Jump to content
POLITISTI.ro

Studiile si fisa postului


justanotherman
Go to solution Solved by Catalin,

Recommended Posts

Buna seara!

Am tot cautat pe internet, inclusiv pe acest forum si nu am gasit raspunsul inca asa ca apelez la dvs.

Exista undeva stiuplat faptul ca incadrarea in prima functie dupa absolvirea facultatii (facultate ce nu apartine MAI, insa scolarizeaza in beneficiul ministerului) se face conform studiilor si SPECIALZARII? 

PS: fisa postului desi contine sintagmele "studii tehnice, ingineresti, samd", activitatile cuprinse acolo sunt total pe langa specializare.

Va multumesc

Edited by justanotherman
Adaugare info
Link to comment
  • Member

Omul o fi terminat ATM ul sau Academia de la Sibiu pe "locuri pt nevoile MAI" pt functii tehnice de obicei si de regula repartizate pe la logistica, financiar.

Omul face altceva in afara de "inginerie", dar e prea secretos sa ne spuna povestea cap coada.

Cauta OMAI ul sau dispozitia IGPR de acum 3-4 ani prin care s-au scos locurile la concurs, dar slabe sanse sa schimbi ceva.

Link to comment

Nu e vorba de secret. Am absolvit Academia Navala - pt nevoile MAI, la vremea respectiva fiind pacaliti ca sunt locuri pt Garda de Coasta (ceea ce are si logica). Si m-am trezit la transporturi, cu 2-3 posturi navale insa 90% din activitate la TF. Nu are absolut nici macar cea mai mica legatura ceea ce am studiat cu ce implica functia. Insa eu cred ca nu e tocmai ok ce au facut in cazul asta, dar caut ceva cadru legislativ care sa contina niste norme referitoare la specializare, incadrare, etc.

Link to comment
  • Moderator

Fisa postului se intocmeste/actualizeaza de catre seful/structura ierarhic superioara, in anumite conditii; un coleg specializat in "Resurse Umane" ne poate spune mai exact cand si cum.

Probabil ca predecesorii tai au avut astfel de studii si doreau sa ramana la formatiunea "Transporturi", asa ca fisa postului a fost "personalizata" pentru ei...imi este greu sa cred ca trebuie sa ai studii tehnice ca sa investighezi fapte ilicite conexe sigurantei feroviare/maritime...

Ai incercat sa te muti la IGPF?

Link to comment

Academia Navala a mai avut studenti in trecut pregatiti in beneficiul MAI - IGPF, insa este prima data cand niste absolventi de Inginerie in Navigatie si Inginerie Electro-Mecanica sunt incadrati la Transporturi. Fisa postului contine cam 80-90% activitati de judiciar (combatere evaziune fiscala, furturi, fapte ilicite) si 2-3-5 chestii referitoare la transportul naval, dar tot pe combatere furt, contrabanda, etc. Am discutat cu superiorii din cadrul Directiei insa raspunsul a fost scurt si sec: "exista 2 nave in subordine deci avem nevoie de ingineri pentru asa ceva". Asa ca au refuzat sa imi aprobe o mutare.

Ca un detaliu, in vremea studentiei, o doamna comisar de pe la Resurse Umane, vreme de 3 ani, ne-a tot spus de Garda de Coasta. In anul 4, doamna respectiva a disparut. Aproape de absolvire am fost vizitati de o alta doamna tot de la MRU care ne-a dat vestea cu Transporturile. Cineva, candva, a gandit bine locurile astea. Pe parcurs probabil au plecat acei oameni si s-au trezit cu 2 studenti ce trebuiau incadrati undeva. 

