Jump to content
POLITISTI.ro

De la un încadrat pentru încadrați


AdrianAG

Recommended Posts

Scurta introducere: Câțiva dintre dumneavoastră dragi polițiști m-ați mai remarcat pe forum răspunzând, exprimadu-mi o opinie, la început de drum țin minte chiar că eram curios de câteva aspecte legate de cariera de polițist, am întrebat, unii mi-au răspuns politicos, alții ironic datorită vârstei mele la acea dată. Unii dintre dumneavoastră ați apreciat mesajele mele, unii nu, indiferent de circumstanțe trebuie să recunosc că datorită acestui forum și datorită unor polițiști extraordinari activi mereu și săritori am înțeles multe din problemele acestei instituții. Am plecat hotărât, după zile, săptămâni, luni de munca asiduă sa promovez examenul la SAPVLC. Chiar și după ce am picat examenul nu am cochetat o secundă cu ideea încadrării din sursă externă, de ce? Stiu ce înseamnă să muncești luni poate chiar ani sa promovezi un examen, ce nu stiu la propriu e cum să trăiești viața de "cazarmă". 

Scurt cuprins: Am crezut dintotdeauna că voi ajunge să devin un polițist, un om care sa apere legea, să fie acolo printre și pentru oameni. Nu m-a interesat locul de munca stabil, salariul, "beneficiile" sau alte motive pe care le invocă unii sau alții pe la TV la alegerea acestei cariere. Poate sună copilăresc sau imatur, dar am crezut mereu și încă cred in idealuri. 

Am ajuns sa mă înscriu la examenul de încadrări din dorinta de a deveni și de a urma această carieră, în ciuda faptului că zi și noapte gândul că nu voi mai putea urma vreodată școala la care am visat și în care am crezut. Suntem oameni, nu suntem roboti, ne naștem și murim cu dorințe, trăiri și aspirații.În final, după nopți în sala de lectură a căminului, între timp am ajuns la facultate, nu puteam sta acasă, după noi serii de antrenamente am promovat examenul. Încă tânjesc după SAPLVC, după ideea că aș fi putut fi un absolvent, nu unul care doar parcurge un program de pregătire inițială. 

Incheiere și scurt mesaj pentru colegii ÎNCADRAȚI: Singurii pe care ii pot numi colegi sunt doar cei care au susținut același examen că și mine, nu pot, moral vorbind să mă adresez unui absolvent de școală M.A.I. cu termenul de "coleg". Coleg de când? Și cum? Doar pentru că facem parte din aceeași instituție?! Nu! Oamenii aceștia, au stat ani prin școli, departe de ai lor, consolodandu-si caracterele, muncind din greu pentru a putea fi numiți pe drept POLIȚIȘTI. Mi-e jena și rușine mie de nerușinarea unora dintre voi, dragi colegi încadrați, atunci când vă exprimați niste idei demne de toată desconsideratia, aveți pretenții sa se comporte absolvenții de școli cu voi ca și când ați plecat din aceeași "gară" și nu ar fi asta problema cea mai mare, dar ați început să vă "luați filme", doar pentru că ați tencuit și înșurubat prin "Anglea" sau ați terminat facultăți de după "colțul blocului". Vedeti-va lungul nasului, plecați capul când vi se reproșează ceva, pentru că da, habar nu aveți ce înseamnă să fii polițist, pentru că DA, la finalul cursului de trei luni habar nu aveați să stați în formație de drepți in fata tribunei pe platou, pentru că DA, nu aveți nici minimum de respect și disciplină necesar unei bune conduite, pentru că DA, oooo mai aveți ani până când veți putea spune că cât de cât știți elemente de baza! Vrem nu vrem, da, avem o etichetă: ÎNCADRAT, acum depinde de voi daca vreți că această etichetă sa rămână la vedere sau sa nu fie observată prin felul in care vă veți comporta și vă veți face treaba fata de cetățeni, colegi și chiar fata de voi. Dacă ați venit doar pentru "parai", căldură, uniformă, să știți că puteți să vă înființați o banda reprezentativa "Iubitorii de uniforme, bani și statut".

