Jump to content
POLITISTI.ro

Ciudățenie - sens giratoriu


VladSoare

Recommended Posts

Salut,

Am observat ceva ciudat într-un sens giratoriu. Am crezut la început că mi s-a părut, că mi-a scăpat mie ceva, dar ultima oară cînd am trecut pe-acolo m-am uitat foarte atent. Pentru brașoveni, este vorba de locul unde se întîlnește centura cu drumul cel nou care vine dinspre cartierul Noua pe sub calea ferată.

Vedere_de_ansamblu.jpg.b8020980e00d9ffe27213550dcce53c1.jpg

Detaliul despre care vorbesc se află în perimetrul marcat, pe care-l detaliez mai jos:

Detaliu_mic.jpg.74f3f5b589033db5b803d5eadf3b3e6f.jpg

Mașina B vine din sud, dinspre Săcele. Mașina A a venit dinspre Noua și se află acum în sensul giratoriu.
Mașina B întîlnește indicatorul de sens giratoriu, însoțit de Cedează trecerea. Pînă aici nimic ieșit din comun.
Dar acum vine ciudățenia. Mașina A întîlnește o linie continuă, care nu-i permite să intre brusc în centură. Ea este obligată să intre pe o mică bandă de accelerare (am desenat-o eu cam strîmb, dar înțelegeți ideea). În capătul acelei benzi de accelerare linia devine întreruptă, iar pe jos sînt marcaje de sfîrșit de bandă, urmate de un semn de Cedează trecerea (desenat cu vopsea, pe asfalt).
Deci pe de o parte mașina B e obligată prin indicatoare să cedeze trecerea vehiculelor aflate în sensul giratoriu, dar pe de altă parte vehiculele din sensul giratoriu sînt obligate prin marcaje să-i cedeze trecerea lui B.

Care-i ideea? E vreo logică aici care-mi scapă mie? :unsure:

Eu sînt adesea în postura lui B. În practică am învățat ca în trafic să nu mă bazez pe nimic, să nu iau nimic de bun. Așa că acolo încetinesc, iar dacă există vreo mașină A, atunci casc ochii cît cepele și aștept să văd dacă are cumva intenția să respecte marcajele sau nu. Presupunînd însă că pe mașina A ar durea-o-n cot de marcaje și ar țîșni brusc în fața lui B, direct peste linia continuă, atunci B ar fi vinovat de accident pentru că n-a respectat indicatorul? :unsure:

 

Link to comment

Are sigur semn de giratoriu, dar nu-mi amintesc exact dacă e ăsta albastru, sau e cel de presemnalizare, în triunghi roșu. Sigur e unul dintre ele. Cred că cel în triunghi. 
Și este semnul de "cedează trecerea", asta știu sigur.
Din păcate pe Google Maps nu se vede încă, pentru că-i construit destul de recent, cred că abia prin toamna trecută, și Street View a rămas în urmă.
La toate celelalte intrări arată normal, ca un giratoriu oarecare, și e marcat ca atare. Numai aici, unde centura e tangentă la rond, e altfel.

 

Link to comment
  • 2 months later...

Am trecut din nou pe acolo și m-am uitat mai bine. Pe partea pe unde vine B este într-adevăr semn de sens giratoriu. Chiar semnul adevărat, cel albastru, nu cel de presemnalizare. În desenul meu apare semnul roșu, de presemnalizare, pentru că l-am desenat din memorie, dar în realitate în acel loc este cel rotund, albastru. Deci e sens giratoriu, clar.

Între timp am mai descoperit o ciudățenie, tot în Brașov:


Temp_Bv.png.56af7b25d122756b63594b23be65f263.png

Două drumuri cu cîte o bandă pe sens se unesc într-unul cu două benzi. Mașina A vine pe drumul cu prioritate. Mașina B întîlnește semnul de "cedează trecerea". Ele sînt indicatoare adevărate, din tablă, montate pe stîlpi, chiar dacă n-am reușit eu să le desenez cum trebuie (adică "cedează" nu-i pictat pe asfalt, cum ar putea părea în desenul meu).
În momentul în care cele două drumuri se întîlnesc, pe jos este linie continuă. Aceasta mai continuă puțin, înainte de a deveni întreruptă.

