Jump to content
POLITISTI.ro

VINOVATUL in tamponarea usoara, cine este?


Sebao

Recommended Posts

Va salut cu respect.

In urma unei tamponari in care am fost implicat desi initial doamna pe care eu o consider vinovata, si-a recunoscut vina insa la venirea sotului ei la fata locului, acesta a insistat ca eu as fi vinovat, nu s-a mai putut incheia intelegerea amiabila si drept urmare am ajuns la concluzia ca trebuie mers la politie pentru a se face "dreptate".

Cum s-a intamplat: Eu conduceam masina din dreapta - Toyota. In spatele meu conducea o doamna un Opel Astra. Am semnalizat dreapta, am oprit pentru a parca pe partea dreapta unde exista o parcare amenajata perpendicular pe strada. Strada este una secundara si are aprox. 5m latime deci 2.5m o banda pe sens; locul este la aprox. 15m de la intrarea pe aceasta strada. 

Am oprit masina cu semnalizarea in functiune, a oprit si doamna. Vazand ca a oprit si ca din fata se apropia alta masina mi-am zis ca nu are cum sa ma depaseasca si deci am inceput sa dau usor cu spatele pentru a parca cu spatele in locul amenajat parcarii. Imediat doamna s-a apropiat in spatele meu astfel ca nu am mai putut continua si am oprit masina. Masina a ramas astfel in pozitie oblica pe strada cu coltul stanga fata usor iesit din axul drumului. M-am uitat la doamna, i-am facut semn ca n-am ce sa fac...unde sa ma duc? Vazand ca nu intelege incercam sa-i fac semn ori sa ma depaseasca ori sa dea un pic mai in spate. Doamna a pornit de pe loc si a incercat sa ma depaseasca insa in dreptul meu s-a intins sa-mi gesticuleze ceva, moment in care a tras de volan prea tare si m-a acrosat. Viteza a fost mica iar zona de contact pe masina ei a fost in jur de 30cm fix la mijlocul masinii ei, practic zgarieturile atingeau ambele usi pe o suprafata totala de aprox. 30cm.

Din pacate pentru mine, politistul care a constatat n-a avut o zi prea buna, era agitat si n-a avut rabdare sa evalueze corect situatia intamplata astfel ca a considerat ca de fapt eu as fi dat cu spatele si nu m-am asigurat ca sunt depasit si pentru ca mi-a iesit coltul masinii inafara benzii de circulatie, am acrosat eu Opelul ce ma depasea.

Bun, acum inteleg perfect ca exista si aceasta posibilitate teoretica numai ca am avut inspiratia sa fac poza imediat dupa accident. In poza se vede clar ca Opelul ce depasea nu este paralel cu axul drumului ci este intr-o pozitie usor oblica. Din pacate in poza nu se vad ca si rotile erau intoarse destul de mult spre axul drumului - asta si pentru ca din pe partea stanga a drumului era o masina parcata, zapada inghetata acoperea aprox. 50-70cm de la marginea drumului iar din fata se apropiau masini.

Problema este ca daca vrem sa inerpretam asa cum a interpretat domnul politist atunci conform traiectoriei pe care ar fi avut-o ambele masini daca erau in miscare amandoua, ar fi trebuit ca Opelul sa fie lovit incepand din partea din fata pana la mijloc ceea ce nu s-a intamplat. De aici si dovada ca ce am declarat eu si a recunoscut initial si doamna, este adevarat.

Gresesc eu ?

Astept cu interes parerile dvs. !

Multumesc

 

20170216_173416.jpg

Edited by Sebao
greseala de ortografie
Link to comment
  • Moderator

Nu putem să stabilim noi aici pe forum vinovăţia pentru că nu avem toate datele necesare, putem doar să-ţi oferim o părere generală. Vinovăţia o stabileşte colegul nostru, poliţistul care soluţionează lucrarea/plângerea respectivă. Cu alte cuvinte, opiniile prezentate pe acest website au un caracter general, pentru că exprimăm doar opinii de principiu şi nu putem să "rezolvăm" cazuri individuale. Fiecare caz individual are particularităţile sale, care necesită o examinare minuţioasa a tuturor împrejurarilor şi al datelor existente, ce poate fi asigurată numai în cadrul oficial şi profesional, ce nu poate fi substitutită sub nicio formă de postările/răspunsurile publicate pe forum.

Dar dacă vrei să ne dăm cu părerea, fotografia arată destul de clar că maşina ta se afla în momentul impactului cu partea din faţă pe sensul opus, că a depăşit axul drumului. Se vede foarte clar marcajul longitudinal pe sub maşina ta, iar din ce povesteşti, eu sunt de părere că poliţistul a soluţionat corect tamponarea. 
Ai dreptul să faci contestaţie în termen de 15 zile la judecătorie. Succes!

Link to comment

Multumesc pentru raspuns. Exact asta si doresc...sa ne dam cu parerea. Nu ma astept ca dintr-o discutie aici sa se rezolve intr-un fel ceva. Sunt curios de pareri. 

Referitor la "Se vede foarte clar marcajul longitudinal pe sub maşina ta" ce inseamna asta de fapt? Adica daca masina statea oblic, incalcand marcajul, dar statea, este vinovat soferul ei pentru ca o alta masina in miscare o acroseaza?? Care e logica? Care e legea care zice asa ceva? E doar o interpretare inteleg...dar bazata pe ce anume caci asta nu inteleg ?