Rezultatul final, am semnat demisia dupa doar 2 ani. Desi am absolvit liceul de politie, am muncit 4 ani in facultate imi indeplinesc acest vis, a fost un soc sa trag linie, sa renunt la toate cunostintele acumulate in facultate si sa o iau de la 0. Si nu s-a pus problema ca nu as face fata, ba dimpotriva am invatat si consider ca mi-am facut meseria cu simt de raspundere si demnitate. Insa a lasa tot ce am invatat deoparte,  mi s-a parut ca a fost o bataie de joc. Am ramas cu cateva zeci de mii de lei de platit (costuri scolarizare), asta fiind motivul pentru care caut un cadru legislativ. Nu cred ca este nici corect nici legal ceea ce s-a intamplat. Cu atat mai mult cat intr-un fel m-au impins sa plec si dupa atata munca ramai cu zeci de mii de lei de dat inapoi. oricand m-as intoarce sa imi fac meseria si sa imi folosesc cunostintele adunate in acei 4 ani...

Edited by justanotherman
Link to comment
  • Member

Nu-ti dai seama, dar noi ne cunoastem. :)

Parerea mea ca nu trebuia sa fi plecat din Politie. Acum e tardiva treaba si nu inteleg de ce nu ai participat la concursul de reincadrare pt ofiteri care s-a tinut chiar la Garda de Coasta. Poate n-ai stiut. Cea mai buna varianta era ca voi 2 sa faceti rapoarte dupa rapoarte pana la sfarsitul carierei de mutare chiar daca verbal va refuzau.Mai ales ca acum lg 360 permite mutarea intre arme. Sa zica nu din gura e usor, in raspuns scris e mai greu.

Edited by Ben
Link to comment

Din pacate pentru tine ai ales rau, demisia. Acum o sa dai niste bani. Si nu prea vad cum o sa te justifici in instanta. Tu ai ales sa pleci. Demisia este un act unilateral. Cine te-a sfatuit sa iti dai demisia nu prea a stiut cu ce se mananca. Daca tot ai facut liceul de politie trebuia sa stai si sa lupti nu sa pleci !

Link to comment

Ben, da-mi te rog un indiciu sa imi pot da seama si eu:). In legatura cu decizia de a semna demisia: au fost multe chestii in spatele ei, dar cel mai mult a cantarit bataia de joc la care am fost supusi la incadrare. Si ulterior, rigiditatea, nepasarea si prostia din sistem de care ne-am, sau ma rog, sa vorbesc in dreptul meu, m-am lovit. Dupa 8 ani de munca, am realizat ca e un sistem viciat, unde dinozaurii fac ce vor, iar tu, cel care nu are cunostine, ai sanse mici sa ai un parcurs pe care il doresti/meriti. Am avut raport de mutare in interes de serviciu care a reprezentat sansa vietii mele, una enorma chiar. Puterea a fost intr-un pix. Rezultatul e deja evident. 

Referitor la locurile de la Garda de Coasta, m-am gandit la ele chiar cu riscul de a plati banii aia insa au fost unele pe alte specializari gen informatica, financiar, etc.

Poate gresesc din start insa indiferent ca demisia e un act unilateral, tot as merge mai departe sa imi sustin cauza. Singura problema este ca fiind ordine si dispozitii interne, e dificil sa pun problema clar in fata unui avocat. Am incercat insa fara succes, motiv pentru care tot caut cadru legislativ.

Link to comment

Și cam ce crezi că ar rezolva un avocat, dacă tu ți-ai dat demisia? Trebuia să cauți acele ordine și dispoziții cât timp erai în activitate și să faci uz de ele. Chiar dacă faci rost de acele acte, tot o să plătești școlarizarea, pentru că ți-ai dat demisia. Să știi că în lunga mea carieră în poliție, am cunoscut mai mulți ingineri minieri, chimiști și alte specializări,care au fost încadrați din sursă externă și care nu și-au dat demisia, deși nici ei nu au desfășurat activități în specialitatea studiilor absolvite, unii dintre ei chiar ieșind la pensie din poliție. Crezi că dacă erai la Garda de Coastă nu ai fi desfășurat activități de judiciar? Colegii de la Garda de Coastă sunt tot polițiști, de frontieră, dar sunt polițiști.

