Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Accident la depasirea unui vehicul ce vireaza stanga


Alin96b
Go to solution Solved by Marius,

Question

Bună ziua, vreau sa va cer părerea în legătură cu un incident rutier la care am luat parte în urmă cu cateva zile pentru a mă lămuri referitor la partea de vină a fiecăruia dintre soferii implicati. Circulam in spatele unui autoturism de aproximativ 10 minute, fara a-l putea depasi din cauza lipsei vizibilitatii. La un moment dat conducatorul auto din fata franeaza, aparent fara motiv, fara a semnaliza vreo intentie de a schimba directia de mers. In acel moment m-am asigurat fata-spate sa ma asigur ca nu circula masini pe contrasens, am semnalizat intentia de a depasi si m-am angajat in depasire. In acel moment doamna semnalizeaza brusc si concomitent incepe sa faca virajul la stanga pentru a intra pe o straduta laturalnica, atunci cand eu ma aflam deja cu aproape tot autoturismul pe contrasens, accelerand in vederea depasirii. Pentru a evita impactul cu masina care practic imi taia calea, am tras instinctiv stanga de volan si nu am mai reusit sa redresez masina, intrand in sant. Doresc sa stiu cui ii apartine vina in aceasta cauza? Eu sustin ca persoanei din autoturismul din fata, deoarece nu a semnalizat la timp si nu s-a asigurat in momentul virajului, cand eu eram deja cu aproape toata masina pe contrasens in vederea depasirii. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va doresc o zi buna!

 

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Moderator
 • Solution
Marius

Corect este aşa cum a spus poliţistul care s-a ocupat de cazul tău atunci când ai fost la poliţie, iar asta pentru că nu putem să stabilim noi aici, pe forum, vinovăţia pentru că nu avem toate datele necesare (spre exemplu avem doar relatare unuia dintre şoferi, care e o variantă subiectivă), motiv pentru care putem doar să-ţi oferim nişte păreri. Vinovăţia, repet, o poate stabili doar poliţistul care soluţionează un astfel de accident la serviciu. Altfel spus, eventualele opiniile prezentate pe acest website au un caracter general, pentru că e firesc să exprimăm doar opinii de principiu şi nu putem să "rezolvăm" cazuri individuale. Fiecare caz individual are particularităţile sale, care necesită o examinare minuţioasa a tuturor împrejurarilor şi al datelor existente, ce poate fi asigurată numai în cadrul oficial şi profesional (la serviciu), situaţie ce nu poate fi substitutită sub nicio formă de postările/răspunsurile publicate pe forum. Ai priceput?

Link to post
Share on other sites
 • 0
genessys30

Ai mers la poliție pentru soluționare? Ambii conducători auto, atât cel care depășește cât și cel care virează la stânga, au obligația să se asigure că prin manevra pe care o execută nu periclitează siguranța celorlalți participanți la trafic. Dacă în acea intersecție depășirea este permisă, vinovat se face cel care virează la stânga pentru neasigurare la schimbarea direcției de mers. 

 • Downvote 2
Link to post
Share on other sites
 • 0

Va multumesc foarte mult pentru clarificare. In acea intersectie drumul prezinta marcaj cu linie discontinua, fara alte reglementari, motiv pentru care m-am si angajat in depasire dupa ce m-am asigurat atat din fata cat si din spate si am semnalizat corespunzator. Am raportat evenimentul la politie dupa cateva ore si azi m-am prezentat impreuna cu cealalta parte pentru ca nu ne-am pus de acord asupra vinovatului. Doamna nu a recunoscut nimic la politie, a sustinut ca a semnalizat intentia din timp si ca nu s-a angajat in viraj ci a ramas pe axul drumului, iar domnul politist a spus ca in aceste cazuri nu se pot pronunta, pentru ca masina dansei nu prezenta avarii si ca va trebui fie sa suport cheltuielile de reparatie ale masinii mele fie sa accepte doamna o amiabila. Doresc sa va intreb, chiar nu conteaza daca in masina mea s-a aflat o persoana impartiala, o vecina,  pe care am luat-o intamplator in masina? In masina se mai afla si mama, inteleg ca fiind ruda declaratia ei poate fi irelevanta, dar o alta persoana nu poate avea rolul de martor? Mie asa mi s-a comunicat, ca martorul poate fi chemat doar in instanta si ca nu se poate face nimic altceva acum. Nu cred ca simplul fapt ca masina celeilalte parti implicate nu a fost avariata prin manevra de evitare pe care am facut-o e suficienta pentru a o absolvi de orice vina... Mi se pare deosebit de nedrept si as vrea sa stiu daca as mai putea face ceva in acest sens? Multumesc!

