Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0
Saprro

Declarare accident usor

Question

Saprro

Salut,

Am nevoie de ajutorul vostru in urmatoarea speta. Astazi de dimineata la semafor am tamponat usor masina din fata mea (eram pe loc, am luat piciorul de pe frana si am alunecat spre el). Am facut ambii stanga, masina a trecut mai repede la semafor si s-a oprit pe dreapta. Cat am acordat prioritate pietonilor (se facuse verde) omul s-a dat jos din masina si a constatat ca nu a are urme pe bara din spate. Am oprit in fata lui (imi place sa fiu de bun simt si sa respect legea), am coborat si am am discutat cu el (intrase deja in masina). Mi-am cerut scuze pentru neatentie si l-am intrebat daca totul este in regula. Mi-as raspuns ca da si a plecat.

Intrebarea mea este : ma duc sa declar ce s-a intamplat?!Din discutiile de pe forum nu imi este clar ce se intampla daca totusi persoana respectiva se razgandeste (desi nu sunt urme nici pe masina lui nici pe a mea) si se duce sa declare in 24h accidentul. Inteleg ca poti fi rau intentionat (desi nu parea genul).

Daca totusi se duce sa il declare astazi si eu nu ma duc, mi se suspenda permisul pana incepe cercetarea? Imi este foarte neclara situatia si din pacate cunosc numai intamplari nefericite (soferi care nu au avut vreo problema si totusi au declarat la politie accidentul).

De mentionat ca nu am retinut numarul masinii (e prima si sper ultima tamponare usoara).

Va multumesc pentru un eventual raspuns!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Marius

În cazul accidentelor de circulaţie soldate doar cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi (ambii) au obligaţia legală de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie cu o singură excepţie, în situaţia când se încheie constatare amiabila de accident.

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

În concluzie, dacă nu se încheie constatarea amiabila de accident la faţa locului (ori imediat după, dar nu mai târziu de termenul legal), ambii conducători auto au obligaţia să meargă la unitatea de poliţie rutieră competentă şi să anunţe evenimentul. Doar în acest fel se poate evita sancţiunea mai sus amintită, dacă nu se încheie constatarea amiabilă.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Ionutsibiu90

Am avut o usoara tamponare cu o masina (i-am spart un stop) in timp ce ieseam din parcare. Fiindca nu era nimeni acolo am plecat si am anuntat tamponarea la politie. Ei m-au incaltat cu 3 puncte si 290 lei amenda ( 580 lei daca depasesc 48 ore) . E normal sa primesc amenda pentru o tamponare declarata ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
iav

Din moment ce „te - au încălțat”, cum zici tu, înseamnă că este perfect normal. Dacă rămâneai la fața locului, luai legătura cu proprietarul mașinii avariate și te înțelegeai cu acesta pe cale amiabilă nu mai plăteai nimic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
cipsua

Salut!
- Pe data de 1 ian, am intrat in spatele unui Golf. Vina imi apartine suta la suta.
- Am coborat, am evaluat daunele lui si ale mele. Nimic iesit din comun.
- Nu a fost scandal, mi-am recunoscut vina.
- M-am oferit sa facem amiabila, insa, initial, soferul pagubit nu a acceptat zicand ca nu poate sa isi repare masina pe RCA din nu stiu ce motive, si ca... vrea bani (pe loc, sute de lei a calculat el...)
- Am zis ca putem sa facem amiabila, ca nu sunt de acord cu banii.
- I-am facut poze la masina lui si a mea, la locul accidentului, la asigurarea mea, la permis, la tot. Sa fiu fair.
- Pana la urma a zis ca facem amiabila, si fiind noaptea de revelion, ne-am luat nr de telefon, urmand sa ne vedem in urmatoarea zi sa completam formularele de amiabila.
- El nu a mai sunat, au trecut zilele. Eu la fel, nu am mai sunat.
- Pana cand ma trezesc zilele trecute cu o citatie sa ma prezint la Udriste.
- Acolo banuiesc ce o sa se intample: permis suspendat mie 30 de zile, si amenda 4-5 puncte.
- Nu ma deranjeaza amenda, am gresit. Insa eu cu el m-am inteles sa facem amiabila si el s-a dus pe la spatele meu la politie, mi-a facut plangere, tot tacamul.
- Cele 24 de ore au trecut, pt ca am asteptat sa facem amiabila a 2a zi.

Intrebare / Nelamurire:
Ce e de facut in cazul asta sa nu mi se suspende permisul?
(eu avand intentia de a face a 2a zi amiabila, cum ne-am inteles, asa trecand cele 24 de ore...)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
pashaman

Nu ai ce face, intentia nu se rasplateste. In minutul 59 dupa cea de-a 23-a ora de la incident trebuia sa te prezinti la politie pentru a declara accidentul.

