Jump to content
POLITISTI.ro

Declarare / anunţare la poliţie accident uşor

Saprro
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

On 15.12.2016 at 12:31, Marius a scris:

În cazul accidentelor de circulaţie soldate doar cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi (ambii) au obligaţia legală de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie cu o singură excepţie, în situaţia când se încheie constatare amiabila de accident.

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

În concluzie, dacă nu se încheie constatarea amiabila de accident la faţa locului (ori imediat după, dar nu mai târziu de termenul legal), ambii conducători auto au obligaţia să meargă la unitatea de poliţie rutieră competentă şi să anunţe evenimentul. Doar în acest fel se poate evita sancţiunea mai sus amintită, dacă nu se încheie constatarea amiabilă.

Eu nu prea reușesc sa găsesc o interpretare acceptabila acestei dispoziții.
Dacă eu îmi las mașina in parcare, nu ies o săptămâna din casa (cursuri online și nu ies din casa ca nu am nevoie, carantina, izolare- ex relevante pentru perioada recenta… sau sunt plecată din țara in perioada respectiva) și când o fac, o găsesc lovită, găsesc martori și filmare de la camere de supraveghere, ma pot duce la poliție sa depun plângere? Sau risc sa fiu sancționată? Chiar ma interesează răspunsul pt ca ma aflu intr-o situație similară.
Dacă e cea de a doua varianta, as îndrăzni sa întreb care e rațiunea textului. Pana la urma, exista situații in care nu coboară nimeni in fiecare zi sa și verifice mașina, deși poate astea sunt “diligențele unui bun proprietar”, exista imposibilități concrete de a o face, asta nu înseamnă ca nu mi mai pot exercita dreptul de a depune plângere si de a îmi fi reparat prejudiciul.

• 1 month later...

am avut o usoara tamponare cu o masina, am tot discutat cum sa procedam, iar in final a ramas ca facem amiabila, dupa care respectiva persoana s-a prezentat la politie si a declarat accidentul, doar ca persoana a declarat fals ora la care s-a produs accidentul tocmai pentru ca el sa se incadreze in cele 24 de ore si eu nu, dat fiind faptul acesta mi s-a retinut permisul, se mai poate face ceva, nu este normal ca acesta sa declare fals, fiind si vinovat de accident .

• Active member

Nu se mai poate face nimic 

Asa va trebuie ca aveți în cap numai găinării, majoritatea !

Dacă știi ca ai fost implicat în accident și v-ati înțeles ce "la final a ramas sa...."  ? Ce înseamnă aia? Rezolva pe loc, ca durează 10-15 minute sau mergi la politie ... 

• Moderator
în urmă cu 13 ore, danielarzi a scris:

se mai poate face ceva, nu este normal ca acesta sa declare fals, fiind si vinovat de accident

Dacă ai cum şi cu ce să probezi (fotografii făcute la locul, data şi ora evenimentului rutier, convorbiri telefonice în registrul de apeluri, eventual imagini de la camerele de supraveghere, etc.) poţi formula contestaţie în 15 zile împotriva procesului verbal de contravenţie la instanţa de judecată şi eventual poţi depune inclusiv o plângere penală dacă consideri că a fost comisă o faptă penală.

• 4 months later...

Salutare, 

Pe data de 16 Aprilie am avut o tamponare usoara in parcare, in care eu am fost pagubitul. Cel care m-a lovit nu a vrut sa recunoasca avaria, am fost la politie, am declarat accidentul. 

Mi s-a zis ca soferul va avea 30 de zile la dispozitie sa se prezinte la sectie pentru a rezolva situatia. Au trecut 30 zile, am inceput sa sun la sectie, niciodata nu il gaseam la birou pe responsabilul dosarului meu. Am mai sunat timp de doua saptamani, niciun rezultat. La aproape 2 luni de la incident (timp in care eu am ramas cu avaria la masina), m-am decis sa merg la sectia in cauza (imi era greu sa ajung, se afla la aprox 25km de domiciliul meu) ca sa aflu de la un coleg al politistului responsabil ca trebuie sa astept ca acesta sa ajunga, insa stie si el de cazul meu si... imi transmite ca vinovatul e plecat din tara si se intoarce IN LUNA AUGUST. 

