Jump to content
POLITISTI.ro

Xenon OM si jante neomologate


hightlink

Recommended Posts

Buna seara, 

Am si eu doua întrebări și nu cred ca e un loc mai bun pe net sa întreb decât aici.

1. Dețin un e46 si a venit din fabrica cu faruri simple care din păcate lasa de dorit. As vrea sa iau o pereche de faruri cu xenon de pe o masina avariata, faruri OM cu lupa montate din fabrica, același an de fabricate etc. Practic ce ar fi fost montat pe masina mea daca avea opțiunea, complet cu spălătorul de faruri. Care sunt șansele să își dea seama agentul care ma opreste? Si cat ar costa omologarea ca să îmi iau de o grijă?

2. Am avut jante de 15 când am făcut RAR-ul si aparent doar marimea asta mi.a fost trecută pe carte... pe stâlpul mașini zice că pot pune 15-16-17-18 si ma interesează să pun de 17, trebuie să le omologhez? Si cam care e procedura? Mi se pare de logica sa nu fiu sancționat daca sunt prins, o dată ce producătorul zice că e ok după n calcule efectuate, rar-ul zice ca nu e ok prin simplu fapt că cineva a fost mai comod si nu s.a obosit sa treaca toate mărimile.

Mulțumesc 😀

Link to comment

Tipul de jante cu care vehiculul este echipat sau ce i se poate monta și care sunt omologate, sunt trecute în CIV (cartea de identitate a vehiculului) și... ce nu este trecut acolo, nu este omologat și contravine legislației.

La un control, polițistul va cere date suplimentare la dispecerat, care va intra într-o aplicație a RAR și care va vedea tipul de anvelope cu care mașina este echipată. Adică va citi de pe CIV-ul mașinii respective. Dacă în cartea mașinii tale nu se face referire la mai multe tipuri de anvelope, mai exact ai doar pe 15" în carte iar pe mașină ai pe 17", ramâi fără talon.

Un alt tip de anvelope,  ca și dimensiuni, care nu-s omologate pe acel vehicul,  modifică comportamentul acestuia în mers. Consumul are și el de suferit. 

Cât privește farurile cu xenon, acestea nu-s trecute în CIV însă pentru a fi montate pe mașină trebuie îndeplinite niște condiții. 

Dacă mașina nu vine din fabrică echipată cu xenon, îi lipsește niște relee și niște senzori de adaptivitate în funcție de greutatea din vehicul pentru a se autoregla și a nu deranja ceilalți participanți la trafic care circulă din sens opus sau poți lua foc de la improvizații. 

Mergi la RAR și interesează-te.

Inginerii de acolo sunt în măsură să te lămurească pentru că ei cu asta se ocupă. 

Noi nu suntem ingineri iar unele lucruri, date și specificații tehnice, ne depășesc.

 

Edited by genessys30
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.