Jump to content
POLITISTI.ro

Retinere certificat inmatriculare strain cauciucuri iarna


valyd11
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna ziua. Doresc sa va adresez cateva intrebari. Vreau sa vin in tara pentru 3 saptamani cu masina echipata cu cauciucuri de vara. Masina e inmatriculata pe numele meu, asigurare pe numele meu, permis strain, itp....etc = toate actele in regula intr-un cuvant. Nu sunt dispus sa investesc in cauciucuri intrucat voi avea lanturi de zapada pentru situatiile extreme ( de altfel in tarile ce le voi tranzita pana in Romania fie nu sunt obligatorii cauciucurile de iarna, fie legislatia permite doar dotarea cu lanturi). Acum vreau sa pun raul inainte si sa ma gandesc la speta in care imi va fi retinut certificatul de inmatriculare STRAIN pentru ca nu am avut cauciucuri de iarna. In legislatie spune ca certificatele de inmatriculare straine se trimit la IGPR dupa care autoritatilor emitente. Acum intrebarea este urmatoarea: daca a doua zi dupa retinerea certificatului de inmatriculare intru in posesia certificatului de grefa imi pot ridica de undeva certificatul de inmatriculare (intrucat sanctiunile se suspenda pe perioada procesului) ?

Multumesc anticipat pentru raspuns (ce sper ca va fi obiectiv)

  • Downvote 4
Link to comment
  • Moderator
  • Solution

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Repet, în România nu este permisă şi e sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnă. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Dacă nu poţi ori nu vrei să respecţi normele legale, te sfătuim să foloseşti alt mijloc de transport, eventual transportul public.

Pe acest forum se promovează respectarea prevederilor legale.

  • Upvote 4
Link to comment
  • Moderator

Sper ca în cazul în care te hotărăsti să uzezi de acest tupeu fantastic în a încălca legea cu bună stiintă, colegii nostri de la politia de frontieră să nu-ti permită intrarea cu masina în tară, deoarece este evident că nu are dreptul să circule pe drumurile publice din această tară. Există avion, tren, autocar cu care te poti deplasa respectând legea. Legea nu are un caracter facultativ, ea trebuie respectată. Nu poti echipa masina asa cum prevede legea ... folosesti alt mijloc de transport.

Link to comment

Tot in legislatie este prevazut ca masura  de sanctionare contraventionala cat si retinerea certificatului de inmatriculare sa se faca numai atunci cand drumul pe care circula autovehicului este acoperit cu gheata, zapada sau polei.

Autovehicul care nu este echipat cu anvelope de iarna si circula pe un drum public care nu este acoperit cu gheata, zapada sau polei, nu i se aplica nici o amenda si nici nu i se va retine certificatul de inmatriculare.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment

Daca tot vrei sa pui raul inainte, atunci gandeste-te ca poti sa fii implicat intr-un accident (vatamare corporala, sau chiar deces), inainte de a te intalni cu un echipaj de politie care sa iti retina certificatul de inmatriculare, pentru ca tu nu ai dorit sa investesti intr-un set de anvelope de iarna (fie ele si second hand). Iar prin faptul ca deja ai planificata si contestarea posibilei sanctiuni (pentru o fapta pe care o savarsesti cu intentie), consider (intr-un mod cat se poate de obiectiv) ca nu meriti sa primesti un raspuns la "nelamurirea" ta.

Numai bine.

  • Upvote 1
Link to comment

@valyd11: Ca idee, sanctiunea pentru fapta pe care ai vrut sa o savarsesti este amenda intre 250 si 555 euro si retinerea certificatului de inmatriculare. Tind sa cred ca vei iesi mai ieftin (daca le si montezi) ;)

Numai bine.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.