La jurământul tinerilor elevi de la SAPLVC au fost câțiva care m-au recunoscut ca și fost candidat și la ieșire m-au salutat respectuos ca și când aș fi fost colegul lor, chiar daca picasem. Voi aveti aere, voi sunteti, voi la ședințe la ipj-uri manifestați o greață și o atitudine de care ti se face scârbă, efectiv. Veniți-va în fire, nu sunteți mai breji decât nimeni pe pământul ăsta că ați fentat sistemul. Puneți mâna și recuperați, pe cât posibil, ceea ce nu o să faceți în cele 3 luni, iar domnișoarele, alo, mai ușor, uniforma nu e pentru parada modei, alții au murit la datorie imbracati in ea, au căzut demni și cu cinste.

Domnilor polițiști, sper că și de-acum înainte să găsesc același spirit de buna voința și înțelegere din partea dumneavoastră, voi fi batjocorit, o merit, nu-mi rămâne decât să muncesc și să îmi dedic resursele mele aprofundării cunoștințelor în domeniu, parcurgerea cât mai multor programe de perfecționare, poate, poate voi putea fi numit coleg al vostru în câțiva ani. M-am lungit mai mult decât era cazul, eu va salut respectuos și va doresc un 2017 plin de împliniri și fericire, poate ceva schimbari pentru Politia Română.

LEX ET HONOR

Edited by IlieAdi
  • Upvote 7
Link to comment

IlieAdi esti colegul nostru, ai fost incadrat direct pentru ca ti-a permis sistemul. Nu esti tu vinovat. Daca ai parintii pe care ii ai nu esti vinovat, daca te-ai nascut in Romania nu esti tu vinovat, daca esti ungur nu esti tu vinovat, daca esti tigan nu esti tu vinovat. Vinovat esti atunci cand esti prost, infumurat si nu vrei sa inveti !

  • Upvote 5
Link to comment
On 1/8/2017 at 17:01, IlieAdi a scris:

voi fi batjocorit

Pe acest forum nimeni nu batjocorește. Toată lumea critică ( unii mai subtil, alții mai direct), dar critica îndreaptă.

Atât timp cât purtăm aceiași uniformă suntem cu toții colegi. Chestia cu „fumurile” ține de educația fiecăruia. Nu cred că atunci când un polițist solicită prin stația radio ajutor, va fi întrebat dacă este din sursă externă sau are o școală de poliție și în funcție de răspuns, să i se acorde sau nu ajutorul.

Felicitări pentru faptul că ai reușit la concursul pentru încadrarea din sursă externă.

Link to comment

IlieAdi, desi imi este greu sa o spun, esti coleg cu noi, esti politist! Nu este vina ta ca ai ajuns sa fii politist pe alta cale decat cea urmata de marea majoritate a politistilor. De vina sunt "specialistii" din MAI si IGPR care nu au avut niciodata o politica de cadre adaptata la conditiile si la nevoile din teritoriu. Acestia nu au fost in masura sa anticipeze plecarile naturale din Politia Romana si sa suplimenteze astfel numarul de locuri din institutiile de invatamant pentru formarea politistilor. In plus, au avut "complici" pe liderii de federatii de sindicale ale politistilor, dar si pe unii politisti care au sustinut sus si tare incadrarile directe, dar si transferurile de la alte "arme". Pe principiul: ne multumim cu orice, numai sa iasa la numar! Un politist se formeaza in ani de zile, iar baza de plecare o reprezinta scolile de politie sau Facultatea de politie. Un elev, in scoala de politie, parcurge, din cate stiu, 14 module de pregatire, in schimb, un incadrat direct parcurge, in trei luni de zile, doar 4 module de pregatire! Este o diferenta foarte mare care nu se recupereaza, de obicei, deloc. Incadrarile directe nu aduc niciun beneficiu activitatii Politiei Romane.
Referitor la atitudine unor incadrati direct, ar fi foarte multe de spus, dar nu este cazul aici si acum.
Incadrarile directe si transferurile de la alte "arme" in cadrul Politiei Romane trebuie sa inceteze!

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.