Jump to content
POLITISTI.ro

Situatie la trecerea pe culoarea galbena a semaforului


dilimandri

Recommended Posts

Buna ziua!Am o nelamurire si va rog,cine cunoaste,sa-mi raspunda.

Se da urmatoarea situatie:

Te apropii de o intersectie semaforizata si mergi cu cca 45km/h.Apare galben si consideri ca distanta nu e suficienta sa opresti lin dar nici sa treci prin intersectie.Astfel franezi apasat dar fara sa te loveasca din spate vreunul si opresti cu spatele masinii pe trecerea de pietoni.Mergi putin mai in fata lasand trecerea libera dar nici incomodand circulatia pe drumul transversal.

As dori sa-mi spuneti cum se depuncteaza,in aceasta situatie,la examenul auto si in cazul in care ai deja permis ce risti sa primesti(amenda/puncte penalizare....).

Multumesc!

Link to comment
  • Moderator

Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere NU se realizează de către Poliţia Română, ci de către o altă instituţie care se află în subordinea prefecturilor.

Link to comment
în urmă cu 4 ore, dilimandri a scris:

pt al 2-lea caz,când ai deja permis,ma adresez politiei rutiere,probabil.

Pentru al doilea caz, când ai deja permis de conducere, mă întreb cum ai luat acest permis, dacă nu cunoști prevederile art.52 și 53 din Codul Rutier (O.U.G nr.195/2002).

Art. 52

(1) Semnalul de culoare rosie interzice trecerea.
(2) La semnalul de culoare rosie vehiculul trebuie oprit inaintea marcajului pentru oprire sau, dupa caz, pentru trecerea pietonilor, iar in lipsa acestuia, in dreptul semaforului. Daca semaforul este instalat deasupra ori de cealalta parte a intersectiei, in lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit inainte de marginea partii carosabile a drumului ce urmeaza a fi intersectat.

Art. 53

(1) Cand semnalul de culoare galbena apare dupa semnalul de culoare verde, conducatorul vehiculului care se apropie de intersectie nu trebuie sa treaca de locurile prevazute la art. 52 alin. (2), cu exceptia situatiei in care, la aparitia semnalului, se afla atat de aproape de acele locuri, incat nu ar mai putea opri vehiculul in conditii de siguranta.

Restul cu viteza de 45km/h, că nu frânezi lin,dar apăsat, că apreciezi că nu ai timp să treci prin intersecție sunt „bărbi”.

Link to comment

Mulțumesc pentru răspunsuri! Cunosc legislatia destul de bine,inclusiv ce ati mentionat dv.Nu sunt "bărbi",poate nu m-am exprimat corect/clar dar situația exista.Am văzut câțiva șoferi in situația asta si ma intrebam cum se penalizează.

Link to comment

Depinde de fiecare situație sau caz în parte. 

Legislația specifică faptul că ai obligația să oprești la apariția culorii galben dar tot ea spune că atunci când nu o poți face în siguranță, îți poți continua deplasarea.

Polițiștii știu să deosebească un caz fortuit de unul săvârșit cu intenție, adică la vederea, din timp, a apariției culorii galben, unde se accelerează pentru a nu prinde semaforul roșu și îi sancționează pe cei care o fac intenționat. 

La trecerea printr-o intersecție întotdeauna trebuie să fim atenți, cu atât mai mult când trecem pe galben pentru că sunt șoferi, perpendicular pe sensul nostru, care trec zilnic prin anumite intersecții, le cunosc timpii semaforici, intuiesc că se va face verde, vor pleca mai devreme de la semafor iar asta sporește cu mult șansele unui accident. 

 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
  • 2 years later...

Si daca acei soferi care cunosc intersectiile respective pleaca mai devreme, adica pe rosu, iar un alt sofer care trece pe galben, exact ca in speta de mai sus, ajung sa faca accident in mijlocul intersectiei, cine va fi de vina?fac un exercitiu de imaginatie si ma intreb: daca acel sofer cunoscator de intersectii ar fi stat si ar fi plecat la culoarea verde a semaforului celalalt care ar fi trecut pe galben ar fi avut timp sa dispara din reapectiva intersectie.din ce imi dau seama de mai sus, (chiar daca sunt niste comentarii mai vechi), nu ar trebui sa trecem pe galben pt ca un alt sofer care cunoaste vreo intersectie ar putea pleca pe rosu de la semafor ai s ar putea produce vreun accident.cam absurd, nu?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.