Uite cam ce însamnă Garda de Coastă:

 Garda de Coasta, structura teritoriala a Politiei de Frontiera Române, asigura coordonarea, controlul si raspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate ale politiei de frontiera, cu privire la supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii si combaterii migratiei ilegale, a faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere, respectarii regimului juridic al frontierei de stat, al pasapoartelor si strainilor, respectarii ordinii si linistii publice în zona de competenta, în conditiile legii. 
Pentru îndeplinirea rolului de structura teritoriala a Politiei de Frontiera Române, Garda de Coasta are urmatoarele atributii principale:

a. În domeniul ordinii și siguranței publice:
b. În alte domenii de activitate:
c. În zona de competență pe apă, atribuțiile sunt urmatoarele:
d. În situații de criză și pe timpul instituirii stării de urgență și a stării de asediu: 

Dacă vei intra pe https://www.garda-de-coasta.ro/ vei găsi atribuțiile pentru fiecare domeniu. Sunt prea multe, nu are rost să le scriu, chiar dacă merge cu copy - paste.

Să nu crezi că dacă erai la Garda de Coastă te-ai fi ocupat doar de nave și nimic altceva.

 

 

Edited by iav
Link to comment

Nu am spus ca nu am vrut sa desfasor activitati de politie judiciara. Ci problema mea a fost ca nu faceam absolut deloc ceea ce invatasem in 4 ani de scoala. Pe cand, in cadrul Garzii de Coasta, exista destule activitati de politie judiciara dar si de marinarie (navigatie, in cazul meu). Totusi, hai sa nu izolam un exemplu si sa nu ducem in extrem ideea.

Iar referitor la colegi, a fost alegerea lor sa ramana sau nu.

Lor nu le-a spus nimeni: faceti facultatea asta de chimie, ca dupa veti fi politisti si veti folosi cunostintele de chimie plus judiciar.

Ei s-au incadrat pentru ca au vrut sa faca asta in ciuda studiilor. In schimb, eu am ales un domeniu pe care sa il studiez ca apoi sa folosesc cunostintele mele si dupa absolvire. Asta e marea diferenta.

Edited by justanotherman
Link to comment

Diferenta este ca ei au ramas si tu ti-ai dat demisia. Chiar nu intelegi ? Ai stat 8 anisori si brusc ti-a venit asta cu demisia. Iar acum cauti cadrul legislativ sa nu platesti niste bani. Iti spun eu, o sa ii platesti ! Sau poate esti norocos si castigi in instanta. Tu crezi ca cei care iti scriu aici nu s-au lovit de probleme prin ministerul nostru drag ? Pai daca plecam toti ce rezolvam ? Daca gandesti sa nu spui, daca spui sa nu scrii, daca scrii sa nu semnezi, daca ai semnat sa nu te miri ! Nu ti-a placut in Politia Romana si ti-ai dat demisia. Ai facut o alegere. De ce plangi acum ? 

  • Upvote 1
Link to comment

Eu doar am spus ca nu putem compara situatiile ca sunt diferite. E mai usor sa accepti poate ce se intampla cand ai ajuns acolo unde ai vrut tu, nu acolo unde nu trebuia. Si tocmai ca au fost 8 ani de munca, nu cateva sapt sau luni. 

Eu nu inteleg de ce trebuie sa aplicam aceasi masura in cazul tuturor. Unii accepta mai usor altii nu. Asta nu inseamna ca unii sunt mai prosti sau altii mai destepti.

Nu pot sa spun ca plang, de principiu am acceptat ideea ca voi da banii, iar atunci cand am plecat mi-am asumat riscul asta. 

Totusi, o mica speranta a ramas ca voi putea sa imi sustin cauza. Doar atat intreb despre cadrul legislativ. Ca altii au ramas, sau au indurat, e alta chestiune. 

