Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Cine are prioritate?


Danny18
 Share

Question

Putem sa explicam  putin imaginea urmatoare ?  Tinand cont de regulile ce circulatie, indicatoarele rutiere si categoriile de drumuri !14699945_1380425091986851_741883007_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

14 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Autovehiculul care are indicatorul "oprire" pentru că celălalt vehicul trebuie să-i acorde prioritate de dreapta la efectuarea virajului stânga. Diferența dintre cele două indicatoare este că la cel de ”stop” ești obligat să oprești iar la cel de ”cedează trecerea” nu, dar ambele au aceiași semnificație și anume să acorzi prioritate. Ori când întâlnim două indicatoare care au aceiași semnificație, aplicăm regula priorității de dreapta. Cel de pe DJ se oprește, se asigură că nu vine nici un alt vehicul din partea sa stângă, se pune în mișcare efectuând virajul la dreapta. Cel cu cedează, încetinește, se asigură că nu vine nimic nici din stânga, nici din dreapta sa, se pune în mișcare efectuând virajul la stânga ACORDÂND prioritate de dreapta vehiculului care circulă din fața sa și cu care se intersectează prin virajul la stânga. Repet! În această situație se aplică regula priorității de dreapta.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Aici chiar daca avem o intersectie de doua drumuri de diferite categorii (National respectiv Judetean) se va lua in considerare sistematizarea rutiera din zona respectiv indicatoarele de reglementare a prioritatii de trecere. Astfel, potrivit prevederilor art. 59 alin. 3 din OUG 195/2002 rep. :"in intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care cele doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii". Deci raspunsul la intrebarea dvs. este ca pierde prioritatea cel care vine dupa DN intrucat trebuie sa acorde prioritate de dreapta celui care vine pe DJ.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Am atasat o poza cu urmatoarea situatie:

     - strazile sunt intr-un complex rezidential si la intersectia lor nu exista semne de circulatie.

     - strada A este considerata strada principala din complex  ; pe ea se intra in complex, este cea mai lata si circulata strada din complex)

     - masina albastra merge inainte 

     -masina rosie face stanga

Intrebarea este cine are prioritate? Se aplica prioritatea de dreapta?

Va multumesc!

 

intersectie.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 0

În acest caz este vorba de o intersecție cu circulația nedirijată și deci conform art.57, alin.qdin O.U.G, nr.195/2002 se aplică regula priorității de dreapta, indiferent de lațimea, lungimea, sau cât de dreaptă sau curbă este strada, sau cât de circulată este.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua,

Se da urmatoarea intersectie (strada Traian) pentru cei din Bucuresti, ambele autoturisme merg pe drumul cu prioritate iar drumul se ingusteaza de la doua benzi la o banda.

Cine are prioritate?
A): Autoturismul 1
B)  Autoturismul 2

Full size:

https://www.google.com/maps/@44.427292,26.1192501,3a,75y,13.09h,81.73t/data=!3m6!1e1!3m4!1sf3gTkDmk8722II3Z1mR4wA!2e0!7i13312!8i6656

Multumesc.

 

intersectie.JPG

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua.

Ma numesc David Floroianu si am o intrebare legata de prioritatea de trecere intru-un caz mai dubios.

Pentru cine cunoaste, in orasul Brasov, zona Rulmenul mai exact la statia de capat de linii din Rulmenul exista urmatoarea situatie ( sper sa fiu suficient de scurt si explicit).

Sensul de mers se desfasoara pe doua benzi, Banda numarul 1 urmeaza a se sfarsii, intalnind semnul albastru care ne atentioneaza ca  banda cu nr 1 se va sfarsi si trebuie sa schimbam banda.

Pe banda numarul 2 avem asa: presemnalizare de viraj la stanga impreuna cu semnul " cedeaza trecerea".

Intrebarea este: in cazul in care doi conducatori auto se intalnesc simultan in situatia de fata, care dintre cei doi va avea prioritate de trecere?

Eu sustin ca, cel de pe prima banda, avand sistuatia de terminare a benzi de circulatie, acesta trebuie sa acorde prioritatea de trecere celorlalti participanti la trafic, acel "Cedeaza trecerea " se refera la a ceda trecerea participantilor la trafic cu care ma intrsectez. In cazul de fata cel de pe prima banda trebuie sa acorde prioritate de trecere.

Colegii mei sustin ca acel "Cedeaza trecerea " se refera la toti participantii din trafic si in cazul de fata, fiind pe banda numarul 2 trebuie sa acord prioritate de trecere celor ce vin de pe banda 1.

Asi aprecia mult daca cineva de pe acest forum ma poate ajuta.

Las link mai jos de pe Google Maps direct in situatia de mai sus.

https://www.google.com/maps/@45.6825582,25.615597,3a,75y,17.1h,66.68t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQJfljjNympA0lhYRlu-zJQ!2e0!7i13312!8i6656

Va multumesc!

Edited by DavidFloroianu
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti, in poza atasata, cine are prioritate?

Cei care vin dinspre linia de tramvai si fac stanga sau cei care vin dinspre masina care a facut poza? Mentionez ca poza este facuta de pe strada cu sens unic, dupa intersectie se fac doua benzi.

Intreb deoarece cei care vin din fata vad triunghiul pe stalp (cel de "Trecere la nivel cu linii de tramvai") si presupun ca este cedeaza trecerea si astfel ies conflicte dese.

Multumesc!

Intersectie.JPG

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Atat rosu cat si galben au indicatoare de sens giratoriu si cedeaza prioritatea, sunt semafoare dar functioneaza pe galben intermitent.

Adevarata intrebare este daca in zona albastra unde se intersecteaza cele doua sageti este sau nu sens giratoriu.

Screenshot_20191021-215345_Chrome.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Salutare,

 

Pentru a nu incepe un topic nou referitor la prioritate - caut de ceva timp articolul care mentiona acordarea de prioritate biciclistilor care circula pe carosabil concomitent cu un auto, in cazul in care auto vireaza la dreapta.

 

Gasesc doar Art 135.

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații:

g) când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta și se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare;

 

Daca in codul rutier a ramas doar aceasta mentiune cu bold, sa inteleg ca biciclistii nu mai au prioritate de trecere daca auto vireaza la dreapta si biciclistul nu se afla pe o pista pentru bicicleta?

 

Multam

Edited by Rizwan
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Vehicul - sistemul mecanic care se deplasează pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, utilizat în mod curent pentru transportul de persoane şi/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări;

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna seara, am si eu o întrebare in legătură cu prioritatea din această intersecție. 

Chiar astazi era sa ma bubui cu cineva, cel in fapt  urca in rampa, iar eu veneam din panta. 

Cine are aici prioritate in cazul cirajului la dreapta/stanga.. 

Eu stiam ca in cazul virajului la dreapta, el virand stanga, imi va da prioritate de dreapta, iar in cazul virajului la stanga de catre mine, el facand dreapta, eu ii voi ceda lui.. 

Multa lume invoaca prioritatea celui care urca fata de cel care coboara... Ceea ce nu prea mi se pare ca are legatura aici.. Si in plus de asta stiam ca, cei care urca au prioritate doar daca au un obstacol imobil.. 

Mai jos o sa va atasez o poza, eu vin de la stop unde este cu albastru, iar cel din sens opus vine din partea cu rosu.. 

Va multumesc pentru timpul acordat citirii! 

received_632134334188457.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.