Am zis de la inceput, sunt posibile doua variante...aparent! Insa la studierea fotografiei cu atentie se poate deduce clar ca daca am da inapoi sa zicem masinile pe trasa in care sunt inscrise, ar rezulta pagube, urme pe toata lungimea pana la jumate a masinii angajate in depasire. Unde anume gresesc?

Va multumesc!

Imi pare rau ca nu am fotografiat si din fata Opelului unde s-ar fi vazut clar pozitia rotilor caci a tras de volan fix cand a ajuns soferita in dreptul meu pentru a gesticula ceva...Dar chiar si-asa mi se pare evident, mie ca nu poti da masinile inapoi din pozitia in care s-au lovit, fara sa fie urme pe jumate din Opel...iar in realitate sunt doar vreo 30cm. 

Masina mea putea sa stea cu totul pe banda opusa...asta inseamna ca poti sa o spulberi? Statea...putea sa fie dintr-o multitudine de cauze...stricata, pana, motor oprit "mort", "pana prostului" etc.

Link to comment

 

Nu vreau sa acuz pe nimeni...inteleg stresul prin care trece un politist cand are de-a face cu tot felul de oameni. Inteleg cand rabdarea are o limita. Inteleg cand cineva greseste...e uman pana la urma. De-asta vreau sa cer pareri pro sau contra de la oameni avizati si care sa fie cat se poate de obiective si bazate pe argumente si legi binenteles.

Cu respect!

Link to comment

  Am reatasat poza in care am tras axele dupa care sunt asezate masinile fata de axul drumului. Daca presupui ca ambele masini erau in miscare ( ceea ce nu s-a intmplat) atunci masina din dreapta ar produce daune Opel-ului pe o suprafata mult mai mare decat 30cm, posibil pe aproape jumate din lungimea autoturismului. In felul asta cred ca e demonstrat adevarul. Intrebarea este, va fi oare luata in calcul aceasta calculatie?

 

Poza cu schita.jpg

Link to comment

Eu consider ca politistul a luat masura corecta in acest caz.

Articolul 54 din OUG 195/02

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

 

Link to comment

  Stiu si sunt de-acord cu Articolul 54 din OUG 195/02,  insa, repet, la momentul producerii tamponarii, masina mea era oprita.  Articolul nu mai are sens in acest caz. Articolul se refera la situatia in care eu as fi facut manevra in timp ce as fi fost depasit, ceea ce este fals. Pentru ca nu aveam loc sa fac manevra, semnalizata corespunzator, am oprit masina si am facut semn doamnei din spate ca n-am loc fiindca desi initial a oprit la distanta suficienta pentru mine pentru efectuarea manevrei, cand am inceput sa fac manevra, dansa s-a apropiat astfel ca n-am avut incotro decat sa opresc masina fiind blocat in aceasta pozitie. Siguranta celorlalti participanti la trafic nu s-ar fi pus in pericol daca masina din spate nu s-ar fi pornit de pe loc spre a face depasirea.  In ce articol scrie ca poti lovi o masina oprita, care perturba circulatia, indiferent de motiv?

Repet, masina mea statea cand a fost lovita. Manevra de depasire a fost riscanta, chiar daca permisa, pentru ca locul era stramt si vizibilitatea in fata redusa.

   Acum, facand o alta discutie, consider ca logic si de bun simt este ca atunci cand o masina urmeaza sa parcheze de pe sensul de mers catre partea dreapta a drumului, deci fara sa schimbe banda, aceaasta are prioritate. Cred ca se perturba circulatia mai mult daca masina care vrea sa parcheze sta pe loc pana se elibereaza traficul fiindca aceasta trebuie sa fie depasita pentru ca traficul sa continue. Apare deci o situatie care adauga un grad de risc si in aceeasi masura nu se poate spune ca traficul nu a fost deja "perturbat". Mai sigur si mai cu bun simt cred ca este sa lasi masina din fata ta sa parcheze asa cum se intampla in toate tarile civilizate unde nu te injura nimeni ca vrei sa parchezi. Pana la urma toti ne prcam masinile la un moment dat nu-i asa? Sa spui ca parchezi doar cand nu sunt masini din spate (pentru parcarea pe partea dreapta) este un non-sens zic eu. Indiferent cat de aglomerat e traficul, intr-o tara civilizata nu se supara nimeni ca vrei sa-ti parchezi masina.

 

Link to comment
  • 9 months later...

Buna ziua,

Am fost implicat intr-un accident auto in intersectia de la piata Chirigiu. As vrea sa aflu daca sunt vinovat sau nu.

Intersectie era aglomerata. Eu circuland de pe Str. Tudor Vladimirescu  drept inainte spre Str. Odoarei. Celalalt sofer venea de pe Cal Rahovei virand stanga tot pe Str. Odoarei. Odata ce s-a facut verde la semafor, m-am asigurat ca pe sensul meu de mers (inainte) era liber asa ca am plecat de la semafor. Dupa jumatatea intersectie, m-am lovit cu masina ce venea de pe Cal Rahovei intrucat el nu avea vizibilitate din cauza unui alt sofer ce facea stanga de pe Calea Rahovei spre Tudor Vladimirescu.

As vrea sa stiu daca aveam dreptate sa trec intersectia in conditia in care pe sensul meu de mers era liber.

Multumesc

Am pus si o mica poza de pe google maps cu un desen ca sa va faceti o idee.

Eu sunt verde, cel care m-a lovit este rosu iar cu galben masina din cauza careia cel care m-a lovit nu a vazut.

Capture.JPG

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.