Jump to content
POLITISTI.ro

Grupări specializate în criminalitate informatică, destructurate


NewsBot

Recommended Posts

Grupări specializate în criminalitate informatică, destructurate

 

În cadrul unei acţiuni complexe cu forţe extinse, în colaborare cu autorităţile americane, ofiţerii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destrămat trei grupări infracţionale organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., efectuează, în această dimineaţă., 117 percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în vederea reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă.

În fapt, cei în cauză au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate, cu ramificaţii transfrontaliere, în perioada 2009-2011, obţinând beneficii materiale substanţiale în urma săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fraudă informatică şi fals informatic.

Astfel, membrii grupului sunt suspectaţi că au indus şi menţinut în eroare cumpărători online, în cadrul platformelor electronice comerciale ale unor site-uri de comerţ electronic, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate.

De asemenea, aceştia ar fi comunicat informaţii false victimelor, prin intermediul poştei electronice ori alt tip de comunicaţii (chat), cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata produsului, sau identitatea vânzătorului. Astfel, suspecţii au creat şi transmis victimelor informaţii şi facturi fictive, din care să rezulte realitatea tranzacţiilor fraudulos derulate.

Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA), cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului, şi mai apoi retransmise în România, prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop. 

Prejudiciul estimat până în prezent este de aproximativ 20 milioane USD, fiind identificate în acest sens peste 1.000 de victime, majoritatea cetăţeni americani. La sediul D.I.I.C.O.T. urmează a fi conduse aproximativ 90 de persoane faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, prev. şi ped. de art. 42 alin.1 şi 3, art. 44 alin. 2, art. 45, art. 46 alin. 2, art. 48, art. 49 din Legea nr.161/2003, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, prev. şi ped. de art. 7 din Legea nr. 39/2003 şi art. 215 alin. 1, 2 ,3 şi 5 C.p.

Pe perioada derulării investigaţilor, speciliştii în domeniul criminalităţii informatice din cadrul Poliţiei Române au fost sprijiniţi de către ofiţeri specializaţi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale şi D.G.I.P.I..

De asemenea, s-au derulat activităţi în colaborare cu autorităţile americane (FBI şi Secret Service) pentru identificarea victimelor - cetăţeni americani şi a membrilor grupării infracţionale care acţionau în SUA.

CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE - I.G.P.R.

Link to comment
  • 3 years later...

GRUPĂRI SPECIALIZATE ÎN INFRACŢIUNI DE CRIMINALITATE INFORMATICĂ ŞI SPĂLARE DE BANI, DESTRUCTURATE

 

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba au desfăşurat, în cursul acestei zile, o acţiune în scopul destructurării a trei grupări infracţionale transfrontaliere specializate în fraude informatice şi spălare de bani.

 

În urma a 20 de percheziţii desfăşurate în judeţele Sibiu, Vîlcea, Braşov şi în municipiul Bucureşti, 33 de persoane  au fost conduse la audieri.

 

La data de 19 martie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu au efectuat 20 de percheziţii domicilare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Sibiu, Vâlcea şi Braşov, pentru destructurarea a trei grupări infracţionale, specializate în infracţiuni informatice şi spălare de bani.

 

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat transfrontalier, care ar fi acţionat, atât pe raza judeţului Sibiu, cât şi pe teritoriul Marii Britanii, având ca principală preocupare infracţională intermedierea unor retrageri frauduloase de bani, susceptibili de a proveni din comiterea de fraude informatice, comise de membrii altor grupări infracţionale.

 

Astfel, sumele de bani obţinute din vânzări fictive de bunuri, prin intermediul internetului, ar fi fost transmise, prin sisteme de transfer rapid, iar ulterior  ar fi fost ridicate în numele destinatarului, de către persoane stabilite în Marea Britanie, ce ar fi fost racolate de membrii grupării infracţionale.

 

Prejudiciul cauzat prin comiterea de infracţiuni este estimat, până în prezent, la 850.000 de dolari, iar prin acest mod de operare ar fi fost prejudiciate peste 580 de persoane vătămate.

 

Totodată, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au documentat şi activitatea infracţională a altor două grupări, coordonate şi sprijinite de gruparea din Sibiu şi care ar fi acţionat pe raza municipiilor Braşov şi Râmnicu Vâlcea.

 

În fapt, membrii grupări infracţionale din Braşov, în perioada 2012 – 2014, ar fi prejudiciat mai multe persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice privind diverse bunuri ce erau postate fictiv spre vânzare pe site-uri de licitaţii online, în special din Federaţia Rusă, Uzbekistan, Turkmenistan, Ucraina, Kazahstan, în scopul  obţinerii de beneficii materiale ilicite.

 

În aceeaşi perioadă, membrii grupării infracţionale din Râmnicu Vâlcea sunt bănuiţi că ar fi comis, în acelaşi mod,  mai multe fraude informatice, prin intermediul unor site-uri de vânzări online, din Spania, Portugalia,  Brazilia, Mexic şi S.U.A..

 

La sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Sibiu au fost conduse 33 de persoane, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

 

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi de Serviciul Român de Informaţii.

 

Acţiunea a beneficiat şi de sprijinul luptătorilor serviciilor pentru acţiuni speciale din Sibiu, Alba, Vâlcea şi Braşov.

 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.