Pana la urma conducatorul celuilalt autoturism a acceptat amiabila, dar in continuare fara sa se considere vinovat, ca o concesie in favoarea mea. Probabil acum ma voi lovi de probleme cu asiguratorul, care sunt convins ca va evita in circumstantele date sa plateasca. Cred ca voi ajunge in final sa suport eu cheltuielile de reparatie...

Edited by Alin96b
Link to post
Share on other sites
 • 0

Din câte am înțeles, acolo este vorba de o intersecție nedirijată și în acest caz depășirea este interzisă.

Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006
pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice                                                                   Art. 120. – (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;

 • Downvote 1
Link to post
Share on other sites
 • 0

Multumesc pentru raspuns! Vreau sa va intreb, daca in acel punct se intersecteaza strada principala cu  un drum de "tara" (neasfaltat), pe carosabil marcajul este linie discontinua si nu exista alte indicatoare in zona, ramane valabila interdictia de a depasi? Daca nu cunosti drumul nici nu ai putea stii ca este o intersectie in acel punct, fiind greu vizibil mai ales vara (buruieni, iarba inalta, etc). Agentul de politie prezent la fata locului mi-a spus ca sunt permise atat depasirea cat si virajul la stanga. Cum este corect?

Edited by Alin96b
Link to post
Share on other sites
 • 0

Sigur ca da, va inteleg perfect, tocmai de aceea am facut toate demersurile oficiale necesare in urma accidentului. Ceea ce caut sunt strict opiniile dumneavoastra, nicidecum sa substitui demersurile oficiale cu acestea. Eu intrebam acum la modul general, daca intr-o intersectie cu un drum de tara, in care marcajul este reprezentat de linie intrerupta, inclusiv in zona intersectiei, este permisa sau nu depasirea, in lipsa oricarui alt indicator rutier in acea zona. Si cealalta intrebare pe care am formulat-o in penultimul comentariu, referitoare la modul in care un martor poate sau nu sa fie luat in calcul in situatia unui accident in care partile implicate nu convin cu privire la vinovatie. Sunt intrebari generale pe care le am, dar pe care le-am legat de ceea ce mi s-a intamplat.

Link to post
Share on other sites
 • 0
genessys30

Drumurile principale care se intersectează cu cele secundare sunt reglementate de Codul rutier. Este evident că în condițiile în care se intră într-o astfel de intersecție nu îți este interzisă depășirea dar ai obligația să te asiguri că manevra o poți efectua în siguranță. Depășirea este o manevră extrem de periculoasă care implică circulația pe sensul opus iar asta poate genera adevărate orori dacă cei care se angajează să execute aceste manevre nu le cântăresc bine și nu se asigură suficient de mult. 

Accidentele de circulație care au ca și cauză generatoare depășirea și neasigurarea la schimbare direcției de mers către stânga au particularitățile lor pentru că cei implicați vor fi mereu subiectivi și vor denatura realitatea. Mai exact fiecare va declara că s-a asigurat foarte bine dar celălalt a greșit pentru că nu a făcut-o suficient. Polițiștii nu fac altceva, în soluționarea acestora, decât să ia în considerare declarațiile celor implicați și prevederile Codului rutier.  

Link to post
Share on other sites
 • 0

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate:azi am avut parte de un mic accident unde nu au fost victime, eu eram in depasire pe un drum cu drept de depasire am executat manevra de depasire a primei masini si cand sa trec de celei de-a doua ma trezesc ca vireaza si intra in mine lovindu-mi roata din fata si ma scoate de pe carosabil, eu aveam semnalizarea pusa pe intreaga manevra de depasire, pe cand domnul care a intrat in mine sustine ca el semnalizase intentia de a face un viraj la stanga pe o straduta, eu i am zis domnului ca in momentul cand eu eram in depasire el nu avea pusa semnalizare, probabil a semnalizat in momentul in care a facut si manevra cum fac multi altii si fara sa se asigure. Si spune ca eu sunt de vine, dar eu stiu ca normal el trebuia sa se asigure inainte de a face manevra spre stanga si din spate, mentionez eu eram deja in momentul depasirii lui cand ma lovit. Va rog sa ma lamuriti ca deja sunt bulversata... Nu mai stiu ce sa cred. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • uniq
   By uniq
   De multe ori m-am aflat in aceasta situatie as dori sa cunosc opinia voastra in special a unui politist cine este vinovat 
    