Oricat de rabdator as fi, mi se pare absolut inacceptabil ca sa aflu informatia asta abia dupa ce am "mers peste ei" la sectie, mai ales ca de fiecare data cand am sunat, mi s-a spus ca voi primi un telefon cand dl politist se intoarce in sectie. In plus, am aflat ca informatia cum ca vinovatul e plecat din tara nu poate fi verificata de catre ei, si eu pot doar sa astept ca domnul respectiv sa vina cand i se va face chef.

Pentru ce mai este termenul de 30 de zile, daca nici politia nu are autoritatea sa rezolve situatia daca s-a depasit acest termen? Ce pot face ca sa ma asigur ca macar in AUGUST, la 4 luni de la incident, o sa fiu si eu despagubit pentru accident ?

• 4 months later...

Salutare am si eu un caz, Accident cu 3 masini implicate, Stationam la zebra cu inca 5 masini in fata mea si cel din spatele meu la fel, cand deodata la 40 de secunde de la stationare a venit un Renault Fluence in viteza si l-a zburat pe cel din spatele meu in mine. Cel din spate avea bara si capota indoita iar cel care ne-a lovit nu avea nimic indoit, i se zbatea oleaca farul. Ideea este ca am fost la Accidente usoare pe splaiul unirii, si Politistul a zis ca nu ne crede si investigheaza cazul si nu voia sa ne dea dovada pentru asigurator, voiam sa stiu cat dureaza o astfel de investigatie ? nu scrie nimic pe nicaieri, accidentul este unul simplu si banal cu vinovatul care recunoaste toata fapta. Au trecut 2 saptamani si nu avem nici un raspuns de la politie. Ce este de facut in cazul asta ?

Numai polițistul respectiv poate să ofere un răspuns la întrebarea ta. În mod normal, verificările durează aprox. 30 zile, dacă nu se așteaptă răspunsuri de la alte instituții ori pers. juridice.

• 3 months later...

Bună ziua, am atins în parcare, dând cu spatele, foarte ușor o dubita. Cunosc faptul ca trebuie lăsat un număr în geam în caz de amiabila sau în 24 de ore la politie însă este vorba de un caz mai special și nu știu care ar fi rezolvarea. Dubita în cauza are o zgârietura ușoară, însă este masina abandonata. Am verificat dacă are RCA valabil iar de cel puțin 5 ani nu are. Dubita o vad în parcare, în același loc, de 2 ani. Ce ar fi de făcut în acest caz? 

Va mulțumesc anticipat!

• Moderator

@Andrei0088,

În cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale / avarii auto (tamponări) conducătorii auto implicaţi au obligaţia legală de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la poliţie cu o singură excepţie, în situaţia când se încheie constatare amiabila de accident.

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă și reținerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce.

• 3 months later...
Posted (edited)
On 12/15/2016 at 12:31 PM, Marius said:

În cazul accidentelor de circulaţie soldate doar cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi (ambii) au obligaţia legală de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie cu o singură excepţie, în situaţia când se încheie constatare amiabila de accident.

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

În concluzie, dacă nu se încheie constatarea amiabila de accident la faţa locului (ori imediat după, dar nu mai târziu de termenul legal), ambii conducători auto au obligaţia să meargă la unitatea de poliţie rutieră competentă şi să anunţe evenimentul. Doar în acest fel se poate evita sancţiunea mai sus amintită, dacă nu se încheie constatarea amiabilă.

Buna seara,

Se aplica aceeași lege în cazul în care mașina mea a fost parcata și a fost atât de puțin zgariata incat nu am observat doar după ce am spalat-o? Nu am habar cand s-a intamplat doar ceea ce bănuiesc. Dețin full Casco deci nu încerc sa scap de costurile reparațiilor.   Am atașat o fotografie, din păcate masina este prafuita din nou, se poate observa urma. Se poate numi aceasta intamplare accident?

Cu respect,

Marius C

20230518_214651_15.jpg

Edited by CarpathianHermit
Am uitat sa atasez fotografia!
  • Moderator

Legea nu se aplică selectiv, se aplică de la intrarea ei în vigoare şi până în momentul ieșiri din vigoare tuturor situațiilor incidente. 

