Jump to content
POLITISTI.ro

fiatjustitia

Organ de cercetare penala

Recommended Posts

fiatjustitia

Salut. Sunt nou intrat in cadrul acestui forum , asa ca imi cer scuze daca intrebarea pe care o voi adresa a mai facut deja subiectul unor topice anterioare. 

Intentionez  anul viitor sa ma inscriu pentru concursul de admitere in cadrul unei scoli de agenti de politie. Din ce am citit si din raspunsurile care mi-au fost oferite, specializarea dobandita in urma absolvirii unei scoli de agenti de politie este Ordine publica.

Care sunt posibilitatile ca, in urma absolvirii scolii de agenti de politie, sa devin organ de cercetare penala a politiei judiciare ? Am absolvit Facultatea de Drept , iar stiintele penale m-au atras mai mult decat orice alta ramura a dreptului , asa ca politia judiciara ar fi exact ceea ce mi s-ar potrivi. Desigur, sunt constient ca la finalul celor doi ani de studiu, in functie de medie si de locurile disponibile , se realizeaza o  repartizare pe judete si ca este posibil ca o perioada de timp sa nu am nicio legatura cu politia judiciara.

Totusi, cum se poate intra in randul lucratorilor specializati ce formeaza politia judiciara ? Legea 364/ 2004 e lipsita de detalii. Cred ca exista vreun ordin de ministru sau ordonanta de urgenta care detaliaza conditiile, dar nu am gasit nimic. Sau, cel putin, poate nu am fost eu atent .

Va mutumesc !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

iav

Legea nr 364/2004, nu este lipsită de detalii, dar nu ai citit-o cu atenție chiar de la început, unde se arată cine sunt polițiștii care fac parte din poliția judiciară.

„Poliţia judiciară este constituită din ofiţeri şi agenţi de poliţie, specializaţi în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de cercetare penală.

Ca organe de cercetare ale poliţiei judiciare funcţionează lucrători specializaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor anume desemnaţi de ministrul administraţiei şi internelor, cu avizul favorabil al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau sunt desemnaţi şi funcţionează în alt mod, potrivit unor legi speciale.”

 Deci asta înseamnă că la aproape toate structurile operative ( ordine publică, investigații criminale, economic, rutieră) sunt polițiști care au avizul de poliție judiciară.

Share this post


Link to post
Share on other sites
fiatjustitia

Oops ! Mea culpa, aveti dreptate ! Multumesc mult pentru raspuns !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cezanne

Buna ziua! 

Doresc sa aplic la Academia de Politie, specializarea Drept, insa nu stiu sigur cu ce se ocupa un ofiter de cercetare penala. Am citit pe forum ca acesta face practica pentru ramuri diferite ale Politiei in fiecare an, iar la finalul studiilor este repartizat conform nevoilor Politiei.

Intrebarea mea este daca munca unui asemenea ofiter consta predominant in a sta la birou si a face hartii (imi pare rau de exprimare) sau are si alte indatoriri. 

Va multumesc pentru timpul acordat!

Share this post


Link to post
Share on other sites
iav

Cam de multișor nu mai sunt ofițeri de cercetare penală prin Poliția Română.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cezanne

Am vazut aceasta denumire pe forum, raspunsul fiind din 2013 ce-i drept.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • BGeorge
   By BGeorge
   ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ
   pentru modificarea și completarea Legii nr.364/2004 privind organizarea și
   funcționarea poliției judiciare și pentru stabilirea condițiilor privind acordarea avizului conform organelor de cercetare penală speciale
   240_1568217978_Proiect OUG politia judiciara.pdf
  • Elvis
   By Elvis
   LEGE nr. 364 din 15 septembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare
   (actualizată la data de 24 aprilie 2015*)