  • dakes
   By dakes
   Buna ziua,
    
   Am si eu o nelamurire si consider ca doar cineva in aceeasi functie cu cel care m-a sanctionat ma poate lamuri.
   Aseara indreptandu-ma de la Timisoara catre Deva, in localitatea Faget cu 100m inainte de iesire am efectuat o depasire pe linie discontinua. Inaintea mea se afla un camion care depasea un tir, camionul apucand sa se incadreze pe banda de circulatie corespunzatoare iar eu, neavand loc sa ma incadrez pe banda corespunzatoare deoarece camionul si tirul se aflau la distanta mica unul de celalalt, neputand sa franez si sa incerc sa ma incadrez pe banda deoarece in spatele meu efectua manevra de depasire un alt conducator auto, am considerat ca depasirea primului camion este solutia cea mai sigura pentru toti participantii la trafic(am avut inclusiv vizibilitate din sens opus). Am efectuat si depasirea camionului (numar total de 2 vehicule depasite "camion si tir") doar ca banda continua deja incepuse in momentul in care ma aflam in dreptul camionului. Din din statia de carburant iesise un autovehicul de politie rutiera care a vazut manevrele pe linie discontinua si continua, m-au oprit si m-au sanctionat cu 360 lei amenda + 30 zile permisul suspendat.  
   I-am reprodus domnului agent exact ceea ce v-am detaliat mai sus, dar nu a inteles. Mi-a inmanat procesul verbal in care el, cu mana lui a scris la sectiunea alte mentiuni "Am depasit deoarece am constatat ca nu am loc sa intru pe banda". 
   Am semnat procesul verbal pentru a evita alte divergente, sau alte fapte nesavarsite si ma foarte grabea.
   Intrebarea mea este, daca voi face contestatie in instanta credeti ca am vreo sansa sa imi obtin permisul inapoi? 
   Ideea e ca am nevoie de el pentru locul de munca, altfel nu m-as fi stresat asa tare. Si pe langa toate acestea consider ca am fost neindreptatit.
   Multumesc anticipat.
    
   Edit :In procesul verbal la numarul autoturismului meu este trecut doar 57-XXX, fara sa fie scris judetul. Se poate considera nul?
  • SebastianPopovici
   By SebastianPopovici
   Buna ziua,
    Ma numesc Sebastian Popovici si doresc sa va relatez un accident . Acum 4 luni ma deplasam cu masina din Rammingen spre Langenau ( locuiesc in Germania) in fata mea mergea un tractor cu plug ,  cu aproximativ 30 km/ ora ,m-am uitat in mod expres  la tractor ( stiind ca multi vireaza la stanga) daca semnalizeaza pentru viraj la stanga, vazand ca nu semnalizeaza intentia de a vira ,  m-am asigurat ca din fata /spate nu vine nici o masina am semnalizat si am inceput depasirea ,la un moment tractorul a virat brusc la stanga fara sa se asigure doar ca in acel moment a semnalizat , fiind in stanga lui deja, am virat cat am putut si eu stanga pentru a evita plugul ca era exact in dreapta fiului meu ,el fiind pasagerul din dreapta. Am evitat cat s-a putut dar tot ne-am accidentat ! Eu si fiul meu am fost luati cu salvarea dusi la spital.. La locul accidentului a ramas doar Soferul tractorului . La spital a venit politia pentru declaratii , am declarat ce am mentionat mai sus. Masina a fost declarata doauna totala  Acum doresc sa va spun ca s-a ajuns la concluzia ca eu sunt vinovat 75 % ! .Exista un martor care declara ca a vazut tractorul  semnalizand din timp si sa incadrat corect, cea ce nu este adevarat !
   Mentionez ca a fost la mine acasa politia si m-a intrebat daca doresc sa primeasca amenda ! Am spus ca NU! Atunci domnul Politist a spus ca Soferul tractorului recunoaste ca a semnalizat tarziu si nu s-a asigurat!  A mai spus ca am si eu putina vina ca am fost acolo! ca nu trebuia sa depasesc! Dar nu am semn cu depasirea interzisa si nu este linie continua! 
    Dupa cum cunosc eu legile consider ca este absurd ! Doresc sa-mi spuneti dumneavoastra daca se poate asa ceva!? sau nu sunt aceleasi legi in toata Europa ! Eu cred ca daca nu esti Cetatean German nu ai dreptate ! Din conduita preventiva consider ca am si eu putina vina ! in procent de 10 % dar nu 75 % !
   Astept un raspuns ,
   Cu stima Sebastian Popovici
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.