Amiabila se face de obicei pe loc sau imediat dupa, de aia se cheama ”amiabila”, cand apar situatii ca: sa ma consult cu sotia/sotul, ne gasim mai tarziu in cutare loc ori alte scuze de a amana incheierea amiabilei, se termina de obicei cu situatia descrisa de tine.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Cristi

Cand ai vazut ca ala nu se prezinta intr-un termen rezonabil, trebuia sa mergi la Politie si sa declari accidentul. Atunci, el ramanea fara permis, iar tu iti vedeai de treaba. Simpla problema. Dupa cum spune colegul meu mai sus, drumul spre iad e pavat cu bune intentii..if you know what I mean.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
popo

Am gasit in parcare , o mica zgiretura cu tabla un pic adincita , pe usa .  Probabil de la cineva care  a deschis usa si ma atins . nu stiu prea bine cind s-a intimplat . care este procedura actuala , deoarece am constatat ca serviciu tamponari nu prea mai exista .Am 10 zile de cind nu am mers cu masina .

 Ce trebuie sa fac concret ca sa obtin autorizatia de reparatie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Pentru soluţionarea accidentelor rutiere, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale, trebuie să vă prezentaţi în 24 de ore în vederea întocmirii documentelor de constatare şi a eliberării autorizaţiilor de reparaţie la sediile BIROURILOR CERCETĂRI ACCIDENTE CU AVARII din cadrul Brigăzii Rutiere București, respectiv Serviciilor Rutiere din cadul fiecărui Inspectorat de poliție județean, după caz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
razzvann

Buna seara in data de 28 noiembrie din cauza inghetului masina a intrat in derapaje am lovit o mașină parcata in urma derapajului proprietarul masini nu era acasa el având locuința la un bloc rezidential am lăsat nr de telef paznicilor de la acel bloc nu ma sunat nimeni pana in data de 11 decembrie cand am fost contactat de către proprietar i-am spus cum sa intamplat el mi-a sus ca este plecat din tara si se intoarce acasa in februarie 2019 eu pe 9 decembrie am plecat din tara si nu stiu cand ma întorc acasă as dori sa stiu ce e de facut in acest caz? Ce imi poate face sau ce as putea păți in acest caz lucrez in afara si nu imi pot lua liber cand vreau eu.... mentionez ca cel lovit este de origine arabă 

Edited by razzvann
Greseli ortografice

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Dyalema

Bună ziua. Duminica trecută un șofer foarte neatent a ieșit de pe o strada în viteză și a intrat cu mașina în noi. Eu trecusem în ultimii 20 de metri peste 2 treceri de pietoni, eram după curbă și nu aveam viteza deloc, maxim 20 km la oră. Doar mașina noastră a suferit pagube destul de însemnate. Eu eram pe drum cu prioritate și și-a recunoscut vina. Ne-am însele ca a doua zi să ne vedem la asigurator și să ne dea asigurarea lui. Ne-am văzut, am completat eu o foaie, dar el are ceva probleme cu buletinul și mă tot amăgește că mâine, poimâine, rezolvă... Cred că am cam luat țeapă cu asigurarea lui. Așadar, ce se întâmplă dacă mă duc la poliție și declar ce am pățit? Primesc amendă mare? Dar el ce poate păți? Din câte am înțeles a mai avut  probleme cu condusul și nu are plătite amenzile. Mulțumesc! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Dyalema

Bună ziua. Duminica trecută un șofer foarte neatent a ieșit de pe o strada în viteză și a intrat cu mașina în noi. Eu trecusem în ultimii 20 de metri peste 2 treceri de pietoni, eram după curbă pe drum cu prioritate și nu aveam viteza deloc, maxim 20 km la oră. Doar mașina noastră a suferit pagube destul de însemnate. Eu eram pe drum cu prioritate și și-a recunoscut vina. Ne-am însele ca a doua zi să ne vedem la asigurator și să ne dea asigurarea lui. Ne-am văzut, am completat eu o foaie, dar el are ceva probleme cu buletinul și mă tot amăgește că mâine, poimâine, rezolvă... Cred că am cam luat țeapă cu asigurarea lui. Așadar, ce se întâmplă dacă mă duc la poliție și declar ce am pățit? Primesc amendă mare? Dar el ce poate păți? Din câte am înțeles a mai avut  probleme cu condusul și nu are plătite amenzile. Mulțumesc! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
razvanmass
Posted (edited)