Și atunci nu înțeleg care-i ideea. Care-i logica? Mașinile sînt obligate să intre fiecare pe banda ei. Nu se pune problema de vreo "prioritate" în acest moment. Dacă pe mașina A ar durea-o în cot de linia continuă și ar intra direct pe banda a doua, lovind-ul pe B, atunci cine ar fi vinovat de accident? Ar fi vina lui B pentru că n-a respectat indicatorul "cedează"? Dar în condiții normale el n-ar trebui să "cedeze" nimic nimănui, pentru că tocmai ăsta-i rostul acelei linii continue, nu? Ce-ar trebui să facă B? Să oprească pentru orice eventualitate, să se asigure că A n-are intenția de a încălca linia continuă, și abia apoi să meargă mai departe? :unsure:

Vă asigur că întreb cu toată seriozitatea, nu încerc să fac pe deșteptul punîndu-vă la încercare. Chiar vreau să înțeleg.

Edited by VladSoare
Link to comment
3 hours ago, VladSoare said:

Două drumuri cu cîte o bandă pe sens se unesc într-unul cu două benzi. Mașina A vine pe drumul cu prioritate. Mașina B întîlnește semnul de "cedează trecerea". Ele sînt indicatoare adevărate, din tablă, montate pe stîlpi, chiar dacă n-am reușit eu să le desenez cum trebuie (adică "cedează" nu-i pictat pe asfalt, cum ar putea părea în desenul meu).
În momentul în care cele două drumuri se întîlnesc, pe jos este linie continuă. Aceasta mai continuă puțin, înainte de a deveni întreruptă.

Și atunci nu înțeleg care-i ideea. Care-i logica? Mașinile sînt obligate să intre fiecare pe banda ei. Nu se pune problema de vreo "prioritate" în acest moment.

Si eu ma gandeam sa intreb chestia asta aici pe forum. Sunt multe locuri de tipul celui descris, combinatia asta de linie continua si indicator de cedeaza este o idiotenie. Ar fi complet aiurea ca in cazul in care masina A face stanga peste linia continua si o loveste pe B sa i se ia carnetul soferului masinii B, dar nu se stie :P.

  • Downvote 2
Link to comment
  • 3 weeks later...

Ți-ai răspuns singur la întrebare ! Ex e și intrarea pe Toamnei dinspre 15 Noiembrie.  Nu e normal să fie indicatoare când se întâlnesc doua drumuri? Nu puteau avea ambii prioritate!  La fel e și pe 13 Decembrie când vii dinspre Stadion , cei dinspre Dedeman au prioritate! 

Dacă cel de pe drumul cu prioritate încalcă marcajul primește doar amendă 870/435 lei parcă,  celalalt rămâne fără pc.

Link to comment

Sigur că nu pot avea ambele prioritate, dar pe de altă parte noțiunea de "prioritate" are sens doar cînd drumurile se intersectează într-un fel sau altul. Or în cazul nostru ele nu se intersectează. Ele doar se apropie, continuînd ulterior să meargă în paralel, independent unul de altul (lucru indicat de linia continuă de pe jos). Traiectoriile celor două mașini nu au voie să se intersecteze, ceea ce face conceptul de "prioritate" cam impropriu .

Dacă nu ar exista indicatoarele de prioritate, atunci cel care ar încălca linia continuă, indiferent care dintre ei ar fi acela, ar fi vinovat de accident. Mi s-ar părea cel mai corect. Pe cînd așa, cu indicatoare, mașinii A i se oferă practic un privilegiu a cărui justificare n-o înțeleg. În mod normal indicatoarele de prioritate spun: "cînd A și B se intersectează, A are dreptul să treacă primul". E simplu și clar. Dar aici ele spun: "A și B nu au voie sub nici o formă să se intersecteze, dar dacă totuși o fac ilegal, atunci considerăm în mod arbirtrar că B e mai vinovat decît A". :unsure:

Indicatoarele de prioritate ar avea sens în situația asta:

Temp_Bv.png.56af7b25d122756b63594b23be65f263.png.317fc86436ee0717ff7e4b6136a40e46.png

Așa da, așa ar fi totul clar, iar indicatorul de "cedează" ar avea sens. Ar fi chiar necesar.

Mă rog, din punct de vedere legal am înțeles cum stă treaba. B nu trebuie să se bazeze pe marcajele de pe jos, ci să încetinească preventiv și să caște bine ochii, să se asigure că A nu are cumva vreo intenție dubioasă (iar dacă are, să-l lase s-o aibă). Doar că mi se pare puțin ilogic și mă gîndeam că poate-mi scapă mie ceva. :unsure:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.