   Articolul 1
   Poliţia judiciară este organizată şi funcţionează în cadrul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.
   Articolul 2
   (1) Poliţia judiciară este constituită din ofiţeri şi agenţi de poliţie, specializaţi în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de cercetare penală.
   (2) Ofiţerii şi agenţii specializaţi prevăzuţi la alin. (1) au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare.
   (3) Ca organe de cercetare ale poliţiei judiciare funcţionează lucrători specializaţi din Ministerul Afacerilor Interne anume desemnaţi de ministrul afacerilor interne, cu avizul favorabil al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau sunt desemnaţi şi funcţionează în alt mod, potrivit unor legi speciale.
   (4) Parchetele de pe lângă instanţele judecătoreşti conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare.
   (5) Poliţia judiciară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie se organizează şi funcţionează potrivit legii speciale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie**).
   Articolul 3
   (1) Poliţiştii care nu fac parte din poliţia judiciară au dreptul şi obligaţia de a efectua orice act de constatare a săvârşirii infracţiunilor, conform legii.
   (2) Poliţiştii prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a încunoştinţa de îndată procurorul sau organele de cercetare ale poliţiei judiciare cu privire la constatarea săvârşirii infracţiunilor şi de a le înainta, totodată, actele de constatare.
   Articolul 4
   Organele de cercetare ale poliţiei judiciare sunt organizate şi funcţionează în structura aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne, în structura Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi a unităţilor teritoriale ale acestora.
   Articolul 5
   În desfăşurarea celorlalte activităţi profesionale decât cele conduse şi controlate, potrivit legii, de către procuror, poliţiştii din cadrul poliţiei judiciare se subordonează ofiţerilor ierarhici numiţi potrivit normelor de competenţă aprobate prin ordin al ministrului afacerilor interne.
   Articolul 6
   (1) Numirea, promovarea şi eliberarea poliţiştilor în/din funcţiile structurilor poliţiei judiciare se fac potrivit normelor de competenţă aprobate prin ordin al ministrului afacerilor interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
   (2) Pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către lucrătorii poliţiei judiciare a obligaţiilor ce le revin în activitatea desfăşurată în calitatea de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate retrage avizul prevăzut la art. 2 alin. (3). Retragerea avizului conduce la încetarea calităţii de lucrător în cadrul poliţiei judiciare.
   (3) La evaluarea profesională a poliţiştilor din cadrul poliţiei judiciare care se realizează de către şeful nemijlocit se va ţine cont şi de referatul conducătorului parchetului sub coordonarea, controlul şi conducerea căruia îşi desfăşoară activitatea aceştia.
   (4) Regulamentul privind întocmirea şi comunicarea referatului prevăzut la alin. (3) se aprobă prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
   Articolul 7
   (1) Pentru faptele de indisciplină săvârşite de organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate solicita ministrului afacerilor interne declanşarea cercetării prealabile pentru angajarea răspunderii disciplinare.
   (2) Răspunderea disciplinară se stabileşte în condiţiile Legii nr. 360/2002
   privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.
   Articolul 8
   (1) Organele de cercetare ale poliţiei judiciare îşi desfăşoară activitatea sub conducerea, supravegherea şi controlul procurorului, fiind obligate să ducă la îndeplinire dispoziţiile acestuia.
   (2) Şefii ierarhici pot da poliţiştilor care fac parte din poliţia judiciară dispoziţii şi îndrumări în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor şi de strângere a datelor în vederea identificării autorilor infracţiunilor şi începerii urmăririi penale.
   (3) Organele ierarhic superioare ale poliţiştilor care fac parte din poliţia judiciară nu pot să dea îndrumări sau dispoziţii privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.
   Articolul 9
   (1) Lucrătorii de poliţie judiciară din structurile teritoriale îşi îndeplinesc atribuţiile, în mod nemijlocit, sub autoritatea şi controlul prim-procurorilor parchetelor de pe lângă judecătorii şi tribunale, corespunzător arondării acestora.
   (2) Procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel îşi exercită autoritatea şi controlul nemijlocit asupra lucrătorilor de poliţie judiciară din circumscripţia curţii de apel.
   (3) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi exercită autoritatea şi controlul direct sau prin procurori desemnaţi asupra organelor de poliţie judiciară din întregul teritoriu.
   Articolul 10
   Lucrătorilor poliţiei judiciare li se aplică prevederile Statutului poliţistului***) şi ale celorlalte acte normative în vigoare care reglementează activitatea structurilor din care fac parte.
   ──────────
   **) A se vedea Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 11 aprilie 2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 503/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 523 din 18 iulie 2002, cu modificările şi completările ulterioare.
   ***) A se vedea Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 24 iunie 2002, cu modificările ulterioare.
   ──────────
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.