E normal sa primesc amenda pentru o fapta pe care nu eu am comis-o ? Cum adica, veti intreba. Ce s-a intamplat ? Am fost accidentat usor in fata de catre o comioneta. M-am rugat de sofer sa facem amiabila. Soferul ma acuza pe mine, ca eu l-am lovit. In realitate, el daduse in marsalier fara sa se asigure. Soferul a refuzat amiabila, am mers la accidente usoare sect. 4 si acolo politistul mi-a dat dreptate. Totusi cand a facut constatarea daunelor la masina pe care o condusesem, ofiterul mi-a zis ca imi da 1100 roni amenda si imi ia talonul pentru ca masina prezenta niste indoituri ruginite la aripa din spate. I-am zis ca nu e sunt proprietarul masinii, ca acesta a indoit tabla si eu nu aveam cum sa declar un accident pe care nu eu l-am facut, eu neavand  cheile de la masina sa pot merge la politie sa cer constare in numele proprietarului. Nu mai vorbesc ca ar fi fost un fals in declaratii.
Proprietarul masinii a facut itp-ul cu 30 zile inainte, masina fiind si atunci cu tabla indoita si mi-a zis ca e ok daca circul cu ea.
Dupa ce politistul a discutat cu soferul vinovat, m-a chemat inauntru si mi-a zis ca. ..stupoare, nu vrea sa faca rau la nimeni si ca din 1100 de lei imi da doar 150 de roni amenda in 48 de ore si nu ridica talonul.
Asadar dragi domni politisti, va intreb cu respect, ce relevanta are in fata legii faptul ca un politist nu vrea sa faca rau la cineva, daca legea ii cere
sa aplice amenda de 1100 de roni ?
Este aceasta o forma de intimidare ca sa nu mai venim la politie cand accidentele sunt usoare, gen tabla usor indoita, etc? Repet eu nu am vrut sa vin la politie.
Ce amenda trebuia sa primesc eu daca nu beneficiam de "bunavointa" domnului politist ?
Ce vina am eu si de ca trebuie sa primesc eu amenda cand nu eu am indoit tabla si nu eu, nu am declarat la politie acest lucru ?
Nu era mai normal ca ofiterul sa intrebe cine a condus masina cand a avut loc accidentul care a indoit tabla, asa cum se intampla in cazul radarelor fixe cand proprietarul masinii este chemat la politie sa spuna cine a condus masina care a incalcat legea la regimul de viteza ?
Ce mai pot face eu acum ?
Multumesc pentru raspuns.

Edited by razvanmass
g

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Costi1

In timp ce mergem spre lucru ( pe bicicleta ) , din cauza unei masini parcate neregulamentar, nu am putut schimba banda , si am intrat in portbagajul masinii. A avut doar o zgarietura , insa in fata mea cu 10m se afla un echipaj de politie si un om invarsta a inceput sa strige la ei! M.am legitimat , am oferit toate datele si adresa , iar la final politistul i.a spus batranului ca daca doreste sa depuna plangere trebuie sa se duca la sectie ! Probabil acesta nu s.a dus ! 

Cum pot sa verific daca a depus plangere ? Si ce se intampla cu datele daca nu depune plagere  ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
iiSilviu

Am avut un accident usor pe  un drum comunal. Nu am stiut unde sa gasim politie in zona. Am incheiat Constatarea amiabila la fata locului, fara a cadea de acord cine este vinovatul in speranta ca acesta va fi stabilit de asigurator. Mare greseala. Asiguratorul nu vrea sa sa implice pentru ca probabil ii convine ca noi nu suntem de acord pentru a nu plati daune.

In aceste conditii, daca eu (care ma consider nevinovat) merg la politie sa solicit stabilirea vinovatiei, la mai mult de 48 ore de la producerea accidentului, sunt pasibil de amenda si ridicarea permisului 30 de zile? Eu consider ca daca in 48 de ore, adica mai exact chiar atunci, la fata locului, am incheiat actul de constatare amiabila, semnat de ambii soferi nu mai era necesar sa ajungem si la politie (pe care oricum nu stiam unde sa o gasim).... primul echipaj de politie l-am intalnit dupa aproximativ 150 km, in alt judet (cand evident ca nu mai eram impreuna cu celalalt sofer) si mi-a confirmat ca este ok daca am facut acea constatare (pe care le-am si aratat-o).

Din pacate insa asiguratorul spune ca acest act nu are nici o valoare daca unul dintre soferi nu recunoaste ca e vinovat desi ar fi foarte simplu din declaratiile noastre, pozele de la fata locului si din urmele de pe masini sa constate vinovatul. In aceste conditii, desi au trecut mai mult de 48 de ore de la accident as dori sa rog politia sa stabileasca vinovatul pentru a putea solicita despagubirea pe RCA. Am fost prevenit insa ca voi primi amenda si imi vor lua carnetul chiar daca eu sunt nevinovat pentru neprezentarea la timp.. .dar eu consider ca incheierea acelei constatari amiabile m-a degrevat de obligatia declararii accidentului.
Va rog frumos sa-mi dati un sfat.

Edited by iiSilviu
sa fac o corectura

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius
On 01.11.2019 at 0:41, iiSilviu a scris:

In aceste conditii, daca eu (care ma consider nevinovat) merg la politie sa solicit stabilirea vinovatiei,

Dacă ai încheiat constatarea amiabilă nu mai poţi merge la poliţie, asiguratorul stabileşte vinovăţia. Dacă eşti nemulţumit, trebuie să te adresezi instanţei de judecată.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.