Edited by justanotherman
Link to comment

Iti doresc sa castigi in instanta, nu ma incalzeste cu nimic ca o sa dai tu niste bani ! Nu ma ajuta cu nimic. Nu am sustinut si nu sutin demisiile din politie ale politistilor cu functii de executie. Cand vine vorba de sefi am un alt punct de vedere. Cateodata demisiile sefilor sunt necesare.

  • Upvote 1
Link to comment

Cadrul legialativ spune clar: Lgea nr.360/2002, art. 70. Poliţistul care a absolvit o instituţie de învăţământ a Ministerului de Interne şi căruia i-au încetat raporturile de serviciu în primii 10 ani de activitate din motive imputabile lui este obligat să restituie cheltuielile efectuate cu pregătirea sa, proporţional cu perioada rămasă până la 10 ani, potrivit angajamentului încheiat în acest sens. 

Să nu crezi că „ din motive imputabile lui ” este o portiță de scăpare pentru tine, deoarece demisia intră la acest capitol, iar faptul că ai absolvit Academia Navală, care este la Ministerul Apărării, nu te ajută cu nimic, pentru că ai fost pregătit pentru nevoile M.A.I. Trebuia să citești cu atenție când ai semnat contractul ( mai bine zis angajamentul), să vezi ce anume semnezi.

 

Link to comment

Nu m-a deranjat acest angajament, eu mi-am dorit sa ajung politist si nu ma gandeam vreodata la demisie. Dar cand am semnat acel angajament, asa cum am mai spus, ne promisesera locuri la Garda de Coasta. Am crezut ca tot ce am invatat eu de navigatie si echipamente navale, voi folosi mai departe, impreuna cu activitatile specifice meseriei. Insa cand m-am trezit in cu totul alta chestie s-a schimbat ecuatia. Nici macar pic de pregatire politieneasca nu s-au sinchist sa ne ofere. De ex eu nu pusesem mana pe o pereche de catuse pana cand mi-am luat echipamentul. Sa nu mai vorbim de PV-uri, CP, etc. 

Poate sunt sau au fost multi in situatia mea insa eu nu am putut accepta ideea ca meseria pe care o am, s-a dus pe apa sambatei. Mi se pare o bataie de joc ceea ce s-a intamplat, iar chiar daca mi-am asumat plata scolarizarii, asta nu inseamna ca nu pot incerca sa imi sustin si castig cauza.Asta e de fapt ideea centrala a intrebarilor mele.

Elvis, am inteles pct dvs de vedere. Si regret si eu situatia, mi-am dorit enorm sa fiu politist si am muncit destul sa indeplinesc visul asta prin liceu si Academie. Insa nu parcursul asta mi l-au oferit initial si nici eu nu mi l-am dorit pentru mine. De asta am renuntat in principiu. Consider ca mi-am facut in putini ani meseria cu demnitate si respect pentru valorile si principiile Politiei, dar mi-a fost dat viitorul peste cap prin ceea ce au decis niste "lideri". Si din pacate mai cunosc cazuri asemanatoare...

Link to comment

De fapt tu ai vrut să fii un fel de marinar în poliție, să porți uniforma de polițist, dar să fii doar marinar, fără să dai amenzi, fără să soluționezi dosare penale. Dacă doreai enorm să fii polițist, nu-ți dădeai demisia. Cum să vă pregătească pentru meseria de polițist în Academia Navală, când ei nu au cadre pregătite pentru așa ceva. Singurele discipline studiate în Academia navală, care au ceva tangență cu dreptul ar fi Legislatie comerciala și Drept maritim.

Link to comment

Facultatea de Marina Militara nu are decat un singur curs de Drept Maritim si altele de genul asta. In rest, nimic. Insa, promotiile precedente care au fost pregatite in beneficiul MAI si au fost incadrate la Garda de Coasta, au avut ore suplimentare specifice activitatii de dupa absolvire, predate de catre profesori din afara Academiei, mai exact din cadrul MAI. Nu si in cazul promotiei mele. Nu mi-a displacut sa invat partea de judiciar insa buba a fost ca nu faceam nimic din ce am invatat. Daca nu voiam sa fac dosare penale sau sa dau amenzi si voiam doar sa fiu un simplu marinar, faceam doar asta. Insa pe drum, s-a pierdut exact esentialul: pregatirea in navigatie, hidrografie si echipamente navale.

