile in dreptul trecerii de pieton, am fost de nenumarate ori pus in aceasta situatie si de fiecare data sunt putin impacientat ca ma gandesc ca daca trece un echipaj de politie imi pierd permisul. PS: o prietena chiar si-a pierdut permisul intr-o situatie asemanatoare, iar pietonii respectivi povesteau in continuare in dreptul trecerii de pietoni chiar si in momentul in care pritena mea a primis procesul verbal

Link to comment
  • 1 year later...

Buna seara, in cazul in care sunt 3 benzi pe sens, prima banda este blocata aproape pana la trecerea de pietoni(Gheorghe Sincai cu Constatin Radulescu-Motru) , eu ma deplasez pe banda 3, iar pe prima banda abia a apucat sa inceapa traversarea un pieton(care nu este observabil decat in apropierea trecerii,nu de la departare, banda 1 fiind blocata de masini) e ok sa se suspende permisul? nu exista nici o sanctiune mai mica care se poate acorda? distanta intre masina si pieton in momentul traversarii a fost de peste 5 metri, nici daca venea in fuga nu exista pericolul sa ajunga in fata masinii. Intreb pentru ca astazi mi s-a suspendat permisul din acest motiv si mi se pare exces de zel. Sunt masini parcate la mai putin de 25 metri de intersectie, acestea nu sunt observate de politisti ca ingradesc vizibilitatea, ca era o banda distanta intre mine si pieton nu a contat. 

WhatsApp Image 2022-01-18 at 14.58.01.jpeg

WhatsApp Image 2022-01-18 at 14.37.18.jpeg

Link to comment
  • Moderator

@MariusGT

Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
Art. 135
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații:
(...)
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Nu trebuie confundat sensul de mers cu banda de circulaţie.

Link to comment

Nu confund banda cu sensul , vreau sa inteleg cum e posibil sa se ia permisul pentru neacordarea de prioritate fata de un pieton aflat la 7 metri si abia angrenat in traversare nefiind observabil decat cand esti aproape de trecere. Politia nu ar trebui sa aiba in vedere si degajarea primei benzi pana la 25 metri de trecere? Inteleg abaterea si o penalitate in puncte dar nu inteleg pericolul posibil, pentru care se suspenda permisul? Trecerea pe rosu, linie dubla continua, neacordarea de prioritate fata de alti conducatori auto,etc sunt abateri care pot genera accidente si inteleg necesitatea suspendarii permisului. In cazul meu acel pieton nu s-a aflat nici o secunda in pericol, abia coborase de pe bordura pe prima banda.

In incheiere vreau sa spun ca am permis de 16 ani, 0 amenzi de circulatie, nu sunt un sofer neatent.

Link to comment
  • Moderator

Poliţistul aplică sancţiunea aşa cum este prevăzută de lege şi nu are dreptul să stabilească o altă sancţiune mai blândă. Din moment ce legistaţia rutieră prevede suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru această abatere, poliţistul care o constată este obligat să o aplice aşa cum e prevăzută în lege.
Dacă consideri că sancţiunea primită nu este justă, poţi formula o plângere contravenţională împotriva procesului verbal de constatare în termen de 15 zile la instanţa de judecată competentă.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.