Jump to content
POLITISTI.ro

Permis de conducere provizoriu


Gratiela92
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna ziua , am nevoie de ajutorul Dvs , am o nelămurire . Locuiesc in Anglia și dețin un permis de conducere provizoriu . As dori sa știu dacă as putea sa conduc cu acesta in România ? 

Link to comment

Daca vei fi depistata conducand autovehicule pe teritoriul Romaniei, cu permisul de conducere provizoriu emis de autoritatile din Marea Britanie, o sa iti fie intocmit un dosar de cercetare penala. 

Link to comment
 • Marius changed the title to Permis de conducere provizoriu
 • 2 years later...

Buna Seara. 

Am si eu o nelămurire. Am un Permis Provizoriu de Anglia. M-ar interesa sa stiu daca pot conduce moped cu el de 125cc sau 150cc. Mentionez faptul ca permisul nu este singurul lucru care il am. Am facut scoala in Anglia de mopede si mi sa eliberat un Certificat cum ca am facut scoala la ei si am trecut. Pe certificat de asemenea scrie ( in Engleza ), ca am trecut scoala si ca am categoria A. Intrebarea mea este, : Pot conduce si in Romania mopede pana in 150cc ? Multumesc Anticipat. 

Link to comment
 • Moderator
 • Solution

Permisele provizorii ori temporare, sau orice alte certificate de acest fel eliberate în străinătate nu sunt recunoscute nici la nivel european şi nici internaţional. Din acest motiv, asemenea documente provizorii se eliberează cu o valabilitate restrânsă doar pentru teritoriul autorităţii emitente.
În cazul depistării unui conducător auto cu un asemenea permis pe teritoriul României se întocmeşte un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, faptă pentru care persoana respectivă riscă o pedeapsă cu închisoarea până la la 5 ani.

Link to comment
 • 2 months later...
 • 2 months later...
 • 3 months later...
 • 4 months later...

Buna as avea o întrebare,se poate preschimba un permis de UK learner driving licence adică de începător in Romania,cum se procedează cel mai bine,pentru a evita de dosar penal și etc

 • Downvote 1
Link to comment
 • Active member

Cel mai bine ar fi ca tu sa te asiguri ca ai dreptul deplin de a conduce autovehicule în România. 

Nu mai încercați cu șmecherii d-astea ieftine.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua,

Am schimbat de curand permisul meu de conducere romanesc cu unul elvetian in Zurich.
Se pare ca autoritatile Elvetiane mi-au emis un permis "de proba" cu valabilitate pana in decembrie 2023 (aici la examen par sa fie mai putine probe decat in Romania), data pana la care ar trebui sa fac un curs suplimentar, dupa care permisul permanent ar fi emis dupa decembrie 2023.

As dori sa stiu daca in Romania se poate conduce legal cu acest permis "de proba" primit in Elvetia.

Multumesc!

Link to comment
 • 1 year later...
 • Moderator

Infracţiunea de conducere a unui vehicul fără un permis de conducere valabil în România

"Potrivit legislației române, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care deține un permis de conducere provizoriu valabil, eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie ("Provisional Driving Licence"), constituie infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere în varianta atenuată, prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în situația în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România" – aceasta este concluzia la care au ajuns judecătorii instanței supreme, într-o decizie cu caracter obligatoriu.

Înalta curte a reținut, în Decizia nr. 78 din 28 noiembrie 2022:

"Rezolvarea chestiunii de drept presupune analiza celor două forme ale infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere, prevăzute de articolul 335 alin. (1) și (2) (modalitatea descrisă în teza ultimă) din Codul penal:

 • forma prevăzută de art. 335 alin. (1) din Codul penal care poate fi săvârșită de către o persoană care nu posedă permis de conducere;
 • forma atenuată a infracțiunii, prevăzută de art. 335 alin. (2) (modalitatea descrisă în teza ultimă) din Codul penal, care poate fi săvârșită doar de către o persoană care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.

În ceea ce privește subiectul infracțiunii, diferența dintre aceste două forme este dată de faptul că, în timp ce forma prevăzută de alineatul (1) este săvârșită de către persoana care nu posedă niciun fel de permis de conducere, forma atenuată se comite de către o persoană care are permis de conducere, însă nu are dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, deoarece nu îndeplinește condițiile reglementate de art. 83 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 actualizată.

Privitor la gravitatea faptei, există o diferență între o persoană care nu are calitățile necesare pentru a conduce un vehicul pe drumurile publice și o persoană care are dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice din Marea Britanie în baza unui permis de conducere provizoriu, chiar dacă acest drept este supus unor condiții, deoarece se presupune că deținătorul unui astfel de permis are cunoștințele de bază pentru a participa la traficul rutier în calitate de conducător auto.

Această deosebire se găsește concretizată în limitele speciale prevăzute de lege pentru forma atenuată a infracțiunii. Gradul concret de pericol social al unei fapte este proporțional cu sancțiunea, de gravitatea infracțiunii depinzând stabilirea felului și cuantumului pedepsei de către legiuitor.

În concluzie, se reține că persoana care deține un permis de conducere provizoriu valabil eliberat de autoritățile din Marea Britanie face parte din categoria persoanelor care nu au dreptul de a conduce autovehicule în România, iar conducerea pe drumurile publice de către o asemenea persoană a unui autovehicul realizează elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal."

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.