Daca mi-am dorit enorm, asta nu inseamna ca si accept situatia pe care eu am considerat-o bataie de joc. Faptul ca am vrut atat de mult sa devin politist este demonstrat de efortul depus in a urma cursurile Liceului de Politie si a continua cu o Academie Militara. Restul e alta situatie.

Edited by justanotherman
Link to comment

SI completez cu ceva referitor la meseria de politist si Academia Navala. Daca scoti locuri la concurs la Academia Navala, inseamna ca le scoti ca ai nevoie de oamenii aia si pregatirea lor in domeniul ala, ca daca aveai nevoie doar de politisti care sa intocmeasca dosare penale si sa dea amenzi, exista Academia de Politie pentru asta plus alte scoli. 

Nu ni se spunea ca vom fi ingineri in navigatie - eu si electromecanica - colegul meu, in cadrul Garzii de Coasta. La bordul navelor lor. Daca stiam de la bun inceput ce se va intampla si alegeam in continuare  drumul asta, atunci nu aveam dreptul sa comentez situatia. 

De aia exista si locuri pentru MAI la Academia Fortelor Aeriene spre ex, ca ministerul are nevoie si de alti specialisti in alte domenii pentru care nu exista posibilitate de a ii pregati in scolile MAI. Nu stiu cati de acolo sau dintre dvs. ar accepta asa usor ca s-au pregatit sa fie piloti, sa zicem, iar ei ajung incadrati la o structura ce are o activitate fara legatura cu studiile lor.

 

Edited by justanotherman
Link to comment

Cam așa stă treaba prin M.A.I. Se confirmă zicala cu „ afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Oricum nu o să ai câștig de cauză, întrucât ți-ai dat demisia și în acest caz ești obligat să plătești școlarizarea pentru cei doi ani pe care-i mai aveai din cei zece pentru care ai semnat angajamentul. Singura dată când cei care și-au dat demisia, a fost în 2011, când au fost reducerile de personal și atunci a fost dată o ordonanță în acest sens.

Link to comment

Și ca să nu-ți cheltui banii și timpul pe avocați, pe drumuri și prin sălile de judecată, ca în final să mai și plătești cheltuielie cu școlarizarea ta, am căutat pe net și am găsit modelul de angajament pe care l-ai semnat cu mânuța ta. Acesta sună cam așa:Clipboard01.jpg.45b1a0ea5f204dde18bf8e9e21414e1a.jpg

 

Link to comment

Multumesc mult pentru efort, eu insa caut daca exista si ceva de partea celalata. O legislatie care sa ii oblige intr-un fel sa aiba in vedere specilizarea in momentul in care te incadreaza. Desi imi e greu sa cred, totusi am zis sa incerc.

Link to comment
  • Moderator
  • Solution

Acest caz dovedeşte că această practică a transformării unei profesii într-o simplă titulatură este nedreaptă pentru toţi. Iar "deştepţii" ăia din minister ce au preluat modelul de la militari habar n-au pe ce lume trăiesc şi îşi bat joc atât de poliţiştii de carieră, cât şi de oamenii specializaţi în alte domenii, prin această aberaţie a "pregătirii pentru nevoile MAI". Păi de ce o trebui ca pilotul sau marinarul să primească şi statut de poliţist, numai minţile lor cu retard pot şti. Dacă ai nevoie de pilot sau de marinar, angajază-i frate, dar nu le da statut de poliţist, că nu le foloseşte la nimic, dacă ei doar pilotează. Au preluat ei aberaţiile din armată ... noaptea minţii. Angajază-i şi plăteşte-i cum se cuvine, dar nu le mai da statut de poliţist!

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.