1 hour ago, Marius said:

Legea nu se aplică selectiv, se aplică de la intrarea ei în vigoare şi până în momentul ieșiri din vigoare tuturor situațiilor incidente. 

Nu este vorba de selecție! Acesta nu mi se pare ca se poate numi "accident". Eu cred că legile românești au nevoie de mai multe îmbunătățiri ca sa implice și aceste "selecții"!!! Ce se intampla în cazul în care nu vrem sa ne supunem unor legi pe care le credem injuste și nelalocul lor?(prin contestatie, am înțeles că sistemul este făcut în așa fel incat ar dura mai mult sa contesti... frumos mod de apărare cand incalci regulile!!!)   
Am observat că abuzul în serviciu este predominant în România! Legile sunt vage si fiecare interpretează în felul lui! Suntem obligați sa ne supunem chiar dacă avem abilitatea sa vedem legi stupide si fără sens? cum ar fi acest caz care nu se poate numi accident? adică de unde știi ca zgarietura este făcută de o minge de ping pong sau alte obiecte? De ce credeți ca trebuie sa fim sancționați cu suspendarea dreptului de a conduce pentru ceva așa minor? de ce trebuie sa pedepsiti o fapta fara intentie? Nu ne supunem, ce se intampla, ne amenințați cu regimul penitenciar??? Pentru niște legi votate de niste hoti peste noapte si care se schimbă de la zi la zi?   

• Downvote 1
  • Moderator

@CarpathianHermit,  iroseşti timpul aici cu astfel de povesti specifice "suveranilor - fiinţe vii" şi te asigur că nici nu impresionezi pe nimeni.

PS: Nu mai cita postarea anterioară! Citarea are sens doar dacă respectiva postare nu este chiar ultima, în caz contrar acesta se repetă în mod inutil. Te rog să citeşti și să respecţi Regulamentul. Mulțumesc.

• 1 month later...

Buna ziua. 

La o oprire de semafor, l-am atins pe cel din fata mea. A fost f usor incat eu nu am realizat contactul, dar cel din fata a verificat. Eu nu am vreo urma si nici el nu cred ca are vreuna din cauza acestui incident( parea ca are niste zgarieturi mai vechi pe bara, im special pe colt unde chiar nu fusese vreun contact). Recunoscand ca am gresit, i-am dat sa fotografieze buletinul si talonul pt amiabila insa nu am gasit asigurarea printata, i-am spus ca o am pe telefon si sa astepte, dar a zis ca m-a prins fara asigurare si ca mergem la politie. A fost foarte ironic, spre agresiv tot timpul. A plecat in tromba, abia am apucat sa ii fotografiez numarul de la masina, nu am facut schimb de numere de telefon. Am fost la politie sa declar incidentul, asteptandu-ma ca si el sa o fi facut, am declarat ca am fost implicat intr-un incident in care am atins o masina in spate si ca eu nu am avarii. El nu venise. Inteleg ca riscul este ca el sa ramana fara carnet dc nu declara in 24 ore (inca nu s-a scurs timpul), insa scriptic vorbind, dc nici el nu a suferit vreo dauna, nu cred ca ne incadram la definitia de accident usor intrucat niciunul dintre noi nu a suferit vreo avarie. Se poate cumva evita cumva aceasta penalizare?

Desi comportamentul lui a fost urat, mi se pare deplasat ca el, care nu a avut vreo vina alta decat comportamentul, sa fie sanctionat atat de dur daca a realizat intre timp ca nu avea nicio paguba si s-a hotarat sa nu declare nimic.

El va fi macar instiintat de catre politie ca se expune unui risc inainte sa treaca cele 24 ore? 

Acum cateva saptamani am fost la randul meu busit usor de cineva din spate, si-a cerut scuze, iar cum nu aveam vreo paguba, i-am spus sa nu-si faca griji. Nu m-as fi gandit atunci ca ma expun vreunui astfel de risc, faptul ca nu declar desi nu am nicio avarie si nici nu am provocat incidentul.

Multumesc